Palvelut lapsille ja nuorille - Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Kirjaston tarjoamat palvelut lapsille ja nuorille

 

Kirjastonkäytön opetus

Sastamalan kaupunginkirjasto kannustaa lapsia lukemaan ja käyttämään kirjastoa heti ensimmäiseltä luokalta lähtien. Kirjasto tarjoaa kirjastonkäytön opetusta 1., 3., 5. ja 8.-luokkalaisille. Ota yhteyttä omaan kirjastoosi ja varaa aika luokallesi!

1. luokka –– Tervetuloa kirjastoon!

Kirjastonhoitaja vierailee koululuokassa syksyllä ja toivottaa ekaluokkalaiset tervetulleiksi kirjastoon. Lapset saavat kirjastopaketin, joka sisältää mm. kirjastokorttikaavakkeen, listan koulun aloittamiseen ja koulunkäyntiin liittyvistä kirjoista sekä tietoa lukemisen tärkeydestä.

Kirjasto kutsuu ekaluokkalaiset vastavierailulle kirjastoon, missä heille esitellään lastenosastoa ja sieltä löytyvää aineistoa. Kirjastovierailulla kerrotaan esimerkkien avulla mm. kirjaston pelisäännöistä, kirjastokortin käytöstä sekä kirjastoaineiston käsittelemisestä.

Tavoitteena on, että lapset kokevat kirjaston viihtyisäksi ja mieluisaksi paikaksi, mistä löytyy kivaa ja kiinnostavaa luettavaa!

3. luokka –– Faktaa vai fiktiota?

Kolmasluokkalaisille esitellään kirjaston aineiston jaottelua tietokirjoihin ja kaunokirjoihin. Oppilaat tutustuvat tietokirjojen luokitukseen ja harjoittelevat lasten- ja nuortenosastolla kirjojen löytämistä hyllystä. Näin oppilaat tutustuvat kirjastoon ja sen aineistoon sekä tottuvat käyttämään kirjastoa, jolloin heidän on helpompi löytää itselleen sopivaa luettavaa.

Tavoitteena on innostaa oppilaita lukemaan ja tutustuttaa heidät uusien kirjojen maailmaan.

5. luokka –– PIKI-verkkokirjasto tutuksi!

Viidesluokkalaisille esitellään PIKI-verkkokirjastoa ja tiedonhaun perusteita. Tiedonhakua verkkokirjastosta harjoitellaan erilaisten tehtävien avulla. Samalla opitaan etsimään aineistoa hyllystä saatavuustietojen perusteella. Viidesluokkalaiset tutustuvat myös aikuistenosastoon, jotta he saavat kokonaiskuvan siitä, mitä kaikkea kirjastosta löytyy.

Tavoitteena on, että oppilaat osaavat käyttää kirjastoa tiedonetsinnän ja koulutyön apuna – lukemista unohtamatta!

8. luokka –– Tiedonhaun perusasiat haltuun!

Sastamalan kaupunginkirjasto tarjoaa kaikille kahdeksasluokkalaisille kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta. Kirjastovierailulla oppilaat tutustuvat kirjaston eri osastoihin ja palveluihin lastenosastosta lainaukseen. Tiedonhakua PIKI-verkkokirjastosta harjoitellaan monipuolisesti erilaisten tehtävien avulla, jolloin kirjastoaineiston luokitus ja sijainti kirjastossa tulevat tutuiksi oppilaille. Oppilaille esitellään myös verkkokirjastosta löytyvää sisältöä, jota kirjaston asiakkaat voivat itse tuottaa.

Vierailun tavoitteena on, että oppilaat osaavat hakea kirjaston kautta relevanttia aineistoa koulutehtävien suorittamista varten. Painopiste on koulussa tarvittavan tiedon löytäminen kirjastosta ja kirjaston palveluiden avulla.

Lukiolaiset –– Tietokantojen ja e-aineistojen kimppuun!

Lukiolaisille järjestämme tiedonhaun opetusta opettajan toiveiden ja kurssin tarpeiden mukaan. PIKI-verkkokirjaston käytön ohella opastamme opiskelijoita myös esimerkiksi Aleksi-viitetietokannan, lehtitietokanta ePressin ja PIKI-kirjastojen kokoelmiin kuuluvien e-kirjojen käytöön.

 

Satutunnit

Satutunnit Kiikan ja Äetsän kirjastoissa keskiviikkoisin kerran kuukaudessa. 

Tervetuloa satujen ihmeelliseen maailmaan!

 

 

Kirjatin mediamatka ja Aparaattisaari

Pirkanmaalainen Kirjatin mediamatka on saanut rinnalleen toisen valtakunnallisesti kehitetyn, noin esikouluikäisille suunnatun mediakasvatuspelin. Molemmissa tutustutaan tietokoneisiin, Internetiin sekä erilaisiin mediasisältöihin. Etenkin uusi Aparaattisaari on jännittävä seikkailu, jonka kautta pohditaan muun muassa ikärajojen merkitystä. Molemmat sopivat lapsille suunnattujen mediakasvatushetkien ohjelmaksi ja keskustelun herättäjäksi, ja niitä voidaan pelata vaikkapa esiopetusryhmissä, kirjastojen mediakasvatustilaisuuksissa tai alakouluissa.

 

Kirjavinkkaus

Sastamalan kaupunginkirjasto tarjoaa kirjavinkkausta kaupungin 2., 4., 6. ja 8.-luokkalaisille. Kirjavinkkaus on mahdollista myös esimerkiksi päiväkotien vanhempainilloissa päiväkodin henkilökunnalle ja lasten vanhemmille.

 

Kirjasarjat 

Kirjastossa on lukuinnostukseksi ja koulun lukuarjen helpotukseksi kirjasarjoja, joiden avulla koko luokka voi lukea samaa teosta yhtä aikaa. Uudistetussa valikoimassa on luettavaa sekä ala- että yläkouluikäisille.

 

Pirkanmaan lukudiplomi

Pirkanmaan lukudiplomin tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria uusien lukukokemusten pariin. Lukudiplomin suorittaja lukee tietyn määrän listoilta valitsemiaan kirjoja ja osoittaa tuntevansa niiden sisällön. Kirjalistat on tarkoitettu avuksi kirjojen valinnassa ja opettaja voi soveltaa niitä monin tavoin. Kirjasto auttaa lukudiplomin suorittamista suunnittelevia tarvittaessa. Ota yhteyttä oman kirjastosi henkilökuntaan ja käy tutustumassa lukudiplomiin PIKI-verkkokirjastossa.

 

APUA ARKEEN - LAINAAMO: Sastamalan pääkirjastosta lainattavissa arjen apuvälineitä lapsille, nuorille ja ikäihmisille!

 

Kirjastojen yhteystiedot

Sastamalan pääkirjasto
0400 913 615

Karkun kirjasto
040 138 2044

Kiikan kirjasto 
040 7128192

Stormin kirjasto
040 138 2045

Kiikoisten kirjasto
040 488 0215

Mouhijärven ja Suodenniemen kirjasto
050 911 9693

Suodenniemen kirjasto
040 861 7393

Äetsän kirjasto  
040 712 8187