Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Historiaa

Ritajärven luonnonsuojelualue on perustettu keväällä 2015 Pirkanmaan Ely-keskuksen rauhoituspäätöksellä. 

 

Kaarlo Oskar Palmgren

Ritajärven luonnonsuojelualue on aikojen saatossa muodostunut seuraavien tilojen maista: Aarikka, Harraa, Hannu, Kökkö, Ollila, Paavi, Pakanen ja Prihti.

Nykyisen 127 hehtaarin kokoisen luonnonsuojelualueen omistaa Sastamalan kaupunki. Sitä ennen omistajia olivat Vammalan kaupunki ja Karkun kunta, jolle alue siirtyi Kaarlo Oskar Palmgrenin vain kolme tuntia ennen kuolemaansa tekemällä testamentilla vuonna 1955. Vanhempiensa kuoltua Kaarlo Palmgren oli muuttanut sisarustensa kanssa Kiikan Kiimajärveltä Heinooseen Paavin tilalle vuonna 1932. Kaikki sisarukset olivat naimattomia ja viimeisenä kuollut Kaarlo teki testamentin Karkun kunnalle kaikkiaan 365 hehtaarin maa-alasta.

 

Havaittavissa jääkauden aikaansaannoksia

Ritajärven alueella on etenkin louhikoiden ja siirtolohkareiden muodossa havaittavissa viime jääkauden (Veiksel-kausi) aikaansaannoksia. Seutua kulutti kahden kilometrin paksuinen jäämassa noin 40 000-10 000 eKr. Kun ilmasto hiljalleen lämpeni, jää alkoi ohentua ja sen reuna vetäytyä pohjoiseen. Jääpatjan painosta vapautunut maanpinta alkoi nousta ja uutta maata tuli meren alta hiljalleen näkyviin. Ancylusjärven ja Litorinameren aikakausilla (n. 8000-6000 eKr.) Sastamalan seudulla aaltoili laaja ja monipolvinen merenlahti. Yksi lahdista oli ns. Heinijärvenlahti, joka kiinnittyi nykyisen luonnonsuojelualueen itäreunaan. Myöhempinä aikoina asutus ja maanviljely Sastamalan seudulla levisi. Ritajärven alue on kuitenkin aina lukeutunut erämaaksi, jossa on käyty metsästämässä tai jonka kautta on kulkenut korkeintaan jonkinlainen talvitie. Vielä 1930-luvun kartastakin voi havaita alueen tiettömyyden.

 

 

 

Palmgrenit

Ida, Saima, Frans ja Kaarlo Palmgren sekä Vihtori Lepistö.