Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Jaatsin veistospuisto

Akseli Gallen-Kallela on viettänyt tärkeät lapsuusvuotensa Tyrväällä, nykyisessä Sastamalassa. Axel Gallén - vuodesta 1907 Akseli Gallen-Kallela - on suomalaisen taiteen peruskiviä. Kansallistaiteilijamme syntyi 1865 Porissa ja perhe muutti takaisin Tyrväälle 1867. Jaatsin talo oli tulevalle taiteilijalle ihanteellinen kasvuympäristö. Suuret ikikuuset suojasivat pihapiiriä hyisiltä tuulilta. Eteläpuolella oli suuri puutarha kasvihuoneineen ja omenatarhoineen. Näkymät Liekovedelle, sen saariin, kaislarantoihin, sekä Vammaskosken ja Tyrvään vanhan kirkon maisemat painuivat kasvavalle Akselille lähtemättömästi mieleen.

Jaatsin veistospuisto

Mikko Joonan kuva Alpo ja Nina Sailon veistoksesta Akseli Gallen-Kallela

Jaatsin puiston luonnonkiveen upotettuun laattaan on kaiverrettu Kalevalan riemuvuonna 1935: "Kalevaisen kansan suuri kuvaaja Akseli Gallen-Kallela kasvoi kehdosta mieheksi näillä kunnahilla".

Jaatsín puistossa paljastettiin 1961  Alpo ja Nina Sailon "Akseli Gallen-Kallela", pronssiin valettu näköispatsas, 1927/1960

 

 Mikko Joonan kuva Heidi Piipon teoksesta

Mikko Joonan kuva Kati Juurikan teoksesta

Akseli Gallen-Kallelan syntymästä tuli 2015 kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuonna Jaatsin puisto sai kaksi uutta veistosta, kun Heidi Piippo loi ruostumattomasta teräksestä teoksen "Kumppanuus" ja Kati Juurikka betoniveistoksen "Juuret".

Kuvat: Mikko Joona