Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Myytävänä: Vähä-Tiisalan ratsutila

ilmakuva 2 rajattu netti

Sastamalan kaupunki myy Mouhijärvellä sijaitsevan Vähä-Tiisalan ratsutilan. Myytävään kokonaisuuteen kuuluu noin 3 ha maa-aluetta ja 11 eri rakennusta. Kohteen osoite on Tiisalantie 11. Rakennukset on rakennettu pääosin 1800-luvulla tai 1900-luvun alussa.  Rakennuskanta on säilynyt alkuperäisenä ja vaatii kunnostusta ennen käyttöönottoa.  Tila soveltuu näkyvän sijaintinsa puolesta esim. matkailu- ja palveluelinkeinon harjoittamiseen.  Ostajan on mahdollista vuokrata myös viereistä peltoa.  

Vähä-Tiisalan ratsutilan myyntihinta on 180 000 euroa. Myynti tapahtuu käänteisen kilpailutuksen mallilla eli kohteen hinta on määritelty ennalta ja varsinainen kilpailu käydään kiinteistön tulevaa käyttöä kuvaavalla liiketoimintasuunnitelmalla. Liiketoimintasuunnitelma on esitettävä ostotarjouksen yhteydessä.

Tarjoukset tulee jättää 31.10.2021 klo 15 mennessä osoitteeseen tonttimyynti@sastamala.fi

Sastamalan kaupunki pidättää oikeuden olla hyväksymättä mitään jätetyistä tarjouksista.

Lisätietoja:

Kaupungingeodeetti Arto Vuorijärvi, puh. 050 330 1441, arto.vuorijarvi@sastamala.fi
Yritysasiantuntija Mikko Rauva, puh. 050 514 4303, mikko.rauva@sastamala.fi

Vähä-Tiisalan ratsutila

Sijainti

Vähä-Tiisalan (Wähätiisala) ratsutila sijaitsee läntisellä Pirkanmaalla, Sastamalan Mouhijärvellä, Tampere-Pori-valtatien (vt 11) välittömässä läheisyydessä.  Matkaa Tampereelle on noin 35 km ja Poriin noin 68 km. Lähimmät palvelut, kuten koulu ja kaupalliset palvelut löytyvät puolentoista kilometrin päästä Häijään taajamasta. Sastamalan keskustaan on matkaa noin 20 km.    

Vähä-Tiisalan tilakeskus sijaitsee matalan kumpareen laella, kauniissa peltomaisemassa. Tilakeskuksen pohjoispuolella kulkee valtatie 11. Valtatien ja tilakeskuksen välissä kulkee vanha Uotsolan ja Häijään yhdistänyt kylätie. Valtatie 11:n pohjoispuolelle on juuri valmistunut uusi rinnakkaistie ja valtatien alikulku, joka yhdistää Uotsolan ja Häijään taajamat.  Tilakeskuksen läheisyyteen rakennetaan parhaillaan uutta Mouhijärven Maisemakylien pientaloaluetta.

Historiaa

Vuonna 1598 Ylä-Satakunnan voutina toiminut Tapani Erkinpoika muutti Tiisalaan, missä hän kokosi omistukseensa koko autioituneen viisitaloisen kylän. Vuonna 1600 hän ryhtyi tekemään näin syntyneestä uudesta Tiisalan tilasta ratsupalvelusta.

Wähätiisala on lohkottu itsenäiseksi ratsutilaksi Tiisalan ratsutilasta vuonna 1789. Tilakeskus on ilmeisesti heti silloin perustettu nykyiselle paikalleen.  Sekä Iso- että Vähä-Tiisala jatkoivat ratsupalvelusta yhtäjaksoisesti aina vuoteen 1886, jolloin ratsupalvelujärjestelmä tarpeettomana purettiin.

Sastamalan kaupungin omistukseen tila päätyi valtioneuvoston päätöksellä vuonna 2020 kun tilan viimeinen isäntä menehtyi perillisittä.

Rakennuskanta

Rakennukset sijaitsevat löyhässä jonossa vanhan kylätien ja peltoaukean välissä. Pihapiirin länsilaidassa sijaitsee L-muotoinen lato ja talousrakennus, jonka kyljessä on huomattavasti uudempi kuivuri. Seuraavaksi on kaksi aittaa 1800-luvulta ja niiden jälkeen uudempi asuinrakennus vuodelta 1889. Sitten on vuorossa päärakennus, joka on rakennettu 1835 ja jonka itäpäähän on rakennettu laajennus 1922.  Seuraavaksi on vuorossa kansallisromanttishenkinen talli/sikala/makasiini vuodelta 1914, ja sen jälkeen vanhan tien suuntaisesti rakennettu navetta vuodelta 1896. Viimeiseksi idässä on suuli 1800-luvun lopulta. Navetan eteläpuolella on pieni aitta ja siitä etelään pieni pajarakennus 1800-luvulta. Tallin ja navetan pohjoispuolella on 1900-luvun alkupuolella rakennettu talousrakennus.

Asuinrakennusten eteläpuolella on piha-alue, jonka kasvillisuus on villiintynyttä.

Tilakeskuskokonaisuus, jossa on kaikkiaan 11 eri rakennusta, on hyvin säilynyt. Rakennuksia ei ole juurikaan purettu ja olemassa oleviin rakennuksiin tehdyt korjaustyöt ovat olleet maltillisia.  

Vähä-Tiisala: valokuvia (PDF)

Vähä-Tiisala_valokuvat (pakattu kansio .zip)