Sastamalan seudun museo - Sastamalan kaupunki
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Ajankohtaista

 

Leikiten_mopokuva_kirkas_500pt 

LEIKITEN! – Sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina -näyttely

Näyttely kertoo Sastamalan alueella 1900–1960-luvuilla sijainneiden puuleluverstaiden toiminnasta. Puuleluja valmistaneita verstaita on toiminut nykyisen Sastamalan alueella useita. Näyttelyssä sukelletaan Sastamalan asemanmäen, Tyrväänkylän, ja näiden lähellä sijainneiden verstaiden toimintaan. Näyttelystä löytyy myös mukava lelukauppa, jossa lapset voivat leikkiä ja koristella nykypäivän puuleluja.

Näyttely on avoinna 1.5.2018–31.1.2019 Sastamalan seudun museossa, joka muuttaa uuteen toimipisteeseensä Marttilankadun Tornihuvilaan kevään aikana. Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon pääsee yhteislipulla.

 


Syvenny näyttelyyn

Asiantuntijaopastukset uuteen Leikiten! -näyttelyyn

la 12.5., 9.6., 7.7. ja 21.7. klo 12
Sukellus sastamalalaisten puulelujen ja puuleluverstasperinteen maailmaan!
Projektitutkija Marja-Leena Santasen asiantuntijaopastukset pääsylipun hinnalla.
Opastuksiin mahtuu ensimmäiset 15 hlöä.
Kesto n. 30 min.

Varaa oma opastus!

Opastus syventää museokokemusta avaamalla kirjahistorian teemoja eri näkökulmista. Opastuskierrokset toteutetaan päiväkoti-, koululais- ja aikuisryhmille kunkin ryhmän erityistarpeet ja -toiveet huomioiden.
Ryhmän suosituskoko 20 hlö
Kesto noin 45 min.
Hinta 60 € / ryhmä + sisäänpääsymaksu, hinta aukioloaikojen ulkopuolella 80€.
Yhteisopastus Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon näyttelyihin 80€.

Koululais- ja päiväkotiryhmät 35 € /ryhmä,
alle 18-vuotiailta ei peritä erikseen sisäänpääsymaksua, kesto 30 min.
Yhteisopastus Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon 50€, kesto 1h.
Koululaisopastuksia tarjotaan arkipäiväisin ma–pe klo 9–16.

Opastuskielet suomi, ruotsi, englanti

Tilaukset

p. 010 3212 950
info.at.pukstaavi.fi

Opastukset tulee varata mielellään viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.

 


Asiakaskysely

Mitä sinä haluaisit Sastamalan seudun museoon?

 

Sastamalan seudun museo käynnistää asiakaskyselyn, jonka tarkoituksena on kartoittaa asiakkaiden ja paikallisten asukkaiden toiveita museotoimintaan liittyen. Sastamalan seudun museo on uuden edessä siirtyessä Pappilan vanhasta kivinavetasta kirjakorttelissa sijaitsevaan Tornihuvilaan. Tällä hetkellä Tornihuvilassa on esillä vaihtuva näyttely, Leikiten! Sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina. Samanaikaisesti käynnissä on Sastamalan seudun museon tulevan perusnäyttelyn suunnittelu, jonka sisältötoiveisiin halutaan vastauksia asiakaskyselyn kautta. Kyselyn tuloksia tullaan käyttämään museon toiminnan kehittämisessä.

Asiakaskysely on osa Marja-Leena Santasen Turun yliopiston kulttuuriperinnön tutkimuksen oppiaineeseen tehtävää Pro gradu -opinnäytetyötä. Opinnäytetyö on nimetty Minne menet museo?  ja sen tavoitteena on tehdä museoille ja museotyölle asetettuja vaatimuksia ja odotuksia näkyviksi, jotta museolla olisi mahdollisuus vastata niihin. Tutkimuksen keskiössä on paikallismuseoiden toimintakentän muuttuminen ja siinä ilmenevien haasteiden esiin tuominen. Opinnäytetyössä tullaan arvioimaan myös sitä, millä tavoin Sastamalan seudun museo tunnistaa ja onnistuu vastaamaan sille asetettuihin haasteisiin. Tämän kyselyn tuottama aineisto ja tulokset kuvaavat sitä, millaisia palveluja museon asiakkaat toivovat ja odottavat.

Asiakaskysely on avoinna 6.7.–6.8.2018 nettiosoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/E5C4A1615280C3BD

Kysely on täytettävissä myös paperiversiona Tornihuvilan info-pisteellä.

Museotyö kehittyy

Museon kehittämistyön ytimeen nousevat erilaiset asiakkuudet ja verkostot.


Tulevia tapahtumia Sastamalan seudun museossa

Lasten touhutiistait: Puuleluja ja piippalakkeja

Ohjattuja kesäpuuhia lapsille Pukstaavissa ja Sastamalan seudun museossa kesä–heinäkuussa tiistaisin klo 10–11.

Sastamalan Wanhat Talot

Avoimien ovien tapahtuma sunnuntaina 19.8. klo 11–18.

Kulttuuritorstait

Syksyisin kulttuuritorstai-iltoja vaihtuvin aihein. Tiedotamme myöhemmin tarkemmin.

 


Sastamalan seudun museon arkisto

Sastamalan seudun museon arkistoon on tallennettu kotiseutuarkistoille tyypillistä aineistoa, kuten yhteisöjen ja yksityisten henkilöiden arkistoja. Arkistosta löytyy 270 arkistonmuodostajan aineistot. Tästä aineistosta on läpikäyty asiasanoin 57 kokonaisuutta. Läpikäytyyn aineistoon voi tutustua liitteenä olevasta luettelosta. Arkisto on avoinna sovittaessa.
Tiedustelut: amanuenssi Heli Vuohelainen, puh. 050 313 1411 / heli.vuohelainen(at)pukstaavi.fi

Tiedoston löydät allaolevan linkin kautta:

Arkistoluettelo pdf

 


Harrastekerhot saivat jatkorahoitusta!

2018_kerhot_iso

Useat Sastamalan koululaiset pääsevät taas ensi lukuvuonna kerhoihin, joissa yhdistyvät esimerkiksi valokuvaaminen, lukeminen, kuvittaminen, liikunta ja museoesineiden tutkiminen. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi Suomen kirjainstituutin säätiölle 36 000 euron avustuksen harrastekerhojen järjestämiseen.

”Kerhot järjestetään kouluilla joko aamulla ennen koulua tai koulun jälkeen. Joillakin kouluilla on myös erityisiä kerhohetkiä keskellä päivää”, kertoo intendentti Heli Vuohelainen.

Kerhojen taustalla toimii kaikki säätiön yksiköt eli Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Sastamalan seudun museo sekä Suomen Kirjainstituutti. Kerhotoiminta ammentaa teemansa kulttuuriperinnöstä ja kirjallisuuskasvatuksesta.

Projektiin mukaan tulevat koulut valitaan OKM:n järjestämän kyselyn sekä koulujen omien toiveiden perusteella. Koska neuvottelut koulujen kanssa ovat kesken, säätiö tiedottaa toteutuvista kerhoista tarkemmin syksyllä.

Säätiö on järjestänyt koululaisten harrastekerhoja jo kahtena aiempana lukuvuotena. OKM:n rahoitus on osa hallituksen kärkihanketta, joka parantaa kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille koulupäivien yhteydessä.

”Valitettavasti tämä valtakunnallinen hankerahoitus loppuu näillä näkymin ensi lukuvuoden jälkeen. Koemme, että sille olisi tarvetta jatkossakin”, Vuohelainen pohtii.

Kerhot ovat osa hallitusohjelman kärkihanketta, joka parantaa taiteen ja kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille.

 


10_1491e_Tyvään manta

Mantan matkassa -opetuspaketti

Tyrvään Mantan matka jatkuu opetuspaketin muodossa.

Mantan matkassa -opetuspaketti on konkreettinen kokonaisuus erilaisia materiaaleja, jotka on tuotettu esiopetuksen sekä perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden pohjalta. Materiaalien lähtökohtana ovat olleet opetussuunnitelmien perusteiden laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet. Materiaalit on tuotettu täten opetussuunnitelmien perusteissa mainittuja sisältöjä silmällä pitäen.

Mantan matkassa opetuspaketti on tuotettu yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Opetuspaketti on jatkumoa jo aiemmin yhteistyössä tuotetulle Mantan kammari-näyttelylle. Opetuspaketissa on hyödynnetty osin samoja sisältöjä, kuin Sastamalan seudun museon Mantan kammari -näyttelyssä kesällä 2017.

Löydät kattavan materiaalitarjonnan täältä: 
https://mantanmatkassablog.wordpress.com/

 


Karpin leluverstas pelastusdokumentoitiin

Lelut2017

Sastamalan seudun museo otti tuoreeltaan käyttöön TAKO-verkoston tuottaman Kulttuuriperinnön pelastuksen ABC:n, joka julkaistiin syyskuun 2017 alussa. Museo teki syksyn aikana paikallisten puuleluverstaiden kartoitusprojektin ja projektin osaksi liitettiin erään perinteisen puuleluverstaan pelastusdokumentointi.

Nykyinen Sastamalan alue on ollut merkittävää puuleluvalmistuksen aluetta. Seudulla on ollut useita erillisiä toimijoita ja alueella valmistetuilla puuleluilla ovat leikkineet lapset ympäri Suomen. Sastamalan tunnetuin puuleluvalmistaja lienee Niemen Tehdas, joka toimi alkujaan verstasmaisena tuotantopaikkana. Niemen tehtaan lisäksi Sastamalassa on ollut useita muitakin puulelujen valmistajia, joiden tuotteita on toimitettu laajasti ympäri Suomen.

Sastamalan seudun museon pelastusdokumentoinnin kohteena oli K. V. Karpin puusorvaamo Sastamalan Tyrväänkylässä.  Dokumentoinnin tarkoituksena oli tallentaa itse verstas fyysisenä tuotantopaikkana ja saavuttaa käsitys verstaan toiminnasta jo aiemmin museon kokoelmiin tallennettujen dokumenttien sekä uuden, projektin aikana kerätyn, tiedon avulla. Lisäksi pelastusdokumentoinnissa pyrittiin tavoittamaan K. V. Karpin puuleluverstaaseen liittyvä aineeton kulttuuriperintö lelumuistojen muodossa.

Dokumentoinnissa kerätty aineisto tallennettiin Sastamalan seudun museon arkistoon. Aineistoa hyödynnetään muun muassa vuonna 2018 avautuvassa lelunäyttelyssä. Dokumentoinnista on koostettu pdf-julkaisu. Dokumentoinnin suoritti Sastamalan seudun museon projektitutkija Marja-Leena Santanen.

Lisätietoa: Vt. johtaja Marja Hänninen-Tolvi marja.hanninen-tolvi(at)pukstaavi.fi


Lainaa museosalkku!

Lääkärinlaukku (1)

Haluatko hämmästellä entisajan koulunkäyntiä tai tehdä nostalgiamatkan 1950-luvulle? Sastamalan seudun museon museosalkut vievät sinut menneisyyteen esineiden, valokuvien ja muun virikemateriaalin avulla.

Museosalkkuja on tällä hetkellä kolme: viihdeveska, lääkärinlaukku ja koululaukku. Kaikkien salkkujen mukana on käyttöohjeet ja virikekysymyksiä.

Salkut ovat lainattavissa maksutta Sastamalan kirjastojen kautta 7.11. alkaen. Salkkujen laina-aika on kaksi viikkoa. Salkkuja voi lainata kuka tahansa, ja niiden parissa voi viritellä vaikkapa muistelu- tai keskusteluhetkiä ikäihmisten tai lasten kanssa.

Viihdeveskaan kätkeytyy parhaita paloja 1950- ja 1960-lukujen radio-, televisio- ja elokuvakulttuurista. Paketin parissa palataan putkiradioiden ja permanenttikiharoiden aikaan.

Lääkärinlaukku sisältää muun muassa nostalgisia lääkepurkkeja ja lääkärin välineitä. Laukun kautta voi tutustua entisajan terveydenhoitoon ja lääkkeisiin.

Koululaukussa on koulukirjoja, opetusvälineitä ja oppilaan tarvikkeita. Laukun avulla voi muistella ja esitellä vanhoja kouluaikoja: oppitunteja, opettajia ja välitunteja.

KYSY LISÄÄ SALKKUJEN SISÄLLÖISTÄ: sanna.asikainen@pukstaavi.fi, p. 040 689 7469

KYSY LISÄÄ SALKKUJEN LAINAAMISESTA: kirjasto@sastamala.fi, p. 040 138 2040

 


Sastamalan seudun museo muuttaa

Tammisen makasiini

Kivinavetta

Tornihuvila
Kuvissa Tammisen makasiini, Tyrvään pappilan kivinavetta sekä Tornihuvila.

Sastamalan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina 11.9.2017, että Sastamalan seudun museo muuttaa kivinavetasta Tornihuvilaan: http://sastamala.tjhosting.com/kokous/20175717-7.HTM.

Tornihuvilasta tulee museon kolmas koti. Alunperin eli vuodesta 1933 alkaen Tyrvään seudun museo sijaitsi Tammisen makasiinissa Marttilankadun ja Onkiniemenkadun kulmauksessa (tuo rakennus on edelleen olemassa – joskin huonossa kunnossa). Vuonna 1958 museo siirtyi kauppalan keskustasta Tyrvään pappilan kivinavettaan.

 


Selvitystyö museon kokoelmista

Kotiseutuneuvos ja Sastamalan seudun museon (aiemmin Tyrvään seudun museo) pitkäaikainen johtaja Esko Pietilä kuoli toukokuussa 2017. Vielä vuoden 2016 lopussa saimme onneksi haastatella häntä syvemmin ja nyt kunnianosoituksena Pietilän muistolle julkaisemme selvitystyön "Sastamalan seudun museon kokoelmien muotoutuminen Esko Pietilän toiminta-aikana 1958-1992".

Sastamalan seudun museo on vuoden 1933 perustamisensa jälkeen kokenut useita vaiheita. Esko Pietilän aikana Tyrvään seudun museo muuttui yhä ammattimaisempaan suuntaan. Pietilä työskenteli johdonmukaisesti ja kiinnitti jo reilu viisikymmentä vuotta sitten huomion samaan haasteeseen, joka yhä tänä päivänä on tuttu monelle museokentällä toimivalle. Museon kokoelmiin on kerätty ”krääsää, kun taas toinen puoli on museaalisesti arvokasta tavaraa”. Tavarasta itsestään on tullut tärkeää ja niihin liittyvät tarinat ovat jääneet toissijaiseksi, kuten Pietilä haastattelussaan toteaa.

Tyrvään seudun museon muuttuminen ammattimaiseksi valtakunnallisia linjauksia noudattavaksi paikallismuseoksi liittyy Esko Pietilän persoonaan ja hänen omistautumiseensa museotyöhön. Pietilä toimi muun muassa Museoliiton konsultoivana työntekijänä ja vaikutti usean paikallismuseon kokoelmien keruuseen ja hallintaan. Tulevia jälkipolvia ajatellen Pietilä teki valtavan työn korostaessaan juuri kokoelmien merkitystä museotoiminnan perustana. Hyvä kokoelma syntyy järkiperäisestä keruusta ja esineisiin liittyvistä tiedoista. Yhtenä tällaisena esimerkkinä on Tyrvään seudun museon painottuminen valokuviin ja etenkin nykyhetken valokuvaamiseen. Esko Pietilän sydäntä lähellä olivat arjen ja muuttuvan ympäristön valokuvaus ja tallentaminen.

Esko Pietilän eläköityminen vuonna 1992 oli yksi Tyrvään seudun museon merkittävistä virstanpylväistä. Nyt Sastamalan seudun museolla oli suuri kunnia päästä haastattelemaan Eskoa ja ymmärtämään yhä paremmin paikallismuseonsa juuria, joita ilman ei olisi nykyisyyttä ja tulevaa.

Selvitystyö toteutettiin opiskelijayhteistyönä Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Selvitystyön tavoitteena oli hahmottaa sekä arkistolähteiden että Esko Pietilän kertomana museon kokoelmien muotoutumista ja museon sijoittumista suomalaiseen paikallismuseoiden kenttää. Selvitystyön toteutti opiskelija Marja-Leena Santanen.

Selvitys on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.


Käy myös Facebook-sivuillamme:

www.facebook.com/sastamalanseudunmuseo