Sastamalan kaupunki
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus koronatilanteessa

Tälle sivulle on koostettu varhaiskasvatusta, perusopetusta sekä lukio-opetusta koskevat koronavirustilanteeseen liittyvät tiedotteet ja ohjeistukset.

Tiedotteet

31.3. Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus - rajoitustoimien jatkaminen 13.5. asti

30.3. Etäoppilaiden kouluruokailu poikkeustilanteessa

25.3. Ajankohtaiskatsaus varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille

25.3. Tiedote huoltajille: Oppilaiden vakuutusturva etäopetuksen aikana

24.3. Perusopetuksen oppilaiden huoltajille

22.3. Perustopetus 23.3. alkaen

20.3. Lähiopetuksen järjestäminen poikkeusoloissa tarkentuu

18.3. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivähoidon maksut 18.3.-13.4.2020

17.3. Varhaiskasvatuksen maksuhyvitykset

16.3. Sastamalan perusopetuksen ohjeistus huoltajille

16.3. kello 19:07 Tiedote hallituksen 16.3. antamiin opetusta ja muita sivistyspuolen palveluita koskeviin suosituksiin liittyen

16.3. kello 11.20 Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta odotetaan valtakunnan tason linjausta.

15.3. Tiedoksi opiskelijoille ja huoltajille etäopiskeluun siirtymiseen liittyvät käytänteet Vammalan lukiossa

15.3. Perusopetuksen huoltajille ja henkilöstölle

15.3. Vammalan lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 16.3. lähtien

15.3. Tiedote varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille ja pandemiaan varautumiseen liittyvä kyselylomake

14.3. Ulkomailta palaavia lapsia ja nuoria suositellaan jäämään paluun jälkeen kotiin kahdeksi viikoksi

 

Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus - rajoitustoimien jatkaminen 13.5. asti

Hallitus päätti eilen 30.3.2020 jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta 2020 saakka. Hallitus antaa uudet käyttöönottoasetukset eduskunnalle tänään. Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia tullaan jatkamaan kuukaudella 13. toukokuuta saakka eri kouluasteilla. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Hallituksen suositus on edelleen se, että myös varhaiskasvatuksessa olevat lapset sekä esiopetuksen ja 1.–3. vuosiluokan oppilaat ja muut lähiopetukseen oikeutetut oppilaat pysyvät kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Opetushallitus valmistelee rajoituksiin ja niiden pidentämiseen liittyviä ohjeistuksia, jotka julkaistaan loppuviikosta. Samalla Opetushallitus ennakoi ja valmistelee ohjeistusta sitä silmällä pitäen, minkälaisia tukitoimia sekä opettajat että oppilaat tulevat tarvitsemaan tilanteen pitkittyessä ja lopulta normaaliin arkeen palattaessa.

Sastamalan varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa jatketaan arkea nykyisillä järjestelyillä. Toiminnan suunnittelussa varaudutaan koko kevätlukukauden kestäviin rajoituksiin ja huomioidaan tulevat Opetushallituksen ohjeistukset. Tämä koskee myös Vammalan lukion kevään 2020 ylioppilasjuhlaa, jonka järjestelyt ratkaistaan valtakunnallisten linjausten selvittyä. Yksityiskohdista tiedotetaan lisää jatkossa.

Lisätietoja:

Kasvatusjohtaja Pekka Kares, pekka.kares@sastamala.fi, 040 532 7771

Varhaiskasvatuksen päällikkö Jarmo Korhonen, jarmo.korhonen@sastamala.fi, 040 482 1420

Perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, kati.heikkila@sastamala.fi, 040 648 2240

Lukion rehtori Leeni Kirvesmäki, leeni.kirvesmaki@sastamala.fi, 050 368 0913

Lähteet:

https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/opetushallitus-ohjeistaa-valtioneuvoston-linjausten-vaikutuksista-loppuviikosta

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-jatkaa-poikkeusoloihin-liittyvia-toimia-13-toukokuuta-saakka

 

Etäoppilaiden kouluruokailu poikkeustilanteessa

Valtioneuvosto on linjannut 18.3.2020, että tässä poikkeustilanteessa vain lähiopetuksessa oleville on velvoite tarjota kouluruokaa.

Sastamalan kaupunki näkee kuitenkin tarpeelliseksi tukea perheitä monen joutuessa myös taloudellisesti tiukoille näinä aikoina. Perusopetuksessa pyydettiin Wilma-viestillä huoltajia ilmoittamaan koululle, jos heillä on perheen tilanteeseen liittyen tarve kouluruokajärjestelyille lapsen ollessa etäopetuksessa. Näille tarpeesta ilmoittaneiden perheiden lapsille on tarjottu kouluruokaa koululla.

Tämä etäoppilaiden ruokajakelu ei ole lakisääteistä palvelua vaan sillä pyritään turvaamaan niiden perheiden arkea, joissa esim. tilanteesta johtuen taloudellinen tilanne on merkittävästi heikentynyt tai perheen kokonaistilanne sitä muuten vaatii.

Yritämme hallita koululla kokoontuvien määrää, jotta tartuntariskit pysyvät mahdollisemman pieninä. Tästä syystä on siirrytty etäopetuksen oppilaiden osalta pääosin siihen, että huoltaja/oppilas voi tulla hakemaan annoksen ruokaa mukaansa niiltä kouluilta, joilla keittiö on toiminnassa. Ruokapisteisiin on ilmoitettu ilmoittautuneiden lasten nimet ja mahdolliset erikoisruokavaliot. Ruoka pakataan Servin toimesta valmiisiin annospakkauksiin. Ruoka pakataan lämpimänä  ja haetaan koulun ruokailuaikaan, koska ruokaa ei voida pakata säilytykseen. Jos lapsi ei enää osallistu ruokailuun, ilmoittakaa siitä välittömästi koululle, jotta ruokahävikki voidaan minimoida.

Jos perheellänne on tarve tähän lapsellenne noudettavaan kouluruokaan, ilmoittakaa tarpeesta koulunne johtajalle/rehtorille Wilma-viestillä. Heiltä saatte tiedon koulun ruoka-ajasta, jolloin annos on noudettava.

Mahdolliset noutopisteet tällä hetkellä ovat:

 • Mouhijärven yhteiskoulu
 • Häijään koulu
 • Suodenniemen koulu
 • Toukolan koulu
 • Karkun koulu
 • Marttilan koulu
 • Pehulan koulu
 • Kiikan koulu
 • Vareliuksen koulu
 • Stormin koulu
 • Tyrväänkylän koulu
 • Muistolan koulu

Palvelu on tarjolla toistaiseksi ja mahdollista muutoksista ilmoitetaan perheille.

Jos perheellänne ei ole mahdollisuuksia hakea ruokaa koulusta, on mahdollista saada apua myös seurakunnalta ottamalla yhteyttä diakoniatyöntekijöihin. Lisäksi seurakunta jakaa ruokakasseja ao. toimipisteistä.

Yhteyden diakoniatyöntekijöihin saat puhelimitse tai sähköpostilla.

Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot:

Vammala

Aira Putkonen vs. johtava diakoniatyöntekijä aira.putkonen@evl.fi 050 314 9041

Maarit Laitinen diakoni maarit.p.laitinen@evl.fi 050 314 9045

Marja Wiikari diakoni marja.wiikari@evl.fi 050 314 9044 (työssä ti, ke, to)

 

Kiikka, Keikyä, Kiikoinen

Marketta Lahdenmaa diakonissa marketta.lahdenmaa@evl.fi 050 314 9046

Marja Ritanen diakoni marja.ritanen@evl.fi 050 314 9047

 

Karkku, Mouhijärvi, Suodenniemi

Maija-Liisa Halme diakoni maikku.halme@evl.fi 050 314 9042

 Myös kappelien alueilla yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostilla.

Lisäksi seurakunnalla on ruokakassien jakoa seuraavissa toimipisteissä:

Pariton maanantai Suodenniemi srk-talo (Koippurintie 6) klo 9

Parillinen maanantai Mouhijärvi srk-koti (Kinkerikuja 2) klo 9

Pariton maanantai Kiikan srk-talo (Länsitie 3) klo 10

Joka maanantai Karkun srk-talo (Passinmäentie 14) klo 14.30

Joka tiistai Vammalan srk-talo (Asemakatu 6) klo 9

Pariton torstai Keikyän srk-talo (Pehulankaari 6) klo 9.30

Joka perjantai Katulähetys (Puistokatu 10) klo 10

 Lisätietoja kouluruuasta koulujen johtajat/rehtorit ja Kati Heikkilä, opetuspäällikkö, kati.heikkila@sastamala.fi / 040 648 2240

 

Ajankohtaiskatsaus varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille

Valtioneuvoston antamien määräysten mukaisesti varhaiskasvatusta ja esiopetusta järjestetään myös poikkeusolojen aikana. Yksiköiden osalta pientä alueellista keskittämistä on tehty 23.3.-12.4.2020 väliselle ajalle, jotta pystymme tulevien viikkojen aikana ohjaamaan työntekijöitä esimerkiksi Sotesin puolelle turvaamaan heidän toimintojen pyörittämistä. Toisaalta suurta keskittämistä ei tässä vaiheessa haluttu tehdä terveysviranomaisten suositusten perusteella. Tilannetta tarkastellaan kevään aikana sen mukaan, millaisia määräyksiä ja ohjeistuksia valtioneuvosto antaa.

Haluamme tässä kohtaa kiittää sastamalalaisia perheitä ja huoltajia siitä, että koronaviruspandemia on otettu tosissaan ja perheet pyrkivät järjestämään elämänsä niin, että kotihoito on mahdollista toteuttaa. Kertauksena siis vielä, että oikeutta varhaiskasvatusoikeuteen ei ole rajattu, mutta valtioneuvosto ja Sastamalan kaupunki antaa vahvan suosituksen lapsen pitämistä kotihoidossa viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Flunssa –tapauksissa pidämme edelleen normaalia tiukempaa linjaa poikkeusoloihin vedoten. Pienessäkään flunssassa varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen ei tässä tilanteessa voi osallistua.

Ilmoitimme viime viikolla Sastamalan kaupungin johtoryhmän tekemän linjauksen, että ennakkoon ilmoitetuista poissaolopäivistä huoltajat saavat maksuhyvityksen 18.3.2020 alkaen siihen asti, kunnes Suomen hallitus päättää toimintojen uudelleen käynnistämisestä. Myös Sastamalan sivistyslautakunta on hyväksynyt tämän maksuhuojennuksen 24.3.2020. Maksuhyvityksen suuruus yhden päivän osalta vaihtelee sen mukaan, kuinka monta hoitopäivää lapsella on käytössä kuukauden aikana ja minkä suuruinen on kuukausittainen asiakasmaksu.

Tässä muutama esimerkki siitä, milloin olette oikeutettuja maksuhyvitykseen:

-        Meidän lapsella ehti olla 7 varattua hoitopäivää maaliskuussa, kunnes siirsimme lapsen kokonaan kotihoitoon ja ilmoitimme siitä päiväkodille. Meillä on 13 päivän hoitosopimus.

-> Maksuhyvitystä saa maaliskuussa kuuden päivän osalta.

-        Lapsemme Pekka sairastui tiistai iltana ja keskiviikkoaamuna ilmoitimme, että lapsi ei tule hoitoon loppuviikon aikana sairastumisen johdosta. Myös toinen päiväkodissa oleva lapsemme, Erkki, jää kotiin. Meillä on hoitosopimus kaikille päiville.

-> Maksuhyvitys ei koske sairastumistapauksia ja poissaolo tulee olla ilmoitettuna ennakkoon eli viimeistään edellisenä päivänä. Näin ollen maksuhyvitystä saa kahdelta päivältä Erkin osalta (to ja pe)

-        Olemme ilmoittaneet päiväkodille 20.3., että emme tarvitse hoitoa 23.3.-12.4. välisenä aikana, mutta sen jälkeen hoidon tarvetta on, vaikka poikkeustilanne jatkuisikin. Meillä on 17 päivän hoitosopimus. Miten saamme maksuhyvitystä?

->  Maaliskuun osalta 17 päivää kertyy seuraavasti: varatut hoitopäivät + maksuhyvitettävät päivät = 17 päivää. Maksuhyvitettäviä päiviä voi kuitenkin olla korkeintaan 7 (23.-31.3 välissä on 7 arkipäivää ma-pe). Huhtikuun osalta maksuhyvityspäivät koostuvat samoin perustein siten, että maksuhyvityspäiviä voi olla korkeintaan 7 (1.-12.4 välissä on 7 arkipäivää)

-        Lapsemme osallistuu pelkkään esiopetukseen, saammeko maksuhyvitystä?

-> Esiopetus on maksutonta, joten maksuhyvitykset eivät koske pelkästään esiopetukseen osallistuvia.

Tsemppiä perheiden arkeen näin poikkeusolojenkin aikana!

Sastamalan kaupunki
Varhaiskasvatus


Tiedote huoltajille: Oppilaiden vakuutusturva etäopetuksen aikana

Kun oppilaat ovat etäyhteyksiä hyödyntävässä opetuksessa, ei opettajalla voi olla samanlaista valvontavastuuta heistä kuin lähiopetuksessa. Valvonta voi tarkoittaa silloin esimerkiksi yhteydenpitoa ennalta sovituin väliajoin tai ilmoitusta siitä, että oppilas on saanut suorituksen tehtyä tehtäväannon mukaisesti. Opettaja on kuitenkin vastuussa antamastaan ohjeistuksesta. Opettajan tulee huolehtia, etteivät oppilaille annetut tehtävät vaaranna heidän turvallisuuttaan ja että heille annetut turvallisuus- ja muut ohjeet ovat riittäviä.

Poikkeustilanteen aikana, kun lähiopetus on viranomaismääräyksellä kielletty ja koulunkäynti / opiskelu tapahtuu etänä (yleensä) kotona, on opetuksen järjestäjän vakuutus voimassa, kun oppilas/opiskelija osallistuu opetukseen ja/tai suorittaa opettajan hänelle antamia tai määräämiä ns. oppituntiin kuuluvia tehtäviä.

Pääsääntönä on, että vakuutuksen piiriin kuuluvia tehtäviä tehdään lukujärjestykseen merkityn mukaisina ajankohtina, mutta mikäli tehtäviä tehdään muuna aikana, katsotaan vakuutuksen kuitenkin olevan voimassa, kunhan kyseessä on etäopetukseen kuuluva tehtävä tai toiminta.

Vakuutus ei ole voimassa, kun oppilas/opiskelija suorittaa hänelle läksyksi tai muuksi kotitehtäväksi osoitettuja tehtäviä eikä muutenkaan vapaa-ajaksi katsottavan toiminnan aikana.

Mahdollisen tapaturman satuttua vakuutuksenottajan eli opetuksen järjestäjän on tehtävä tapaturmailmoitus ja vahvistettava, että tapaturma on sattunut opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa.

Kaikista jollain tavalla etäopetukseen liittyvistä tapaturmista on ilmoitettava aina koululle välittömästi Wilman kautta. Tällöin jokainen tapaturma ja sen olosuhteet tutkitaan yksityiskohtaisesti ja saadaan ratkaisu siihen, onko kysymyksessä korvattava vakuutustapahtuma vai ei.

 

Lisätietoja oman koulun johtaja/rehtori sekä

Kati Heikkilä, opetuspäällikkö

Kati.heikkila@sastamala.fi / 040 648 2240

 

Perusopetuksen oppilaiden huoltajille

Hallituksen uusien lähiopetuslinjausten jälkeen Sastamalassa tällä hetkellä noin 80 eli alle 4% oppilaista on lähiopetuksessa. Tämä kertoo siitä, että lähiopetuksessa ovat suositusten mukaisesti vain ne, joilla ei ole mahdollisuutta pitää lastaan etäopetuksessa omasta työstään tai muusta syytä johtuen. Kaikki kantavat oman vastuunsa tartuntojen vähentämiseksi. Kokonaisuuden kannalta on myös tärkeää, että lähiopetus on saatavilla osalle lapsista. Lähiopetusjärjestelyt on tässä vaiheessa saatu toteutumaan lasten omissa lähikouluissa eikä koulujen oppilaita ole yhdistelty. Paikalla on tarvittava henkilöstö ja ryhmäkoot saadaan pidettyä pieninä ja turvallisina tartuntariskin osalta.

Tilanteet perheissä ovat hyvin haastavia arjen hallinnan osalta. Yhtä aikaa monessa perheessä tehdään etätöitä, autetaan lasten koulunkäynnissä ja hoidetaan päivähoitoikäisiä lapsia. Usealla etäopetusta antavalla opettajallakin on sama tilanne. Etätyötä lasten ja nuoren tueksi tekevät myös mm. koulukuraattorit, koulupsykologit, tukiluokkien hoitajat ja nuorisotyöntekijät. Lähi- ja etäopetuksessa oppilaiden tukena ovat myös koulunkäynninohjaajat ja erityisopettajat. Olemme opetelleet uusia tapoja olla lasten ja nuorten tukena.

Olemme olleet uuden edessä etäopetuksen järjestämisen osalta. Opettajat ovat ottaneet vauhdilla haltuun kokonaan uuden tavan opettaa ja ohjata oppilaita. Toteutukset ja positiiviset kokemukset kertovat opettajien ammattitaidosta ja aidosta oppilaista välittämisestä. Ilman vanhempien tukea tämä ei kuitenkaan olisi onnistunut, joten kiitos kaikille vanhemmille yhteisestä työstä! Oppilaat ovat ottaneet uuden työtavan vastaan ennakkoluulottomasti ja ahkeroineet hienosti. Vielä meillä on opeteltavaa ja työtavat jalostuvat, mutta edetään rauhallisesti yhdessä.

Uusi tilanne ja koronan aiheuttama huoli voivat aiheuttaa lapsille ja nuorille turvattomuuden tunteita ja ahdistusta. Opiskeluhuollon toimijat (kuraattorit, koulupsykologit, nuorisotyöntekijät, terveydenhoitajat) ovat edelleen saatavilla puhelimitse, Wilman kautta ja somekanavissa.

Koronavirus on opettanut meille kuinka olemme riippuvaisia toisistamme – jokaisen panos on tärkeä ja yhdessä selviämme.

Yhteistyöterveisin,

Kati Heikkilä

Perusopetuksen opetuspäällikkö

Perusopetus 23.3. alkaen

 • Valtioneuvoston päätökselle vastaisuudessa kaikki peruskoulun 1—3 luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa.
 • Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevia oppilaille.
 • Kouluun ei ole kuitenkaan linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko tulla, vaan myös 1—3 luokkalaisia suositellaan edelleen vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.
 • Valtioneuvoston asiasta antamaa asetusta muutettiin 20.3.
 • Muutoksella lisättiin oppilaiden yhdenvertaista oikeutta saada tarvittaessa perusopetuslain mukaista lähiopetusta.
 • Muutos tulee voimaan maanantaina 23.3.
 • Muuttuneesta päätöksestä johtuen huoltajia pyydettiin vastaamaan Wilmassa lähiopetuksen tarpeeseen liittyvään lomakkeeseen lauantaihin 21.3. klo 12 mennessä, jotta opetusjärjestelyjen ja koulukuljetusten muutokset ensi viikolle ehdittiin tekemään viikonlopun aikana.
 • Uusia lähiopetuksen oppilaita perjantain linjausten jälkeen ilmoittautui 37. Lähiopetuksessa on nyt yhteensä 89 oppilasta.
 • Kaikilla kouluilla, Äetsän koulua lukuunottamatta, on lähiopetusta ensi viikolla
 • Oppilasmäärä/koulu vaihtelee 1-19 välillä, joten ryhmäkoot saadaan pidettyä turvallisina
 • Kouluilla on käytössään lähiopetukseen opettaja- ja koulunkäyntiohjaajaresurssia tarvittava määrä
 • Edelleen muistutetaan siitä, että lähiopetukseen tullaan vain, jos ollaan terveitä
 • Lähiopetusta tarjotaan oppilaiden omilla kouluilla, koulujen yhdistämisiin ei tässä vaiheessa ole Sastamalassa ryhdytty
 • Lähiopetuksessa on nyt n. 4% perusopetuksen oppilaista eli tämä kertoo siitä, että lähiopetuksessa ovat suositusten mukaisesti vain ne, joilla ei ole mahdollisuutta pitää lastaan etäopetuksessa omasta työstään tai muusta syytä johtuen. Yhteinen vastuu tartuntojen leviämisen estämisestä on selvästi otettu Sastamalassa vakavasti.
 • Kokonaisuuden kannalta on myös tärkeää, että lähiopetus on mahdollista osalle lapsista.
 • Saimme perusopetukseen tiedon valtioneuvoston tekemästä muutoksesta perjantaina iltapäivästä jonka jälkeen ryhdyimme välittömästi tekemään uusia käytännönjärjestelyjä (opetus, ruokailu, kuljetukset ja henkilöstö).
 • Nopeasta aikataulusta huolimatta kuljetukset saadaan toimimaan jo maanantaista lähtien. Huoltajille ilmoitetaan Wilmassa kuljetusaikataulusta sunnuntain aikana.
 • Myös ruokahuollon ja opetusjärjestelyjen muutokset ehditään tekemään maanantaihin mennessä.
 • Etäopetus on saatu viime viikon aikana alkuun hyvin. Vanhemmat ovat olleet lastensa apuna hyvin ja opettajat ovat opettaneet ja ohjanneet oppilaita eri kanavia käyttäen. Oppilaat ovat suhtautuneet uuteen työtapaan ennakkoluulottomasti ja työskennelleet hienosti. Myös koulunkäynninohjaajat ja erityisopettajat ovat olleet yhteydessä oppilaisiin sekä vanhempiin.
 • Myös koulupsykologit, koulukuraattorit, erityisnuorisotyöntekijät ja tukiluokkien psykiatriset sairaanhoitajat ovat tarjonneet etäyhteyksien avulla tukea oppilaille.

 

Lähiopetuksen järjestäminen poikkeusoloissa tarkentuu

Valtioneuvoston päätökselle vastaisuudessa kaikki peruskoulun 1.-3-luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa. Kouluun ei kuitenkaan ole linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko mennä. 1.-3.-luokkalaisten suositellaan edelleen vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.

Valtioneuvoston asiasta antamaa asetusta muutettiin 20.3. Muutoksella lisätään oppilaiden yhdenvertaista oikeutta saada tarvittaessa perusopetuslain mukaista lähiopetusta.
Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevia oppilaille.

Muutos tulee voimaan maanantaina 23.3.
Muuttuneesta päätöksestä johtuen huoltajia pyydetään vastaamaan Wilmassa lähiopetuksen tarpeeseen liittyvään lomakkeeseen lauantaihin 21.3. klo 12 mennessä, jotta opetusjärjestelyjen muutokset ensi viikolle ehditään tekemään viikonlopun aikana.
Tieto uudesta linjauksesta saatiin perjantaina iltapäivästä, jonka jälkeen Sastamalan kaupungin Sivistystoimessa ryhdyttiin välittömästi tekemään uusia käytännönjärjestelyjä (opetus, ruokailu, kuljetukset ja henkilöstö). Uusien lähiopetuksen oppilaiden koulukuljetukset pyritään käynnistämään mahdollisimman pian, mutta nopeasta aikataulusta johtuen huoltajien on varauduttava kuljettamaan lapsensa kouluun vielä alkuviikosta. Uusista kuljetusaikatauluista ilmoitetaan Wilman välityksellä.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivähoidon maksut 18.3.-13.4.2020

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivähoidon osalta kaupungin johtoryhmä on päättänyt 18.3.2020, että oppilaan jäädessä etäopetukseen, aamu-ja iltapäivähoidon maksuja ei peritä ajalla 18.3.-13.4.2020. Lähiopetuksessa oleville oppilailla aamu- ja iltapäivähoitoa  järjestetään, jos hoidon tarvetta on.

Varhaiskasvatuksen maksuhyvitykset

Varhaiskasvatuksen osalta johtoryhmä päätti, että lasten jäädessä kotihoitoon, huoltajille myönnetään maksuhyvitys ennakkoon ilmoitetuilta poissaolopäiviltä ajalla 18.3.-13.4.2020 (Ohjeistus 17.3.2020).

Sastamalan perusopetuksen ohjeistus huoltajille

Koulujen tilat suljetaan 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään.  

Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä.

Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetus sekä perusopetuksen 1 - 3 -luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.  

Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.  

Valtioneuvosto suosittaa, että lähiopetuksen sijaan perusopetuksen opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja –ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.


Tämä linjaus merkitsee Sastamalassa käytännössä sitä, että

 • Tiistaina 17.3. kouluun tullaan vielä normaalisti.
 • Oppilaat jäävät kotiin keskiviikosta 18.3. alkaen.  
 • Lähiopetus järjestetään kuitenkin 1-3 luokkien oppilaille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Kriittiset alat ja kyseeseen tulevat työntekijät linjaa kaupungin johtoryhmä ja kartoitus ko. aloista on parhaillaan menossa.
 • Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.  
 • Huoltaja ilmoittaa oman koulunsa johtajalle/rehtorille Wilma-viestillä lapsensa lähiopetuksen tarpeesta em. perusteluiden mukaisesti sekä siitä kuuluuko lapsi koulukuljetuksen piiriin tiistaina 17.3. klo 10 mennessä.
 • Lähiopetuksessa olevien oppilaiden kuljetusoppilaiden osalta on varauduttava kuljetusaikataulujen muutoksiin.
 • Keskiviikosta 18.3. lähtien koulunkäynti jatkuu soveltuvin keinoin kotona paitsi lähiopetuksen tarpeessa olevilla em. oppilailla.
 • Oppilaat ottavat tiistaina kotona tarvittavat kirjat ja materiaalit mukaan koulusta.  
 • Oppilaita ohjeistetaan kotiopiskelusta tiistain aikana.
 • Opettajat tiedottavat huoltajia ja oppilaita toimintatavoista tarkemmin Wilmassa tiistain aikana.  
 • Opettajat suunnittelevat opetuksen siten, että oppilaat voivat työskennellä itsenäisesti tai huoltajien tuella kotona.  
 • Opettaja ohjeistaa oppilaita päivittäin työskentelystä Wilman tai muiden käytössä olevien kanavien kautta.
 • Oppilaat suorittavat tehtäviä ja työskentelevät opettajan antamien ohjeiden mukaisesti.
 • Huoltajilta toivotaan apua oppilaan koulupäivän organisoimiseen (esim. ruokailu ja työskentelyn aloittaminen) ja ohjeistamiseen oppilaan ikätason ja edellytysten mukaisesti.
 • Huoltaja on vastuussa oppilaan työskentelystä ja turvallisuudesta koulupäivän aikana kotona.  
 • Jos oppilas on sairaana tai muuten pois opetuksesta, huoltaja tekee ilmoituksen normaalisti Wilmassa.
 • Opiskeluhuollon osalta koulukuraattorit ja koulupsykologit ovat oppilaiden saatavilla etäyhteyksien ja puhelimen välityksellä. Koulupsykologit ja kuraattorit tiedottavat Wilmassa miten heidät tavoittaa.
 • Kouluruokailun järjestämisen tarvetta ja mahdollisuutta kotona opiskelevien osalta selvitetään vielä.


Tilanne on uusi sekä työntekijöille, oppilaille että huoltajille. Ymmärrettävästi tilanne voi jännittää ja pelottaakin. Tämä voi olla myös uuden oppimisen ja kokemisen mahdollisuus kaikille. Edetään opetuksen järjestämisessä ja työskentelyssä rauhallisesti ja yhdessä opetellen. Uusi työskentelytapa vaatii hieman aikaa sopeutumiseen ja yhteistyötä varmasti kaikilta.  


Lisätietoja opetuksen järjestämisestä antavat koulujen johtajien ja rehtoreiden lisäksi:
Kasvatusjohtaja Pekka Kares, pekka.kares@sastamala.fi, 040 5327771
Perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, kati.heikkial@sastamala.fi, 040 648 2240

 

Tiedote hallituksen 16.3. antamiin opetusta ja muita sivistyspuolen palveluita koskeviin suosituksiin liittyen

Suomen hallitus on 16.3.2020 antanut suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Koulut

Koulujen tilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään 13.4.2020 saakka.

Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä.

Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin perusopetuksen 1-3 -luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Valtioneuvosto suosittaa, että lähiopetuksen sijaan perusopetuksen opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja –ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

Sastamalan kaupungin Sivistystoimi on lähettänyt tänään ohjeistukset Wilman kautta henkilöstölleen, oppilaiden huoltajille sekä opiskelijoille. Ohjeistukset ovat myös luettavissa Sastamalan kaupungin kotisivuilla (www.sastamala.fi).

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt, niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus sekä koulujen yhteydessä järjestettävä esiopetus jatkaa toimintaansa.

Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuva lapsi hoidetaan kotihoidossa, jos siihen on mahdollisuus.

Varhaiskasvatuksen osalta toimintaa keskitetään mahdollisuuksien mukaan alueellisesti 23.3.-12.4.2020 välisenä aikana. Asiasta tiedotetaan lisää yksiköiden kautta sekä kaupungin kotisivuilla (www.sastamala.fi). Esiopetus kouluyksiköissä toteutetaan normaalisti.

Kirjastot ja muut elämänlaadun palvelut

Hallituksen suosituksen mukaisesti myös kaikki Sastamalan kirjastot ovat suljettuna keskiviikosta 18.3.2020 alkaen.

Kansalais- ja musiikkiopiston, liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalveluiden osalta toimintaan tehtiin rajoituksia jo aikaisemmin tänään. Tarkemmat tiedot löytyvät kaupungin kotisivuilta www.sastamala.fi.

Tiedoksi opiskelijoille ja huoltajille etäopiskeluun siirtymiseen liittyvät käytänteet Vammalan lukiossa.

Abiturienteille tiedoksi, että ylioppilaskokeisiin liittyvistä järjestelyistä tiedotetaan erillisessä viestissä.

Vammalan lukiolla siirrytään etäopiskelujaksoon 16.–27.3.2020. Tarvittaessa etäopiskelujakso voi jatkua pidempään. Etäopiskelujakson tavoitteena on massatapaamisten välttäminen ja sitä kautta koronavirustartuntojen leviämisen hidastaminen ja ennaltaehkäiseminen.

 • Koulua ei ole suljettu, eli koululla voi tarvittaessa käydä esimerkiksi hakemassa opiskeluvälineitä omasta lokerosta.
 • Opiskeluhuollon henkilöstöä tai opinto-ohjaajaa voi tavata suunnitellusti, jos on oireeton. Vähänoireisenakin täytyy jäädä kotiin, joten tapaamisen sijaan voi sopia yhteydenotosta esimerkiksi puhelimitse.
 • Etäopiskelujaksolla noudatetaan lukujärjestystä. Kyseessä ei siis ole loma tai koulutyön katkaiseminen, vaan opiskelu tapahtuu etänä. Lukujärjestystä noudattamalla vältetään päällekkäisyydet ja pystytään säilyttämään opiskelussa rytmi.
 • Opettaja ottaa etäopetusjakson alussa yhteyden opiskelijoihin Wilman kautta ja antaa ohjeet oman kurssinsa etäopiskelusta. Opettajat suunnittelevat kurssin etenemisen oppitunneittain, mutta tehtäväkokonaisuudet voidaan antaa joko yksittäiselle oppitunnille tai useamman oppitunnin mittaiselle työskentelyjaksolle. Työskentelytavat voivat vaihdella oppiaineittan ja kursseittain. Etäopiskeluun voi kuulua verkon välityksellä pidettäviä opetustuokioita.
 • Opettajat antavat opiskelijoille ohjeet, miten heihin saa yhteyden. Opettajat ovat pääsääntöisesti tavoitettavissa lukujärjestykseen merkittyjen oppituntien aikana.
 • Vammalan lukiossa on käytössä G Suite -oppimisympäristö, jossa on mahdollisuus esimerkiksi opetustuokioiden pitämiseen Google Meet -ympäristössä.
 • Opettajat seuraavat opiskelijoiden osallistumista etäopetusjaksolle. Opiskelija ei voi jäädä pois etäopetusjaksolta tai jättää tehtäviä tekemättä ilman poissaoloilmoitusta tai poissaololupaa. Sairastumisista ilmoitetaan normaalin käytännön mukaisesti ryhmänohjaajille.
 • Etäopiskelujakso ajoittuu osittain koeviikolle. Koeviikon uudelleenjärjestelyistä tiedotetaan opiskelijoille, kun ne on saatu valmiiksi.
 • Kurssit voidaan arvioida myös muiden suoritusten kuin kurssikokeen perusteella.Opettajat kertovat opiskeljoille, miten kurssit arvioidaan. Arviointiin voi siis tulla etäopiskelujaksosta johtuiva muutoksia.
 • Viikolla 12 lukiolla järjestetään ylioppilaskirjoitukset jokaisena arkipäivänä. Valvontavuorot on suunniteltu etukäteen niin, etteivät ne ajoitu oppituntien paikalle. Mikäli opettajia sairastuu, voivat muut opettajat joutua tekemään valvontoja lyhyelläkin varoitusajalla. Jos tästä seuraa muutoksia etäopetukseen, opettaja tiedottaa muutoksista Wilmassa.

Kaikki tiedottaminen hoidetaan Wilmassa, jota kannattaa nyt seurata päivittäin.

Jos jokin asia jää askaruttamaan, voit olla yhteydessä rehtoriin!

Terveisin

Leeni Kirvesmäki

******

Perusopetuksen huoltajille ja henkilöstölle

Vammalan lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 16.3. alkaen. Tänään tehty linjaus koskee tässä vaiheessa vain lukio-opetusta. Muiden sivistyspalveluiden, muun muassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti. Kaupungin johtoryhmä kokoontuu koronavirustilanteeseen liittyen maanantaina 16.3.2020.

Koulut ovat valmistautuneet mahdollisiin koulujen sulkemisiin myös perusopetuksessa. Opettajat on varautuneet ohjaamaan oppilaita etänä ja oppilaiden kanssa käydään läpi luokkien toimintatavat siinä tapauksessa, että opetus jouduttaisiin järjestämään toisin. Oppilaita on mm. perehdytetty Wilman käyttöön, jotta he voivat seurata opettajan ohjeita. Jos koulujen sulkemiseen päädytään, antavat koulut tästä vielä yksityiskohtaisempia ohjeita huoltajille, oppilaille ja henkilöstölle. Huoltajien on syytä seurata Wilmaa aktiivisesti sillä muutoksia voi tulla nopeallakin aikataululla.

Tämän hetkisen tiedon mukaan huomenna koulu jatkuu perusopetuksessa siis normaalisti.

Lisätietoja opetuksen järjestämisestä antavat:

Kasvatusjohtaja Pekka Kares, pekka.kares@sastamala.fi, 040 5327771

Perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä, kati.heikkila@sastamala.fi, 040 6482240

*******

Vammalan lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 16.3. lähtien

Vammalan lukio siirtyy etäopetukseen maanantaista 16.3. alkaen. Etäopetusjakso kestää tänään tehdyn Sastamalan kaupungin johtoryhmän linjauksen mukaisesti perjantaihin 27.3. asti. On kuitenkin mahdollista, että etäopiskelu jatkuu myös tämän jälkeen, mikäli tartuntatilanne sitä vaatii.

Etäopetukseen siirtyminen ei tarkoita koulun sulkemista tai koulutyön keskeyttämistä vaan opetusmuodon muutosta. Toisin sanoen toiminta jatkuu, mutta lähiopetusta ei järjestetä. Koulun lukuvuosisuunnitelmaa muutetaan niin, että kyseinen ajanjakso toteutetaan etäopetuksena.

Vammalan lukio vahvistaa yhteiset periaatteet etäopetuksen järjestämiseen ja opiskelijoita tiedotetaan käytännöistä alkuviikon aikana Wilman kautta. Pääsääntöisesti etäopetusjaksollakin noudatetaan lähiopetuksen työjärjestystä. Opinto-ohjaajat, opettajat ja opiskeluhuoltohenkilöstö tiedottavat opiskelijoita tarkemmin alkuviikon aikana siitä, miten heihin voi olla yhteydessä etäopetusjakson aikana. Opiskelijoiden tulee seurata aktiivisesti Wilmassa annettavia ohjeita.

Koulutuksen järjestäjä selvittää kouluruokailun järjestämisen mahdollisuutta poikkeusolojen aikana. Tästä tiedotetaan erikseen.

Tänään tehty linjaus koskee vain lukio-opetusta. Muiden sivistyspalveluiden, muun muassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti.

Etäopetukseen siirrytään ennakoivana toimenpiteenä

Vammalan lukiossa ei toistaiseksi ole tiedossa koronaviruksen (covid19) aiheuttamaan infektioon sairastuneita, karanteeneja tai läheisten karanteeneja. Koska virustartunnat leviävät nyt eri puolilla Suomea ja tilanne muuttuu nopeasti, siirrytään etäopetukseen koronatartuntojen leviämistä ennakoivana toimenpiteensä.

Ylioppilastutkintolautakunta on aikaistanut kaikki kevään 2020 reaalien ylioppilaskokeita viikolle 12. Etäopetukseen siirtymisellä pyritään osaltaan myös vähentämään abiturienttien ja henkilöstön sairastumisriskiä. Ylioppilaskokeiden toimeenpanoon liittyvistä muutoksista tiedotetaan erikseen maanantain 16.3. aikana. Maanantain 16.3. ylioppilaskoe (toinen kotimainen kieli) järjestetään jo aiemmin annettujen ohjeiden mukaisesti.

Kaupungin johtoryhmä kokoontuu koronavirustilanteeseen liittyen maanantaina 16.3.202 tai tarpeen mukaan aikaisemmin.

*******

Tiedote varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille

Jo aiemmin tiedotetut toimintaohjeet riskiryhmäläisille ja flunssaoireisille koskevat samalla tavoin myös varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstöä. Mahdolliset työntekijöiden poissaolot pyrimme normaaliin tapaan korvaamaan sijaisilla, mutta vallalla olevan tilanteen myötä on varauduttava myös siihen, että kaikkia poissaoloja emme pysty korvaamaan sijaisjärjestelyin. Tämän ja mahdollisten muiden määräysten seurauksena voimme joutua tilanteeseen, jossa kyseeseen voi tulla yksiköiden toimintatilojen tai kokonaisten yksiköiden sulkeminen määräajaksi. Tähän varautumiseen liittyen pyydämme teitä täyttämään liitteessä olevan kyselyn ja toimittamaan sen lapsiryhmään mahdollisimman pikaisesti.

Ensi viikon mahdollisten poissaolojen osalta pyydän olemaan yhteydessä mahdollisimman nopeasti yksikön esimieheen tai lapsenne perhepäivähoitajaan. Jo tehtyjä poissaoloilmoituksia ensi viikon osalta ei tarvitse tehdä uudestaan. Yksikön esimiehen yhteystiedot löytyvät yksiköiden nettisivuilta.

Samalla pyydämme ja muistutamme huoltajia seuraavista asioista:

 • Jos lapsesi on flunssaoireinen, älä tuo häntä päivähoitoon tai esiopetukseen.
 • Jos lapsesi on sairas, älä tuo muitakaan lapsiasi päivähoitoon tai esiopetukseen.
 • Jos huoltaja itse on sairastunut, pyydämme pitämään myös lapsesi kotona.

Sastamalan varhaiskasvatuksessa voi tulla vastaan tilanne, että pandemian leviämisen hidastamiseksi ja/tai rajaamiseksi varhaiskasvatuksen yksiköiden toimintatiloja tai kokonaisia yksiköitä joudutaan sulkemaan määräaikaisesti. Tätä varten tiedustelemme valmiuksianne (lomake PDF) hoitaa varhaiskasvatuksen piirissä olevaa lastanne kotihoidossa. Kuvailkaa alle valmiuttanne hoitaa lastanne kotihoidossa tällaisessa poikkeustapauksessa. Antamanne tiedot parantavat yksiköiden reagointinopeutta muuttuviin poikkeusjärjestelyihin ja sitä kautta tiedottaminen myös teille päin nopeutuu. Lomakkeen voi palauttaa

*******

Ulkomailta palaavia lapsia ja nuoria suositellaan jäämään paluun jälkeen kotiin kahdeksi viikoksi

Sastamalan kaupungin johtoryhmä on tarkentanut perjantaina 13.3.2020 antamaansa tiedotetta koronavirukseen liittyen.

Opetushallitus on 13.3. päivittämässään uutisessa edelleen suosittanut, että kaikille ulkomailta palaaville oppilaille suositellaan kahden viikon poissaoloa. Lisäksi maan hallitus on (12.3.2020) linjannut, että epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkotien ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittaa, että varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja korkeakoulujen henkilökunta jää kotiin matalalla kynnyksellä, jos työntekijä on palannut ulkomailta tai tuntee flunssan oireita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteen (13.3.2020) mukaan maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueiksi on luovuttu.

Sastamalan kaupungin johtoryhmä tarkentaa aiempaa tiedotettaan siltä osin, että suositellaan ulkomailta palaavia lapsia ja nuoria jäämään paluun jälkeen kotiin kahdeksi viikoksi. Huoltajia pyydetään olemaan yhteydessä poissaolosta varhaiskasvatusyksikön esimieheen tai koulun johtajaan/rehtoriin ja sopimaan järjestelyistä. Ulkomailta palaavia kaupungin työntekijöitä ohjeistetaan olemaan yhteydessä esimieheensä ennen töihin paluuta.

Perusopetuksen osalta opettaja antaa oppilaalle tehtäviä ja ohjeita poissaolon ajaksi. Myöhemmin tukiopetuksella voidaan vastata poissaolosta johtuviin mahdollisiin tuen tarpeisiin. 

Lähteet:

https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/paivitetty-133-opetustoimi-ja-koronavirus-varaudu-ottamaan-kayttoon-joustavia

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-paatti-suosituksista-koronaviruksen-leviamisen-hillitsemiseksi

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

https://minedu.fi/koronavirus-ja-varautuminen

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN JA ESIOPETUKSEN HUOLTAJILLE

15.3.2020

 

Jo aiemmin tiedotetut toimintaohjeet riskiryhmäläisille ja flunssaoireisille koskevat samalla tavoin myös varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstöä. Mahdolliset työntekijöiden poissaolot pyrimme normaaliin tapaan korvaamaan sijaisilla, mutta vallalla olevan tilanteen myötä on varauduttava myös siihen, että kaikkia poissaoloja emme pysty korvaamaan sijaisjärjestelyin. Tämän ja mahdollisten muiden määräysten seurauksena voimme joutua tilanteeseen, jossa kyseeseen voi tulla yksiköiden toimintatilojen tai kokonaisten yksiköiden sulkeminen määräajaksi. Tähän varautumiseen liittyen pyydämme teitä täyttämään liitteessä olevan kyselyn ja toimittamaan sen lapsiryhmään mahdollisimman pikaisesti.

 

Ensi viikon mahdollisten poissaolojen osalta pyydän olemaan yhteydessä mahdollisimman nopeasti yksikön esimieheen tai lapsenne perhepäivähoitajaan. Jo tehtyjä poissaoloilmoituksia ensi viikon osalta ei tarvitse tehdä uudestaan. Yksikön esimiehen yhteystiedot löytyvät yksiköiden nettisivuilta.

 

Samalla pyydämme ja muistutamme huoltajia seuraavista asioista:

 • Jos lapsesi on flunssaoireinen, älä tuo häntä päivähoitoon tai esiopetukseen.
 • Jos lapsesi on sairas, älä tuo muitakaan lapsiasi päivähoitoon tai esiopetukseen.
 • Jos huoltaja itse on sairastunut, pyydämme pitämään myös lapsesi kotona.