Sastamalan kaupunki
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kirjailijapari Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat Sastamalan vuoden 2019 Kirjapäitä

Kirjailijapari Aino Havukaiselle ja Sami Toivoselle on myönnetty Sastamalan Kirjapää-arvonimi. Havukainen ja Toivonen hatutettiin Kirjapää-hatulla Kulttuuritalo Jaatsilla pidetyssä tilaisuudessa keskiviikkona 21.8.2019.

Raadin perustelut valinnalle:

Tämä pariskunta voisi toimia kuvituskuvana termille a match made in heaven. Nettisanakirjasta napatun määritelmän mukaan termi tarkoittaa kahta ihmistä tai asiaa, jotka yhdessä muodostavat jotain hyvin erityistä ja menestyksekästä.

Meille kirjojen ystäville tämä erityinen ja menestyksekäs näkyy eritoten kahtena nimenä ja yli kahdenkymmenen kirjan sarjana. Tarinoina ja kuvituksina, jotka värikylläisyydessään, idearikkaudessaan, mielikuvituksellisuudessaan ja yksityiskohtien paljoudessaan vangitsevat lukijan äärelleen, saaden välillä jopa ajantajun unohtumaan (tämä on tietysti satua kuuleville yleensä vain plussaa, koska se tarkoittaa lisäaikaa sadunlukijan kainalossa tai vähintäänkin lisää yhteistä aikaa!). 

Outolasta kotoisin olevat veljekset ovat johdatelleet meitä lukijoita muun muassa pihaleikkien, ruokailutapojen, ällistyttävien satujen ja erilaisten ammattien äärelle. Tänä kesänä monen kodin iltasatuhetkessä on sukellettu Tatun ja Patun mukana kauhean Hirviö-hirviön ja muiden omituisuuksien maailmoihin. Kirjat ovat loistavia satukirjoja, mutta niissä on aina myös opettavainen puoli. Tatu ja Patu -sarja on tästä syystä myös palkittu, esimerkiksi vuonna 2010 Suomen Tietokirjailijat ry:n Tietopöllö-palkinnolla.

Sastamalan onni on, että kirjailija Mauri Kunnas sattui eräänä kesäisenä yönä esittelemään tälle kirjailijaparille entisen kotitalonsa. On upeaa, että talossa jatkuu loistava työ suomalaisen kirjakulttuurin hyväksi ja  että Sastamalan nimi nousee esiin aina kun puhutaan Tatun ja Patun tekijöistä. Kaikki tämä siis pelkkää positiivista hyvää kaupungillemme!

Sastamala ei olisi Kirjapääkaupunki ellei sillä olisi loistokkaan kirjaan ja kirjallisuuteen liittyvän historian jatkona vähintäänkin yhtä loisteliasta nykypäivää ja tulevaisuutta. Nykypäivä ja tulevaisuus rakentuvat menestyvien kirja-alan toimijoiden varaan – yhdistysten, yritysten ja kirjailijoiden varaan. Tänään meillä on ilo ja kunnia nostaa esiin jälleen yksi kirjapääkaupunkimme helmi, tai tässä tapauksessa kaksi helmeä ja hatuttaa Kirjapää-hatulla kirjailijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen – vuoden 2019 Sastamalan kirjapäät.

Kirjapää

Vuoden Kirjapääksi valitaan henkilö tai yhteisö, joka omalla työllään tai toiminnallaan on edesauttanut Sastamalan nousua valtakunnallisesti tunnetuksi kirjakaupungiksi.  Ensimmäinen Kirjapään arvonimi myönnettiin 10.10.2013 kirjailija Mauri Kunnakselle. Kunnaksen jälkeen Kirjapäiksi on hatutettu kirjailija, kustantaja Marko Vesterbacka, Sastamalan kirjavaikuttaja Hannu Nikkilä, kirjakauppias Sirkka-Liisa Leino ja kirjailija Jukka-Pekka Palviainen.

Sastamala – Suomen kirjapääkaupunki

Sastamala julistautui Suomen kirjapääkaupungiksi tammikuussa 2013. Kirjapäiden kaupungiksi ja kirjapääkaupungiksi julistaumisella on vahva pohja: Sastamalassa aloitettiin muun muassa suomen ensimmäisen paikallislehden, Tyrvään Sanomien, julkaiseminen vuonna 1894. Sastamalan seudulla ovat varttuneet muun muassa taiteilijat Akseli Gallen-Kallela, Rudolf Koivu ja Pekka Vuori. Nykykirjailijoista Sastamalassa asuvat Pirjo Tuominen, Jukka-Pekka Palviainen, Sami Parkkinen ja Marko Vesterbacka sekä Tatu ja Patu -kirjoista tunnetuiksi tulleet Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Myös Mauri Kunnas on Sastamalasta kotoisin. Itse asiassa Kunnaksen Tassula-kirjojen kaupunki mukailee Sastamalan keskustaa, Koiramäki-kirjojen miljöö sijaitsee Sastamalan naapurikunnassa Punkalaitumella ja Herra Hakkaraisen kotiin voi tutustua hahmon mukaan nimetyssä, Sastamalan keskustassa sijaitsevassa talossa. Herra Hakkaraisen talon naapurissa voi tutustua kirjan ja kirjallisuuden historiaan ja nykypäivään Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa. Valtakunnallista tunnettuutta kaupungin kirja-asioille on tuonut myös yli 30-vuotta kaupungissa järjestetty Vanhan kirjallisuuden päivät. Kirja-alan kesän kohokohta, joka kerä vuosittain noin 15 ooo kävijää.

____________________________________________________________________

Lisätietoja: viestintäpäällikkö Johanna Kurkikangas, 050 3662902

Takaisin