Sastamalan kaupunki
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Ritajärven luonnonsuojelualue

Ritajärven luonnonsuojelualueella juhlitaan Suomen luontoa eri tavoin Suomen itsenäisyyden Suomi100 -juhlavuonna.

Ritajärven luonnonsuojelualueen esittelyvideo. Katso ja ihastu.  Tervetuloa!

https://youtu.be/jWEOHJfrHms

 

Suosittu retkeilysivusto Retkipaikka vieraili Ritajärven luonnonsuojelualueella, tutustuen sen kolmeen rengasreittiin. Lue Retkipaikan esittely tästä

http://retkipaikka.fi/vapaa/ritajarven-luonnonsuojelualue-sastamala/

 

Löydä Ritajärven monipuolisen retkeilyalueen kohteet ja taukopaikat hauskasti ja helposti puhelimellasi! Lataa Retkipaikka-mobiilisovellus ja lähde retkelle sovelluksen opastamana. Sovelluksesta löydät myös lukemattomia muita retkikohteita kaikkialta Suomesta. 

http://bit.ly/ritajarvi

 

Ritajärven luonnonsuojelualue on nyt myös Googlemapsissa (Huomaa myös sata kuvaa alueelta).

https://goo.gl/maps/VA3EMCDtL412

 

Ritajärven luonnonsuojelualue sai 11.10.2017 virallisen Word Wide Flora & Fauna statuksen koofilla OHFF-0279  (Aktivointi Saku Metsälä)

Ritajärven luonnonsuojelualue näkyy Metsähallituksen Retkikartassa

https://www.retkikartta.fi/marjakartta/

Ritajärven luonnonsuojelualue Facebookissa:

https://www.facebook.com/Ritajarvenluonnonsuojelualue/

 

Katariina Pylsy vastaanotti 20.1.2017 Pirkanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämän Pirkanmaan ympäristöpalkinnon 2016 Ritajärven luonnonsuojelualueen perustamisesta sekä suunnittelusta ja kehittämisestä. 

 

Katariina Pylsy toimii Metsähallituksen Luonnonpäivien luontolähettiläänä ja järjestää Ritajärvellä tapahtumia, jotka linkittyvät viralliseen Suomi 100 Luonnonpäivät 2017–ohjelmaan.

Tapahtumat ovat myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä

 

   Opastettuja kävelykierroksia Katariina Pylsyn johdolla. 

 

https://goo.gl/maps/VA3EMCDtL412

 

Ritajärvellä kajahtaa satavuotiaan Suomen ja luonnon kunniaksi  26.8.2017

Ritajärven luonnonsuojelualueen viralliset avajaiset Suomen luonnon päivänä 26.8.2017 klo 12.00 Paavinhatun alueella. 

Yleisöä pyydetään saapumaan Ritajärven pysäköintipaikalle (Ritajärventie 358) viimeistään klo 11.30 (kilometrin kävelymatka).

Ohjelma:

-        Lipunnosto, lippufanfaari Sastamalan musiikkiopisto, johtajanaan kapellimestari Juuso Wallin

-        Tilaisuuden avaus, maaseutujohtaja Katariina Pylsy

-        Ikaalisten mieslaulajat, johtajanaan dir.mus. Lasse Hämekoski

-        Sastamalan kaupungin tervehdys, kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg

-        Yksinlaulua, musiikinopettaja Urpo Vuorenoja

-        Juhlapuhe ja alueen virallinen avaus, eduskunnan varapuhemies Arto Satonen

-        Alueen siunaus, kappalainen Jouni Pihlajamaa

-        Ikaalisten mieslaulajat johtajanaan dir.mus. Lasse Hämekoski

-        Yksinlaulua, musiikinopettaja Urpo Vuorenoja.

 Juhlakahvit 300 henkilölle

Tervetuloa!

https://goo.gl/maps/VA3EMCDtL412

 

Tiedustelut:  Katariina Pylsy 0500-727741 tai katariina.pylsy@sastamala.fi

  

https://www.facebook.com/Ritajarvenluonnonsuojelualue/

 

Ritajärven luonnonsuojelualue

Ritajärven luonnonsuojelualue on perustettu keväällä 2015 Pirkanmaan Ely-keskuksen rauhoituspäätöksellä. Hakijana oli Sastamalan kaupungin Elävän maaseudun osaprosessi, jolla on alueen suunnittelu-, hoito- ja ylläpitovastuu myös jatkossa.

Kooltaan 127 hehtaarin kokoinen alue sijaitsee Sastamalan keskellä, tarkemmin sanottuna Vammalan, Häijään ja Kiikoisten taajamien muodostaman kolmion ytimessä. Matkaa Vammalaan on 20 km, Tampereelle 50 km ja Poriin 75 km.

Pysäköintialueen osoite:  Ritajärventie 358, 38100 Sastamala

Ritajärven ajo-opaste

Ajo-opaste Ritajärvelle suurempana

 

 Retkeilykartta

Ritajärven retkeilykartta suurempana

Luonnonympäristöltään Ritajärven alue on pienten erämaisten metsäjärvien ja niiden laskupurojen varsien yhtenäinen ja vaihteleva elinympäristökokonaisuus. Alueella on paljon monimuotoisia elinympäristöjä, joiden puuston rakenne on luonnontilaisen kaltaista, erirakenteista ja monimuotoista. Alue on erityisen tunnettu kivikkoisuudesta ja valtavista siirtolohkareistaan. Keskeisin osa luonnonsuojelualuetta ovat Valkeajärven, Ylisen Ritajärven ja Alisen Ritajärven sekä Heinijärven länsiosan ympäristöt. Alueen eteläosassa sijaitsee myös Ritarijärvi.

 

Maisema

Maisema Valkeajärveltä.

Luonnonsuojelualueella ei ole luvallista yöpyä, mutta Sastamalan kaupungin omistamasta alueesta (200 ha) on suojeltu vain runsas puolet (127 ha).  Pääpysäköintialueen ympäristö (Ritajärventie 358) ja Lammentaantien pysäköintialue ympäristöineen eivät sisälly luonnonsuojelualueeseen, joissa yöpyminen on näillä alueilla sallittua.

 

ALUEEN KEHITTÄMISTAVOITTEET

Ritajärven luonnonsuojelualueen kehittämisen tavoitteet on johdettu alueen rauhoitusmääräyksistä sekä virkistys- ja luontoarvoista. Hoitotoimenpiteiden tavoitteena on yhdistää alueen luonnonsuojelu ja virkistyskäyttö.

Kuten rauhoituspäätöksessäkin todetaan, metsänhakkuu- ja hoitotyöt, lahopuiden poistaminen sekä muu kasvien ja kasvinosien ottaminen ja vahingoittaminen lukuun ottamatta marjojen ja sienten poimimista on kielletty. Lähes koko luonnonsuojelualue jätetään siis kehittymään luonnontilassa, eikä tähän näin ollen vaadita erityisiä toimenpiteitä. Sen sijaan tästä poikkeavia hoitotoimenpiteitä voivat olla jonkin harvinaisemman kasvin elinympäristön parantaminen, johon voi kuulua esimerkiksi muiden kasvien poistoa.

Sen sijaan virkistyskäytön edistämiseksi Ritajärven luonnonsuojelualueella tehdään rauhoituspäätöksen mahdollistamia toimenpiteitä. Retkeilyalueen kehittämisessä tavoitteena on luonnonarvoihin kohdistuvien haitallisten vaikutusten minimoiminen. Tärkeässä roolissa on mm. retkeilyreittien kunnossapito (esimerkiksi pitkospuiden ja portaiden rakentaminen) ja retkeilijöiden ohjaus opasteiden avulla. Tällöin kyetään parhaiten estämään luonnonsuojelualueen maaston turha kuluminen.

Alueen kehittäminen tukee myös Sastamalan kaupungin strategiaa, jonka peruspilareita ovat mm. vetovoiman vahvistaminen ja elämänhallinnan edistäminen. Koska alue on luonnonarvoiltaan harvinaislaatuinen ja maisemiltaan poikkeuksellisen upea, tavoitteena voisi olla saada siitä yksi Sastamalan vetonauloista. Tavoittelemisen arvoista on myös saada se yhdeksi Pirkanmaan merkittävimmistä luontomatkailu- ja luonto-opetuskohteista.