Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Perheen puuhanurkka

Perheen puuhanurkasta löydät vinkkejä yhteiseen tekemiseen. 

Äitienpäiväkortti

Sinä voisit olla ohjailtava robotti

Askarrellaan noppa (numeronoppa sekä satujumpassa käytettävä eläinnoppa)

Seikkailu esteradalla

Rekkarallin koneet ja välineet

Vappuhommia

Satu liikuttaa -videot


Äitienpäiväkortin askartelua

Leikkaa kartongista taitettava kortti, sekä leikkaa lisäksi palanen, joka on puolet taitettavasta kortista.

Leikkaa kaksi samankokoista sydäntä kartongista. Sydämen voit myös vaihtaa vaikkapa valokuvaksi tai johonkin ihanaan kuvaan, jonka olet leikannut lehdestä.

Liimaa sydämet päällekkäin siten, että lanka jää niiden väliin.

Leikkaa taitettavaan korttiin ja kartongin palaseen, joka on puolet taitettavasta kortista reiät. Reikien tulee olla sen kokoisia, että sydän mahtuu niissä liikkumaan.

Kortti 1


Levitä liimaa taitettavan kortin sisäpuolelle sille puolikkaalle, jossa on tekemäsi reikä.

Aseta sydän reiän kohdalle ja pingota langat kireälle. Leikkaa ylimääräinen lanka poikki.

Aseta nyt se kartongin pala, joka on puolet taitettavasta kortista sydämen päälle niin, että reiät ovat samassa kohdassa.

Anna kuivua hyvin ja koristele mieleiseksesi, kirjoita korttiin jotain suoraan sydämestäsi.

Kortti 4

Hyvää äitienpäivää!

t. Sanna

SINÄ VOISIT OLLA OHJAILTAVA ROBOTTI

Tähän robottikypärään on askarreltu erityisominaisuus, nimittäin kaukosäädin! Nyt saattaa olla niin, että mielessäsi alkaa poksua kaikenlaisia ideoita, joita kypärän kanssa voisi leikkiä. Kypärään ja kaukosäätimeen on askarreltu erilaisia muotoja: tähti, ympyrä, sydän, kolmio ja neliö, nämä muodot ovat toimintapainikkeita. Voitte kotona miettiä, mikä toiminta mistäkin napista robottiin ohjautuu. Robotti voisi esimerkiksi puhua tunteistaan. Jokaisella napilla olisi eri tunne ääni, surullinen, iloinen, rakastava, pelokas ja vihainen. Robotti, ehkä osaisi kertoa kaukosäätimen käyttäjälle, mikä saa sen iloiseksi ja mikä surulliseksi? Mikä robottia parhaiten lohduttaisi sen surressa tai miten robotti olisi itsensä mielestä rohkea, kun joku asia pelottaa? Mikä saa robotin tuntemaan itsensä maailman onnellisimmaksi? Nappulat voisivat ehkä muuttua ihmisiksi tai eläimiksi, joita robotti tuntee. Kaukosäätimestä voisi ohjata robotin matkimaan ja esittämään näitä tuntemiaan eläimiä tai ihmisiä. Kaukosäädin ohjailisi robottia eri liikkeisiin: hiippailemaan hipisen hiljaa, konttaamaan, varpailla kävelyyn, pylly maassa kävelyyn ja juoksemaan. Tähtinappula voisi ohjata robotin rauhoittumaan iltasadulle, ympyrä voisi ohjata käymään veskissä, sydän saisi tämän robotin oikeaksi halikoneeksi, kolmio ohjaisi palapelin tekoon ja neliö ohjaisi robotin nätisti uloslähtöön.

Robotin kypärään tarvitaan vain sopiva pahvilaatikko.

Tärkeää on leikata laatikko sen kokoiseksi, että se laskeutuu sopivasti harteille päälaen ollessa kiinni kypärän yläosassa. Näin kypärä pysyy paremmin paikoillaan.  Koristelusta vastaa tietenkin kokonaan robottitehtaalla työskentelevä robotti mestari!

Robottihattu 2

Kaukosäätimeen tarvitaan pieni laatikko.

Valitse omaan käteen sopiva pieni laatikko, aski tai vaippapa mehupurkki, ja koristele kaukosäädin haluamallasi tavalla.

Mukavia robottihetkiä!

T. Sanna


ASKARRELLAAN NOPPA 

Alla tavallisen numeronopan sekä satujumppavideolla tarvittavan eläinnopan ohjeet.

 • Maitopurkin leveys on 7cm. Jotta nopan sivuista tulee yhtä pitkät,  katkaise maitopurkki pohjasta katsoen 14cm korkuiseksi. 

 mittaa oikean korkuinen pala

 • Leikkaa seuraavaksi jokaiseen kulmaan 7cm halkio. Taita halkiot toistensa päälle ja levitä liimaa väleihin. 

Taita halkiot toistensa päälle

 • Anna kuivahtaa painon alla. 

Anna kuivua painon alla.

 • Leikkaa 12 suikaletta kooltaan 7cm × 2cm. Voit keksiä suikaleet jostakin materiaalista, jota löydät kotoasi.

 • Liimaa maitopurkkikuution jokaiseen reunaan leikkaamasi suikale.

IMG 20200413 165618
 • Leikkaa seuraavaksi 6 kappaletta kooltaan 6cm × 6cm neliötä. 
 • Mieti taas mitä voisit kotoasi hyödyntää. 
 • Esimerkiksi numeronopassa on käytetty vanhaa kirjekuorta. 
 • Voit tehdä mallineliön ensin ruutupaperille, josta on helppo viivoja apuna käyttäen leikata suora neliö. Tätä mallia apuna käyttäen saat leikattua neliösi valitsemastasi materiaalista. 

 

Leikkaa neliöitä

IMG 20200413 171322

 

NUMERONOPPA

 • Tarvitset 21 silmää nopallesi, eli ne pisteet joita on oikeassakin nopassa. 
 • Mieti taas mitä voisit kotoasi hyödyntää vain mielikuvitus on rajana☺️ 
 • Kuvissa näkyvän nopan silmät on leikattu vanhan kirjekuoren sisäpinnasta. 
 • Liimaa valitsemasi silmät nopan sivuille, 1,2,3,4,5 ja viimeiselle sivulle 6 silmää☺️ 
 • Numeronopan kulmissa on käytetty mustaa jätesäkkiä ja neliöissä vanhoja kirjekuoria.
numeronoppa

ELÄINNOPPA

 • Videolla näkyvään noppaan tarvitset pupun, karhun, sammakon, strutsin tai kukon, hevosen ja itse keksityn eläimen. Voit vaikkapa piirtää eläimet, tulostaa netistä eläinten kuvat ja värittää ne.. vain kekseliäisyys on rajana.  Löysin vanhan jo päivänsä nähneen tietokirjan, josta leikkasin eläinten kuvat omaan noppaani. Liimaa vielä eläimet nopan sivuille☺️ 

elainnoppa

 

Seikkailu esteradalla

Tehorannekkeet

Jotta onnistut esteradalla täydellisesti, voisit askarrella itsellesi rannekkeet, joilla saat supertehot ja -voimat käyttöösi, kun teet temppuja rakentamallasi radalla!

Leikkaa tyhjä wc -paperirulla pitkittäin halki. Levitä liimaa rullalle ja päällystä rulla esimerkiksi alumiinifoliolla. Voit koristella rannekkeesi leikkaamalla ja liimaamalla niihin kuvia.

Tehorannekkeet

 Esterata

Esteradan voi rakentaa sisällekin, käytä omaa mielikuvitusta tai ota mallia esimerkkiradoista. Voit koota yhden oikein pitkän yhdistelmäradan, johon lisäät itse keksimiäsi esteitä, saaria, pujotteluita, yhdellä jalalla hyppimistä, pituushyppyjä ja muita temppuja.

Esimerkkejä esteradan esteistä:

Kädet, jalat ja nuolet

Esteradalla voit hyödyntää vanhat ja parittomat sormikkaat, hanskat, kengänpohjalliset ja sukat tai voit piirtää paperille jalkasi ja kätesi ääriviivat, ja leikata ne paperista. Jos sinulla on kotonasi vesivärit tai maaleja, voit värjätä kätesi sekä jalkasi ja painaa jäljet paperiin.

Nuolia voit tehdä paperista, niitä on helpoin tehdä, kun taitat paperin kahtia ja piirrät nuolen puolikkaan paperin taitekohtaan. Leikkaa sen jälkeen nuoli irti, mutta jätä taitekohta ehjäksi. Taita nuoli kokonaiseksi.

Aseta valitsemasi välineet esteradaksi. Huom, jos esteet liikkuvat lattialla, voit teipata niitä kiinni lattiaan.

Pillit, maito- ja mehupurkit

Pilleillä voit rajata esteradan, jolloin tarkoitus on pysyä radan sisäpuolella ylittämättä reunapillejä. Esteitä voit tehdä päällystämällä tai maalaamalla tyhjiä maitopurkkeja tai mehukanistereita. Myös tyhjistä pahviputkista saa hyviä esteitä. Voit tehdä esteen pidikkeisiin reikiä poikkirimoja varten eri tasoihin ja siirrellä rimoja ylemmäs ja alemmas.

Esteiden poikkirimat syntyvät teippaamalla pillejä toisiinsa kiinni.

Nimisaaret

Nyt harjoitellaan omaa nimeä!

Esimerkissä on leikattu lehdistä kirjaimia ja liimattu niitä kertakäyttölautasiin siten, että yhdessä lautasessa on aina vain yhtä kirjainta. Esimerkki lautasissa on nimi Sanna, muodosta sinä oma nimesi.
Voit myös vanhemman avustuksella kirjoittaa nimikirjaimiasi papereihin, aina yksi kirjain yhdelle paperille. Sekoita kirjaimesi ja yritä järjestää ne oikeassa järjestyksessä taas omaksi nimeksesi.

Voit tehdä nimestäsi radan, jossa hypit saarelta saarelle koskettamatta lattiaa. Paluureitiksi voit järjestellä vaikkapa kirjoja saariksi.

Sormikkaat ja pohjalliset esterataEsterata

Ensimmäinen kuva: Sormikkaat ja pohjalliset. Toinen kuva: Esterata.                                                                          

Nimijana

Nimijana

Hirviön kita

Kokeile, kuinka hyvin heittosi osuu nälkäisen hirviön kitaan?

Tarvitset hirviötä varten laatikon, ihan minkä kokoisen tahansa. Leikkaa hirviöllesi suuaukko laatikon sivuun ja toinen aukko laatikon pohjaan, josta saat poistettua hirviöön osuneet heittovälineesi. Halutessasi voit päällystää laatikon ja askarrella hirviöllesi takkutukan, silmät, partaa, kulmakarvat, ripset, suun torahampaineen ja mitä ikinä keksitkään.

Heittovälineeksi käyvät mm. pienet pallot, hernepussit, yllätysmunan muovisetkuoret tai vaikkapa makaronit.

Hirviönkita

Renkaan lävistys

Koitahan päästä renkaan läpi koskettamatta siihen.

Esimerkkirengas on tehty teippaamalla haitaripillejä kiinni toisiinsa ja yhdistämällä lopuksi päät yhteen. 

Rengas on teipattu kiinni tuolin selkämykseen.

Saat tehtyä renkaita myös sanomalehdestä ja teipistä.  Puristele sanomalehden aukeama pitkäksi pötköksi. Kierrä teippiä pötkön ympärille, aika tiheästi. Tee useampi pötkö ja liitä pötköt yhteen. Kun olet saavuttanut tarpeeksi pitkän pötkön, liitä pötkön päät toisiinsa ja muotoile ympyräksi.

Rengas

Laaseritunneli

Pääsisitkö tunnelin läpi koskematta lasereihin? 

Esimerkissä on pujoteltu lankaa seläkkäin käännettyjen tuolien läpi edestakaisin ja ristikkäin.
Mitä enemmän lankaa pujottelet, sen haasteellisempi radasta tulee.

Jos kotoasi löytyy kapea käytävä, niin voit tehdä radan myös siihen käyttämällä sanomalehtiä. Leikkaa sanomalehdistä pitkiä suikaleita ja teippaa niitä toisiinsa kiinni niin, että saat super pitkiä paperisuikaleita, jotka voit kiinnittää teipin avulla käytävän seiniin ristiin rastiin.

Laaserit

Tarkkuusheitto

Heitäthän tarkasti, osutko kaikista reijistä läpi?

Teippaile useampi sanomalehden sivu kiinni toisiinsa ja leikkaa niihin erikokoisia ja muotoisia reikiä. Kiinnitä sanomalehti oviaukkoon teipin palasilla. Taittele itsellesi paperilennokki ja aloita heittely läheltä ja taitojesi kehittyessä siirry aina askel taaemmaksi.

Tarkkuusheitto

 

Mukavia seikkailuhetkiä!

 

Rekkarallin koneet ja välineet

Tällä viikolla Satu ajelee salama -autolla. Opettelette liikennetaitoja ja numeroita. Ajelette hiljaa ykkös -vaihteella ja kaahailette täysillä viitos -vaihteella. Saatatte myös peruutella. Askartele sinäkin auto itsellesi. Kysy vanhemmiltasi sopivaa pahvilaatikkoa, sellainen voi löytyä kotoasi tai voit löytää sen kauppareissulta.

Auto

Ensimmäisessä vaiheessa leikataan pahvilaatikon molempiin kylkiin aukot, toisesta tulee ulos sinun kaasuttavat jalkasi ja toisesta reiästä putkahtaa ulos sinun ylävartalosi. Tässä pahvin leikkaamis -kohdassa tulee olla äärimmäisen varovainen, koska pahvi on niin paksua, että reikien tekeminen on vaikeaa. Pyydä vanhemmilta ehdottomasti apua, ettei satu vahinkoa.

Kun laatikkosi on saanut reiät, on aika alkaa miettiä auton päällystämistä. Sadun auto videolla on päällystetty kartongilla, minun kevät-autoni on päällystetty vanhalla lakanalla, sinun autosi voidaan päällystää materiaalilla, jota löytyy sinun omasta kodistasi. Tässä vaiheessa kuluu melkoisesti liimaa. Voit laimentaa liimaa vedellä, itse laitoin vähän alle puolet vettä liiman määrään nähden ja sekoitin hyvin.

Autosi ikkunaan voit piirtää matkustajan, vaikkapa vappupellen, koska kohtahan se vappu saapuu.
Mieti mitkä asiat olisivat tärkeitä sinun autossasi, ja lähde sitten mielikuvituksella keksimään mistä löytäisit sopivat materiaalit. Kojelaudassa on nuoli taaksepäin, tätä painamalla saat pakin päälle. Näet myös vaihteet 1 2 3 4 ja 5, näillä pääset eri nopeuksiin.  Jos laatikkoa on vaikea kannatella niin voit tehdä siihen henkselit.

Auto

Auto edestä

Auto nurin

Liikennemerkit ja -kaupunki

 

Tulostin esimerkki liikennemerkit netistä ja väritin ne. Ne voi myös piirtää paperille ja värittää.
Leikkasin pahvisiin rulliin, (jäänyt kelmusta ja foliosta), lovet, joihin sain työnnettyä väritetyn liikennemerkkini, jonka taakse olin liimannut pahvin.

Ruutulippu oli helppo tehdä, kun ensin teet ruudut ruutupaperille, josta sitten piirrät läpi valkoiselle paperille. Lopuksi välitä osa ruutuista mustaksi.

 

Liikennevaloja voi tehdä isompia ja pienempiä. Esimerkeissä pohjana ovat maitotölkki ja pienempi pahvirasia jotka on päällystetty. Maitotölkin väriympyrät väritin ensin vanhaan kirjekuoreen, josta leikkasin ne ympyröiksi ja liimasin kiinni. Pienempään liikennevaloon leikkasin valot kartongista.

 Liikennemerkit


Paperikaupunkeja on helppo askarrella. Voit vaikka piirtää tai maalata katuja, parkkipaikkoja, liikennemerkkejä ja suojateitä tavallisiin papereihin. Sitten yhdistelet niistä isomman kokonaisuuden lattialle. Paperit kannattaa teipata lattiaan, niin leikki sujuu paremmin. Esimerkissä autot on numeroitu ja ne yrittävät löytää oman parkkipaikkansa. Kaupungissasi voi liikkua tietenkin ihan mitä juuri sinä siellä haluat liikuttaa, vaikka nukkeja, eläimiä tai dinosauruksia.

Autotie 

Kivoja rallihetkiä!
t. Sanna

 

Vappuhommia

Paukkutikka

No nyt on kyllä vappu tosi lähellä! Mitäs jos kokeilisit vapun kunniaksi paukkutikkaa? Montako paukausta saisit viidellä tikalla?

Tikkataulu 

Vapputennis

Vapputennikseen voi askarrella mailoja monella tavalla. Voit tehdä mailan kertakäyttölautasista, sanomalehdestä, kärpäslätkästä, muovipurkin kannesta tai vaikka kattilan kannesta. Tee kaksi mailaa ja käytä pientä ilmapalloa pallona. Jos pelikaveriasi laiskottaa, niin voit kiinnittää ilmapallon langalla katosta roikkumaan ja pitää ihan omat harjoitukset.

Tennismaila

 Vappuviiri

Vappuviirin pituudesta päättää jokainen askartelija itse. Jos intoa riittää, niin viiririmpsusta voi tulla vaikka monen metrin mittainen! Mikäli laiskottaa ja jaksaisit tehdä juuri ja juuri yhden viirin, niin se olisikin hieno kädessä heilutettava tikkuun kiinnitetty vappukepakko.

Esimerkkiviirit on valmistettu seuraavanlaisesti; Maalasin valkoista paperia vesiväreillä ja annoin kuivua. Ruutupaperista leikkasin mallikolmion siten, että paperi oli kaksikerroin ja kolmion yksi sivu jäi leikkaamatta, eli tuli kaksi kolmiota, jotka olivat toisissaan kiinni.  Mallikolmion avulla tein värjätyistä papereista kolmioita, joiden sisäpinnalle sivelin liimaa. Levitin lankani pöydälle ja painoin kolmiot kiinni siten, että lanka jäi kolmion väliin.

Viiri

Päähineet

Päähineet ovat oiva vappukoriste. Jos haluat käyttää askartelemaasi päähinettä ulkoillessa, niin muista tehdä sen verran kookas, että piposi mahtuu sen alle.

 

Koristepäähineen voit myös valmistaa leikkaamalla ohuesta pahvista tai kartongista hieman pidemmän kaistaleen kuin pääsi ympärysmitta olisi. Pyydä vanhempaasi tai ystävääsi teippaamaan suikaleen päät yhteen siten, että saat päähäsi sopivan rinkulan. Ja nyt on se hetki, kun päästät ideasi jälleen vapaaksi ja aloitat päähineen koristelut.

Intiaani

Intiaanin päähine esimerkissä olen liimannut pääsiäisestä jääneitä sulkia, ja letittänyt letit ylijäämä langoista. Letit on niitattu päähineeseen kiinni.

Intiaani kirvestä varten löysin mustan pahvilaatikon, johon piirsin kirveen varren kahteen kertaan sekä teräosan myös kahteen kertaan. Leikkasin palaset irti. Liimasin ensin varren osat toisiinsa kiinni. Tämän jälkeen laitoin liimatun varren teräosien väliin, ja liimasin teräosatkin kiinni toisiinsa niin, että varsi jäi sinne väliin. Laitoin painot kirveen päälle ja annoin kuivua hyvin. Koristeeksi voit pujotella lankaan vaikkapa helmiä jostakin vanhasta korusta tai hamahelmiä, ja kieputtaa ne sitten koristeesi kirveeseen. Kannattaa laittaa kieputetun langan alle hieman liimaa niin se ei lähde niin helposti hurjissakaan inkkarileikeissä purkautumaan.

Heitä peitto tuolien päälle ja kömmi omaan tiipiihisi. Kuuntele netistä hurjia intiaanikarjaisuja ja kaunista intiaanimusiikkia.

Intiaani

Kuninkaallinen

Kruunua varten maalasin muutaman kakkupaperin vesiväreillä. Voit yhtä hyvin maalata valkoista paperia tai kirjekuorta ja leikata siitä mieleisesi muotoisia koristeita, jotka liimaat kiinni pahvi- tai kartonkirinkulaan, joka on teipattu pääsi kokoiseksi. Esimerkkikruunun koristeet löysin joulukoristeiden joukosta ja otin ne sieltä hyötykäyttöön.

Valtikkaa varten teippasin kaksi pilliä toisiinsa kiinni. Irrotin vanhoista yöpöksyistä silkkinauhaa, jonka leikkasin paloiksi ja pujotin joulukoristeesta irrottamiani kultapalleroita tylppäkärkisen neulan avulla niihin. Teippasin silkkinauhat kiinni pilliin, ja sujautin hieman liimaa tyveen etteivät koristeet lähtisi ihan helposti irti mikäli alkaisi hurja vappuloitsinta. Sitten lisäilin vielä muutaman koristeen, jotka joululaatikosta löysin.

Prinsessa

Mukavia askarteluhetkiä ja hyvää vappua!

t: Sanna