Sastamalan kaupunki

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

PÄÄVALIKKO
Palaa ylös

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Museon esittely

 

Itte elettyä historiaa

 

Sastamalan seudun museo on yli 80-vuotias kulttuurihistoriallinen museo, joka esittelee ja tallettaa paikkakunnan historiaa. Museon toiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa seudun asukkaiden ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään.

Paikallismuseo muuttuu yhteisönsä mukana. Vaikka museon perustehtävä pysyy samana, tapa toteuttaa sitä muuttuu. Sastamalan seudun museokin uudistuu, ja ensimmäinen askel on Olotilan avaaminen. Olotila on paikka tarinoille, muistoille ja kertomuksille elämästä tällä seudulla ennen ja nyt. Olotilassa voit jakaa omia arkisia kokemuksiasi ja esimerkiksi lempiruokiin, kotiin tai koulunkäyntiin liittyviä muistojasi: Mitä koulun pihalla leikittiin? Millainen oli ensimmäinen työpaikkasi? Millaisia muistoja sinulla on syntymäpäivistä tai kesäisistä uintiretkistä? Lapset ja isovanhemmat voivat yhdessä tutkia omaa menneisyyttään ja jakaa muistoja esimerkiksi siitä, millaista koulunkäynti oli ennen vanhaan ja millaista se on nyt.

Museossa on esillä muisteluun innostavaa materiaalia, kuten valokuvia ja arkistoaineistoa. Voit osallistua paikallishistorian tallentamiseen kertomalla, mitkä seudun tapahtumat, ihmiset ja maisemat ovat olleet juuri sinulle tärkeitä. Jonkun mielestä tärkeitä ovat kutut, juustot ja kirkot, toisen mielestä luonto ja ihmiset: ”Mettä vihreetä, veten sinistä, ernomasen uljasta ruakaa, nin ja uljaita ihmisiä”.

Sastamalan historia ulottuu esihistorialliselle ajalle. Jo 7000 vuotta sitten alueella liikkui metsästäjiä ja kalastajia. Pysyvää asutusta seudulla on ollut rautakaudelta lähtien. Ensimmäinen kirjallinen maininta Sastamalasta on 1300-luvulta. Muinaisen Sastamalan suurpitäjää vastaa suunnilleen nykyinen Sastamala, johon kuuluvat Vammala, Tyrvää, Karkku, Äetsä (Keikyä ja Kiikka), Suodenniemi, Mouhijärvi ja Kiikoinen. Seudun virallista historiaa on tutkittu runsaasti, mutta tavallisten kaupunkilaisten muistojen kautta myös arjen historia saadaan näkyväksi ja yksittäisten ihmisten ääni esille.

Uuden museon perusajatus on, että kokonaiskuva paikallishistoriasta rakentuu yksittäisten ihmisten elämänhistorioista ja virallisesta historiankirjoituksesta yhdessä. Paikallismuseo on paikallisten ihmisten oma museo, ja haluamme kehittää museota toiveiden mukaisesti. Olet sitten koululainen, ikäihminen, kesäasukas, paluumuuttaja tai perustyrvääläinen, tule mukaan kehittämään uudenlaista, elävää ja tekevää museota!

 

Outilähteenlahtiolohuaneessa  

Kuvassa tutkitaan yhtä Olotilan albumeista, joihin saa jättää omia muistoja ja ihmetellä eri aikakausien mainoksia, kuvia tai vaikkapa reseptejä.

 

Kokoelmat ja arkisto

Sastamalan seudun museo tallentaa kokoelmiinsa Sastamalan seudulla valmistettuja tuotteita, täällä käytettyjä tai täällä ainakin elämänsä jossakin vaiheessa asuneille henkilöille kuuluneita esineitä ja muuta aineistoa. Aineiston vastaanottoa harkittaessa etusijalla ovat esineet, joiden tausta tunnetaan. Museon kokoelmissa on myös paljon yhteisöjen ja yksityisten lahjoittamaa arkistoaineistoa.

Tavoitteena ovat kokoelmat, jotka antavat todenmukaisen ja havainnollisen kuvan Sastamalan seudun historiasta. Museon keräämät ja esittelemät kokoelmat vahvistavat ihmisten identiteettiä ja suhdetta kotiseutuunsa ja toimivat yhteiskunnan muistina.