Sastamalan kaupunki - Blogi
Takaisin ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
19. syyskuuta 2016 14.45

Matkailijoiden kalastaminen on yhteistyötä

Reilu kuukausi matkailusihteerinä on takana. Kesän kuulumiset kysellään ja kerrotaan matkailun toimijoille syksyn matkailuillassa. Syksyllä päivät täyttyvät erilaisista ajankohtaisista ja lähikuukausina toteutuvista tehtävistä, käynnissä on muutamat messut sekä erilaisiin hankkeisiin liittyviä asioita. Markkinointimateriaalia tehdään parhaillaan ensi- ja seuraavillekin vuosille, mainostilaa ostetaan ja myydään, kaiken kaikkiaan tehdään monenlaisia toimenpiteitä, miten seutuamme ja sen palveluita voidaan tehdä tunnetuksi.

nimikyltti

Matkailun ajatuksena on tuoda esiin meidän upeaa seutuamme niin omille asukkaille kuin seudulla vieraileville. Matkailijoille tarjotaan kohteita nähtäväksi ja koettavaksi. Turistit ohjataan palveluidemme käyttöön, pidetään hyvällä mielellä ja toivotetaan palaamaan uudelleen, ehkäpä viipymään kokonaisen päivän tai vaikka viikon. Voimme olla ylpeitä tarjonnasta, jossa korostuvat luonto- ja kulttuurikohteet, joilla on hyvin pitkät perinteet. Näiden ympärille on hyvä rakentaa kokonaista matkailun elinkeinoa.

Kesä oli täynnä tapahtumia, suurimmat ja tunnetuimmat tapahtumat ovat tietenkin Vanhan kirjallisuuden päivät ja Sastamala Gregoriana, jotka houkuttelevat ihmisiä kauempaakin. Pienempiä tapahtumia on seutu täynnä, erilaisia markkinoita, konsertteja, näyttelyitä ja urheilutapahtumiakin on joka viikolle. Tapahtumia löytää matkailun seutusivustolta. Sinne voi kuka tahansa myös ilmoittaa tapahtuman ja markkinoida omaa toimintaansa ilmaiseksi.

kassi

Matkailijoiden kalastamiseksi tarvitaan monenlaista yhteistyötä. Parhaimmillaan yhteistyö on sujuvaa, perustuu vapaaehtoisuuteen ja yhdessä tekemisen iloon. Virallisten kanavien lisäksi puskaradiota käyttämällä voimme suositella paikallisia kohteita ja yhdistelmiä matkailijoiden vierailupäivän täyttämiseksi. Pidetään mielessä suurien kohteidemme lisäksi upeat pienet paikat seudullamme, pääteiltä voi poiketa Mouhijärven Signeen lounaalle tai ihailemaan Keikyän riippusiltaa, joka saattaa myöhemmin poikia ryhmämatkan lähistön kohteisiin. Kaupungin sisällä matkailun ei pidä olla erillinen yksikkö pelkästään turisteja varten. Yhdessä vaikkapa kulttuurin ja liikunnan kanssa voi ottaa tossut allensa ja jalkautua tutkimaan ja luomaan uusia mahdollisuuksia paikallisille ja vierailijoille. 

Aurinkoista syksyä Sastamalan seudun matkailusta toivottaen,

Teresa Vidfelt

Kirjoittaja toimii Sastamalan kaupungin va matkailusihteerinä 

 


2. syyskuuta 2016 8.30

Kesämuistoja

Millaisia kesämuistoja Sinulle jää tästä kesästä? Mukavia retkiä, joutilaisuutta, toisten ihmisten kanssa vietettyjä hetkiä? Me puhumme Hopun palvelukeskuksen Jussinkodilla helmihetkistä. Helmihetket ovat arjen keskelle osuvia tapahtumia tai kohtaamisia. Helmihetket eivät aina ole jotakin suurta ja ennalta suunniteltua vaan arjen iloja yhdessä. Tärkeintä on tekemisen ilo ja yhdessä olo. 

Kesän kääntyessä hiljalleen syksyksi ei aina muistakaan mitä kaikkea mukavaa on kesällä ehtinyt tehdä. Helmihetkistä tallennetut kuvamuistot auttavat palaamaan muistoihin.
Tästä kesästä meille jää monta mukavaa helmihetkeä muistoihin. Seuraavassa meidän muutama mukava kesämuisto.

Jäätelöhetki

Kuva 1.

Hankimme kesän alussa lahjakortteja jäätelökioskille. Näin meidän on ollut helppo tarttua aurinkoiseen päivään ja mennä ihmettelemään keskustan sykettä ja nauttimaan jäätelöt.

Hoppulan päiväkoti on tehnyt kanssamme yhteistyötä. Voi sitä ilon ja riemun määrää kun lapset saapuvat meitä ilahduttamaan. Jo pelkkä lasten näkeminen nuorentaa. Hoppulan päiväkoti on myös suunnitellut meille aina mukavan lauluhetken. Nyt Hoppulan päiväkoti vieraili meillä ihan kesälomansa kynnyksellä tuomassa vielä kesämieltä.

Hopun palvelukeskuksen pihalla järjestetään kesäisin vihtatalkoot. Ja nyt kelpaa järjestääkin, kun meillä on käytössämme hieno Sepon puisto. Vihtatalkoita pidettiin tänä kesänä ennen juhannusta hyvän musiikin säestämänä. Hyvät vihdat saimme saunaan.

SPR:n vapaaehtoisten vierailu


Kuva 2.

SPR:n vapaaehtoiset käyvät ilahduttamassa meitä joka lauantai ympäri vuoden. Usein ulkoilemme isolla porukalla ja nautimme päiväkahvit ulkona. Kesän aikana olemme muutenkin nauttineet usein päiväkahveja ulkona.

Lettukestit

Kuva 3.

Letut maistuvat aina hyvälle! Etenkin ulkona nautittuina. Tässäkin meitä auttoivat SPR:n vapaaehtoiset.

Grillillä

Kuva 4.

Kyllä se taitaa niin mennä, että ”hyvä ruoka, parempi mieli”. Kevään asukaskokouksissakin toivottiin makkaran paistoa. Kesällä viritimme grillin sisäpihalle ja nautimme Suomen kesästä ja grillimakkarasta.

Lentopalloa

Kuva 5.

”Ei ole mua, on vaan me”. Lentopalloa koko ikä lentopallokaupungissa, eikös vaan? Viritimme kotikutoisen verkon päiväsaliin ja saimme aikaan hyvän pelin. Tämä oli muuten hauskaa ja teemme varmasti uudestaan!

Mattorannassa

Kuva 6.

Arjen helmihetkiä ovat myös tavalliset arkiset askareet. Kävelimme mattorantaan ja kesäauringon helliessä nautimme mäntysuovan tuoksusta ja mattopyykistä.

Jussi 7

Retkellä

Kuva 7 ja kuva 8.

Retket kuuluvat kesään ja yksi parhaista retkikohteistamme täällä Sastamalassa on ehdottomasti Pyhän Olavin kirkko. Samalla reissulla saa nauttia upeasta kansallismaisemastamme ja kirkon kauniista sisätiloista. Tästä riittää muisteltavaa vielä pitkään.

Heinäkuun vaihtuessa elokuuksi kävimme myös Laiturikahvilassa yhdessä avantouimareiden kanssa. Mutta se onkin sitten jo toinen juttu…

 

Mervi Marttila
Kirjoittaja toimii yksikön esimiehenä Jussinkodissa


22. elokuuta 2016 11.00

Kirjaston henkilökunta vinkkaa lukemista hämärtyvien iltojen ratoksi

Asiakkaat pyytävät usein lukusuosituksia kirjaston henkilökunnalta. Suosittelu on mukavaa, mutta toisinaan myös haastavaa. Lukijat ovat erilaisia siinä missä kirjatkin, joten yhden lukijan suosikkikirja voi olla toiselle kauhistus. Yritämmekin aina kartoittaa asiakkaan mieltymyksiä ennen kuin suosittelemme mitään, jotta oikea kirja kohtaisi oikean lukijan. Tätä juttua varten henkilökunta sai kuitenkin vapaat kädet vinkata omia suosikkejaan. Tässä siis kirjoja, joista kirjastolaiset ovat pitäneet ja suosittelevat muillekin!

Julie Berry: Kunnes kerron totuuden (2013)

Julie Berryn Kunnes kerron totuuden löytyy nuorten aikuisten hyllystä, mutta sopii varsin mainiosti – ellei jopa paremmin – aikuislukijalle. Siirtomaavallan aikaa elävän amerikkalaiskylän tragedia alkaa, kun yksi tyttö löytyy kuolleena ja toinen katoaa. Hengissä selvinnyt Judith palaa kaksi vuotta myöhemmin kieli leikattuna tiedossaan karmea salaisuus. Lyhyinä katkelmina eri aikatasoissa liikkuva tarina vie lukijan mykän tytön maailmaan eikä päästä otteestaan ennen kuin totuus paljastuu.

Tommy Hellsten: Saat sen mistä luovut (2000)

Saat sen mistä luovut on kirja elämän paradokseista hellstenmäisen maanläheiseen ja helppotajuiseen tyyliin kirjoitettuna. Hellstenin teos on takuuvarma ajatusten herättäjä. Maailma on täynnä paradokseja, joita ei kaikessa kiireessä tule huomattua. Tämän kirjan ääreen on hyvä pysähtyä.

Katja Kettu: Yöperhonen (2015)

Katja Kettu kirjoittaa suomen kieltä täysin uusiksi äärimmäisen raa´alla, mutta samalla kauniin runollisella tavalla. Ketun kieli on räiskyvää, rohkeaa, julkeaa ja herkkää. Yöperhosessa aikajanat kulkevat päällekkäin, lomittain ja erillään. Kaiken kokoaa yhteen nykyinen Venäjä, entinen Neuvostoliitto, monine ihmiskohtaloineen. Koukuttavassa tarinassa rakkaus ja lämpö kannattelevat raskaiden aikojen läpi. Monisävyinen, tiheätunnelmainen ihmiskuvaus hakee vertaistaan.

Iida Rauma: Katoamisten kirja (2011)

Iida Rauma käsittelee esikoisteoksessaan monia tärkeitä ja kiinnostavia aiheita. Esille nousevat muun muassa koulukiusaaminen, vanhempien välinpitämättömyys, elämänhallinnan puute, vanhainkotien olot ja naisten välinen parisuhde. Kokonaisuus on taitavasti punottu, eikä aiheiden runsaus tunnu liialliselta. Vakavista teemoista huolimatta teoksen teksti on kevyttä, sujuvaa ja varmaa. Samalta tekijältä kannattaa lukea myös loistava Seksistä ja matematiikasta (2015).

kirjasuosituksia

Alan Bradley: Flavia de Luce -sarja

Alan Bradleyn kirjoittama dekkarisarja sijoittuu 1950-luvun Englantiin. Virkistävän poikkeuksellisena päähenkilönä seikkailee 11-vuotias harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce, joka ratkoo murhia nokkeluutensa ja kemianharrastuksensa avulla. Tarinat sisältävät sekä jännitystä että huumoria. Flavia de Luce -kirjoja voi suositella aikuisten lisäksi myös nuorille jännityksen ystäville. Sarjasta on tähän mennessä suomennettu neljä ensimmäistä osaa: Piiraan maku makea (suom. 2014), Kuolema ei ole lasten leikkiä (suom. 2014), Hopeisen hummerihaarukan tapaus (suom. 2015) ja Filminauha kohtalon käsissä (suom. 2016).

Umberto Eco: Foucaultin heiluri (1990)

Miten uskonto alkaa? Onko sen aloittaja jumala? Todisteet ovat silmiesi edessä, sinun pitää vain keksiä, minkä todisteita ne ovat. Ehkä.

Agatha Christie: Grand Tour – matkalla maailman ympäri (2012)

Dekkarikuningatar Agatha Christien Grand Tour on kertomus maailmanympärysmatkasta, jonka kirjailija teki vuonna 1922 ensimmäisen aviomiehensä Archie Christien kanssa. Brittiläisen imperiumin näyttelyn edustajina toiminut pariskunta kävi matkallaan Etelä-Afrikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa. Poikkesivatpa Christiet myös Havaijille, missä he opettelivat surffaamaan. Viihdyttävä, valokuvilla maustettu matkakertomus tarjoaa mainiota henkilö- ja ajankuvaa 1920-luvun alusta.


Kirjastolaisten lukusuositukset kokosi:
Kaisa Palomäki
kulttuurikirjastonhoitaja
Sastamalan kaupunginkirjasto


24. heinäkuuta 2016 15.15

Kesä jatkuu Kivilinnalla

Pirunvuori Ellivuoressa on ollut suosittu matkakohde jo 1800-luvun puolivälistä lähtien ja on sitä edelleen. Tulassa syntynyt ja Turussa opiskellut taiteilija Emil Danielssonkin ihastui jylhiin karkkulaisiin maisemiin niin, että rakennutti itselleen taiteilija-ateljeen Pirunvuorelle vuonna 1906. Ateljeen seinät ovat noin parimetriset ja niiden materiaali on viereisestä pirunpellosta kerättyjä kiviä. Kivet sovitettiin toistensa lomaan niin hyvin, että laastia ei tarvittu lainkaan ja kolot tilkittiin sammaleilla sekä hiekalla. Jylhät maisemat innostivat häntä maisemamaalaukseen mutta Emil ikuisti mielellään myös paikallisia ihmisiä maalauksiinsa. Danielsson asui vaimonsa Sagan kanssa kaikki kesät Pirunvuoren maisemissa lukuun ottamatta yhtä Italiassa vietettyä vuotta. Danielssonit testamenttasivat Kivilinnan ja parikymmentä maalausta Tyrvään seudun kotiseutuyhdistykselle, joka puolestaan lahjoitti ne edelleen Vammalan kaupungille. Nykyisin Kivilinnan omistaa Sastamalan kaupunki.

 kivilinna                     

Vierailijat tervetuloa Kivilinnaan. (Valokuva: Arja Valtonen)

 Tapaa taiteilija työssään

Kivilinnan näyttelytoiminnan ja valvonnan järjestäminen on kulttuuripalveluiden tehtävä. Tämän kesän näyttely saatiin sovittua hyvissä ajoin, kun kuvataitelija Heidi Piippo otti jo syksyllä yhteyttä ja kertoi olevansa halukas järjestämään näyttelyn Kivilinnassa kesällä 2016. Hänen näyttelynsä nimi on Luonto minussa. Taiteilija kertoo näyttelystään seuraavin sanoin : Näyttelyn teema, luonto voidaan ajatella sekä ihmisluontoon liittyvänä, psykologisena ilmiönä että luontosuhteena, eli keskusteluna ihmisen ja luonnon välillä. Näyttelyssä esillä olevat työt ovat pääosin vuosien 2015-2016 aikana syntyneitä pronssiveistoksia.

Heidi Piippo myös työskentelee Kivilinnassa kesän 2016 aikana kesä- ja elokuun aikana viikonloppuisin klo 11-17. Hän kertoo näyttelyssä mukana olevista töistään ja havainnollistaa pronssiveistostensa monia eri työvaiheita.

Opas

Opas. (Kuva: Leena Vainio)

Saga-rouva toivottaa vieraat tervetulleiksi

Elokuussa lauantaina 20. päivä vietetään Kivilinnan 110-vuotisjuhlia. Paikalla on Saga-rouva ja passuriplikkoja pannu kuumana. Ellivuoreen voi tulla MS Liekoveden kyydissä ja kiivetä sitten Kivilinnalle kahville sekä ottaa osaa Sastamalan oppaiden opastetulle Pirunvuoren kierrokselle. Samalla reissulla pääsee tutustumaan Sastamalan harrastustoimintaan Harrastusmessuilla, jotka järjestetään VuoriHotellissa ja ympäristössä.

Kivilinna on avoinna kesä- ja elokuussa viikonloppuisin klo 11-17 välisenä aikana sekä heinäkuussa joka päivä klo 11-17 välisenä aikana. Kivilinnaan on vapaa pääsy.

 

Päivi Mäki-Kerttula


22. kesäkuuta 2016 11.20

Näkymätön työ näkyy onnistuneena tapahtumana

Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään Sastamalassa juhannuksen jälkeen torstaina, perjantaina ja lauantaina 30.6.-2.7.2016. Kirjanystäviä hemmotellaan notkuvilla kirjapöydillä sekä runsaalla ja monipuolisella ohjelmalla jo 32. kerran.

Uuden luominen lähtee vanhan arvioinnista

Festivaalin järjestelyiden eteen on tehty töitä koko vuosi. Tapahtuman valmistelut aloitetaan syksyllä, kun mietitään menneen kesän tapahtuman onnistumiset ja parannettavat kohdat. Sen jälkeen aloitetaan seuraavan tapahtuman suunnittelu miettimällä tulevan vuoden teema, jonka pohjalle visuaalinen ilme sekä ohjelma rakennetaan.

Syksyn aikana tehdään ensimmäiset esiintyjävaraukset, teemakuvan ja markkinointimateriaalien pohjien valinta ja tilaaminen sekä antikvaaristen kirjakauppiaiden paikkavaraukset.

Heti alkuvuodesta aloitetaan esitteen kokoaminen viimeistelemällä ohjelma, myymällä ilmoituksia esitteeseen, tekemällä näytteilleasettajien paikkavaraukset, sopimalla taitosta ja painatuksesta. Esitteen valmistuminen ajoitetaan niin, että se saadaan jakoon esim. Kotimaan matkamessujen yhteyteen.

VKP_esite
Uunituore vuoden 2016 esite messuille lähdössä.

 

Tapahtuma vaatii paljon yleisölle näkymätöntä työtä

Kevään aikana tehdään monet anomukset, sopimukset, suunnitelmat, ilmoitukset ja tilaukset eri toimijoille. Tapahtuman tiedottamista ja markkinointia tehdään lehti-ilmoituksin, tiedottein, päivittämällä nettisivuja ja sosiaalista mediaa ja jakamalla esitettä ympäri Suomen. Rahoitusta varten tehdään anomuksia Opetus- ja kulttuuriministeriölle, kaupungille sekä monille säätiöille. Festivaaliin liittyviä oheistuotteita mietitään, suunnitellaan ja tilataan sekä myydään nettikaupassa ja itse tapahtumassa.

Mitä lähempänä tapahtuman ajankohta on, sitä enemmän on pieniä ja isoja viilattavia asioita, jotka hoidettuna eivät välttämättä kävijöille näy mutta hoitamattomina haittaavat monen oloa ja eloa.

tyopoyta
Toiminnanjohtajan työpöytä kesäkuussa.

Vain yksi tavoite: jokaiselle kävijälle mahdollisimman onnistunut festivaalielämys

Onnistuakseen tapahtuma tarvitsee motivoituneet ja sitoutuneet työntekijät ja talkoolaiset. Vanhan kirjallisuuden päivillä on ollut ilo saada vuodesta toiseen parhaat voimat käyttöönsä tapahtuman ajaksi. Festivaalin eteen tekee töitä iso joukko kaupungin työntekijöitä sekä kaupungissa toimivia yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityisiä.

Valtakunnallisia yhteistyötahoja ovat mm. Bibliofiilien Seura ry, Suomen Tietokirjailijat ry, kaikki näytteilleasettajat, antikvaariset kirjakauppiaat ym. Ohjelmaa suunnittelee ja toteuttaa ohjelmajohtajan vetämä ohjelmavaliokunta. Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n toimintaa ohjaa puheenjohtajan johdolla hallitus sekä jäsenistö.


Kaikki työ tähtää siihen, että tapahtumaan tulevat kävijät saavat mahdollisimman onnistuneen festivaalikäynnin. Toiveena on, että kävijä löytää myyntipöydiltä mieluisaa ostettavaa, kuulee sykähdyttäviä esityksiä, tekee löytöjä huutokaupassa, onnistuu parkkeeraaman autonsa, saa vatsansa täyteen hyvää ruokaa, tapaa tuttuja ja nauttii lämminhenkisestä kesän parhaasta kirjafestarista sydämensä kyllyydestä.

VKP_yleiso
Kävijöille tätä työtä tehdään. (Kuva: Hannu Moilanen)


Tervetuloa Vanhan kirjallisuuden päiville sinä joka olet jo monta kertaa siellä käynyt mutta myös sinä, joka et vielä ole löytänyt tietäsi Sylvään notkuvien kirjapöytien ja mielenkiintoisen ohjelman äärelle.

 

Päivi Mäki-Kerttula
toiminnanjohtaja
Vanhan kirjallisuuden päivät 


7. kesäkuuta 2016 13.10

Apua arkeen –lainaamosta apua arkeen

Perhepalveluverkosto on toiminut Sastamalassa aktiivisesti jo muutaman vuoden ajan. Tavoitteenamme on vahvistaa kuntalaisten elämänhallintaa siten, että verkoston toimijat ja palvelut olisivat helposti näkyvillä ja löydettävissä asiakkaita varten. Uusia palveluita on kehitetty ja ne pyritään tuomaan lähelle asiakkaita.

Apua lainattavissa kirjastokortilla

Yksi uusimmista tulokkaista on APUA ARKEEN -lainaamo, joka on toiminut Sastamalan pääkirjaston tiloissa noin kahden kuukauden ajan. Lainaamosta on saatavilla muun muassa lapsen ja nuoren oman toiminnan ohjausta ja ajan hahmottamista helpottavia sekä keskittymistä ja rentoutumista lisääviä apuvälineitä.

apuvälineitä_1
Keskittymistä voi parantaa esimerkiksi kuulosuojaimilla, tiimalasilla, aktiivirullalla ja terapiaketjulla.

apuvälineitä_4
Käytöksen liikennevalot, Timetimer -kello, ajastinkello ja nystyräjalat opettavat rauhoittumista.

apuvälineitä_3
Painotuotteiden on todettu helpottavan hermostojärjestelmää ja edistävän oikeanlaista valppaustasoa.

Ikäihmiset voivat lainata esimerkiksi ruokailu- ja ruuanvalmistustilanteisiin liittyviä pienapuvälineitä sekä kehon hallintaa ja voimaa harjoittavia välineitä.

apuvälineitä_2
Pystykahvainen juustohöylä, kannenavaaja, nappikoukku ja yleisavaaja antavat apua keittiöpuuhissa.

apuvälineitä_5
Poimintapihdit, avaajahattu, yleissakset ja pikkusakset ovat apuna arjen askareissa.

On tärkeää saada kokeilla välineen hyötyä ennen ostopäätöstä, tämä mahdollistuu nyt lainaamon avulla. Jokaisesta välineestä löytyy käyttöohjeet ja niitä saa lainata kirjastokortilla.

Tervetuloa tutustumaan ja lainaamaan arjen apuvälineitä!

Aurinkoista kesää kaikille toivottaen

Pirita Rantanen

Perhepalvelukoordinaattori
Perhepalveluverkosto

                       


27. toukokuuta 2016 14.55

Kirjastojen kaupunki

Suomen kirjapääkaupunki Sastamala saa olla ylpeä kirjastoverkostaan. Kirjastolaisten ammattitapaamisissa maininta kirjaston kahdeksasta toimipisteestä ja kirjastoautosta herättää usein kollegoissa ihastusta – ehkä jopa pientä kateutta. Vertailukohtina mainittakoon vaikkapa 32700 asukkaan Ylöjärvi, jolla on kolme toimipistettä ja kirjastoauto, tai Nokia, jonka 32800 asukasta palvellaan kahden toimipisteen ja kirjastoauton voimin.

tatu ja patukin käy kirjastoautossa
Tatu ja Patu kirjastoautossa. (Kuva: Päivi Mäki-Kerttula)

Vireä verkosto

Syyt Sastamalan laajaan kirjastoverkkoon ovat niin historialliset kuin maantieteelliset. Sastamalan syntyessä vuonna 2009 Vammalan, Mouhijärven, Suodenniemen, Äetsän, Kiikan, Stormin ja Karkun kirjastot yhdistyivät Sastamalan kaupunginkirjastoksi. Vuonna 2012 joukon jatkoksi saatiin vielä Kiikoisten kirjasto. Kirjasto on säilynyt tärkeänä lähipalveluna laajan pinta-alan kattavassa kaupungissa. Kirjastoauton avulla syrjemmälläkin asuvat pääsevät käsiksi kirjaston palveluihin.

pojatkin_lukee_stormin_kirjastossa
Stormin kirjastossa pojatkin lukee. (Kuva: Saija Rajamäki)

Sastamalan kaupunginkirjasto koostuu monenlaisista, erikokoisista ja erilaisista kirjastoista. Osa asiakkaista käy useammissa toimipisteissä, mutta moni käyttää ainoastaan lähikirjastoaan. Omassa ”kotikirjastossa” asioidessa asiakkaille ei välttämättä aina tule mieleenkään, että se on osa suurempaa kokonaisuutta. Todellisuudessa kirjaston toimipisteiden välillä liikkuvat jatkuvasti niin aineisto kuin henkilökuntakin.

Kiitäviä kirjoja

Työteekin hoitama sisäinen kuljetus vie päivittäin kassikaupalla kirjoja, DVD:itä ja CD-levyjä ynnä muuta kirjaston toimipisteestä toiseen. Näin asiakas voi saada päivässä-parissa haluamansa aineiston mihin tahansa Sastamalan kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Parhaimmillaan aamulla tehdyn varauksen saa noutaa lähikirjastostaan vielä samana iltapäivänä. Tämä palvelu on asiakkaille maksuton ja lisää kirjastoaineiston hyödyntämistä, kun käsillä on oman lähikirjaston kokoelman ohella koko Sastamalan alueen aineisto.

kuljetuskassit eri toimipisteisiin (1)
Pääkirjaston kuljetuskassit lähdössä eri toimipisteisiin. (Kuva: Kaisa Palomäki)

Kahden euron varausmaksulla asiakkaiden ulottuvilla on lisäksi kaikkien muidenkin Pirkanmaan kirjastojen tarjonta. PIKI-kirjastojen väliset seutukuljetukset ajetaan kahdesti viikossa, joten varaamansa aineiston saa melko nopeasti hyppysiinsä mistäpäin Pirkanmaata tahansa.

Vauhdikasta väkeä

Kirjastoaineiston lisäksi myös kirjaston henkilökunta löytää itsensä milloin miltäkin puolen kaupunkia. Esimerkiksi Stormin ja Karkun kirjastonhoitajat työskentelevät kaksi päivää viikosta ”omissa” toimipisteissään ja muuten pääkirjastolla. Toisinaan muista toimipisteistä tullaan työkiertoon pääkirjastolle ja pääkirjastolta taas lähdetään muihin toimipisteisiin. Sastamalan kaupunginkirjaston kirjavinkkarit kiertävät muiden töidensä ohella kaupungin kirjastoissa ja kouluissa aina sen mukaan, mihin heitä pyydetään.

Työvuorolistan kokoaminen on edellä mainituista syistä välillä melkoista palapeliä. Yhden ollessa lomalla, toisen sairaana, kolmannen koulutuksessa ja neljännen tekemässä kirjavinkkausta pitäisi huomata vielä huolehtia, että kaikissa toimipisteissä olisi joku avaamassa ovia ja pitämässä putiikkia pystyssä. Yleensä kuvio kuitenkin saadaan tavalla tai toisella toimimaan ja työntekijät ovat toistaiseksi olleet (enimmäkseen) oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Henkilökunnan kesken vallitseva hyvä henki, huono huumori ja tekemisen meininki auttavat venymään tarvittaessa moneen suuntaan. Kaiken keskiössä on asiakaspalvelu, josta ei tingitä muutoin kuin pakon edessä.

Rohkaistu retkeilemään!

Mitäpä jos uskaltautuisit omasta lähikirjastostasi suureen maailmaan ja lähtisit kirjojen ja henkilökunnan tapaan kierrokselle kirjapääkaupungin kirjastoihin? Näin kesän korvilla mikään ei liene parempi irtiotto arjesta kuin retkeily Sastamalan kauniissa maisemissa.  Samalla voit maistaa uusien, eksoottisten kirjastojen tarjontaa ja kenties lainata ennennäkemätöntä lomalukemista vieraan kirjaston hyllystä. Tarvitset vain seikkailumieltä ja kirjastokortin. Kortittakin saa toki poiketa – kirjasto on kaikille avoin. Yhteystiedot ja aukiolot voit tarkistaa täältä. Tervetuloa!

 

Kaisa Palomäki
kulttuurikirjastonhoitaja
Sastamalan kaupunginkirjasto


24. toukokuuta 2016 12.25

Kesää ja valmisteluja

Työnantajani on Sastamalan perusterveydenhuoltoa järjestävä Sotesi. Osanen Sastamalan kaupungin organisaatiota sekin. Oma historiani tämän työnantajan leivissä ei ulotu Sotesia kauemmas, vaan aloitin täällä sivuterveysasemalla vasta syksyllä 2012. Sidonnaisuuteni vanhoihin Sastamalan alueen kuntiin ja toimintoihin ovat liki olemattomat, koska olen alunperinkin muuttanut Sastamalaan. Näistä näkökulmista siis on jatkossa luvassa pohdintaa ja ehkä jopa asiaakin.

Kesä supistaa aukioloaikoja

Kesä, ehkä odotetuin vuodenaikamme on aivan kohta täällä. Kevät on jo pitkällä ja luonto vaihtoi värinsä valkeasta harmaan loskan kautta vihreään.

Vuokot

Ja mitä sitten tapahtuikaan? Kaikki säntäsivät kiireellä pihatöihin, ulkoilemaan ja nauttimaan lämmöstä. Meillä sivuterveysasemien suunnalla tämä taas tarkoittaa sitä, että kesäsulkuihin valmistautuminen on alkanut täyttä vauhtia.

Pääsääntöisesti sivuterveysasemat ovat suljettuina neljä viikkoa. Punkalaidun tekee tässä poikkeuksen kahden viikon sulullaan. Vammalan pääterveysasema ja päivystys palvelevat normaalisti koko kesän ajan.
Sulut alkavat 20.6 ja jatkuvat vuorotellen aina 14.8. asti. Tarkat päivämäärät löydät Sotesin nettisivuilta.

Reseptiasiat kuntoon

Ennen kesäsulkujen alkamista kannattaa hoitaa reseptiasiat kuntoon. Kaikkein helpoiten näet sähköiset reseptit Omakannasta. Sieltä näet tiedot reseptin kirjoitusajankohdasta, vanhenemisesta ja siitä, kuinka paljon määrättyä lääkettä on vielä jäljellä.  Pienellä vaivalla saa itsellensä helpomman kesän, kun ehtii ajoissa hoitamaan asian kuntoon. Ja uusimispyynnönkin voit nykyään tehdä näppärästi myös Omakannan kautta. Toki, mikäli lääkityksesi vaatii säännöllistä kontrollointia lääkärillä tai esimerkiksi verikokein, on hyvä huomioida, että nämä asiat ovat myös kunnossa.

Muista päivittää kotiapteekki

Ennen kuin ajatus vaihtuu aivan täysin kesävaihteelle, yksi asia kannattaa vielä kotioloissa huomioida: kotiapteekki. Niitä pieniä kolhuja, haavoja ja auringonpolttamia tulee aikalailla joka kesä vastaan. On paljon mukavampi alkaa hoitaa näitä vaivoja kotona, kun on sananmukaisesti kättä pidempää saatavilla. Lähin apteekki osaavine henkilökuntineen osaa neuvoa kattavasti järkevistä kotiapteekin sisällöistä ja siitä, minkälaisia tarvikkeita kotiin kannattaa hankkia.

On huomattavasti mukavampi hoitaa asiat ennakolta ja alkuvaiheessa hyvin, kuin pohtia myöhemmin, miltä kaikelta ongelmalta olisikaan pienellä varautumisella välttynyt.

Kesän valmistautumislistaksi suosittelen siis seuraavaa

-          Tarkista oman terveysasemasi mahdollinen sulkuaika Sotesin sivuilta.

-          Omakanta, reseptitiedot, tietojen ja suostumusten tarkistaminen.

-          Rokotussuojan tarkistaminen.

-          Kotiapteekin päivitys ja täydennys tarpeen mukaan.

 

Näillä eväin auringonpaistetta odottamaan!  

Piia Johansson
Sotesi
Kiikoisten terveysasema 

Lisätietoja:

www.kaypahoito.fi


20. toukokuuta 2016 13.10

Mukavaa pelata lenttistä, biitsipalloa ja säbää!

Ojansuun päiväkodin keväinen liikuntatapahtuma järjestettiin Vinkin vapaa-aikakeskuksella keskiviikkona 11.5. Koko perheelle suunnattu yhteinen liikuntatempaus on toteutunut aina keväisin, mutta ensimmäistä kertaa lähdettiin päiväkodin oman pihapiirin ulkopuolelle. Mukaan saatiin myös edustusta VaLePasta ja Roposta.  

Hiitti_2

Perheitä kannustetaan liikkumaan yhdessä

Aurinkoinen sää varmisti tapahtuman sujumisen suunnitelmien mukaisesti sekä ulko- että sisätiloissa. Tapahtuman tarkoituksena oli kannustaa vanhempia liikkumaan lasten kanssa yhdessä.  Jokaiselle perheelle jaettiin passit joihin toimintapisteiltä sai kerättyä leimoja.

Hiitti_3

Erilaiset toimintapisteet tutustuttivat perheitä mm. nassikkapainin, salibandyn ja lentopallon maailmaan. Lisäksi paikalta löytyi temppurata, luontoaiheisia toimintaratoja ja kuvasuunnistusta, unohtamatta tietenkään tärkeintä eli omien eväiden syömistä. Toimintapisteitä perheet saivat kiertää omassa tahdissaan ja haluamassaan järjestyksessä.  

Yhdessäolon merkitys näkyy lasten palautteesta

Lapsilta saatuja palautteita tapahtumasta: ”Mun mielestä oli painiminen ja tosi kivaa mennä hippaa.”, ”Pallottelu oli vähän tylsää, mutta se hiekka oli kivaa. Kävely oli kivaa.”, ”Se kun tehtiin kiertorata iskän kans ja kun paistettiin makkaraa.”, ”Kaikki oli tosi kivaa ja se leima oli kans tosi kiva.”, ”Oli kiva kun me syötiin yhdessä makkaraa.”, ”Paini oli kivaa ja sitten se kun etsittiin niitä kuvia ja eväiden syönti.”, ”Se kuvasuunnistus ja paini, lentopallo ja myös nuijasäbä.”, ”Nassikkapaini, isä otti kintusta kiinni eikä saanut pidäteltyä mua.”, ”Mukavaa pelata lenttistä, biitsipalloa ja säbää.”.

hiitti_1

Ojansuun päiväkodin henkilökunta kiittää kaikkia osallistuneita ja talkoolaisia!

Teksti ja kuvat:

Fanny Hiitti
lähihoitaja
Ojansuun päiväkoti


16. toukokuuta 2016 10.05

Surraillaan!

Sastamalan musiikkiopisto vietti vähän aikaa sitten 40-vuotisjuhliaan. Musiikkiopiston muskareissa laulavat, soittavat, liikkuvat ja leikkivät alle kouluikäiset lapset. Alle 3-vuotiaat lapset musisoivat vanhemman tai muun tutun aikuisen kanssa, tätä vanhemmat tulevat tunneille ilman aikuista. Lukuvuosi huipentuu aina ryhmien yhteiseen kevätjuhlaan, jossa esiintyvät kaikki ikätasot.

Ihanat ötökät

Muskarin kevätjuhlaan voisi kerätä jokaisen ryhmän suosikkilaulut, mutta juhla on toimivampi kokonaisuus, jos sillä on jokin teema. Aiempina keväinä olemme yhdessä mm. matkustelleet, lennelleet musiikin siivin tai juhlineet sävelkylvyssä. Tämän vuoden idean löysin hyvin helposti muskariopettajien omasta facebook-ryhmästä, jossa hehkutettiin ötökkäteeman ihanuutta. Hämä-hämähäkki ja Kärpänen istui polvella - onhan niitä lauluja. Siitä siis!

otokat

Heti syksyllä aloitettiin joka ryhmän kanssa laulamalla ja leikkimällä hämähäkkiä. Olin ajatellut, että lauluhan on jo ihan loppuunkulunut ja kaikille tuttu, näinköhän sitä lapset jaksavat enää muskarissa laulaa. Tuttu laulu herättikin kaikilla innostuksen ja sitä kysellään yhä.

Laulukirja jos toinenkin tuli lukuvuoden varrella kahlattua ja välillä alkoi epätoivo iskeä. Mistä kummasta löytäisin tarpeeksi monta sellaista laulua ötököistä, jotka sopisivat niin vauvoille kuin 3-vuotiaillekin? Sisarusryhmien superäitien pitäisi sitä paitsi selvitä esiintymisestään kahden lapsen kanssa… enkä voisi mitenkään laittaa joka ryhmää vain kävelemään ympyrää musiikin säestyksellä, eli täytyisi vaihtelevia koreografioitakin ideoida. Maaliskuussa olo oli hetken epätoivoinen.

Mutta yksi kerrallaan lauluja lopulta putkahteli tarvittava määrä. Ankara harjoittelu vaan ei ihan joka kerta sujunut just niin kuin opettaja ajatteli.

muskari_lapset

Viime hetken viilauksia

Ja nyt ollaan jo loppusuoralla! Esityksiä on harjoiteltu ja hiottu ankarasti. Vielä tietenkin riittää jännitettävää: ehtivätkö opiston tilaamat uudet soittimet kevätjuhlaan, kuinka moni tärkeistä pienistä esiintyjistä pääsee osallistumaan (tietenkin samalle illalle sattuu lukuisia muitakin juhlia ja tapahtumia) ja saadaanko tekniikka varmasti toimimaan. Aika tärkeää olisi myös osata valita uuteen ötökkäkuvioiseen puseroon tismalleen oikea hame!  

hame

Muskarin kevätjuhla pidetään to 19.5.2016 klo 17 lukion salissa, Marttilankatu 22. Parkkipaikkoja on rajoitetusti. Tervetuloa mukaan juhlimaan!

surraillaan

Vielä ehdit hakea muskariin!

Haku soitonopiskeluun on jo päättynyt, mutta muskarin ensimmäinen haku päättyy vasta yhteisen kevätjuhlan jälkeen 20.5.2016. Muskarin hakulomake löytyy täältä.


Teksti ja kuvat: 
Emilia Natunen
musiikin varhaiskasvatus
Sastamalan musiikkiopisto