Sastamalan kaupunki - Aktiivisia ja terveellisempiä koulupäiviä!
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

27. lokakuuta 2017 14.55

Aktiivisia ja terveellisempiä koulupäiviä!

Olin neljä vuotta sitten Liikkuva koulu seminaarissa naapurikunnassa. Ihmettelin miksi oven pielessä seisoo nuori mies koko seminaarin ajan. Hän oli liikuntafysiologi Arto Pesola. Pesola on väitöskirjatutkija, aiheenaan istumisen terveyshaitat sekä terveyden edistäminen arkiaktiivisuuden avulla. Hän on myös kirjoittanut kirjan Luomuliikunnan vallankumous – sohvan pohjalta taisteluvoittoon.

Olen kirjoittanut tämän blogin seisten, joten nousethan tarvittaessa ylös ja luet tekstin seisten.

Miten Pesolan opit näkyvät Sastamalan Liikkuva koulu – hankkeen sisällössä?

Koulumatkaliikunta jos se on oppilaalle mahdollista, on päivän ensimmäisiä itsenäisiä terveystekoja ja esimerkki arkiaktiivisuuden hyödyntämisestä.

Oppitunneilla päivittäiset pienet valinnat katkaisevat istumista ja toiminnalliset opetustavat vähentävät istumiseen käytettyä aikaa sekä lisäävät osalla myös oppimistuloksia. Kaikkia Sastamalan perusopetuksen kouluja on ohjeistettu vähentämään istumiseen käytettyä aikaa ja katkaisemaan istumista liikunnallisella hetkellä.

Toiminnallisen opetuksen valitseminen osaksi opetusta on merkittävä valinta istumisen vähentämiseksi ja osa modernia oppimista koulussa. Toimivien käytäntöjen levittäminen sekä opettajien kouluttaminen ovat seuraavia tavoitteita Sastamalan Liikkuva koulu - hankkeessa.

Aktiivisuuteen kannustava ilmapiiri ja ympäristön muokkaaminen liikkumista tukevaksi ovat vaikuttavia tekoja liikkeen lisäämiseksi. Ympäristö jossa liikkumisen mahdollisuuksiin ”törmää” säännöllisesti, tuottaa kouluissa enemmän liikettä. Luokka – ja käytävätilojen muokkaaminen liikkumista edistäväksi tullaan toteuttamaan hankerahoitukseen varatulla rahoituksella.

Välitunneille järjestetty aika antaa lähtökohdan kerätä tavoitteen, vähintään tunti aktiivista liikettä koulupäivän aikana. Lyhyidenkin liikunnallisten hetkien kerääminen päivän aikana välituntisin on tärkeää terveyden sekä oppituntien työrauhan kannalta. Ilmapiiri jossa oppilaat tukevat toistensa liikkumista monipuolisesti on kantava voimavara koulupäivässä. Tähän oppilaita on koulutettu aktivoimaan liikkumista välituntisin sekä rohkaistu näkemään liikunnan mahdollisuuksia kouluympäristössä.

Toimintakulttuurin muutos ei tapahdu hetkessä. On vaikeampaa oppia pois opitusta kuin oppia uutta. Oppilaan liikuntaidentiteetin synnyttäminen yhteistyössä vanhempien ja koulun kanssa tuottavat meille Sastamalaan terveitä ja liikkuvia kaupunkilaisia.

Sastamalan Liikkuva koulu – hankekoordinaattori Juho Siirilä