Sastamalan seudun museo - Sastamalan kaupunki

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

PÄÄVALIKKO
Palaa ylös

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Ajankohtaista

Lelumuistot talteen!

Lelut2017

Nykyisen Sastamalan alueella on ollut erittäin vireä lelunvalmistusperinne.  Vilho Ojala, Kalle Karppi, Eero Heikkilä ja monet muut valmistivat verstaissaan leluja lasten käyttöön. Niemen tehtaatkin oli aikanaan leluvalmistuksen kärkinimiä.

Sastamalan seudun museo tekee syys- ja lokakuun aikana pitkäaikaisen leluvalmistajan, Kalle Karpin, leluverstaan pelastusdokumentoinnin Tyrväänkylässä. Samalla Sastamalan seudun museon toiminnassa otetaan käyttöön Museoliiton syyskuussa julkaisemat kulttuuriperinnön pelastusdokumentointiin liittyvät käytänteet.

 Museo myös kartoittaa syksyn 2017 aikana yleisemmin Sastamalan alueen leluverstasperinnettä. Kartoituksen kohteena on lelunvalmistus keskittyen puulelujen ansiokotiteollisuuteen vuosina 1900–1960.

 Museo järjestää yhdessä Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksen kanssa muistelutilaisuuden Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa 17.10.2017 klo 12–14.

– ­Olemme erityisen kiinnostuneita paikallisesti valmistetuista puuleluista, mutta myös muista lelu- ja leikkimuistoista aina 1960-luvulle asti, kertoo museon projektityöntekijä Marja-Leena Santanen.

Hän ottaa lelu- ja leikkimuistoja vastaan 22.10. asti myös puhelimitse tai sähköpostitse: 045 139 6455 tai marja-leena.santanen@pukstaavi.fi.

 


Luento: Ilmataistelut Suomen taivaalla

Ajankohta ja paikka: 6.11.2017 klo 19–21, Sastamalan seudun museo, Jaatsinkatu 2, 38210 Sastamala.

Aiheesta kertomassa Erkki Aaltonen. Esitelmän jälkeen keskustelussa mukana taistelulentäjä, lentokoneiden asiantuntija, veteraaneja sekä sota-ajan nuoria.

Vapaa pääsy! Mahdollisuus tutustua maksutta myös museon näyttelyyn, joka kertoo kansanparantaja Tyrvään Mantasta (1853–1922).

Tapahtuman järjestävät Sastamalan Opisto ja Sastamalan seudun museo.

 


Sastamalan seudun museo
muuttaa vuonna 2018

Tammisen makasiini

Kivinavetta

Tornihuvila
Kuvissa Tammisen makasiini, Tyrvään pappilan kivinavetta sekä Tornihuvila.

Sastamalan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina 11.9.2017, että Sastamalan seudun museo muuttaa kivinavetasta Tornihuvilaan: http://sastamala.tjhosting.com/kokous/20175717-7.HTM.

Tornihuvilasta tulee museon kolmas koti. Alunperin eli vuodesta 1933 alkaen Tyrvään seudun museo sijaitsi Tammisen makasiinissa Marttilankadun ja Onkiniemenkadun kulmauksessa (tuo rakennus on edelleen olemassa – joskin huonossa kunnossa). Vuonna 1958 museo siirtyi kauppalan keskustasta Tyrvään pappilan kivinavettaan.

 


Mantan kammarissa opastuksia ryhmille

Mantan kammari
Mantan kammarissa voi kokeilla, miltä tuntuu olla parantajana tai potilaana.

Mantan kammari 2
Yksi näyttelyn rakentajista, opiskelija Marja-Leena Santanen, poseeraa eri ikäisten Mantojen vieressä.

Vaivaako riisitauti, luumätä tai vatsakatarri? Astu Mantan kammariin, jossa saat tutustua kuuluisaan kansanparantajaan Amanda Jokiseen (1853–1922). Näyttelyssä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Mantan kammari esittelee Mantan elämää ja asiakkaita, mutta myös laajemmin kansanparannusta ilmiönä. Näyttelyssä voi esimerkiksi haistella perinteisiä rohtojen ainesosia, kuunnella Mantalle tulleita kirjeitä ääneen luettuna ja eläytyä itse potilaan tai parantajan rooliin.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman opiskelijoiden kanssa.

Mantan kammari -näyttely oli kesäajan avoinna yleisölle, ja syksyllä 2017 näyttelyyn on vielä mahdollista tilata opastuksia ryhmille:

Syys-, loka- (ei vko 40) ja marraskuussa torstaisin klo 14-15 tai 17.30-18.30. Opastuksen kesto noin 30min, jonka lisäksi 30min omaa tutustumista näyttelyyn. Hinta 60e/ryhmä (max. 20 hlö). Varaukset 2 viikkoa aiemmin Pukstaavin infoon: info(at)pukstaavi.fi, 010 321 2950.

Paikallisille kouluille tiedotamme opastuksista ja niiden ajankohdista erikseen.

Tiesitkö, että myös Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa on tämän vuoden ajan esillä Parantava Manta -näyttely, joka esittelee Tyrvään Mantan työnurkkauksen ja ennen näkemättömiä reseptejä. Paikka on mitä oivallisin, sillä Manta lähetti asiakkaansa reseptin kanssa Tyrvään piirikunnan apteekkiin, joka sijaitsi nykyisessä museorakennuksessa.

 


Olipa kerran -kerhot koululaisille

Lapset

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi Suomen kirjainstituutin säätiölle 25 000 euron avustuksen lasten harrastetuntien järjestämiseen lukuvuonna 2017–2018.

Avustuksen avulla Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Sastamalan seudun museo ja Suomen Kirjainstituutti tarjoavat yhdeksään paikalliseen alakouluun "Olipa kerran" -harrastekerhoja, joissa yhdistyy kulttuuriperintö ja sanataide. Kerhot kokoontuvat:

Stormin koululla maanantaisin klo 13–14 ja klo 14–15
Varilan koululla tiistaisin klo 8–9
Mouhijärven yhteiskoululla tiistaisin klo 13–14
Karkun koululla tiistaisin klo 14.15–15
Tyrväänkylän koululla keskiviikkoisin klo 8–9
Toukolan koululla keskiviikkoisin klo 11.15–12
Pehulan koululla perjantaisin klo 8–9
Kiikan koululla perjantaisin klo 11.45–12.15
Häijään koululla perjantaisin klo 13.30–14.30

Kerhojen sisällöt nousevat museoiden kokoelmista sekä lukemisesta ja kirjoittamisesta.

Kerhoissa voidaan esimerkiksi seikkailla lähiympäristössä ja lempikirjojen maisemissa. Sanataiteeseen yhdistetään oman paikkakunnan historiaa esineiden, valokuvien ja muistojen avulla. Tarina voi muuttua kuvaksi tai museon esineistä voi syntyä seikkailukertomus. Keväällä harrastetuntien tuotokset kootaan näyttelyksi koululle tai museoon.

Kerhot ovat osa hallitusohjelman kärkihanketta, joka parantaa taiteen ja kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille.

 


Selvitystyö museon kokoelmista

Kotiseutuneuvos ja Sastamalan seudun museon (aiemmin Tyrvään seudun museo) pitkäaikainen johtaja Esko Pietilä kuoli toukokuussa 2017. Vielä vuoden 2016 lopussa saimme onneksi haastatella häntä syvemmin ja nyt kunnianosoituksena Pietilän muistolle julkaisemme selvitystyön "Sastamalan seudun museon kokoelmien muotoutuminen Esko Pietilän toiminta-aikana 1958-1992".

Sastamalan seudun museo on vuoden 1933 perustamisensa jälkeen kokenut useita vaiheita. Esko Pietilän aikana Tyrvään seudun museo muuttui yhä ammattimaisempaan suuntaan. Pietilä työskenteli johdonmukaisesti ja kiinnitti jo reilu viisikymmentä vuotta sitten huomion samaan haasteeseen, joka yhä tänä päivänä on tuttu monelle museokentällä toimivalle. Museon kokoelmiin on kerätty ”krääsää, kun taas toinen puoli on museaalisesti arvokasta tavaraa”. Tavarasta itsestään on tullut tärkeää ja niihin liittyvät tarinat ovat jääneet toissijaiseksi, kuten Pietilä haastattelussaan toteaa.

Tyrvään seudun museon muuttuminen ammattimaiseksi valtakunnallisia linjauksia noudattavaksi paikallismuseoksi liittyy Esko Pietilän persoonaan ja hänen omistautumiseensa museotyöhön. Pietilä toimi muun muassa Museoliiton konsultoivana työntekijänä ja vaikutti usean paikallismuseon kokoelmien keruuseen ja hallintaan. Tulevia jälkipolvia ajatellen Pietilä teki valtavan työn korostaessaan juuri kokoelmien merkitystä museotoiminnan perustana. Hyvä kokoelma syntyy järkiperäisestä keruusta ja esineisiin liittyvistä tiedoista. Yhtenä tällaisena esimerkkinä on Tyrvään seudun museon painottuminen valokuviin ja etenkin nykyhetken valokuvaamiseen. Esko Pietilän sydäntä lähellä olivat arjen ja muuttuvan ympäristön valokuvaus ja tallentaminen.

Esko Pietilän eläköityminen vuonna 1992 oli yksi Tyrvään seudun museon merkittävistä virstanpylväistä. Nyt Sastamalan seudun museolla oli suuri kunnia päästä haastattelemaan Eskoa ja ymmärtämään yhä paremmin paikallismuseonsa juuria, joita ilman ei olisi nykyisyyttä ja tulevaa.

Selvitystyö toteutettiin opiskelijayhteistyönä Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Selvitystyön tavoitteena oli hahmottaa sekä arkistolähteiden että Esko Pietilän kertomana museon kokoelmien muotoutumista ja museon sijoittumista suomalaiseen paikallismuseoiden kenttää. Selvitystyön toteutti opiskelija Marja-Leena Santanen.

Selvitys on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.

 


Mantan juhlavuosi korostaa yhdessä tekemistä

Tyrväänmanta_vaaka

Tyrvään Mantan juhlavuoden ohjelma pohjautuu aikansa tunnetuimman kansanparantajan Amanda Jokisen (1853 - 1922) eli Tyrvään Mantan elämään, mutta aihepiiriä käsitellään laajemminkin muun muassa lääketieteen näkökulmasta.

Manta oli kansanparantaja, joka hoiti potilaitaan vastaanotollaan, kotikäynneillä, kirjeitse sekä perustamassaan sairaskodissa. Hänellä oli yhteiskunnallisesti merkittävä rooli aikana, jolloin virallinen terveydenhuolto vasta otti paikallistasolla ensiaskeleitaan. Manta on esimerkki vahvasta suomalaisesta kansan naisesta, jonka asiantuntemus kumpusi kansan perimätiedosta ja jota hän lisäsi koululääketieteen opeilla ja kokemustiedolla.

Juhlavuoden ohjelmassa on muun muassa Mantaan liittyviä näyttelyitä, satutunteja, muistojen keruu, patsaan lakitus, luontopolun avaaminen, perinnehoitopäivä ja paljon muuta. Pukstaavissa on 28.1.–31.12.2017 esillä Parantava Manta -näyttely, joka sisältää Tyrvään Mantan reseptejä sekä interiöörin eli näkymän Mantan työhuoneesta. Myös Sastamalan seudun museoon avautuu kesällä näyttely Tyrvään Mantasta.

Katso koko juhlavuoden ohjelma ja lisätietoja Mantasta.

Juhlavuotta koordinoi Sastamalan seudun museo ja yhteistyössä ovat mukana muun muassa Sastamalan kaupunki, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys, Kulttuuria Kaikille, Sastamalan Oppaat, Servi, Kustannusliike Warelia, Tyrvään Yrtti-Aitta sekä lukuisat yksityishenkilöt.

"Umpihullunkin takana on ihminen"

Tyrvään Mantan juhlavuoden avajaisia juhlittiin Sylvään koululla ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa lauantaina 28. tammikuuta.

Sylväällä kuultiin ajatuksia herättävä paneelikeskustelu parantavasta vuorovaikutuksesta. Keskustelemassa olivat psykiatrian erikoislääkäri ja professori Matti O. Huttunen, yleislääketieteen erikoislääkäri Outi Seppälä, oikeuspsykiatri Mika Rautanen sekä kirkkoherra Katri Rinne. Keskustelussa pohdittiin muun muassa sitä, pitäisikö lääkärien tehdä enemmän kotikäyntejä tai miten potilaita ylipäätään tulisi kohdata.

"Umpihullunkin takana on ihminen joka kuuntelee, kun hänet kohdataan respektillä", totesi Matti Huttunen keskustelun kuluessa.

Iltapäivä jatkui Pukstaavissa, jossa yleisö tapasi Tyrvään Mantan ja Annastuuna Korkeemäen. Pukstaavissa pääsi myös kokeilemaan nykyajan perinnehoitoja. Päivän päätteksi juhlayleisö poikkesi Marttilankatu 23:n pihassa, jossa paljastettiin Tyrvään Mantan laatta.

Manta twiittaa

Tyrvään Mantan juhlavuosi on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Seuraa Mantaa Twitterissä @tyrvaanmanta. Lisätietoja juhlavuoden tapahtumista museon Facebookista.

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB


Lainaa Viihdeveska!

Viihdeveska

Sastamalan seudun museo on tuottanut lainattavan muistelupaketin, Viihdeveskan, joka sisältää parhaita paloja 1950- ja 1960-lukujen radio-, televisio- ja elokuvakulttuurista. 
Paketin parissa palaa putkiradioiden ja permanenttikiharoiden aikaan, ja se virittää muistelemaan yhdessä mennyttä. 

Viihdeveska on vapaasti ja maksutta lainattavissa kaikille muistelemaan halukkaille. Sitä voi lainata vaikkapa erilaisten ikäihmisten toimintapiirien, ryhmien ja palvelukotien käyttöön. Mukana tulevat lainaus- ja käyttöohjeet sekä virikekysymyksiä ja ideoita paketin käyttäjille. 

Pakettia saa lainaksi Pukstaavin infosta Marttilankadulta, 
p. 010 3212 950, info(at)pukstaavi.fi

 


Käy myös Facebook-sivuillamme:

www.facebook.com/sastamalanseudunmuseo