Sastamalan kaupunki - Hyvinvointia mielenterveydestä
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

3. marraskuuta 2017 13.45

Hyvinvointia mielenterveydestä

Kello juoksee aamulla liian nopeasti, enhän ole myöhässä töistä. Onneksi tänään työt ovat Seukulla, ehdin helposti. Seukun mäkeä noustessa näen, että piha on jo täynnä lievästi jännittyneitä seiskaluokkalaisia. Pujahdan nuorten välistä ja astun sisään lämpimään aulaan.

Mielenterveys on merkittävä ja olennainen osa lapsen – sekä nuoren terveyttä ja hyvinvointia. Mielenterveys on eräänlainen hyvinvoinnin tila, jonka ansiosta ihminen hyväksyy itsensä ja oppii toimimaan sekä selviytymään kykyjensä mukaisesti ja sopeutuu yhteisöönsä. Yksilön mielenterveyteen vaikuttavat hänen omat ominaisuudet, mutta myös elämäntilanne sekä ympäröivän yhteiskunnan rakenteet ja arvot. Mielenterveyttä voidaan kuitenkin edistää mm. vahvistamalla yksilön positiivista minä-käsitystä opettelemalla tunne- ja tietoisuustaitoja, elämänhallintataitoja sekä vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja.

”Huomenta, ai säkin tulit tänään!” moikkaa kollega ja kehottaa viemään takin ja repun takahuoneeseen. Kaikki ovat olleet toteuttamassa Camera Obscuraa aiemminkin, joten tehtävien jako onnistuu nopeasti ja kaikki saavat mieleisensä tehtävän.

Sastamalan koulujen 7-8-luokkalaiset pääsevät syksyn aikana opettelemaan mielenterveyden taitoja YMCA:n kokemusoppimiseen perustuvan Camera obscura – toimintamallin kautta. Malliin liittyvät oppilaille tarkoitetut kirjalliset tehtävät, oppitunnit sekä ”labyrintti” tuodaan YMCA:n puolesta Sastamalaan ja paikalliset toimijat: Sastamalan Nuorisopalvelut, Sastamalan Seurakunta ja Sastamalan Helluntaiseurakunta osallistuvat toiminnan toteutukseen. Sastamalassa Camera obskura toteutettiin Vammalan Seuratalolla Sylvään koulun oppilaille viikolla 42, ja Äetsän koulun sekä Mouhijärven Yhteiskoulun oppilaat pääsevät kokemaan CO:n liittyvän seikkailun Kiikan Seurakuntatalolla viikolla 44.

Cami lehtikuva 1

On aika päästää nuoret opettajineen sisään ja aloittaa toimintapäivän ohjelma. Jokainen tietää tehtävänsä ja asiat rullaavat sujuvasti. Nuori toisensa jälkeen, sekä tietenkin myös opettaja suorittaa osuutensa. Puolitoista tuntia myöhemmin aula on täynnä hymyjä ja iloista puheen sorinaa. Vierestä kajahtaa lupa lähteä kohti Sylväätä, ”Hauskaa koulupäivää ja aurinkoista syksyä”.

Toimintamallin kautta nuoret pääsevät reflektoimaan omaa arvomaailmaansa ja oppivat löytämään sekä käsittelemään omia tunnetaitojaan. Labyrintin läpi käyneet Sylvään koulun oppilaat ovat kommentoineet kokemuksiaan mm. seuraavilla lauseilla: ”Se oli yllättävän todentuntinen”, ”Ihan kiva”, ”Voisi tapahtua oikeastikin”. Nuorisotyöntekijöille CO:n osallistuminen on tarjonnut mahdollisuuden kohdata nuoria erilaisissa toimintaympäristössä, ja ottaa sen myötä vaikeitakin asioita nuorten kanssa puheeksi. Lisäksi CO:n liittyvä yhdessä tekeminen on myös kehittänyt paikallisten toimijoiden ja koulujen välistä monialaista yhteistyötä. Se on erityisen tärkeää, sillä mielenterveyttä edistävän työn vaikutus jatkuu läpi elämän.

Koko päivä hujahtaa ohi nopeasti, kun luokkatoisensa jälkeen osallistuu seikkailuun. Itselle mieleen jää monet jännittyneet hartiat, mutta vielä enemmän hymyjä ja nauruja. Kokemus oli jokaiselle, henkilökuntaa myöten onnistunut. Tästä on helppo jatkaa huomiseen työpäivään.

 Mielenterveyden kasi

Erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio