Sastamalan kaupunki - Kaupungin koronatilannetiedotteet
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan nuorten aikuisten rokotuskattavuus huolestuttavan pieni

6.10.2021

THL:n rokotusrekisteritietojen perusteella Sastamalan rokotuskattavuusprosentti nuorten aikuisten eli 20-34-vuotiaiden ikäryhmässä on jäänyt matalaksi. Puutteita on myös vanhempien ikäryhmien rokotuskattavuudessa. 40-44-vuotiaiden ryhmässä noin viidennes on rokottamatta.

Sairaalaan ja tehohoitoon joutuvat henkilöt ovat tällä hetkellä lähes poikkeuksetta rokottamattomia, jotka vievät tehohoitopaikkoja esimerkiksi leikkauksen vuoksi tehohoitoa tarvitsevilta.

Rokottamattomuus ei ole Sastamalassa kiinni siitä, etteikö mahdollisuuksia olisi tarjolla.

- Tilanne on Sastamalassa ja Punkalaitumella huolestuttava. Olemme tiedottaneet rokotuksista ja järjestäneet ajanvarauksettomia walk in -rokotuspisteitä Vinkissä, ammattikoululla ja lukiolla. Seuraava, Karkun oppilaitosten opiskelijoille tarkoitettu walk in järjestetään 13.10. Karkun opistolla. Ajanvarauksenkin kautta vapaita aikoja on runsaasti. Mutta helppo saavutettavuuskaan ei ole auttanut rokotuskattavuuden parantamiseen, kertoo rokotustoiminnasta vastaava osastonhoitaja Erja Mäkelä Sotesilta. Rokotteita myös riittää kaikille halukkaille, Mäkelä täydentää.

Mikäli kuitenkin vain noin puolet nuorten aikuisten ikäryhmästä ottaa rokotteen, odotettavissa on lisää sairastumisia, eikä tartuntojen jatkumista saada pysäytettyä. Tämä taas johtaa pahimmassa tapauksessa uusiin rajoitus toimenpiteisiin.

- Kaikki virustaudit lisääntyvät syksyllä, eikä korona tee tässä suhteessa poikkeusta. Jos rokotuskattavuus Sastamalassa ei parane, olemme pahimmillaan taas tilanteessa, jossa harrastuksia, koulunkäyntiä ja muita ryhmäkokoontumisia joudutaan rajoittamaan, sanoo sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki. On lisäksi vaarallista kuvitella, että nuori ei voisi sairastua vakavaan tautimuotoon. Nyt vallalla tuntuu edelleen olevan käsitys, että korona olisi ongelma vain riskiryhmäläisille Tryyki jatkaa.

Usean ikäryhmän rokotuskattavuus on nyt jäänyt puutteelliseksi. Tryykin mukaan on huolestuttavaa, että näistä ikäryhmistä löytyy paljon alle 12-vuotiaiden lasten vanhempia, ja lasten yleisin tapa saada koronatartunta on omasta perheestä, omilta vanhemmilta.

- Alle 12-vuotiaita ei vielä toistaiseksi rokoteta, jolloin lapsen koronatartunta voi tarkoittaa paitsi lapsen sairastumista myös kokonaisten koululuokkien karanteeneja. Etäopetusratkaisuihin tuskin lähdetään tilanteessa, jossa kaikilla yli 12-vuotiailla olisi jo ollut mahdollista saada täysi rokotussuoja, Tryyki arvelee.

 

Takaisin