Sastamalan kaupunki - Liikkumisen riemun alkulähteillä!
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

10. marraskuuta 2017 13.25

Liikkumisen riemun alkulähteillä!

Tässä kirjoituksessa kurkistetaan, miten Terve ja liikkuva Sastamala -projekti näyttäytyy varhaiskasvatuksen kentällä, tällä kertaa erityisesti täällä Keskustan päiväkodin arjessa.

Rohkenemme väittää, että ohjattua liikuntaa on toteutettu päiväkodeissa jo vuosikymmenten ajan. Tästä huolimatta esim. Reunamon (2016) mukaan ohjatusti reipasta liikuntaa kertyy lapsille yhteensä vain seitsemän minuuttia yhden viikon aikana. Sen lisäksi 3-6 vuotiaiden lasten päivähoitopäivästä reippaan fyysisen aktiivisuuden osuus on tällä hetkellä vain 10%. Nykytrendi onkin, että päivähoidon tulee tukea lasten omaehtoista liikuntaa ja että liikuntaa ja liikkumista tulee käyttää keskeisenä oppimisen välineenä. Tämä suuntaus lämmittää mieltämme erityisesti.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2016 ja siitä johdettu Sastamalan varhaiskasvatussuunnitelma 2017 sekä Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016 ovat niitä asiakirjoja, jotka ohjaavat toimintaamme ja joiden pohjalta Keskustan päiväkodissakin on käynnistynyt kehitysprosessi, jossa lasten liikkuminen on hyvin keskeisessä asemassa. Tämän syksyn aikana päiväkodin henkilöstöstä on koottu muun muassa työryhmä, joka on erityisesti keskittynyt pohtimaan näitä asioita. Muutosta liikkuvampaan arkeen on jo paljon tapahtunut, mutta prosessi etenee yhä.

liikkuminen_kooste

Mitä tähän hetkeen mennessä sitten on jo tapahtunut? Vuorohoidossa, jossa lasten päivähoitoon tuleminen ja lähteminen on pitkin päivää jatkuvaa, liikkuminen nähdään kokonaisvaltaisena tekijänä, jossa oppimisympäristön tulee olla liikkumiseen kannustava. Keskeistä onkin luoda oppimisympäristö, joka tukee lapsen omaehtoista liikkumista ja tarjoaa erilaisia liikkumisen mahdollisuuksia.
Kannustamme lasta mahdollisimman paljon arjen omatoimisuuteen. Esimerkiksi 1-vuotiaan Keijon (nimi muutettu) ruokailutilanne käynnistyy siitä, kun hän kiipeää omalle tuolilleen syömään. Aika mahtava tapa aloittaa ruokailu!
Myös liikuntavälineistöä on tuotu tarjolle lähemmäksi lasta niin sisällä kuin ulkonakin ja sisätiloja (esim. käytävät) on otettu aktiiviseen käyttöön arjessa.

Syksyllä päivitimme pihasääntömme, jotka oikeastaan muuttuivat ”Näin ulkoilemme” -ohjeistukseksi. Vanhoissa säännöissä oli hyvin paljon kieltoja ja pohdimmekin, mihin entiset säännöt oikeastaan pohjautuivat. Tarkoituksenamme on rohkaista ja kannustaa lapsia liikkumaan ja kokeilemaan omia rajojaan valvotusti ja sitä kautta myös harjoittaa omia taitojaan. Onko pihassa oleva liukumäki vain laskemista varten vai mitä muuta siinä voisikaan tehdä? Hyvällä omalla tunnolla voimme todeta, että esimerkiksi tapaturmia ei ole sattunut yhtään sen enempää kuin aikaisemminkaan!

Liikkuminen5

Päivähoidon tehtävänä on lasten liikkumisen tukeminen myös kotioloissa. Viimeksi tänä syksynä järjestimme koko perheen toiminnallisen ulkotapahtuman, jossa tarkoituksena oli liikkua ja kokeilla yhdessä sekä tarjota kotijoukoille aiheeseen liittyviä tietoiskuja.

Viimeisimpänä tekeillä on erilaisia liikuntaleikkikortteja, jotka muistuttavat lapsia (samoin kuin meitä kasvattajiakin) eri mahdollisuuksista liikkua ja leikkiä eri tiloissa.

Tähän kun lisätään vielä Keskustan päiväkodin lähiympäristön tuomat mahdollisuudet (Kaalisaari, Hopun alue, metsät ja tulevaisuudessa toivottavasti myös lähikoulujen liikuntasalit) meillä on kasassa jo erittäin hyvät mahdollisuudet saada liikkumiselle suurempi rooli lasten päivähoidon arjessa.

Liikkuminen7

Onkin siis vain annettava tilaa liikkumisen riemun alkulähteille, eli lapsille.


Lastentarhanopettaja Jarmo Korhonen ja päiväkodinjohtaja Anne Lindholm