Sastamalan kaupunki
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus koronatilanteessa

Tälle sivulle on koostettu varhaiskasvatusta, perusopetusta sekä lukio-opetusta koskevat koronavirustilanteeseen liittyvät tiedotteet ja ohjeistukset.

Tiedotteet

25.5. Vammalan lukion ylioppilasjuhla 2020

13.5. Kouluruokailut 14.5.-30.5.

12.5. Sastamala jakaa tällä viikolla ruokakassit etäopetuksessa oleville

11.5. Tiedote huoltajille: 14.5.2020 alkaen Sastamalan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa palataan ns. normaaliin arkeen loppukevään ja alkukesän osalta

8.5. Lähiopetukseen palaaminen 14.5. alkaen

5.5. Vammalan lukio jatkaa etäopetuksessa lukukauden loppuun

30.4. Tiedote varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille

30.4. Tiedote perusopetuksen huoltajille 30.4.2020: Lähiopetukseen palaaminen 14.5. alkaen

30.4. Lähiopetukseen paluusta tiedotetaan heti kun paluusuunnitelma on valmis

28.4. Perusopetuksen huoltajille: Etäoppilaiden kouluruokailusta

16.4. Sastamalan Seurakunnan ruoka-apu koululaisperheille  

31.3. Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus - rajoitustoimien jatkaminen 13.5. asti

30.3. Etäoppilaiden kouluruokailu poikkeustilanteessa (tiedotetta muokattu 16.4. - Seurakunnan ruuanhakupalvelu ei ole enää käytössä)

25.3. Ajankohtaiskatsaus varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille

25.3. Tiedote huoltajille: Oppilaiden vakuutusturva etäopetuksen aikana

24.3. Perusopetuksen oppilaiden huoltajille

22.3. Perustopetus 23.3. alkaen

20.3. Lähiopetuksen järjestäminen poikkeusoloissa tarkentuu

18.3. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivähoidon maksut 18.3.-13.4.2020

17.3. Varhaiskasvatuksen maksuhyvitykset

16.3. Sastamalan perusopetuksen ohjeistus huoltajille

16.3. kello 19:07 Tiedote hallituksen 16.3. antamiin opetusta ja muita sivistyspuolen palveluita koskeviin suosituksiin liittyen

16.3. kello 11.20 Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta odotetaan valtakunnan tason linjausta.

15.3. Tiedoksi opiskelijoille ja huoltajille etäopiskeluun siirtymiseen liittyvät käytänteet Vammalan lukiossa

15.3. Perusopetuksen huoltajille ja henkilöstölle

15.3. Vammalan lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 16.3. lähtien

15.3. Tiedote varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille ja pandemiaan varautumiseen liittyvä kyselylomake

14.3. Ulkomailta palaavia lapsia ja nuoria suositellaan jäämään paluun jälkeen kotiin kahdeksi viikoksi

 

Vammalan lukion ylioppilasjuhla 2020

Vammalan lukion ylioppilaita muistetaan kahdessa eri tilaisuudessa: ylioppilaiden virtuaalitervehdyksessä 30.5.2020 ja ylioppilaiden juhlassa 29.8.2020.

Kevään 2020 ylioppilaiden valmistumispäivä on 30.5.2020. Kevään ylioppilaat hakevat todistukset Vammalan lukiolta perjantaina 29.5.2020 porrastetun aikataulun mukaisesti. Todistuksia ovat jakamassa rehtori ja ryhmänohjaaja.

Vammalan lukiolta striimataan kevätjuhla lauantaina 30.5. kello 12.00, jossa huomioidaan ylioppilaat. Juhla sisältää suvivirren, rehtorin puheen, ylioppilaaksi julistamisen etänä sekä perinteisen ylioppilaslaulun Gaudeamus igitur. Linkki lähetykseen jaetaan Wilmassa.

Vammalan lukio järjestää syyslukukauden alkupuolella 29.8.2020 ylioppilaiden juhlan. Loppukesän juhlassa ohjelma on laajempi ja sisältää muun muassa uuden ylioppilaan puheen. Myös riemuylioppilaat kutsuaan uusien ylioppilaiden juhlaan.  Juhlassa Vammalan lukion kevään 2020 ylioppilaat painavat lakit päähän yhdessä ja juhlan yhteydessä otetaan perinteinen ylioppilaiden yhteiskuva. Mikäli juhlan järjestäminen ei ole mahdollista elokuun lopulla, kevään 2020 ylioppilaat kutsutaan itsenäisyyspäivän juhlaan/syksyn ylioppilasjuhlaan. 

Uudet ylioppilaat voivat viettää ylioppilasjuhlia perheiden ja läheisten kanssa haluamanaan ajankohtana.

Kouluruokailut 14.5.-30.5.2020

Kouluruokailut on järjestetty koulukohtaisesti yhteistyössä Servin kanssa annettu valtakunnallinen ohjeistus ja koulun olosuhteet huomioiden. Järjestelyillä turvataan hygienia ja turvallisuus ruokailun aikana.  Ruokailuja on porrastettu, oppilaita asetellaan istumaan ruokalaan väljästi ja tarvittaessa hyödynnetään muita tiloja tai ruokaillaan luokissa. Kädet pestään ennen ruokailua ja aikuiset annostelevat ruoan. Opetushallituksen ohjeistuksessa mahdollistetaan ruokailun toteuttaminen porrastaen, ruokaloissa tai luokissa ja tarvittaessa lounaspaketteina. Retkillä olevat oppilaat saavat normaaliin tapaan retkieväät.

Kolmella koululla, eli Sylvään koulussa, Tyrväänkylän koulussa ja Äetsän koulussa, kokeillaan ruokailun toteuttamista lounaspaketteina. Sylväällä ruokaillaan luokissa siitä syystä, että ruokailua ruokalassa olisi pitänyt porrastaa neljän tunnin ajan alkaen jo klo 9.30. Äetsän ja Tyrväänkylän ruokalat ovat oppilasmäärään nähden pieniä siihen, että oppilaita olisi voitu sijoitella turvallisin välimatkoin. Lämpimän ruoan kuljettamisessa luokkiin tulee valmisteluun jääneessä aikataulussa ongelmaksi kalusto, lämpötilojen hallinta sekä erikoisruokavalioiden toteuttaminen. Lounaspaketti sisältää täytetyn leivän (tumma tai vaalea) tai riisipiirakan tmv., jogurtin, viilin tai rahkan sekä hedelmän tai välipalapatukan. Kaikki oppilaat saavat edelleen perusopetuslain 31§:n mukaisen tarkoituksenmukaisesti järjestetyn ja ohjatun, täysipainoisen maksuttoman aterian.

Ruokailun järjestäminen poikkeusolosuhteissa asettaa haasteen, mutta käytäntöjä arvioidaan ja kehitetään lähiopetusjakson myötä. Turvallisuus ja hygienia on tärkeä lähtökohta ja joistain normaaleista käytännöistä joudumme siksi hieman tinkimään. Kouluissa on tehty paljon järjestelyjä turvallisen arjen eteen ja tarvittaessa järjestelyjä myös muutetaan. Ruokailun eri toteutusvaihtoehtoja selvitetään, jos järjestelyt jatkuvat vielä syksyllä.

__________________________________________

 Lisätietoja:

Koulujen johtajat ja rehtorit sekä perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, kati.heikkila@sastamala.fi, 040 648 2240 sekä Servi oy, palvelupäällikkö Tuulia Ylinen, tuulia.ylinen@servi.fi, 040 8384 163

Lähteet: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/145-alkaen-lahiopetukseen-palaaminen-perusopetuksessa

Sastamala jakaa tällä viikolla ruokakassit etäopetuksessa oleville

Sastamalassa jaetaan ruokakasseja esi- ja perusopetuksen sekä lukio-opetuksen etäoppilaille. Jakaminen alkoi maanantaina 11.5. ja jatkuu keskiviikkoon 13.5. asti. Ruokakassit on tarkoitettu etäopetuksen oppilaille ja opiskelijoille, esi- ja perusopetuksessa sekä lukio-koulutuksessa. Kasseja jaetaan yhteensä noin 1700 kappaletta ennakkoilmoitusten perusteella. Ruokakassien sisällön on suunnitellut Servi Oy. Kassin sisältö on monipuolinen ja siellä on muun muassa kasviruokavalion mukaisia tuotteita. Kestokassiin pakatut tuotteet painavat yhteensä noin 14 kg. Ruokakasseissa on tuotteiden lisäksi Servin kokoama reseptivihko, josta saa ideoita siitä mitä sisällöstä voi valmistaa.

Ruokakassien jakamisesta vastaa Servi yhteistyössä koulun henkilöstön kanssa. 1700 ruokakassin kokoaminen ja jakelu on iso operaatio ja onkin vaatinut paljon henkilöstöä Serviltä. Lisäksi myös perusopetuksen työntekijöitä on ollut mukana kassien kokoamisessa ja jakelussa. Huoltajille ja opiskelijoille on tiedotettu noutopisteistä ja aikataulusta Wilmassa.

Ruokakasseilla korvataan kouluruokailua etäopetuksen jakson ajalta. Sastamalassa on ollut koko etäopetuksen ajan mahdollisuus saada kouluruokaa, ensin koululla ruokaillen ja sitten nouto-annoksina. Huoltajakyselyn perusteella päädyttiin jakamaan ruokakassit sillä erityisesti kuljetusoppilaiden oli hankalaa tulla hakemaan noutoaterioita kesken koulupäivää.

Ruokakassin sisältö: ananasmurska, pähkinäsekoitus, rusinat, tomaattimurska, perunamuusijauhe, pikariisi, kaurahiutale, näkkileipä, tonnikala, nuudelit, vähälaktoosinen maito, kaurajuoma, omenatäysmehu, mansikkakiisseli, ketsuppi, kikherneet, kasvishernekeitto, naudan jauheliha hernekeitto, valkoiset pavut, riisikakku, soijarouhe, kananmunia, porkkanaa, omenoita, kurkku, rypsiöljy ja reseptivihkonen. Lukiolaisten ruokakassissa (pidempi etäopetusaika) lisäksi kahvia, teetä ja välipalapatukoita.

14.5. esi- ja perusopetuksessa palataan lähiopetukseen. Kouluruokajärjestelyissä on huomioitu turvallisuus ja hygienia. Ruokailua ruokaloissa on porrastettu, osittain ruokaillaan luokissa ja retkien myötä myös ulkona eväsruokailussa. Poikkeusolojen aikana kouluruokailua toteutetaan erilaisin keinoin. Servi on pystynyt vastaamaan hyvin muuttuviin tarpeisiin kouluruokailun osalta ja kouluruokailu on voitu toteuttaa laadukkaasti poikkeusolosuhteista huolimatta.

ETÄOPETUSOPPILAIDEN RUOKAKASSIEN NOUTAMINEN 11.5.-13.5. 

 

Ruokakassit jaetaan seuraavan aikataulun ja noutopisteiden mukaisesti. Kassin voi noutaa perhe, joka on aiemmin ilmoittanut haluavansa kassin tai noutoruoan tai jonka lapsi on tähän asti noutanut noutoruokaa. Ruokakassit on jaettu ilmoitusten perusteella seuraaviin noutopisteisiin. Noutopisteistä noudetaan sekä esiopetuksen, perusopetuksen että lukio-opiskelijoiden kassit.  

 

Noutoaikoja on porrastettu eri päiville, jotta vältettäisiin liian suuria kokoontumisia. Tiettyihin hetkiin saattaa kuitenkin muodostua jonoja, joten huomioidaan jonottaessa turvavälit ja tullaan paikalle vain terveinä. Noudettaessa ilmoitetaan nimi, koulu ja luokka. Huomioikaa, että ruokakassi painaa noin 14kg.  Ruokakassi on koottu tämänhetkisen saatavuuden mukaan mahdollisemman monipuoliseksi.

 

Keskustan alueella jako keskitettiin Sylväälle. Noutopaikat ovat Sylvään koulun etu- ja takapiha.   

 

Noutopisteet ja aikataulu: 

 

Sylvään koulu (etu- ja takapihan noutopisteet): 

 • MA 11.5. klo 14-17
  • Vareliuksen koulun oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikkana alun perin Varelius
  • Sylvään koulun oppilaat 
  • Vammalan lukion opiskelijat
 • TI 12.5. klo 14-17
  • Muistolan koulun oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka alun perin Muistola
  • Sylvään koulun oppilaat
  • Vammalan lukion opiskelijat
 • KE 13.5. klo 14-17
  • Marttilan koulun oppilaat
 • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka alun perin Marttila
  • Sylvään koulun oppilaat
  • Vammalan lukion opiskelijat

 

Stormin koulu: 

 • MA 11.5. klo 14-17
  • Stormin koulun oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka Stormin koulu
  • alueen Sylvään koulun oppilaat
  • alueen lukiolaiset 

 

Tyrväänkylän koulu: 

 • TI 12.5. klo 14-17
  • Tyrväänkylän oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka Tyrväänkylän koulu
  • alueen Sylvään koulun oppilaat 
  • alueen lukiolaiset

 

Kiikan koulu: 

 • MA 11.5. klo 14-17
  • Kiikan koulun oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka Kiikan koulu
  • alueen Äetsän koulun oppilaat
  • alueen lukiolaiset 

 

Pehulan koulu: 

 • TI 12.5. klo 14-17
  • Pehulan koulun oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka Pehulan koulu
  • alueen Äetsän koulun oppilaat
  • alueen lukiolaiset 

 

Toukolan koulu: 

 • MA 11.5. klo 14-17
  • Toukolan koulun oppilaat
 • alueen yläkoululaiset
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka Toukolan koulu
  • alueen lukiolaiset 

 

Suodenniemen koulu: 

 • TI 12.5. klo 14-17 Suodenniemen koulun oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka Suodenniemen koulu
  • alueen yläkoululaiset (Sylvää+MYK)
  • alueen lukiolaiset 

 

Mouhijärven yhteiskoulu: 

 • MA 11.5. klo 14-17
  • Mouhijärven yhteiskoulun oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka Mouhijärven yhteiskoulu
  • alueen lukiolaiset 

 

Häijään koulu: 

 • TI 12.5. klo 14-17
  • Häijään koulun oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka Häijään koulu
  • alueen yläkoululaiset
  • alueen lukiolaiset 

 

Karkun koulu: 

 • MA 11.5. klo 14-17
  • Karkun koulun oppilaat
  • esiopetuksen oppilaat, joilla hakupaikka Karkun koulu
  • alueen yläkoululaiset
  • alueen lukiolaiset 

Lisätietoja: Perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, 040 648 2240, kati.heikkila@sastamala.fi

                     Varhaiskasvatuksen päällikkö Jarmo Korhonen, 040 482 1420, jarmo.korhonen@sastamala.fi

                     Vammalan lukion rehtori Leeni Kirvesmäki, 050 368 0913, leeni.kirvesmaki@sastamala.fi

                     Servi, palvelupäällikkö Tuulia Ylinen, 040 8384163, tuulia.ylinen@servi.fi 


Tiedote huoltajille: 14.5.2020 alkaen Sastamalan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa palataan ns. normaaliin arkeen loppukevään ja alkukesän osalta

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Opetushallitus ovat kuluvan viikon aikana antaneet valtakunnalliset ohjeistukset, jotta varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käynnistäminen lähes normaalissa laajuudessa on turvallista. Näiden pohjalta Sastamalassa on kuluvan viikon aikana tarkennettu käytäntöjä yhteistyössä yhteistyökumppaniemme kanssa.

Osallistuminen

-        Varhaiskasvatukseen voi osallistua ja esiopetukseen tulee osallistua muutamia poikkeuksia lukuunottamatta:

Turvallisuus ja hygienia

-        muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen ja opetuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen tai koulun yksikön alueella vältetään. Yhteistyöpalavereissa yms. painotetaan etäyhteyksien käyttöä. Yksiköissä ohjeistetaan näistä käytänteistä ja liikkumisen rajoituksista tarkemmin.

-        korostamme lasten käsien pesua ja huoltajien käsien pesua tai käsidesin käyttöä yksikköön tultaessa ja lähdettäessä. Käsien pesu ennen jokaista ruokailua kuuluu meidän normaaleihin käytäntöihin jo ennen epidemia-aikaakin. Tuomme yksiköissä tarjolle käsidesiä ja kädenpesumahdollisuutta.

-        Korostamme toiminnassamme erityisesti pienryhmätoimintaa ja ulkotilojen/lähiympäristön hyödyntämistä, jotta pystymme yksiköissä toimimaan mahdollisimman laajasti fyysisiä kontakteja minimoidaksemme.

-        Usean ryhmän yksiköissä pyrimme toimimaan mahdollisimman paljon oman ryhmän kanssa.

-        Valtakunnalliset ohjeistukset eivät suosittele maskien käyttöä varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja koulussa

-        Lasten omia leluja ei voi tuoda varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

-        Siivousta tehostetaan, erityisesti pintojen pyyhkimisessä ja ruokailuun liittyviä käytänteitä käydään tarkasti läpi yksiköittäin.

Asiakasmaksut

-        Viranhaltijapäätöksen mukaisesti asiakasmaksujen tilapäinen huojennus päättyy 14.5.2020 alkaen. Yksittäisiltä päiviltä maksuhuojennuksen siis saa ja on saanut 18.3-13.5.2020 väliseltä ajalta.

-        Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja on tarkastettu 1.8.2020 alkaen indeksimuutoksien seurauksena. Siihen liittyvä tiedote löytyy verkkosivuiltamme ja oheisen linkin takaa. /sastamala/liitetiedostot/editori_materiaali//36489.pdf?name=Tiedote_varhaiskasvatuksen_asiakasmaksuista_1.8.2020_alk.

-        Syksyllä varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksessa (jotka tarvitsevat myös aamu- ja iltapäivähoitoa) jatkavien lasten osalta hoitoaikasopimukset tulee päivittää. Hoitoaikasopimuksia jaetaan suoraan lapsen nykyisestä yksiköstä ja ne voi myös palauttaa yksikköön.

-        Myös tulotiedot tulee tarkistaa tulevan syksyn osalta 31.5 mennessä varsinkin nyt, kun asiakasmaksut muuttuvat 1.8.2020 alkaen.

Lisätietoa

-        Yksikön esimiehiltä tai varhaiskasvatuksen päällikkö Jarmo Korhoselta, jarmo.korhonen@sastamala.fi, p.040 4821420Tiedote perusopetuksen huoltajille: Lähiopetukseen palaaminen 14.5. alkaen

Perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa palataan hallituksen linjauksen mukaisesti 14.5. lähiopetukseen hallitusti ja turvallisuudesta tarkasti huolehtien. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat antaneet koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille ohjeet turvalliseen koulunkäyntiin ja varhaiskasvatukseen. Näiden ohjeiden pohjalta Sastamalan perusopetuksessa ja kouluissa on tehty opetusjärjestelyjä. Koulukohtaisesti tullaan vielä Wilmassa antamaan omia ohjeita tarkemmin koulukohtaisista toteutuksista.

Opetusjärjestelyt 14.5.-31.5.2020 välisenä aikana:

Kuljetukset:

Koulukuljetukset toteutetaan normaalien aikataulujen mukaisesti 14.5. alkaen. Koulukuljetuksien osalta perheiltä on tiedusteltu mahdollisuutta kuljettaa itse lapsensa kouluun kuljetuskorvausta vastaan. Osa kuljetuksista tullaan korvaamaan tällä järjestelyllä, jotta busseihin ja takseihin saadaan lisää väljyyttä. Ko. huoltajille ilmoitetaan tästä järjestelystä tarkemmin. Kaikille suostumuksen ilmoittaneiden kohdalla tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan välttämättä käytetä.

Kuljetusyrittäjiä on ohjeistettu toimimaan THL:n joukkoliikennettä koskevien hygienia- ja turvallisuusohjeiden mukaisesti.

Jos oppilas on poissa koulusta ilmoittaa huoltaja poissaolosta koulun lisäksi myös kuljetusyrittäjälle kuten normaalistikin.

Hygienia ja turvallisuus:

Opetuksessa vältetään turhia kontakteja ja huomioidaan oppilaiden ja oppilasryhmien sijoittumista mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi huolehditaan mahdollisuuksien mukaan ryhmien väljyydestä hyödyntämällä eri tiloja.

Koulupäivien pituus on lukujärjestyksen mukainen. Vuosiluokilla 1–6 opetus pyritään toteuttamaan pääsääntöisesti luokanopettajan johdolla. Yläkouluissa ryhmittelyt voivat muuttua. Oppilaiden siirtymistä tilasta toiseen vältetään, ja kukin oppilasryhmä opiskelee pääsääntöisesti omassa tilassaan.

Oppilaat käyttävät pääsääntöisesti vain omia kouluvälineitään. Koulutyössä vältetään sellaisten yhteisten välineiden käyttöä, joita ei voida helposti pestä tai pitää puhtaana.

Päivän sisällä porrastetaan mm. välitunteja ja ruokailuja.

Säiden salliessa hyödynnetään myös ulkotiloja oppimisessa. Voidaan retkeillä ja opiskella pihassa ja lähiluonnossa. Näin sisätiloihin saadaan lisää väljyyttä. Retkillä toteutetaan eväsruokailua, joka tuo vastaavasti väljyyttä ruokailuun sisällä.

Erityisesti huolehditaan hygieniasta käsienpesua tehostamalla. Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan kouluun, sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.

Kouluruokailujen osalta tehdään koulukohtaisia järjestelyjä hygienian ja turvallisuuden lisäämiseksi esimerkiksi porrastamalla ruokailua tai luokassa ruokaillen.

Käsipesupaikkoja on lisätty mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi kouluihin on hankittu käsidesiä oppilaiden saataville. Opetushenkilöstö ohjeistaa ja valvoo käsipesujen toteuttamista.

Maskien käyttöä ei suositella koulussa tai varhaiskasvatuksessa.

Siivousta tehostetaan, erityisesti pintojen pyyhkimistä.

Aamu- ja iltapäivätoiminta:

Aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään tarpeesta ilmoittaneille normaalisti.

Samoja turvallisuus- ja hygieniaohjeita noudatetaan myös aamu- ja iltapäivätoiminnassa.

Koulun alueella oleskelu:

Muiden kuin lasten sekä koulun henkilökunnan oleskelua koulun tai varhaiskasvatuksen alueella vältetään.

Poissaolot

Lähtökohtaisesti kaikki oppilaat palaavat kouluun lähiopetukseen 14.5. alkaen. Voimassa on normaalit läsnäolo- ja poissaolosäännöt. Jos huoltaja hakee vapaata lapselleen ilman lääkärintodistusta, vastuu opetuksen järjestämisestä siirtyy huoltajalle tältä ajalta. Normaalin poissaolon tapaan läksyjä tällöin voi seurata Wilman kautta. Vapaata anotaan Wilmassa.

Jos oppilas tai hänen perheenjäsenensä kuuluu riskiryhmään, hoitava lääkäri arvioi, voiko lapsi palata kouluun. Lääkärintodistus toimitetaan kouluun. Tarvittaessa tehdään erityiset opetusjärjestelyt – päätös (Perusopetuslaki 18§).

Yliopistolääkärien laatiman tiedotteen mukaan: Mikäli lapsella ei ole ollut rajoituksia lähiopetuksen suhteen influenssa- tai RSV-kaudella, ei ole syytä jäädä pois päivähoidosta tai koulusta myöskään koronavirusepidemian aikana (https://www.hus.fi/potilaalle/Documents/Koronavirus%20%28COVID-19%29%20lasten%20riskiryhmi%C3%A4%20koskeva%20ohje%20%204.5.2020.pdf)

Entä jos lapsi on sairaana?

Tärkeää on edelleen huomioida, että kouluun ei missään nimessä pidä tulla, jos on flunssan oireita tai on muuten sairas. Tämä on kaikkien turvallisuuden vuoksi erittäin tärkeää.

Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Oireisten tulee olla yhteydessä omalle terveysasemalleen ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla koulussa tai varhaiskasvatuksessa, selvitetään onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta vähintään seitsemän vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin palaa kouluun tai varhaiskasvatukseen. 

Lisätietoja:

Koulujen johtajat ja rehtorit sekä perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, kati.heikkila@sastamala.fi, 040 648 2240

Lähteet:

https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/22150002/THL+OKM+ohje+kouluihin+04052020.pdf

https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/22150002/OKM+esitys+VN+290420.pdf

 

Vammalan lukio jatkaa etäopetuksessa lukukauden loppuun

Vammalan lukio jatkaa etäopetuksessa kevätlukukauden loppuun.

Valtakunnalliset lukiokoulutusta koskevat poikkeusolojen rajoitukset tulivat voimaan 18.3.2020. Valtioneuvoston linjauksen mukaan lukioita koskevat rajoitukset ovat voimassa 13.5.2020 saakka, ja sen jälkeen lukioiden tilojen käyttöä opetukseen hallitaan tartuntatautilain mukaisilla toimenpiteillä. Lähiopetukseen on mahdollista palata hallitusti ja porrastetusti. Valtioneuvoston suositus on, että lukiossa jatketaan etäopetusta lukuvuoden loppuun.

Sastamalan kaupungin lukiokoulutus siirtyi etäopetukseen 16.3.2020 alkaen. Meneillään oleva opetus on suunniteltu pedagogisesti siten, että lukuvuosi opiskellaan loppuun etäopetuksessa. Lisäksi lukiolta vapautuvia tiloja voidaan hyödyntää perusopetuksessa, jossa lähiopetuksen järjestämiseksi tarvitaan lisätilaa.

Opiskelijat voivat kuitenkin tulla tarvittaessa käymään koululla Wilmassa annettavien ohjeiden mukaisesti. Todistusten jakamisesta tiedotetaan myöhemmin.

Elämänlaadun palveluista tiedotetaan laajemmin huomenna keskiviikkona 6.5.

 

Tiedote varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille

Hallitus on päättänyt varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitusten purkamista siten, että torstaina 14.5 alkaen palataan hallitusti lähiopetukseen ja varhaiskasvatusta koskevat rajoitukset poistuvat. Vahva suositus kotihoidossa pysymisestä siis poistuu 14.5. Tämän myötä Sastamalan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa palataan ns. normaaliin arkeen loppukevään ja alkukesän osalta.

Selvitämme ja tarkennamme henkilöstölle sitä, millaisia käytännön toimia hallittu palaaminen käytännössä tarkoittaa. Tarvittaessa informoimme asiasta myös tietenkin teitä huoltajia. Hallituksen (29.4) ohjeistuksen mukaan tässä kohtaa on kuitenkin selvää, että:

 • lapsi ei edelleenkään voi osallistua varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen, jos hänellä on vähänkään sairastumisen oireita. Flunssaisen lapsen on pysyttävä kotona.
 • jos lapsellai tai lapsen perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, hoitava lääkäri arvioi voiko lapsi palata ja osallistua varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen.
 • muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen tai esiopetuksen alueella vältetään. Yksiköissä ohjeistetaan näistä käytänteistä ja liikkumisen rajoituksista tarkemmin. Yhteistyöpalavereissa yms. painotetaan etäyhteyksien käyttöä.
 • korostamme lasten käsien pesua ja huoltajien käsien pesua tai käsidesin käyttöä yksikköön tultaessa ja lähdettäessä.
 • Lasten omia leluja ei voi tuoda varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

Sähköisen ilmoittautumisen merkitys tulee korostumaan nyt entisestään, jotta pystymme varmistamaan riittävän henkilöstön ja ruoan määrän eri yksiköissä. Muistattehan käydä merkkaamassa poissaolot ja hoitoajat sähköiseen järjestelmään. Viikon 20 osalta hoitoaikoja on mahdollista ilmoittaa Ma 4.5 klo 12 saakka.

Kesäajan hoidon tarve:

Normaalioloissa näihin aikoihin olemme kesäpäivystykseen liittyen tiedustelleet lasten tiedossa olevia poissaoloja kesän osalta. Perheille on luvassa poikkeuksellinen kevät ja siitä seuraa todennäköisesti myös poikkeuksellinen kesäkin, joten ymmärrämme sen, että hahmotelmat kesäajasta ovat voineet mennä monella uusiksi tai ne ovat tässä kohtaa vielä täysin auki. Meidän tulee kuitenkin valmistautua kiireesti toiminnan järjestämiseen ja sitä varten pyydämme huoltajia ilmoittamaan myös lasten tiedossa olevan poissaolon eli kesäloman 3.6-2.8.2020 väliseltä ajalta sähköiseen järjestelmään. Olemme jatkaneet ilmoittamisaikaa torstaihin 7.5 saakka, jonka jälkeen kesän järjestelyt lähtevät kiireellisesti käyntiin. Kesän tilanteestanne voitte tarvittaessa välittää tietoa myös yksikön esimiehelle. Kesäpäivystyksen yksiköistä olemme tiedottaneet jo aiemmin maaliskuussa.

Tiedotamme lisää ensi viikon aikana, jolloin tarkennamme maksuhyvityksiin liittyvää ohjeistusta, varhaiskasvatuksen järjestämistä kesän aikana sekä mahdollisia muita ajankohtaisia asioita.

Lisätietoja antavat yksikön esimiehet, allekirjoittanut sekä valtioneuvoston kirjeestä https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/22150002/THL+OKM+ohje+kouluihin+290420.pdf .

Ystävällisin terveisin

-Jarmo Korhonen-

Varhaiskasvatuksen päällikkö

p. 040 482 1420, jarmo.korhonen@sastamala.fi

 

 

Tiedote perusopetuksen huoltajille 30.4.2020: Lähiopetukseen palaaminen 14.5. alkaen

Perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa palataan hallituksen linjauksen mukaisesti 14.5. lähiopetukseen hallitusti ja turvallisuudesta tarkasti huolehtien.

Terveysviranomaisten näkemys on, että koulujen avaaminen on turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle. Lasten koronainfektiot ovat usein hyvin lieväoireisia, ja ne ovat usein liittyneet perheen aikuisten infektioihin. Nykytiedon mukaan lapset eivät myöskään ole merkittävä ryhmä epidemian leviämisen kannalta, ts. he eivät juurikaan toimi tartunnan lähteinä.

Terveysviranomaisten mukaan vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla, eikä sen riski ei ole lisääntynyt terveillä eikä niillä lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus on hoitotasapainossa. Vaikean koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat ne lapset, joiden perussairaus muutenkin aiheuttaa suurentuneen riskin vakaville infektioille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat antaneet koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille ohjeet turvalliseen koulunkäyntiin ja varhaiskasvatukseen. Näiden ohjeiden pohjalta Sastamalan perusopetuksessa tehdään parhaillaan tarvittavia järjestelyjä.

Opetuksessa vältetään turhia kontakteja ja huomioidaan oppilaiden ja oppilasryhmien sijoittumista mahdollisuuksien mukaan. Päivän sisällä voidaan osittain porrastaa esim. välitunteja ja ruokailuja. Säiden salliessa hyödynnetään myös ulkotiloja oppimisessa. Lisäksi huolehditaan hygieniasta käsienpesua tehostamalla.

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään sitä tarvitseville normaalisti.
Koulukuljetukset

Koulukuljetuksista tiedotetaan ensi viikon aikana tarkemmin. Jos oppilas on poissa koulusta ilmoittaa huoltaja poissaolosta myös kuljetusyrittäjälle kuten normaalistikin.

Poissaolot

Lähtökohtaisesti kaikki oppilaat palaavat kouluun lähiopetukseen 14.5. alkaen. Jos oppilas tai hänen perheenjäsenensä kuuluu riskiryhmään, hoitava lääkäri arvioi, voiko lapsi palata kouluun. Lääkärintodistus toimitetaan omalle opettajalle.

Voimassa on normaalit läsnäolo- ja poissaolosäännöt. Jos huoltaja hakee vapaata lapselleen ilman lääkärintodistusta, vastuu opetuksen järjestämisestä siirtyy huoltajalle tältä ajalta. Normaalin poissaolon tapaan läksyjä tällöin voi seurata Wilman kautta. Vapaata anotaan Wilmassa.

Entä jos lapsi on sairaana?

Tärkeää on edelleen huomioida, että kouluun ei missään nimessä pidä tulla, jos on flunssan oireita tai on muuten sairas. Tämä on kaikkien turvallisuuden vuoksi erittäin tärkeää,
Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta vähintään seitsemän vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin palaa kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Lähiopetukseen siirtymiseen liittyen tulee varmasti vielä valtakunnallisia lisäohjeita. Näistä tiedotetaan ennen lähiopetuksen alkamista lisää.

Lisätietoja:

Koulujen johtajat ja rehtorit sekä perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, kati.heikkila@sastamala.fi, 040 648 2240

Lähiopetukseen paluusta tiedotetaan heti kun paluusuunnitelma on valmis

Hallitus linjasi eilen 29.4.2020, että perusopetuksessa siirrytään takaisin lähiopetukseen. Siirtyminen tapahtuu valtakunnallisesti torstaina 14.5. Myös Sastamalassa perusopetuksen oppilaat palaavat tällöin takaisin lähiopetukseen.

Käytännön järjestelyjen suunnittelu Sastamalassa on alkanut välittömästi tänään vappuaattona ja työtä  jatketaan lähipäivinä saatavan valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti. Sastamalan kaupunki tiedottaa järjestelyistä sekä koulujen henkilöstölle että oppilaille ja heidän vanhemmilleen heti kun suunnitelmat lähiopetukseen paluusta valmistuvat.

_____

Lisätiedot: kasvatusjohtaja Pekka Kares, 040 532 7771

 

Perusopetuksen huoltajille: Etäoppilaiden kouluruokailusta

Saimme runsaasti vastauksia etäoppilaiden kouluruokailu kyselyyn (1075 vastannutta). Kiitos kaikille vastanneille! Noutoannoksia haluavien määrä kasvoi niin merkittävästi, että emme valitettavasti pysty tuotannollisista syistä johtuen enää toteuttamaan lisäystä ja ottamaan uusia tilauksia tuotantoon. Lisäksi osassa toimipisteitä annosten noutajia olisi ollut jopa 100, joten tartuntariskit viikoittain olisivat kasvaneet kohtaamisissa. Kysyimme, että jos saisitte valita noutoannoksen sijaan peruselintarvikkeista kootun ruokakassin, niin kumman valitsisitte. Ruokakassia toivoi 743 vastaajaa eli lähes 70% vastaajista. Sastamalan kaupunki pitää erittäin tärkeänä kouluruoan turvaamisen sitä tarvitseville lapsille myös etäopetuksen aikana ja suuren enemmistön toiveen perusteella päädyimme jatkossa ruokakassien jakamiseen.

Mahdollisuuksien kartoituksen jälkeen olemme päätyneet seuraavaan toteutukseen etäopetuksen osalta:

 • noutoruokaa tähän asti hakeneiden osalta järjestely jatkuu nykyisellään 8.5. asti
 • kaikille ruokakassi-/noutoruokatarpeesta ilmoittaneille (huomioidaan myös jo aiemmin noutoruokaa hakeneet) jaetaan monipuolinen ruokakassi koulujen noutopisteistä viikon 20 aikana eli 11.5.-15.5. välisenä aikana.
 • ruokakassi on oppilaskohtainen ja huoltaja/lapsi voi sen noutaa kuittausta vastaan
 • ruokakassi sisältää huoneenlämmössä säilyviä peruselintarvikkeita
 • ruokakasseja ei voida koota erikseen tiettyyn erikoisruokavalioon, mutta sisältö kootaan monipuoliseksi, jotta siellä on laajasti soveltuvia elintarvikkeita
 • kassin tarkempi sisältö ja tarkemmat nouto-ohjeet tulevat Wilmaan viikolla 19
 • 11.5. lähtien ei enää järjestetä noutoruokamahdollisuutta, vaan noutoruokaa hakeneille varataan ruokakassi
 • ruokakassien kokoamisesta ja jakelusta vastaa Servi oy
 • jos jostain syystä perheenne on jäänyt pois tästä kyselystä ja haluaisitte ruokakassin, ilmoittakaa siitä oman koululle johtajalle Wilman kautta viim. ke 29.4. aikana

Maan hallitus tulee tällä viikolla tekemään päätöksiä koulujen jatkon osalta. Jos koulut päätettäisiin vielä toukokuussa avata ja palaisimme normaaliin kouluruokailuun, jaetaan ruokakassit takautuvana palveluna perheille silti viikolla 20.

 

Sastamalan Seurakunnan ruoka-apu koululaisperheille                                        

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne Suomessa kestänee koko kevään ja vielä kesään. Poikkeusolojen seurauksena ruoka-avun tarve on Sastamalan kaupungin alueella kasvanut merkittävästi. Myös Sastamalan seurakunnan antaman ruoka-avun järjestelyjä on pandemian takia jouduttu ja joudutaan soveltamaan aiemmasta poikkeaviksi.

KOULURUOAN HAKU

Seurakunta ei jatkossa tarjoa palvelua.

SASTAMALAN SEURAKUNNAN TARJOAMA RUOKA-APU

Perheen taloudellisen tilanteen muuttuessa ja avun tarpeen kasvaessa on ensisijaisesti tarkistettava Kelan, sosiaalitoimen ja Sotesin perhe- ja sosiaalipalvelujen tarjoamat tukimahdollisuudet.

Erityisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa on mahdollista ottaa yhteyttä myös seurakunnan diakoniatyöntekijöihin joko puhelimitse tai sähköpostilla.

Jos koululaisperheellä on välitöntä tarvetta ruoka-avulle, Sastamalan seurakunnan ruokajako toimii aikaisemmin ilmoitetun mukaisesti:

-        Pariton maanantai Suodenniemi srk-talo (Koippurintie 6) klo 9

-        Parillinen maanantai Mouhijärvi srk-koti (Kinkerikuja 2) klo 9

-        Pariton maanantai Kiikan srk-talo (Länsitie 3) klo 10

-        Joka maanantai Karkun srk-talo (Passinmäentie 14) klo 14.30

-        Joka tiistai Vammalan srk-talo (Asemakatu 6) klo 9

-        Pariton torstai Keikyän srk-talo (Pehulankaari 6) klo 9.30

-        Joka perjantai Katulähetys (Puistokatu 10) klo 10

Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot:

Vammala

Aira Putkonen vs. johtava diakoniatyöntekijä aira.putkonen@evl.fi 050 314 9041

Maarit Laitinen diakoni maarit.p.laitinen@evl.fi 050 314 9045

Marja Wiikari diakoni marja.wiikari@evl.fi 050 314 9044 (työssä ti, ke, to)

Kiikka, Keikyä, Kiikoinen

Marketta Lahdenmaa diakonissa marketta.lahdenmaa@evl.fi 050 314 9046

Marja Ritanen diakoni marja.ritanen@evl.fi 050 314 9047

Karkku, Mouhijärvi, Suodenniemi

Maija-Liisa Halme diakoni maikku.halme@evl.fi 050 314 9042

Pilvi Miettinen diakoni pilvi.miettinen@evl.fi 050 314 9048

 

Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus - rajoitustoimien jatkaminen 13.5. asti

Hallitus päätti eilen 30.3.2020 jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta 2020 saakka. Hallitus antaa uudet käyttöönottoasetukset eduskunnalle tänään. Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia tullaan jatkamaan kuukaudella 13. toukokuuta saakka eri kouluasteilla. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Hallituksen suositus on edelleen se, että myös varhaiskasvatuksessa olevat lapset sekä esiopetuksen ja 1.–3. vuosiluokan oppilaat ja muut lähiopetukseen oikeutetut oppilaat pysyvät kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Opetushallitus valmistelee rajoituksiin ja niiden pidentämiseen liittyviä ohjeistuksia, jotka julkaistaan loppuviikosta. Samalla Opetushallitus ennakoi ja valmistelee ohjeistusta sitä silmällä pitäen, minkälaisia tukitoimia sekä opettajat että oppilaat tulevat tarvitsemaan tilanteen pitkittyessä ja lopulta normaaliin arkeen palattaessa.

Sastamalan varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa jatketaan arkea nykyisillä järjestelyillä. Toiminnan suunnittelussa varaudutaan koko kevätlukukauden kestäviin rajoituksiin ja huomioidaan tulevat Opetushallituksen ohjeistukset. Tämä koskee myös Vammalan lukion kevään 2020 ylioppilasjuhlaa, jonka järjestelyt ratkaistaan valtakunnallisten linjausten selvittyä. Yksityiskohdista tiedotetaan lisää jatkossa.

Lisätietoja:

Kasvatusjohtaja Pekka Kares, pekka.kares@sastamala.fi, 040 532 7771

Varhaiskasvatuksen päällikkö Jarmo Korhonen, jarmo.korhonen@sastamala.fi, 040 482 1420

Perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, kati.heikkila@sastamala.fi, 040 648 2240

Lukion rehtori Leeni Kirvesmäki, leeni.kirvesmaki@sastamala.fi, 050 368 0913

Lähteet:

https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/opetushallitus-ohjeistaa-valtioneuvoston-linjausten-vaikutuksista-loppuviikosta

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-jatkaa-poikkeusoloihin-liittyvia-toimia-13-toukokuuta-saakka

 

Etäoppilaiden kouluruokailu poikkeustilanteessa

Valtioneuvosto on linjannut 18.3.2020, että tässä poikkeustilanteessa vain lähiopetuksessa oleville on velvoite tarjota kouluruokaa.

Sastamalan kaupunki näkee kuitenkin tarpeelliseksi tukea perheitä monen joutuessa myös taloudellisesti tiukoille näinä aikoina. Perusopetuksessa pyydettiin Wilma-viestillä huoltajia ilmoittamaan koululle, jos heillä on perheen tilanteeseen liittyen tarve kouluruokajärjestelyille lapsen ollessa etäopetuksessa. Näille tarpeesta ilmoittaneiden perheiden lapsille on tarjottu kouluruokaa koululla.

Tämä etäoppilaiden ruokajakelu ei ole lakisääteistä palvelua vaan sillä pyritään turvaamaan niiden perheiden arkea, joissa esim. tilanteesta johtuen taloudellinen tilanne on merkittävästi heikentynyt tai perheen kokonaistilanne sitä muuten vaatii.

Yritämme hallita koululla kokoontuvien määrää, jotta tartuntariskit pysyvät mahdollisemman pieninä. Tästä syystä on siirrytty etäopetuksen oppilaiden osalta pääosin siihen, että huoltaja/oppilas voi tulla hakemaan annoksen ruokaa mukaansa niiltä kouluilta, joilla keittiö on toiminnassa. Ruokapisteisiin on ilmoitettu ilmoittautuneiden lasten nimet ja mahdolliset erikoisruokavaliot. Ruoka pakataan Servin toimesta valmiisiin annospakkauksiin. Ruoka pakataan lämpimänä  ja haetaan koulun ruokailuaikaan, koska ruokaa ei voida pakata säilytykseen. Jos lapsi ei enää osallistu ruokailuun, ilmoittakaa siitä välittömästi koululle, jotta ruokahävikki voidaan minimoida.

Jos perheellänne on tarve tähän lapsellenne noudettavaan kouluruokaan, ilmoittakaa tarpeesta koulunne johtajalle/rehtorille Wilma-viestillä. Heiltä saatte tiedon koulun ruoka-ajasta, jolloin annos on noudettava.

Mahdolliset noutopisteet tällä hetkellä ovat:

 • Mouhijärven yhteiskoulu
 • Häijään koulu
 • Suodenniemen koulu
 • Toukolan koulu
 • Karkun koulu
 • Marttilan koulu
 • Pehulan koulu
 • Kiikan koulu
 • Vareliuksen koulu
 • Stormin koulu
 • Tyrväänkylän koulu
 • Muistolan koulu

Palvelu on tarjolla toistaiseksi ja mahdollista muutoksista ilmoitetaan perheille.

Seurakunnan tarjoama ruuanhakupalvelu ei ole enää käytössä. Tiedote 16.4.

Jos perheellänne ei ole mahdollisuuksia hakea ruokaa koulusta, on mahdollista saada apua myös seurakunnalta ottamalla yhteyttä diakoniatyöntekijöihin. Lisäksi seurakunta jakaa ruokakasseja ao. toimipisteistä.

Yhteyden diakoniatyöntekijöihin saat puhelimitse tai sähköpostilla.

Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot:

Vammala

Aira Putkonen vs. johtava diakoniatyöntekijä aira.putkonen@evl.fi 050 314 9041

Maarit Laitinen diakoni maarit.p.laitinen@evl.fi 050 314 9045

Marja Wiikari diakoni marja.wiikari@evl.fi 050 314 9044 (työssä ti, ke, to)

 

Kiikka, Keikyä, Kiikoinen

Marketta Lahdenmaa diakonissa marketta.lahdenmaa@evl.fi 050 314 9046

Marja Ritanen diakoni marja.ritanen@evl.fi 050 314 9047

 

Karkku, Mouhijärvi, Suodenniemi

Maija-Liisa Halme diakoni maikku.halme@evl.fi 050 314 9042

Pilvi Miettinen diakoni pilvi.miettinen@evl.fi 050 314 9048

 Myös kappelien alueilla yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostilla.

Lisäksi seurakunnalla on ruokakassien jakoa seuraavissa toimipisteissä:

Pariton maanantai Suodenniemi srk-talo (Koippurintie 6) klo 9

Parillinen maanantai Mouhijärvi srk-koti (Kinkerikuja 2) klo 9

Pariton maanantai Kiikan srk-talo (Länsitie 3) klo 10

Joka maanantai Karkun srk-talo (Passinmäentie 14) klo 14.30

Joka tiistai Vammalan srk-talo (Asemakatu 6) klo 9

Pariton torstai Keikyän srk-talo (Pehulankaari 6) klo 9.30

Joka perjantai Katulähetys (Puistokatu 10) klo 10

 Lisätietoja kouluruuasta koulujen johtajat/rehtorit ja Kati Heikkilä, opetuspäällikkö, kati.heikkila@sastamala.fi / 040 648 2240

 

Ajankohtaiskatsaus varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille

Valtioneuvoston antamien määräysten mukaisesti varhaiskasvatusta ja esiopetusta järjestetään myös poikkeusolojen aikana. Yksiköiden osalta pientä alueellista keskittämistä on tehty 23.3.-12.4.2020 väliselle ajalle, jotta pystymme tulevien viikkojen aikana ohjaamaan työntekijöitä esimerkiksi Sotesin puolelle turvaamaan heidän toimintojen pyörittämistä. Toisaalta suurta keskittämistä ei tässä vaiheessa haluttu tehdä terveysviranomaisten suositusten perusteella. Tilannetta tarkastellaan kevään aikana sen mukaan, millaisia määräyksiä ja ohjeistuksia valtioneuvosto antaa.

Haluamme tässä kohtaa kiittää sastamalalaisia perheitä ja huoltajia siitä, että koronaviruspandemia on otettu tosissaan ja perheet pyrkivät järjestämään elämänsä niin, että kotihoito on mahdollista toteuttaa. Kertauksena siis vielä, että oikeutta varhaiskasvatusoikeuteen ei ole rajattu, mutta valtioneuvosto ja Sastamalan kaupunki antaa vahvan suosituksen lapsen pitämistä kotihoidossa viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Flunssa –tapauksissa pidämme edelleen normaalia tiukempaa linjaa poikkeusoloihin vedoten. Pienessäkään flunssassa varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen ei tässä tilanteessa voi osallistua.

Ilmoitimme viime viikolla Sastamalan kaupungin johtoryhmän tekemän linjauksen, että ennakkoon ilmoitetuista poissaolopäivistä huoltajat saavat maksuhyvityksen 18.3.2020 alkaen siihen asti, kunnes Suomen hallitus päättää toimintojen uudelleen käynnistämisestä. Myös Sastamalan sivistyslautakunta on hyväksynyt tämän maksuhuojennuksen 24.3.2020. Maksuhyvityksen suuruus yhden päivän osalta vaihtelee sen mukaan, kuinka monta hoitopäivää lapsella on käytössä kuukauden aikana ja minkä suuruinen on kuukausittainen asiakasmaksu.

Tässä muutama esimerkki siitä, milloin olette oikeutettuja maksuhyvitykseen:

-        Meidän lapsella ehti olla 7 varattua hoitopäivää maaliskuussa, kunnes siirsimme lapsen kokonaan kotihoitoon ja ilmoitimme siitä päiväkodille. Meillä on 13 päivän hoitosopimus.

-> Maksuhyvitystä saa maaliskuussa kuuden päivän osalta.

-        Lapsemme Pekka sairastui tiistai iltana ja keskiviikkoaamuna ilmoitimme, että lapsi ei tule hoitoon loppuviikon aikana sairastumisen johdosta. Myös toinen päiväkodissa oleva lapsemme, Erkki, jää kotiin. Meillä on hoitosopimus kaikille päiville.

-> Maksuhyvitys ei koske sairastumistapauksia ja poissaolo tulee olla ilmoitettuna ennakkoon eli viimeistään edellisenä päivänä. Näin ollen maksuhyvitystä saa kahdelta päivältä Erkin osalta (to ja pe)

-        Olemme ilmoittaneet päiväkodille 20.3., että emme tarvitse hoitoa 23.3.-12.4. välisenä aikana, mutta sen jälkeen hoidon tarvetta on, vaikka poikkeustilanne jatkuisikin. Meillä on 17 päivän hoitosopimus. Miten saamme maksuhyvitystä?

->  Maaliskuun osalta 17 päivää kertyy seuraavasti: varatut hoitopäivät + maksuhyvitettävät päivät = 17 päivää. Maksuhyvitettäviä päiviä voi kuitenkin olla korkeintaan 7 (23.-31.3 välissä on 7 arkipäivää ma-pe). Huhtikuun osalta maksuhyvityspäivät koostuvat samoin perustein siten, että maksuhyvityspäiviä voi olla korkeintaan 7 (1.-12.4 välissä on 7 arkipäivää)

-        Lapsemme osallistuu pelkkään esiopetukseen, saammeko maksuhyvitystä?

-> Esiopetus on maksutonta, joten maksuhyvitykset eivät koske pelkästään esiopetukseen osallistuvia.

Tsemppiä perheiden arkeen näin poikkeusolojenkin aikana!

Sastamalan kaupunki
Varhaiskasvatus


Tiedote huoltajille: Oppilaiden vakuutusturva etäopetuksen aikana

Kun oppilaat ovat etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa, ei opettajalla voi olla samanlaista valvontavastuuta heistä kuin lähiopetuksessa. Valvonta voi tarkoittaa silloin esimerkiksi yhteydenpitoa ennalta sovituin väliajoin tai ilmoitusta siitä, että oppilas on saanut suorituksen tehtyä tehtäväannon mukaisesti. Opettaja on kuitenkin vastuussa antamastaan ohjeistuksesta. Opettajan tulee huolehtia, etteivät oppilaille annetut tehtävät vaaranna heidän turvallisuuttaan ja että heille annetut turvallisuus- ja muut ohjeet ovat riittäviä.

Poikkeustilanteen aikana, kun lähiopetus on viranomaismääräyksellä kielletty ja koulunkäynti / opiskelu tapahtuu etänä (yleensä) kotona, on opetuksen järjestäjän vakuutus voimassa, kun oppilas/opiskelija osallistuu opetukseen ja/tai suorittaa opettajan hänelle antamia tai määräämiä ns. oppituntiin kuuluvia tehtäviä.

Pääsääntönä on, että vakuutuksen piiriin kuuluvia tehtäviä tehdään lukujärjestykseen merkityn mukaisina ajankohtina, mutta mikäli tehtäviä tehdään muuna aikana, katsotaan vakuutuksen kuitenkin olevan voimassa, kunhan kyseessä on etäopetukseen kuuluva tehtävä tai toiminta.

Vakuutus ei ole voimassa, kun oppilas/opiskelija suorittaa hänelle läksyksi tai muuksi kotitehtäväksi osoitettuja tehtäviä eikä muutenkaan vapaa-ajaksi katsottavan toiminnan aikana.

Mahdollisen tapaturman satuttua vakuutuksenottajan eli opetuksen järjestäjän on tehtävä tapaturmailmoitus ja vahvistettava, että tapaturma on sattunut opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa.

Kaikista jollain tavalla etäopetukseen liittyvistä tapaturmista on ilmoitettava aina koululle välittömästi Wilman kautta. Tällöin jokainen tapaturma ja sen olosuhteet tutkitaan yksityiskohtaisesti ja saadaan ratkaisu siihen, onko kysymyksessä korvattava vakuutustapahtuma vai ei.

 

Lisätietoja oman koulun johtaja/rehtori sekä

Kati Heikkilä, opetuspäällikkö

Kati.heikkila@sastamala.fi / 040 648 2240

 

Perusopetuksen oppilaiden huoltajille

Hallituksen uusien lähiopetuslinjausten jälkeen Sastamalassa tällä hetkellä noin 80 eli alle 4% oppilaista on lähiopetuksessa. Tämä kertoo siitä, että lähiopetuksessa ovat suositusten mukaisesti vain ne, joilla ei ole mahdollisuutta pitää lastaan etäopetuksessa omasta työstään tai muusta syytä johtuen. Kaikki kantavat oman vastuunsa tartuntojen vähentämiseksi. Kokonaisuuden kannalta on myös tärkeää, että lähiopetus on saatavilla osalle lapsista. Lähiopetusjärjestelyt on tässä vaiheessa saatu toteutumaan lasten omissa lähikouluissa eikä koulujen oppilaita ole yhdistelty. Paikalla on tarvittava henkilöstö ja ryhmäkoot saadaan pidettyä pieninä ja turvallisina tartuntariskin osalta.

Tilanteet perheissä ovat hyvin haastavia arjen hallinnan osalta. Yhtä aikaa monessa perheessä tehdään etätöitä, autetaan lasten koulunkäynnissä ja hoidetaan päivähoitoikäisiä lapsia. Usealla etäopetusta antavalla opettajallakin on sama tilanne. Etätyötä lasten ja nuoren tueksi tekevät myös mm. koulukuraattorit, koulupsykologit, tukiluokkien hoitajat ja nuorisotyöntekijät. Lähi- ja etäopetuksessa oppilaiden tukena ovat myös koulunkäynninohjaajat ja erityisopettajat. Olemme opetelleet uusia tapoja olla lasten ja nuorten tukena.

Olemme olleet uuden edessä etäopetuksen järjestämisen osalta. Opettajat ovat ottaneet vauhdilla haltuun kokonaan uuden tavan opettaa ja ohjata oppilaita. Toteutukset ja positiiviset kokemukset kertovat opettajien ammattitaidosta ja aidosta oppilaista välittämisestä. Ilman vanhempien tukea tämä ei kuitenkaan olisi onnistunut, joten kiitos kaikille vanhemmille yhteisestä työstä! Oppilaat ovat ottaneet uuden työtavan vastaan ennakkoluulottomasti ja ahkeroineet hienosti. Vielä meillä on opeteltavaa ja työtavat jalostuvat, mutta edetään rauhallisesti yhdessä.

Uusi tilanne ja koronan aiheuttama huoli voivat aiheuttaa lapsille ja nuorille turvattomuuden tunteita ja ahdistusta. Opiskeluhuollon toimijat (kuraattorit, koulupsykologit, nuorisotyöntekijät, terveydenhoitajat) ovat edelleen saatavilla puhelimitse, Wilman kautta ja somekanavissa.

Koronavirus on opettanut meille kuinka olemme riippuvaisia toisistamme – jokaisen panos on tärkeä ja yhdessä selviämme.

Yhteistyöterveisin,

Kati Heikkilä

Perusopetuksen opetuspäällikkö

Perusopetus 23.3. alkaen

 • Valtioneuvoston päätökselle vastaisuudessa kaikki peruskoulun 1—3 luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa.
 • Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevia oppilaille.
 • Kouluun ei ole kuitenkaan linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko tulla, vaan myös 1—3 luokkalaisia suositellaan edelleen vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.
 • Valtioneuvoston asiasta antamaa asetusta muutettiin 20.3.
 • Muutoksella lisättiin oppilaiden yhdenvertaista oikeutta saada tarvittaessa perusopetuslain mukaista lähiopetusta.
 • Muutos tulee voimaan maanantaina 23.3.
 • Muuttuneesta päätöksestä johtuen huoltajia pyydettiin vastaamaan Wilmassa lähiopetuksen tarpeeseen liittyvään lomakkeeseen lauantaihin 21.3. klo 12 mennessä, jotta opetusjärjestelyjen ja koulukuljetusten muutokset ensi viikolle ehdittiin tekemään viikonlopun aikana.
 • Uusia lähiopetuksen oppilaita perjantain linjausten jälkeen ilmoittautui 37. Lähiopetuksessa on nyt yhteensä 89 oppilasta.
 • Kaikilla kouluilla, Äetsän koulua lukuunottamatta, on lähiopetusta ensi viikolla
 • Oppilasmäärä/koulu vaihtelee 1-19 välillä, joten ryhmäkoot saadaan pidettyä turvallisina
 • Kouluilla on käytössään lähiopetukseen opettaja- ja koulunkäyntiohjaajaresurssia tarvittava määrä
 • Edelleen muistutetaan siitä, että lähiopetukseen tullaan vain, jos ollaan terveitä
 • Lähiopetusta tarjotaan oppilaiden omilla kouluilla, koulujen yhdistämisiin ei tässä vaiheessa ole Sastamalassa ryhdytty
 • Lähiopetuksessa on nyt n. 4% perusopetuksen oppilaista eli tämä kertoo siitä, että lähiopetuksessa ovat suositusten mukaisesti vain ne, joilla ei ole mahdollisuutta pitää lastaan etäopetuksessa omasta työstään tai muusta syytä johtuen. Yhteinen vastuu tartuntojen leviämisen estämisestä on selvästi otettu Sastamalassa vakavasti.
 • Kokonaisuuden kannalta on myös tärkeää, että lähiopetus on mahdollista osalle lapsista.
 • Saimme perusopetukseen tiedon valtioneuvoston tekemästä muutoksesta perjantaina iltapäivästä jonka jälkeen ryhdyimme välittömästi tekemään uusia käytännönjärjestelyjä (opetus, ruokailu, kuljetukset ja henkilöstö).
 • Nopeasta aikataulusta huolimatta kuljetukset saadaan toimimaan jo maanantaista lähtien. Huoltajille ilmoitetaan Wilmassa kuljetusaikataulusta sunnuntain aikana.
 • Myös ruokahuollon ja opetusjärjestelyjen muutokset ehditään tekemään maanantaihin mennessä.
 • Etäopetus on saatu viime viikon aikana alkuun hyvin. Vanhemmat ovat olleet lastensa apuna hyvin ja opettajat ovat opettaneet ja ohjanneet oppilaita eri kanavia käyttäen. Oppilaat ovat suhtautuneet uuteen työtapaan ennakkoluulottomasti ja työskennelleet hienosti. Myös koulunkäynninohjaajat ja erityisopettajat ovat olleet yhteydessä oppilaisiin sekä vanhempiin.
 • Myös koulupsykologit, koulukuraattorit, erityisnuorisotyöntekijät ja tukiluokkien psykiatriset sairaanhoitajat ovat tarjonneet etäyhteyksien avulla tukea oppilaille.

 

Lähiopetuksen järjestäminen poikkeusoloissa tarkentuu

Valtioneuvoston päätökselle vastaisuudessa kaikki peruskoulun 1.-3-luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa. Kouluun ei kuitenkaan ole linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko mennä. 1.-3.-luokkalaisten suositellaan edelleen vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.

Valtioneuvoston asiasta antamaa asetusta muutettiin 20.3. Muutoksella lisätään oppilaiden yhdenvertaista oikeutta saada tarvittaessa perusopetuslain mukaista lähiopetusta.
Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevia oppilaille.

Muutos tulee voimaan maanantaina 23.3.
Muuttuneesta päätöksestä johtuen huoltajia pyydetään vastaamaan Wilmassa lähiopetuksen tarpeeseen liittyvään lomakkeeseen lauantaihin 21.3. klo 12 mennessä, jotta opetusjärjestelyjen muutokset ensi viikolle ehditään tekemään viikonlopun aikana.
Tieto uudesta linjauksesta saatiin perjantaina iltapäivästä, jonka jälkeen Sastamalan kaupungin Sivistystoimessa ryhdyttiin välittömästi tekemään uusia käytännönjärjestelyjä (opetus, ruokailu, kuljetukset ja henkilöstö). Uusien lähiopetuksen oppilaiden koulukuljetukset pyritään käynnistämään mahdollisimman pian, mutta nopeasta aikataulusta johtuen huoltajien on varauduttava kuljettamaan lapsensa kouluun vielä alkuviikosta. Uusista kuljetusaikatauluista ilmoitetaan Wilman välityksellä.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivähoidon maksut 18.3.-13.4.2020

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivähoidon osalta kaupungin johtoryhmä on päättänyt 18.3.2020, että oppilaan jäädessä etäopetukseen, aamu-ja iltapäivähoidon maksuja ei peritä ajalla 18.3.-13.4.2020. Lähiopetuksessa oleville oppilailla aamu- ja iltapäivähoitoa  järjestetään, jos hoidon tarvetta on.

Varhaiskasvatuksen maksuhyvitykset

Varhaiskasvatuksen osalta johtoryhmä päätti, että lasten jäädessä kotihoitoon, huoltajille myönnetään maksuhyvitys ennakkoon ilmoitetuilta poissaolopäiviltä ajalla 18.3.-13.4.2020 (Ohjeistus 17.3.2020).

Sastamalan perusopetuksen ohjeistus huoltajille

Koulujen tilat suljetaan 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään.  

Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä.

Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetus sekä perusopetuksen 1 - 3 -luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.  

Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.  

Valtioneuvosto suosittaa, että lähiopetuksen sijaan perusopetuksen opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja –ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.


Tämä linjaus merkitsee Sastamalassa käytännössä sitä, että

 • Tiistaina 17.3. kouluun tullaan vielä normaalisti.
 • Oppilaat jäävät kotiin keskiviikosta 18.3. alkaen.  
 • Lähiopetus järjestetään kuitenkin 1-3 luokkien oppilaille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Kriittiset alat ja kyseeseen tulevat työntekijät linjaa kaupungin johtoryhmä ja kartoitus ko. aloista on parhaillaan menossa.
 • Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.  
 • Huoltaja ilmoittaa oman koulunsa johtajalle/rehtorille Wilma-viestillä lapsensa lähiopetuksen tarpeesta em. perusteluiden mukaisesti sekä siitä kuuluuko lapsi koulukuljetuksen piiriin tiistaina 17.3. klo 10 mennessä.
 • Lähiopetuksessa olevien oppilaiden kuljetusoppilaiden osalta on varauduttava kuljetusaikataulujen muutoksiin.
 • Keskiviikosta 18.3. lähtien koulunkäynti jatkuu soveltuvin keinoin kotona paitsi lähiopetuksen tarpeessa olevilla em. oppilailla.
 • Oppilaat ottavat tiistaina kotona tarvittavat kirjat ja materiaalit mukaan koulusta.  
 • Oppilaita ohjeistetaan kotiopiskelusta tiistain aikana.
 • Opettajat tiedottavat huoltajia ja oppilaita toimintatavoista tarkemmin Wilmassa tiistain aikana.  
 • Opettajat suunnittelevat opetuksen siten, että oppilaat voivat työskennellä itsenäisesti tai huoltajien tuella kotona.  
 • Opettaja ohjeistaa oppilaita päivittäin työskentelystä Wilman tai muiden käytössä olevien kanavien kautta.
 • Oppilaat suorittavat tehtäviä ja työskentelevät opettajan antamien ohjeiden mukaisesti.
 • Huoltajilta toivotaan apua oppilaan koulupäivän organisoimiseen (esim. ruokailu ja työskentelyn aloittaminen) ja ohjeistamiseen oppilaan ikätason ja edellytysten mukaisesti.
 • Huoltaja on vastuussa oppilaan työskentelystä ja turvallisuudesta koulupäivän aikana kotona.  
 • Jos oppilas on sairaana tai muuten pois opetuksesta, huoltaja tekee ilmoituksen normaalisti Wilmassa.
 • Opiskeluhuollon osalta koulukuraattorit ja koulupsykologit ovat oppilaiden saatavilla etäyhteyksien ja puhelimen välityksellä. Koulupsykologit ja kuraattorit tiedottavat Wilmassa miten heidät tavoittaa.
 • Kouluruokailun järjestämisen tarvetta ja mahdollisuutta kotona opiskelevien osalta selvitetään vielä.


Tilanne on uusi sekä työntekijöille, oppilaille että huoltajille. Ymmärrettävästi tilanne voi jännittää ja pelottaakin. Tämä voi olla myös uuden oppimisen ja kokemisen mahdollisuus kaikille. Edetään opetuksen järjestämisessä ja työskentelyssä rauhallisesti ja yhdessä opetellen. Uusi työskentelytapa vaatii hieman aikaa sopeutumiseen ja yhteistyötä varmasti kaikilta.  


Lisätietoja opetuksen järjestämisestä antavat koulujen johtajien ja rehtoreiden lisäksi:
Kasvatusjohtaja Pekka Kares, pekka.kares@sastamala.fi, 040 5327771
Perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, kati.heikkial@sastamala.fi, 040 648 2240

 

Tiedote hallituksen 16.3. antamiin opetusta ja muita sivistyspuolen palveluita koskeviin suosituksiin liittyen

Suomen hallitus on 16.3.2020 antanut suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Koulut

Koulujen tilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään 13.4.2020 saakka.

Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä.

Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin perusopetuksen 1-3 -luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Valtioneuvosto suosittaa, että lähiopetuksen sijaan perusopetuksen opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja –ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

Sastamalan kaupungin Sivistystoimi on lähettänyt tänään ohjeistukset Wilman kautta henkilöstölleen, oppilaiden huoltajille sekä opiskelijoille. Ohjeistukset ovat myös luettavissa Sastamalan kaupungin kotisivuilla (www.sastamala.fi).

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt, niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus sekä koulujen yhteydessä järjestettävä esiopetus jatkaa toimintaansa.

Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuva lapsi hoidetaan kotihoidossa, jos siihen on mahdollisuus.

Varhaiskasvatuksen osalta toimintaa keskitetään mahdollisuuksien mukaan alueellisesti 23.3.-12.4.2020 välisenä aikana. Asiasta tiedotetaan lisää yksiköiden kautta sekä kaupungin kotisivuilla (www.sastamala.fi). Esiopetus kouluyksiköissä toteutetaan normaalisti.

Kirjastot ja muut elämänlaadun palvelut

Hallituksen suosituksen mukaisesti myös kaikki Sastamalan kirjastot ovat suljettuna keskiviikosta 18.3.2020 alkaen.

Kansalais- ja musiikkiopiston, liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalveluiden osalta toimintaan tehtiin rajoituksia jo aikaisemmin tänään. Tarkemmat tiedot löytyvät kaupungin kotisivuilta www.sastamala.fi.

Tiedoksi opiskelijoille ja huoltajille etäopiskeluun siirtymiseen liittyvät käytänteet Vammalan lukiossa.

Abiturienteille tiedoksi, että ylioppilaskokeisiin liittyvistä järjestelyistä tiedotetaan erillisessä viestissä.

Vammalan lukiolla siirrytään etäopiskelujaksoon 16.–27.3.2020. Tarvittaessa etäopiskelujakso voi jatkua pidempään. Etäopiskelujakson tavoitteena on massatapaamisten välttäminen ja sitä kautta koronavirustartuntojen leviämisen hidastaminen ja ennaltaehkäiseminen.

 • Koulua ei ole suljettu, eli koululla voi tarvittaessa käydä esimerkiksi hakemassa opiskeluvälineitä omasta lokerosta.
 • Opiskeluhuollon henkilöstöä tai opinto-ohjaajaa voi tavata suunnitellusti, jos on oireeton. Vähänoireisenakin täytyy jäädä kotiin, joten tapaamisen sijaan voi sopia yhteydenotosta esimerkiksi puhelimitse.
 • Etäopiskelujaksolla noudatetaan lukujärjestystä. Kyseessä ei siis ole loma tai koulutyön katkaiseminen, vaan opiskelu tapahtuu etänä. Lukujärjestystä noudattamalla vältetään päällekkäisyydet ja pystytään säilyttämään opiskelussa rytmi.
 • Opettaja ottaa etäopetusjakson alussa yhteyden opiskelijoihin Wilman kautta ja antaa ohjeet oman kurssinsa etäopiskelusta. Opettajat suunnittelevat kurssin etenemisen oppitunneittain, mutta tehtäväkokonaisuudet voidaan antaa joko yksittäiselle oppitunnille tai useamman oppitunnin mittaiselle työskentelyjaksolle. Työskentelytavat voivat vaihdella oppiaineittan ja kursseittain. Etäopiskeluun voi kuulua verkon välityksellä pidettäviä opetustuokioita.
 • Opettajat antavat opiskelijoille ohjeet, miten heihin saa yhteyden. Opettajat ovat pääsääntöisesti tavoitettavissa lukujärjestykseen merkittyjen oppituntien aikana.
 • Vammalan lukiossa on käytössä G Suite -oppimisympäristö, jossa on mahdollisuus esimerkiksi opetustuokioiden pitämiseen Google Meet -ympäristössä.
 • Opettajat seuraavat opiskelijoiden osallistumista etäopetusjaksolle. Opiskelija ei voi jäädä pois etäopetusjaksolta tai jättää tehtäviä tekemättä ilman poissaoloilmoitusta tai poissaololupaa. Sairastumisista ilmoitetaan normaalin käytännön mukaisesti ryhmänohjaajille.
 • Etäopiskelujakso ajoittuu osittain koeviikolle. Koeviikon uudelleenjärjestelyistä tiedotetaan opiskelijoille, kun ne on saatu valmiiksi.
 • Kurssit voidaan arvioida myös muiden suoritusten kuin kurssikokeen perusteella.Opettajat kertovat opiskeljoille, miten kurssit arvioidaan. Arviointiin voi siis tulla etäopiskelujaksosta johtuiva muutoksia.
 • Viikolla 12 lukiolla järjestetään ylioppilaskirjoitukset jokaisena arkipäivänä. Valvontavuorot on suunniteltu etukäteen niin, etteivät ne ajoitu oppituntien paikalle. Mikäli opettajia sairastuu, voivat muut opettajat joutua tekemään valvontoja lyhyelläkin varoitusajalla. Jos tästä seuraa muutoksia etäopetukseen, opettaja tiedottaa muutoksista Wilmassa.

Kaikki tiedottaminen hoidetaan Wilmassa, jota kannattaa nyt seurata päivittäin.

Jos jokin asia jää askaruttamaan, voit olla yhteydessä rehtoriin!

Terveisin

Leeni Kirvesmäki

******

Perusopetuksen huoltajille ja henkilöstölle

Vammalan lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 16.3. alkaen. Tänään tehty linjaus koskee tässä vaiheessa vain lukio-opetusta. Muiden sivistyspalveluiden, muun muassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti. Kaupungin johtoryhmä kokoontuu koronavirustilanteeseen liittyen maanantaina 16.3.2020.

Koulut ovat valmistautuneet mahdollisiin koulujen sulkemisiin myös perusopetuksessa. Opettajat on varautuneet ohjaamaan oppilaita etänä ja oppilaiden kanssa käydään läpi luokkien toimintatavat siinä tapauksessa, että opetus jouduttaisiin järjestämään toisin. Oppilaita on mm. perehdytetty Wilman käyttöön, jotta he voivat seurata opettajan ohjeita. Jos koulujen sulkemiseen päädytään, antavat koulut tästä vielä yksityiskohtaisempia ohjeita huoltajille, oppilaille ja henkilöstölle. Huoltajien on syytä seurata Wilmaa aktiivisesti sillä muutoksia voi tulla nopeallakin aikataululla.

Tämän hetkisen tiedon mukaan huomenna koulu jatkuu perusopetuksessa siis normaalisti.

Lisätietoja opetuksen järjestämisestä antavat:

Kasvatusjohtaja Pekka Kares, pekka.kares@sastamala.fi, 040 5327771

Perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, kati.heikkila@sastamala.fi, 040 6482240

*******

Vammalan lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 16.3. lähtien

Vammalan lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 16.3. alkaen. Etäopetusjakso kestää tänään tehdyn Sastamalan kaupungin johtoryhmän linjauksen mukaisesti perjantaihin 27.3. asti. On kuitenkin mahdollista, että etäopiskelu jatkuu myös tämän jälkeen, mikäli tartuntatilanne sitä vaatii.

Etäopetukseen siirtyminen ei tarkoita koulun sulkemista tai koulutyön keskeyttämistä vaan opetusmuodon muutosta. Toisin sanoen toiminta jatkuu, mutta lähiopetusta ei järjestetä. Koulun lukuvuosisuunnitelmaa muutetaan niin, että kyseinen ajanjakso toteutetaan etäopetuksena.

Vammalan lukio vahvistaa yhteiset periaatteet etäopetuksen järjestämiseen ja opiskelijoita tiedotetaan käytännöistä alkuviikon aikana Wilman kautta. Pääsääntöisesti etäopetusjaksollakin noudatetaan lähiopetuksen työjärjestystä. Opinto-ohjaajat, opettajat ja opiskeluhuoltohenkilöstö tiedottavat opiskelijoita tarkemmin alkuviikon aikana siitä, miten heihin voi olla yhteydessä etäopetusjakson aikana. Opiskelijoiden tulee seurata aktiivisesti Wilmassa annettavia ohjeita.

Koulutuksen järjestäjä selvittää kouluruokailun järjestämisen mahdollisuutta poikkeusolojen aikana. Tästä tiedotetaan erikseen.

Tänään tehty linjaus koskee vain lukio-opetusta. Muiden sivistyspalveluiden, muun muassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti.

Etäopetukseen siirrytään ennakoivana toimenpiteenä

Vammalan lukiossa ei toistaiseksi ole tiedossa koronaviruksen (covid19) aiheuttamaan infektioon sairastuneita, karanteeneja tai läheisten karanteeneja. Koska virustartunnat leviävät nyt eri puolilla Suomea ja tilanne muuttuu nopeasti, siirrytään etäopetukseen koronatartuntojen leviämistä ennakoivana toimenpiteensä.

Ylioppilastutkintolautakunta on aikaistanut kaikki kevään 2020 reaalien ylioppilaskokeita viikolle 12. Etäopetukseen siirtymisellä pyritään osaltaan myös vähentämään abiturienttien ja henkilöstön sairastumisriskiä. Ylioppilaskokeiden toimeenpanoon liittyvistä muutoksista tiedotetaan erikseen maanantain 16.3. aikana. Maanantain 16.3. ylioppilaskoe (toinen kotimainen kieli) järjestetään jo aiemmin annettujen ohjeiden mukaisesti.

Kaupungin johtoryhmä kokoontuu koronavirustilanteeseen liittyen maanantaina 16.3.202 tai tarpeen mukaan aikaisemmin.

*******

Tiedote varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille

Jo aiemmin tiedotetut toimintaohjeet riskiryhmäläisille ja flunssaoireisille koskevat samalla tavoin myös varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstöä. Mahdolliset työntekijöiden poissaolot pyrimme normaaliin tapaan korvaamaan sijaisilla, mutta vallalla olevan tilanteen myötä on varauduttava myös siihen, että kaikkia poissaoloja emme pysty korvaamaan sijaisjärjestelyin. Tämän ja mahdollisten muiden määräysten seurauksena voimme joutua tilanteeseen, jossa kyseeseen voi tulla yksiköiden toimintatilojen tai kokonaisten yksiköiden sulkeminen määräajaksi. Tähän varautumiseen liittyen pyydämme teitä täyttämään liitteessä olevan kyselyn ja toimittamaan sen lapsiryhmään mahdollisimman pikaisesti.

Ensi viikon mahdollisten poissaolojen osalta pyydän olemaan yhteydessä mahdollisimman nopeasti yksikön esimieheen tai lapsenne perhepäivähoitajaan. Jo tehtyjä poissaoloilmoituksia ensi viikon osalta ei tarvitse tehdä uudestaan. Yksikön esimiehen yhteystiedot löytyvät yksiköiden nettisivuilta.

Samalla pyydämme ja muistutamme huoltajia seuraavista asioista:

 • Jos lapsesi on flunssaoireinen, älä tuo häntä päivähoitoon tai esiopetukseen.
 • Jos lapsesi on sairas, älä tuo muitakaan lapsiasi päivähoitoon tai esiopetukseen.
 • Jos huoltaja itse on sairastunut, pyydämme pitämään myös lapsesi kotona.

Sastamalan varhaiskasvatuksessa voi tulla vastaan tilanne, että pandemian leviämisen hidastamiseksi ja/tai rajaamiseksi varhaiskasvatuksen yksiköiden toimintatiloja tai kokonaisia yksiköitä joudutaan sulkemaan määräaikaisesti. Tätä varten tiedustelemme valmiuksianne (lomake PDF) hoitaa varhaiskasvatuksen piirissä olevaa lastanne kotihoidossa. Kuvailkaa alle valmiuttanne hoitaa lastanne kotihoidossa tällaisessa poikkeustapauksessa. Antamanne tiedot parantavat yksiköiden reagointinopeutta muuttuviin poikkeusjärjestelyihin ja sitä kautta tiedottaminen myös teille päin nopeutuu. Lomakkeen voi palauttaa

*******

Ulkomailta palaavia lapsia ja nuoria suositellaan jäämään paluun jälkeen kotiin kahdeksi viikoksi

Sastamalan kaupungin johtoryhmä on tarkentanut perjantaina 13.3.2020 antamaansa tiedotetta koronavirukseen liittyen.

Opetushallitus on 13.3. päivittämässään uutisessa edelleen suosittanut, että kaikille ulkomailta palaaville oppilaille suositellaan kahden viikon poissaoloa. Lisäksi maan hallitus on (12.3.2020) linjannut, että epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkotien ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittaa, että varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja korkeakoulujen henkilökunta jää kotiin matalalla kynnyksellä, jos työntekijä on palannut ulkomailta tai tuntee flunssan oireita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteen (13.3.2020) mukaan maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueiksi on luovuttu.

Sastamalan kaupungin johtoryhmä tarkentaa aiempaa tiedotettaan siltä osin, että suositellaan ulkomailta palaavia lapsia ja nuoria jäämään paluun jälkeen kotiin kahdeksi viikoksi. Huoltajia pyydetään olemaan yhteydessä poissaolosta varhaiskasvatusyksikön esimieheen tai koulun johtajaan/rehtoriin ja sopimaan järjestelyistä. Ulkomailta palaavia kaupungin työntekijöitä ohjeistetaan olemaan yhteydessä esimieheensä ennen töihin paluuta.

Perusopetuksen osalta opettaja antaa oppilaalle tehtäviä ja ohjeita poissaolon ajaksi. Myöhemmin tukiopetuksella voidaan vastata poissaolosta johtuviin mahdollisiin tuen tarpeisiin. 

Lähteet:

https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/paivitetty-133-opetustoimi-ja-koronavirus-varaudu-ottamaan-kayttoon-joustavia

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-paatti-suosituksista-koronaviruksen-leviamisen-hillitsemiseksi

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

https://minedu.fi/koronavirus-ja-varautuminen

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN HUOLTAJILLE

15.3.2020

 

Jo aiemmin tiedotetut toimintaohjeet riskiryhmäläisille ja flunssaoireisille koskevat samalla tavoin myös varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstöä. Mahdolliset työntekijöiden poissaolot pyrimme normaaliin tapaan korvaamaan sijaisilla, mutta vallalla olevan tilanteen myötä on varauduttava myös siihen, että kaikkia poissaoloja emme pysty korvaamaan sijaisjärjestelyin. Tämän ja mahdollisten muiden määräysten seurauksena voimme joutua tilanteeseen, jossa kyseeseen voi tulla yksiköiden toimintatilojen tai kokonaisten yksiköiden sulkeminen määräajaksi. Tähän varautumiseen liittyen pyydämme teitä täyttämään liitteessä olevan kyselyn ja toimittamaan sen lapsiryhmään mahdollisimman pikaisesti.

 

Ensi viikon mahdollisten poissaolojen osalta pyydän olemaan yhteydessä mahdollisimman nopeasti yksikön esimieheen tai lapsenne perhepäivähoitajaan. Jo tehtyjä poissaoloilmoituksia ensi viikon osalta ei tarvitse tehdä uudestaan. Yksikön esimiehen yhteystiedot löytyvät yksiköiden nettisivuilta.

 

Samalla pyydämme ja muistutamme huoltajia seuraavista asioista:

 • Jos lapsesi on flunssaoireinen, älä tuo häntä päivähoitoon tai esiopetukseen.
 • Jos lapsesi on sairas, älä tuo muitakaan lapsiasi päivähoitoon tai esiopetukseen.
 • Jos huoltaja itse on sairastunut, pyydämme pitämään myös lapsesi kotona.

Lähiopetukseen paluusta tiedotetaan heti kun paluusuunnitelma on valmis

 

Hallitus linjasi eilen 29.4.2020, että perusopetuksessa siirrytään takaisin lähiopetukseen. Siirtyminen tapahtuu valtakunnallisesti torstaina 14.5. Myös Sastamalassa perusopetuksen oppilaat palaavat tällöin takaisin lähiopetukseen.

 

Käytännön järjestelyjen suunnittelu Sastamalassa on alkanut välittömästi tänään vappuaattona ja työtä  jatketaan lähipäivinä saatavan valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti. Sastamalan kaupunki tiedottaa järjestelyistä sekä koulujen henkilöstölle että oppilaille ja heidän vanhemmilleen heti kun suunnitelmat lähiopetukseen paluusta valmistuvat.

 

_______

 

Lisätiedot: kasvatusjohtaja Pekka Kares, 040 532 7771