Sastamalan kaupunki
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kiinteistöjä muistutetaan talvikunnossapitovastuustaan

Runsaslumisena talvena keskustelua herättää auraus, lumikasat- ja vallit sekä ilmojen lauhduttua hiekoitus.

Lumikasat, sekä tien ja jalkakäytävän väliin jäävät lumivallit, aiheuttavat hankaluuksia peittäessään näkyvyyttä ja kaventaessaan tieuraa. Hoitamaton jalkakäytävä on turvallisuusriski. Myös moni parkkipaikka on jäänyt lumikasojen alle.

Sastamalan kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Pasi Lähteenmäki ja kunnossapitomestari Heikki Järvensivu muistuttavat tontin omistajia lakiin kirjatusta kunnossapitovastuusta, johon kuuluu muun muassa tontin kohdalla olevan jalkakäytävän puhtaanapito ja liukkaudentorjunta. Myös aurauksesta syntyvien lumikasojen ja –vallien poisto niin jalkakäytäviltä kuin niiden viereltäkin on tontin omistajan vastuulla. Kaupungille kuuluu katujen ja kevyen liikenteen väylien hoito.

- Poistetulle lumelle tulee löytää paikka tontilta. Sitä ei saa aurata jalkakäytävälle tai kadulle. Jos paikkaa ei löydy, tulee lumi viedä lumenkaatopaikalle Vanerikadulle.

Tontin omistaja vastaa myös tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta. Pasi Lähteenmäki kertoo, että aika ajoin kaupungille tulee pyyntöjä aurata myös yksityisten liittymät.

-  Ymmärrän, että lumen poisto voi olla monelle raskasta. Kaupunki ei voi kuitenkaan tasapuolisuuden nimissä ottaa tällaisia asioita valitettavasti hoitoonsa edes korvausta vastaan. Pyydämme tässä kääntymään yksityisurakoitsijoiden puoleen.

 

Auraustilanne tällä hetkellä hyvä

Joulun jälkeen kaupungin molemmat tiehöylät ja muu aurauskalusto ovat olleet päivittäin liikenteessä. Tällä hetkellä höylätään kokoojakatuja ja ajetaan lumikasoja pois pääväylien varsilta.

- Viimeiset kolme viikkoa on tehty 8-12 –tuntista työpäivää. Jos ei ole aurattu, niin sitten on viety lunta pois, Heikki Järvensivu vastaa.

Sastamalassa on kaupungin hoidossa olevia katuja ja kaavateitä yli 180 kilometriä sekä kävely- ja pyöräteitä reilu 100 kilometriä. Vesistön etelä- ja pohjoispuolisen Vammalan alueen katujen talvihoito tehdään kaupungin omana työnä. Keikyän, Kiikan, Kiikoisten, Suodenniemen, Mouhijärven, Karkun, Roismalan ja keskustan erityisalueen aurauksesta ja liukkaudentorjunnasta vastaavat urakoitsijat. ELY-keskus hoitaa valtion tiet. Yksityisteiden hoitovastuu on taas yksityistiekunnilla.

Sastamalan kaupungilla talvikunnossapitoa hoitaa kuusi vakituista ja yksi määräaikainen työntekijä. Heillä on käytössään kaksi tiehöylää ja pyöräkuormaajaa sekä kolme traktoria. Liukkaudentorjunnassa on käytössä kaksi vaunuhiekoitinta ja yksi kauhahiekoitin. Palveluita ostetaan kahdeksalta eri urakoitsijalta. Kaikki työntekijät lähtevät liikenteeseen päivystäjän tai kunnossapitomestarin päätöksellä.

Väylät on jaettu niiden merkittävyyden mukaan kolmeen hoitoluokkaan. Ensimmäiseen hoitoluokkaan kuuluvat pääväylät, kuten esimerkiksi Vammalantie, Tampereentie ja Päätie sekä kävely- ja pyörätiet, toiseen luokkaan kokoojakadut, kuten esimerkiksi Länsitie, Raukonjuurentie, Narvantie ja kolmanteen tonttikadut. Väylät hoidetaan hoitoluokkien mukaisesti kiireellisyysjärjestyksessä.

Järvensivun mukaan usein kysytty kysymys on: ”Miksei aura ole jo käynyt?”

-  Kaikkialla ei voida olla samaan aikaan, vaan töitä tulee priorisoida. Suuren henkilökunnan ja kaluston pitäminen reservissä ei olisi taloudellisesti järkevää. Parhaamme teemme.

 

Talvikunnossapidon päivystysnumero on 040 660 2321 (arkisin klo 15.30 – 07 ja viikonloppuna 24 h.)

 

Lisätietoa: yhdyskuntatekniikan päällikkö Pasi Lähteenmäki, p. 050 351 2216

Takaisin