Sastamalan kaupunki - Blogi
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Kaupungin koronatilannetiedotteet

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
13. kesäkuuta 2017 13.05

Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttamisesta ja Karalusu-lakimuutoksesta

Toukokuun alussa 1.5.2017 astui voimaan ns. Karalusu-lakimuutos. Sipilän hallituksen ajama kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen ajateltiin normeja purkavaksi ja sitähän se onkin, ajan kuluessa. Mediassa asiasta kirjoiteltiin aivan toukokuun alussa ja itsekin sain useita puhelinsoittoja asian tiimoilta. Tästä inspiroituneena ajattelin aukaista asiaa niin sanotusti kansankielellä seuraavista paketin sisältämistä muutoksista: vapaa-ajanasunnon käyttötarkoituksen muuttamisesta, aurinkopaneeleista ja maisematyöluvasta.

Lakimuutos tulee helpottamaan juurikin loma-asunnon käyttötarkoituksen muutokseen liittyvissä poikkeamisasioissa. Ennen kuin muutos/helpotus näkyy kuntalaisille, tulee kunnan kuitenkin muuttaa rakennusjärjestyksensä. Eli alueet joilla poikkeamismenettelyä ei tarvita tutkitaan ja selvitetään kaavoituksellisesti koko kunnan alueella, hieman suunnittelutarvealueen tapaisesti. Rakennusjärjestykseen kirjoitettu määräys vasta vapauttaa poikkeamisluvan hakemisesta. Kunnes asia on edellä mainitusti huomioitu MRL 129 a §:n mukaisesti rakennusjärjestyksessä, asiat hoidetaan poikkeamismenettelyssä kuten tähänkin asti.

Aurinkopaneelit lisättiin toimenpidelupaluetteloon eli siltä osalta ei normeja purettukaan. Kuitenkin pykälään on kirjoitettu, että kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavan aurinkopaneelin asentamiseen tarvitaan toimenpidelupa. Aikaisemmin aurinkovoimaa ei ollut lainkaan mainittuna. Muutoksessa tulkittavaksi jää tuo sana merkittävästi. Näkisin sen niin, että asemakaava-alueella haetaan lupa ja haja-asutusalueella hankkeen merkittävyys rajautuu naapurivaikutusten arviointiin. Rakennusvalvonnan tulkinta ja ohjaus kuitenkin näyttää suunnan miten tämä tulee rajautumaan. Tällaisista määräyksistä syntyvät juurikin ne suurimmat erot eri paikkakuntien käytäntöjen välillä.

Maisematyölupaa koskevaa säädöstä muutettiin myös hieman. Tekstistä voi nopeasti lukemalla saada sen käsityksen, että maisematyölupaa ei tarvita ranta-asemakaava-alueella, jos ranta-asemakaavassa niin määrätään tai yleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi osoitetulla alueella. Tällä muutoksella pyrittiin ilmeisesti helpottamaan metsänomistajien kaksinkertaista valvontaa. Tosiasiassa tämäkin helpotus tulee käytäntöön vain uusien kaavojen tullessa voimaan. Vanhoihin kaavoihin sovelletaan edelleen aikaisempaa käytäntöä kuten tähänkin asti. Näin kerrotaan muutospaketin voimaantulo kohdassa irrallaan itse pykälästä.

Näillä muutoksilla on nähdäkseni suurin vaikutus yksittäisen kuntalaisen elämään. Paketti sisälsi toki muitakin kohtia, mutta niiden vaikutus on erilainen. Täältä pääset lukemaan koko säädöksen. 


Juha Henttonen
rakennustarkastaja