Sastamalan kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamala pyrkii sopeuttamaan noin viidellä miljoonalla

Sastamalan kaupunginvaltuusto päätti kesäkuun kokouksessaan tulevia vuosia koskevista sopeutustoimenpiteistä. Jatkoselvittelyyn jäi joukko asioita, jotka tulevat päätettäväksi marraskuun valtuustossa.

- Kevään jälkeen meillä oli kasassa noin kolmen miljoonan euron sopeutustoimet, nyt puhutaan noin viiden miljoonan euron paketista, jonka toimenpiteet ulottuvat vuoteen 2023, summaa Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

Malmbergin mukaan nyt käydään läpi keskeiset sopeutustoimenpiteet ja näiden päätösten pohjalta laaditaan budjettiesitys joulukuun kokoukseen. Tulevaisuus on vallitsevan koronatilanteen vuoksi edelleen sumuisempi kuin koskaan, mutta Malmberg toivoo, että toimenpiteillä saavutetaan kestävä ja tasapainoinen talous.

-  Valmistelutyötä on viety koko ajan määrätietoisesti eteenpäin ja viranhaltijat ovat sitoutuneet siihen. Yhteistä tilannekuvaa on päivitetty koko valmisteluprosessin ajan, Malmberg kertoo.

Veroprosentteihin korotuksia, kunnallisveron taso säilyy Pirkanmaalaisittain keskitasolla

Sopeutusohjelma sisältää esityksen kunnallis- ja kiinteistöverojen korotuksista.

Sastamalan kunnallisveroprosenttia esitetään nostettavaksi nykyisestä 20,75 prosentista 21,5 prosenttiin. Korotettunakin veroprosentti olisi Pirkanmaan keskitasoa.

Esitetyllä korotuksella saataisiin aikaan noin 2,5 miljoonan euron vuosittainen tulojen lisäys. Edellisen kerran tuloveroprosenttia on korotettu vuonna 2015.

Myös kiinteistöveroihin kaavaillaan pieniä korotuksia. Yleiselle kiinteistöverolle esitetään 0,07 prosentin ja vakituisen asumisen verolle 0,05 prosentin korotusta. Korotusten talousvaikutus olisi vuositasolla yhteensä noin 0,5 miljoonaa euroa.

- Kiinteistöverot pysyvät nostonkin jälkeen erittäin maltillisella tasolla muihin kuntiin verrattuna, Malmberg sanoo.

 Sote-puolella katse toimintamallien jatkokehittämiseen

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sopeutuspotentiaali koostuu useista toimenpiteistä, jotka edellyttävät erilaisten vaihtoehtojen tarkastelua, tilatarpeiden selvittämistä sekä vaikutusten ja kustannusten tarkempaa arviointia.

Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että uudenlaisten toimintamallien kehittämistyötä jatketaan niin vanhus- kuin vammaispalveluissakin. Esimerkiksi asiakkaan tarvitsemia sosiaali- ja terveyspalveluita sujuvoittamaan tehdyn JonoPois-suunnitelman toteutusta jatketaan. Samoin jatketaan vammaispalveluiden OmassaKodissa-suunnitelman mukaisen kehitysvammaisten tuetun ja yhteisöllisen asumisen valmistelua.

Kiirevastaanoton päivystysajat säilyvät nykyisellään, mutta sivuterveysasemat pidetään suljettuna vuoden 2021 loppuun asti. Sulun syynä on koronatilanteesta johtuva henkilöstön mahdollisimman tarkoituksenmukainen hyödyntäminen.

Kirjastoverkko kaipaa osaavaa uudistamista

Jo ennalta paljon puhuttanut kirjastoverkko säilyy toistaiseksi ennallaan.  Pikaisten lakkautusten sijaan kirjastopalveluista laaditaan kattava kokonaisselvitys myöhemmän päätöksenteon pohjaksi.

Malmbergin mukaan Sastamalassa pitäisi osata katsoa kirjastopalveluissakin kauemmas tulevaisuuteen.

- Kirjastopalvelut kaipaavat osaavaa uudistumista, jonka pohjana pitää olla ennen kaikkea kehittävä ja rakentava keskustelu. Meidän tulisi yhdessä miettiä esimerkiksi sitä, millaisia mahdollisuuksia vaikkapa digitalisaatio on tuonut ja tuo mukanaan. Kirjapääkaupungin pitää olla näissä asioissa edelläkävijä, Malmberg sanoo.

Sastamalan kaupunginhallitus käsittelee sopeutusohjelmaa kokouksessaan maanantaina 26.10. ja valtuusto maanantaina 2.11. Valtuuston kokouksen striimausta voi seurata osoitteessa bit.ly/sastamalanvaltuusto0211.

_________________________________________________

Lisätietoja: kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg, 040 641 6735

Takaisin