Sastamalan seudun museo - Sastamalan kaupunki
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Ajankohtaista

Leikiten_mopokuva_kirkas_500pt 

LEIKITEN!-näyttely sukeltaa leluverstaiden toimintaan

Leikiten! – sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina -näyttely kertoo Sastamalan alueella 1900–1960-luvuilla sijainneiden puuleluverstaiden toiminnasta. Puuleluja valmistaneita verstaita on toiminut nykyisen Sastamalan alueella useita. Näyttelyssä sukelletaan Sastamalan Asemanmäen, Tyrväänkylän ja näiden lähellä sijainneiden verstaiden toimintaan. Näyttelystä löytyy myös mukava lelukauppa, jossa lapset voivat leikkiä ja koristella nykypäivän puuleluja.

Näyttely on avoinna 1.5.2018–31.1.2019 Tornihuvilassa (Marttilankatu 12). Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon pääsee yhteislipulla.


 

Syvenny näyttelyyn opastuksella

Asiantuntijaopastukset Leikiten!-näyttelyyn

- Sukellus sastamalalaisten puulelujen ja puuleluverstasperinteen maailmaan! Asiantuntijaoppaana näyttelyn suunnitellut projektitutkija Marja-Leena Santanen.
- Lauantaisin 12.5., 9.6., 7.7., 21.7. ja 11.8. klo 12
- Kesto noin 30 min
- Sisältyy pääsylipun hintaan
- Opastuksiin mahtuu ensimmäiset 15 hlöä

Varaa oma opastus!

Opastuskierrokset Leikiten!-näyttelyyn toteutetaan päiväkoti-, koululais- ja aikuisryhmille kunkin ryhmän erityistarpeet ja -toiveet huomioiden. Ryhmän suosituskoko 20 hlö. Opastuskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Perusopastus
- Opastuksella perehdytään paikalliseen puuleluverstastoimintaan, ihastellaan vanhoja puuleluja ja jutellaan lapsuuden leikeistä ja leluista.
- Kesto noin 30 min
- Hinta 50 € / ryhmä + pääsyliput (aukioloaikojen ulkopuolella 80€ + pääsyliput)

Koululais- ja päiväkotiopastus
- Tutkitaan paikallisia puuleluverstaita ja leikitään lelukaupassa.
- Kesto noin 30 min
- Hinta 35 € / ryhmä, alle 18-vuotiailta tai ryhmän ohjaajilta ei peritä erikseen pääsylipun hintaa
- Koululais- ja päiväkotiopastuksia on tarjolla arkipäiväisin ma–pe klo 9–16.

Yhteisopastus Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon
- Tutustutaan kahden museon vaihtuviin näyttelyihin: Leikiten!-näyttelyssä ihastellaan vanhoja puuleluja ja paikallista käsityötaitoa. Piippalakkien maisemissa -näyttelyssä Pekka Vuoren satuhahmot saavat kävijät hyvälle tuulelle ja esittelevät satumaisemien taitajan.
- Kesto noin 1h
- Hinta 80€ / ryhmä + pääsyliput

Tilaukset
- Opastukset tulee varata mielellään viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.
- p. 010 3212 950, info(at)pukstaavi.fi


 

Tulevia tapahtumia

Sastamalan Wanhat Talot

su 19.8. klo 11–18
Avoimien ovien tapahtuma, jossa voit tutustua paikallisiin vanhoihin taloihin ja rakennuksiin.
Ovensa avaavat niin paikalliset ihmiset kuin me museotkin.

Erkki Aaltosen sota-aiheinen luento

Erkki Aaltonen luennoi sotahistoriasta ma 3.9.2018 Pukstaavin tapahtumasalissa klo 18–21.
Järjestäjät: Sastamalan opiston ja Sastamalan seudun museo


Kulttuuritorstait


Syksyllä museot ovat torstaipäivisin pidempään avoinna!
Voit piipahtaa museossa klo 10–20. Luvassa myös kulttuuriohjelmaa vaihtuvin aihein,
esimerkiksi:

6.9. klo 18 Luento leluverstasperinteestä

Marja-Leena Santanen ja Matti Niemi vievät pintaa syvemmälle paikallisten leluverstaiden arkeen ja 
historiaan.

27.9. klo 18 Kansanmusiikki-ilta
Lauluyhtye Kanto ja muita esiintyjiä luvassa syyskuun lopussa!

Sastamalan Wanhat Talot
Avoimien ovien tapahtuma sunnuntaina 19.8. klo 11–18. Museoon vapaa pääsy!

 


 

Museon arkisto palvelee

Sastamalan seudun museon arkistoon on tallennettu kotiseutuarkistoille tyypillistä aineistoa, kuten yhteisöjen ja yksityisten henkilöiden arkistoja. Arkistosta löytyy 270 arkistonmuodostajan aineistot. Tästä aineistosta on läpikäyty asiasanoin 57 kokonaisuutta. Läpikäytyyn aineistoon voi tutustua liitteenä olevasta luettelosta: Arkistoluettelo pdf. Arkisto on avoinna sovittaessa. 

Tiedustelut: amanuenssi Heli Vuohelainen, puh. 050 313 1411 / heli.vuohelainen(at)pukstaavi.fi


 

2018_kerhot_iso

Harrastekerhot saivat jatkorahoitusta!

Useat Sastamalan koululaiset pääsevät taas ensi lukuvuonna kerhoihin, joissa yhdistyvät esimerkiksi valokuvaaminen, lukeminen, kuvittaminen, liikunta ja museoesineiden tutkiminen. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi Suomen kirjainstituutin säätiölle 36 000 euron avustuksen harrastekerhojen järjestämiseen.

”Kerhot järjestetään kouluilla joko aamulla ennen koulua tai koulun jälkeen. Joillakin kouluilla on myös erityisiä kerhohetkiä keskellä päivää”, kertoo intendentti Heli Vuohelainen.

Kerhojen taustalla toimii kaikki säätiön yksiköt eli Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Sastamalan seudun museo sekä Suomen Kirjainstituutti. Kerhotoiminta ammentaa teemansa kulttuuriperinnöstä ja kirjallisuuskasvatuksesta.

Projektiin mukaan tulevat koulut valitaan OKM:n järjestämän kyselyn sekä koulujen omien toiveiden perusteella. Koska neuvottelut koulujen kanssa ovat kesken, säätiö tiedottaa toteutuvista kerhoista tarkemmin syksyllä.

Säätiö on järjestänyt koululaisten harrastekerhoja jo kahtena aiempana lukuvuotena. OKM:n rahoitus on osa hallituksen kärkihanketta, joka parantaa kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille koulupäivien yhteydessä.

”Valitettavasti tämä valtakunnallinen hankerahoitus loppuu näillä näkymin ensi lukuvuoden jälkeen. Koemme, että sille olisi tarvetta jatkossakin”, Vuohelainen pohtii.

Kerhot ovat osa hallitusohjelman kärkihanketta, joka parantaa taiteen ja kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille.


 

10_1491e_Tyrvään manta copy

Käytä Mantan matkassa -opetuspakettia

Tyrvään Mantan matka jatkuu opetuspaketin muodossa.

Mantan matkassa -opetuspaketti on konkreettinen kokonaisuus erilaisia materiaaleja, jotka on tuotettu esiopetuksen sekä perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden pohjalta. Materiaalien lähtökohtana ovat olleet opetussuunnitelmien perusteiden laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet. Materiaalit on tuotettu täten opetussuunnitelmien perusteissa mainittuja sisältöjä silmällä pitäen.

Mantan matkassa opetuspaketti on tuotettu yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Opetuspaketti on jatkumoa jo aiemmin yhteistyössä tuotetulle Mantan kammari-näyttelylle. Opetuspaketissa on hyödynnetty osin samoja sisältöjä, kuin Sastamalan seudun museon Mantan kammari -näyttelyssä kesällä 2017.

Löydät kattavan materiaalitarjonnan täältä: https://mantanmatkassablog.wordpress.com/


 

Lelut2017

Karpin leluverstas pelastusdokumentoitiin

Sastamalan seudun museo otti tuoreeltaan käyttöön TAKO-verkoston tuottaman Kulttuuriperinnön pelastuksen ABC:n, joka julkaistiin syyskuun 2017 alussa. Museo teki syksyn aikana paikallisten puuleluverstaiden kartoitusprojektin ja projektin osaksi liitettiin erään perinteisen puuleluverstaan pelastusdokumentointi.

Nykyinen Sastamalan alue on ollut merkittävää puuleluvalmistuksen aluetta. Seudulla on ollut useita erillisiä toimijoita ja alueella valmistetuilla puuleluilla ovat leikkineet lapset ympäri Suomen. Sastamalan tunnetuin puuleluvalmistaja lienee Niemen Tehdas, joka toimi alkujaan verstasmaisena tuotantopaikkana. Niemen tehtaan lisäksi Sastamalassa on ollut useita muitakin puulelujen valmistajia, joiden tuotteita on toimitettu laajasti ympäri Suomen.

Sastamalan seudun museon pelastusdokumentoinnin kohteena oli K. V. Karpin puusorvaamo Sastamalan Tyrväänkylässä.  Dokumentoinnin tarkoituksena oli tallentaa itse verstas fyysisenä tuotantopaikkana ja saavuttaa käsitys verstaan toiminnasta jo aiemmin museon kokoelmiin tallennettujen dokumenttien sekä uuden, projektin aikana kerätyn, tiedon avulla. Lisäksi pelastusdokumentoinnissa pyrittiin tavoittamaan K. V. Karpin puuleluverstaaseen liittyvä aineeton kulttuuriperintö lelumuistojen muodossa.

Dokumentoinnissa kerätty aineisto tallennettiin Sastamalan seudun museon arkistoon. Aineistoa hyödynnetään muun muassa vuonna 2018 avautuvassa lelunäyttelyssä. Dokumentoinnista on koostettu pdf-julkaisu. Dokumentoinnin suoritti Sastamalan seudun museon projektitutkija Marja-Leena Santanen.

Lisätietoa: Vt. johtaja Marja Hänninen-Tolvi marja.hanninen-tolvi(at)pukstaavi.fi


 

Lääkärinlaukku (1)

Lainaa museosalkku!

Haluatko hämmästellä entisajan koulunkäyntiä tai tehdä nostalgiamatkan 1950-luvulle? Sastamalan seudun museon museosalkut vievät sinut menneisyyteen esineiden, valokuvien ja muun virikemateriaalin avulla.

Museosalkkuja on tällä hetkellä kolme: viihdeveska, lääkärinlaukku ja koululaukku. Kaikkien salkkujen mukana on käyttöohjeet ja virikekysymyksiä.

Salkut ovat lainattavissa maksutta Sastamalan kirjastojen kautta 7.11. alkaen. Salkkujen laina-aika on kaksi viikkoa. Salkkuja voi lainata kuka tahansa, ja niiden parissa voi viritellä vaikkapa muistelu- tai keskusteluhetkiä ikäihmisten tai lasten kanssa.

Viihdeveskaan kätkeytyy parhaita paloja 1950- ja 1960-lukujen radio-, televisio- ja elokuvakulttuurista. Paketin parissa palataan putkiradioiden ja permanenttikiharoiden aikaan.

Lääkärinlaukku sisältää muun muassa nostalgisia lääkepurkkeja ja lääkärin välineitä. Laukun kautta voi tutustua entisajan terveydenhoitoon ja lääkkeisiin.

Koululaukussa on koulukirjoja, opetusvälineitä ja oppilaan tarvikkeita. Laukun avulla voi muistella ja esitellä vanhoja kouluaikoja: oppitunteja, opettajia ja välitunteja.

KYSY LISÄÄ SALKKUJEN SISÄLLÖISTÄ: heli.vuohelainen@pukstaavi.fi, p. 050 313 1411

KYSY LISÄÄ SALKKUJEN LAINAAMISESTA: kirjasto@sastamala.fi, p. 040 138 2040


 

Tammisen makasiini   Kivinavetta   Tornihuvila
Kuvissa Tammisen makasiini, Tyrvään pappilan kivinavetta sekä Tornihuvila.

Museo muutti Tornihuvilaan

Sastamalan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina 11.9.2017, että Sastamalan seudun museo muuttaa kivinavetasta Tornihuvilaan: http://sastamala.tjhosting.com/kokous/20175717-7.HTM. Näyttelytilat avautuivat Tornihuvilassa toukokuussa 2018. Esinekokoelmat siirretään vuoden 2018 aikana Stormin kokoelmakeskukseen. Lisätietoa muutosta: heli.vuohelainen@pukstaavi.fi, p. 050 313 1411. 

Tornihuvilasta tulee museon kolmas koti. Alunperin eli vuodesta 1933 alkaen Tyrvään seudun museo sijaitsi Tammisen makasiinissa Marttilankadun ja Onkiniemenkadun kulmauksessa (tuo rakennus on edelleen olemassa – joskin huonossa kunnossa). Vuonna 1958 museo siirtyi kauppalan keskustasta Tyrvään pappilan kivinavettaan.


 

Selvitystyö museon kokoelmista

Kotiseutuneuvos ja Sastamalan seudun museon (aiemmin Tyrvään seudun museo) pitkäaikainen johtaja Esko Pietilä kuoli toukokuussa 2017. Vielä vuoden 2016 lopussa saimme onneksi haastatella häntä syvemmin ja nyt kunnianosoituksena Pietilän muistolle julkaisemme selvitystyön "Sastamalan seudun museon kokoelmien muotoutuminen Esko Pietilän toiminta-aikana 1958-1992".

Sastamalan seudun museo on vuoden 1933 perustamisensa jälkeen kokenut useita vaiheita. Esko Pietilän aikana Tyrvään seudun museo muuttui yhä ammattimaisempaan suuntaan. Pietilä työskenteli johdonmukaisesti ja kiinnitti jo reilu viisikymmentä vuotta sitten huomion samaan haasteeseen, joka yhä tänä päivänä on tuttu monelle museokentällä toimivalle. Museon kokoelmiin on kerätty ”krääsää, kun taas toinen puoli on museaalisesti arvokasta tavaraa”. Tavarasta itsestään on tullut tärkeää ja niihin liittyvät tarinat ovat jääneet toissijaiseksi, kuten Pietilä haastattelussaan toteaa.

Tyrvään seudun museon muuttuminen ammattimaiseksi valtakunnallisia linjauksia noudattavaksi paikallismuseoksi liittyy Esko Pietilän persoonaan ja hänen omistautumiseensa museotyöhön. Pietilä toimi muun muassa Museoliiton konsultoivana työntekijänä ja vaikutti usean paikallismuseon kokoelmien keruuseen ja hallintaan. Tulevia jälkipolvia ajatellen Pietilä teki valtavan työn korostaessaan juuri kokoelmien merkitystä museotoiminnan perustana. Hyvä kokoelma syntyy järkiperäisestä keruusta ja esineisiin liittyvistä tiedoista. Yhtenä tällaisena esimerkkinä on Tyrvään seudun museon painottuminen valokuviin ja etenkin nykyhetken valokuvaamiseen. Esko Pietilän sydäntä lähellä olivat arjen ja muuttuvan ympäristön valokuvaus ja tallentaminen.

Esko Pietilän eläköityminen vuonna 1992 oli yksi Tyrvään seudun museon merkittävistä virstanpylväistä. Nyt Sastamalan seudun museolla oli suuri kunnia päästä haastattelemaan Eskoa ja ymmärtämään yhä paremmin paikallismuseonsa juuria, joita ilman ei olisi nykyisyyttä ja tulevaa.

Selvitystyö toteutettiin opiskelijayhteistyönä Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Selvitystyön tavoitteena oli hahmottaa sekä arkistolähteiden että Esko Pietilän kertomana museon kokoelmien muotoutumista ja museon sijoittumista suomalaiseen paikallismuseoiden kenttää. Selvitystyön toteutti opiskelija Marja-Leena Santanen.

Selvitys on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.


Käy myös Facebook-sivuillamme