Sastamalan historiaa ja nykypäivää - Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamala ennen ja nyt

Sastamalan historiaa

Sastamala syntyi vuoden 2009 alussa, kun yhteen liittyivät Vammalan kaupunki sekä Mouhijärven ja Äetsän kunnat. Tätä ennen Suodenniemi oli jo ehtinyt liittyä Vammalaan (2007) ja jos mennään vielä pidemmälle historiaan, kasvua tapahtui  jo 1973 kun Karkun ja Tyrvään kunnat liitettiin silloiseen Vammalaan. Äetsä puolestaan muodostui 1981 yhteenliitetyistä Keikyän ja Kiikan kunnista. Kasvua on tapahtunut myös Sastamalan syntymisen jälkeen. Kiikoisten kunta liittyi Sastamalaan  vuoden 2013 alusta.

Laajempi selostus historiasta löytyy tästä

Suomen ensimmäisen kaksitornisen kirkon, Sastamalan pääkirkon eli Tyrvään kirkon, suunnitteli Turun kaupunginarkkitehti P.J.Gylich. Sastamalan kirkoista tunnetuin on kuitenkin keskiaikainen Pyhän Olavin kirkko, joka tuhoutui pahasti vuoden 1997 tulipalossa.

Sastamala tänään

Nykyinen Sastamala on vireä, noin 25 000 asukkaan kaupunki läntisellä Pirkanmaalla. Logistisesti Sastamala sijaitsee hyvällä paikalla (VT2, VT11, VT12, merkittävät rahtisatamat, Tampere-Pirkkalan lentokenttä 52 km). Monien yritysten näkökulmasta katsottuna merkittävä asiakaspotentiaali on noin 200 kilometrin säteellä.


Sastamala on vahva yrittäjyyden kaupunki 

Juureva ja elävä kulttuuri on Sastamalan luovuuden ja innovatiivisuuden kivijalka. Perinteinen käsityöosaaminen on luonut vankan perustan kehittyvälle ja osaavalle yritystoiminnalle ja seudulla onkin korkea yrittäjyysaste. Sastamalan suurimmat toimialat ovat palvelut (n. 60 %) ja jalostus (n. 30 %). Perinteisiä vahvoja toimialoja ovat metalli-, kumi, muovi ja puuala sekä rakentaminen. Sveitsiläisen juustomestari Peter Dörigin juustot valmistuvat Sastamalassa, ja kaupungista lähtee maailmalle vuosittain laadukkaita sairaalakalusteita, ambulanssien siirto- ja kuljetusvälineitä sekä tuhansia palloventtiileitä.
 

Hyvä paikka asua ja yrittää 

Sastamala on turvallinen pieni suuri kaupunki, jossa ihmisen on hyvä elää ja yrittää. Sastamala tarjoaa monimuotoisen ja viihtyisän asuinympäristön, kauniit järvimaisemat sekä kehittyvät palvelut ja liikenneyhteydet. Monipuoliset harrastusmahdollisuudet aina erilaisista liikuntalajeista kulttuuriin ja kädentaitoihin, löytyvät nekin omalta kylältä. Erilaisten luontoaktiviteettien ystäville alue tarjoaa poikkeuksellisen hyvät harrastusmahdollisuudet aina kalastuksesta veneilyyn ja retkeilystä maastopyöräilyyn.
 

Nähtävää ja koettavaa 

Tammikuussa 2013 Suomen kirjapääkaupungiksi julistautuneen Sastamalan kirjallisen kulttuurin juuret ovat vahvat: täällä aloitettiin muun muassa suomen ensimmäisen paikallislehden, Tyrvään Sanomien, julkaiseminen vuonna 1894. Sastamalassa ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat yhä edelleen myös monet kirjailijat. Lastenkirjoistaan tutun Mauri Kunnaksen Herra Hakkaraisen kotiin voi tutustua hahmon mukaan nimetyssä, Sastamalan keskustassa sijaitsevassa talossa. Herra Hakkarasien talon naapurissa taas sijaitsee Suomen ainoa kirjamuseo, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Paikkakunta on valtakunnalisesti tunnettu myös ainutlaatuisista tapahtumistaan, Vanhan kirjallisuuden päivistä ja Sastamala Gregorianasta

Kirjan lisäksi Sastamalan seutu tunnetaan urheilusta ja liikunnasta. Paikkakunnan oma lentopallojoukkue VaLePa pelaa vuosittain liigan kärkisijoista. Sastamalassa sijaitsee myös Ellivuori, yksi Suomen eteläisimmistä laskettelukeskuksista, ja palkittu 36-reikäinen golfkeskus Lakeside Golf

Lisätietoa alueen matkailupalveluista löydät matkailusivuiltamme!

Tulitpa sitten asumaan, käymään tai yrittämään, olet aina lämpimästi tervetullut!