Sastamalan kaupunki - Blogi
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Kaupungin koronatilannetiedotteet

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
22. elokuuta 2016 11.00

Kirjaston henkilökunta vinkkaa lukemista hämärtyvien iltojen ratoksi

Asiakkaat pyytävät usein lukusuosituksia kirjaston henkilökunnalta. Suosittelu on mukavaa, mutta toisinaan myös haastavaa. Lukijat ovat erilaisia siinä missä kirjatkin, joten yhden lukijan suosikkikirja voi olla toiselle kauhistus. Yritämmekin aina kartoittaa asiakkaan mieltymyksiä ennen kuin suosittelemme mitään, jotta oikea kirja kohtaisi oikean lukijan. Tätä juttua varten henkilökunta sai kuitenkin vapaat kädet vinkata omia suosikkejaan. Tässä siis kirjoja, joista kirjastolaiset ovat pitäneet ja suosittelevat muillekin!

Julie Berry: Kunnes kerron totuuden (2013)

Julie Berryn Kunnes kerron totuuden löytyy nuorten aikuisten hyllystä, mutta sopii varsin mainiosti – ellei jopa paremmin – aikuislukijalle. Siirtomaavallan aikaa elävän amerikkalaiskylän tragedia alkaa, kun yksi tyttö löytyy kuolleena ja toinen katoaa. Hengissä selvinnyt Judith palaa kaksi vuotta myöhemmin kieli leikattuna tiedossaan karmea salaisuus. Lyhyinä katkelmina eri aikatasoissa liikkuva tarina vie lukijan mykän tytön maailmaan eikä päästä otteestaan ennen kuin totuus paljastuu.

Tommy Hellsten: Saat sen mistä luovut (2000)

Saat sen mistä luovut on kirja elämän paradokseista hellstenmäisen maanläheiseen ja helppotajuiseen tyyliin kirjoitettuna. Hellstenin teos on takuuvarma ajatusten herättäjä. Maailma on täynnä paradokseja, joita ei kaikessa kiireessä tule huomattua. Tämän kirjan ääreen on hyvä pysähtyä.

Katja Kettu: Yöperhonen (2015)

Katja Kettu kirjoittaa suomen kieltä täysin uusiksi äärimmäisen raa´alla, mutta samalla kauniin runollisella tavalla. Ketun kieli on räiskyvää, rohkeaa, julkeaa ja herkkää. Yöperhosessa aikajanat kulkevat päällekkäin, lomittain ja erillään. Kaiken kokoaa yhteen nykyinen Venäjä, entinen Neuvostoliitto, monine ihmiskohtaloineen. Koukuttavassa tarinassa rakkaus ja lämpö kannattelevat raskaiden aikojen läpi. Monisävyinen, tiheätunnelmainen ihmiskuvaus hakee vertaistaan.

Iida Rauma: Katoamisten kirja (2011)

Iida Rauma käsittelee esikoisteoksessaan monia tärkeitä ja kiinnostavia aiheita. Esille nousevat muun muassa koulukiusaaminen, vanhempien välinpitämättömyys, elämänhallinnan puute, vanhainkotien olot ja naisten välinen parisuhde. Kokonaisuus on taitavasti punottu, eikä aiheiden runsaus tunnu liialliselta. Vakavista teemoista huolimatta teoksen teksti on kevyttä, sujuvaa ja varmaa. Samalta tekijältä kannattaa lukea myös loistava Seksistä ja matematiikasta (2015).

kirjasuosituksia

Alan Bradley: Flavia de Luce -sarja

Alan Bradleyn kirjoittama dekkarisarja sijoittuu 1950-luvun Englantiin. Virkistävän poikkeuksellisena päähenkilönä seikkailee 11-vuotias harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce, joka ratkoo murhia nokkeluutensa ja kemianharrastuksensa avulla. Tarinat sisältävät sekä jännitystä että huumoria. Flavia de Luce -kirjoja voi suositella aikuisten lisäksi myös nuorille jännityksen ystäville. Sarjasta on tähän mennessä suomennettu neljä ensimmäistä osaa: Piiraan maku makea (suom. 2014), Kuolema ei ole lasten leikkiä (suom. 2014), Hopeisen hummerihaarukan tapaus (suom. 2015) ja Filminauha kohtalon käsissä (suom. 2016).

Umberto Eco: Foucaultin heiluri (1990)

Miten uskonto alkaa? Onko sen aloittaja jumala? Todisteet ovat silmiesi edessä, sinun pitää vain keksiä, minkä todisteita ne ovat. Ehkä.

Agatha Christie: Grand Tour – matkalla maailman ympäri (2012)

Dekkarikuningatar Agatha Christien Grand Tour on kertomus maailmanympärysmatkasta, jonka kirjailija teki vuonna 1922 ensimmäisen aviomiehensä Archie Christien kanssa. Brittiläisen imperiumin näyttelyn edustajina toiminut pariskunta kävi matkallaan Etelä-Afrikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa. Poikkesivatpa Christiet myös Havaijille, missä he opettelivat surffaamaan. Viihdyttävä, valokuvilla maustettu matkakertomus tarjoaa mainiota henkilö- ja ajankuvaa 1920-luvun alusta.


Kirjastolaisten lukusuositukset kokosi:
Kaisa Palomäki
kulttuurikirjastonhoitaja
Sastamalan kaupunginkirjasto


7. kesäkuuta 2016 13.10

Apua arkeen –lainaamosta apua arkeen

Perhepalveluverkosto on toiminut Sastamalassa aktiivisesti jo muutaman vuoden ajan. Tavoitteenamme on vahvistaa kuntalaisten elämänhallintaa siten, että verkoston toimijat ja palvelut olisivat helposti näkyvillä ja löydettävissä asiakkaita varten. Uusia palveluita on kehitetty ja ne pyritään tuomaan lähelle asiakkaita.

Apua lainattavissa kirjastokortilla

Yksi uusimmista tulokkaista on APUA ARKEEN -lainaamo, joka on toiminut Sastamalan pääkirjaston tiloissa noin kahden kuukauden ajan. Lainaamosta on saatavilla muun muassa lapsen ja nuoren oman toiminnan ohjausta ja ajan hahmottamista helpottavia sekä keskittymistä ja rentoutumista lisääviä apuvälineitä.

apuvälineitä_1
Keskittymistä voi parantaa esimerkiksi kuulosuojaimilla, tiimalasilla, aktiivirullalla ja terapiaketjulla.

apuvälineitä_4
Käytöksen liikennevalot, Timetimer -kello, ajastinkello ja nystyräjalat opettavat rauhoittumista.

apuvälineitä_3
Painotuotteiden on todettu helpottavan hermostojärjestelmää ja edistävän oikeanlaista valppaustasoa.

Ikäihmiset voivat lainata esimerkiksi ruokailu- ja ruuanvalmistustilanteisiin liittyviä pienapuvälineitä sekä kehon hallintaa ja voimaa harjoittavia välineitä.

apuvälineitä_2
Pystykahvainen juustohöylä, kannenavaaja, nappikoukku ja yleisavaaja antavat apua keittiöpuuhissa.

apuvälineitä_5
Poimintapihdit, avaajahattu, yleissakset ja pikkusakset ovat apuna arjen askareissa.

On tärkeää saada kokeilla välineen hyötyä ennen ostopäätöstä, tämä mahdollistuu nyt lainaamon avulla. Jokaisesta välineestä löytyy käyttöohjeet ja niitä saa lainata kirjastokortilla.

Tervetuloa tutustumaan ja lainaamaan arjen apuvälineitä!

Aurinkoista kesää kaikille toivottaen

Pirita Rantanen

Perhepalvelukoordinaattori
Perhepalveluverkosto

                       


27. toukokuuta 2016 14.55

Kirjastojen kaupunki

Suomen kirjapääkaupunki Sastamala saa olla ylpeä kirjastoverkostaan. Kirjastolaisten ammattitapaamisissa maininta kirjaston kahdeksasta toimipisteestä ja kirjastoautosta herättää usein kollegoissa ihastusta – ehkä jopa pientä kateutta. Vertailukohtina mainittakoon vaikkapa 32700 asukkaan Ylöjärvi, jolla on kolme toimipistettä ja kirjastoauto, tai Nokia, jonka 32800 asukasta palvellaan kahden toimipisteen ja kirjastoauton voimin.

tatu ja patukin käy kirjastoautossa
Tatu ja Patu kirjastoautossa. (Kuva: Päivi Mäki-Kerttula)

Vireä verkosto

Syyt Sastamalan laajaan kirjastoverkkoon ovat niin historialliset kuin maantieteelliset. Sastamalan syntyessä vuonna 2009 Vammalan, Mouhijärven, Suodenniemen, Äetsän, Kiikan, Stormin ja Karkun kirjastot yhdistyivät Sastamalan kaupunginkirjastoksi. Vuonna 2012 joukon jatkoksi saatiin vielä Kiikoisten kirjasto. Kirjasto on säilynyt tärkeänä lähipalveluna laajan pinta-alan kattavassa kaupungissa. Kirjastoauton avulla syrjemmälläkin asuvat pääsevät käsiksi kirjaston palveluihin.

pojatkin_lukee_stormin_kirjastossa
Stormin kirjastossa pojatkin lukee. (Kuva: Saija Rajamäki)

Sastamalan kaupunginkirjasto koostuu monenlaisista, erikokoisista ja erilaisista kirjastoista. Osa asiakkaista käy useammissa toimipisteissä, mutta moni käyttää ainoastaan lähikirjastoaan. Omassa ”kotikirjastossa” asioidessa asiakkaille ei välttämättä aina tule mieleenkään, että se on osa suurempaa kokonaisuutta. Todellisuudessa kirjaston toimipisteiden välillä liikkuvat jatkuvasti niin aineisto kuin henkilökuntakin.

Kiitäviä kirjoja

Työteekin hoitama sisäinen kuljetus vie päivittäin kassikaupalla kirjoja, DVD:itä ja CD-levyjä ynnä muuta kirjaston toimipisteestä toiseen. Näin asiakas voi saada päivässä-parissa haluamansa aineiston mihin tahansa Sastamalan kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Parhaimmillaan aamulla tehdyn varauksen saa noutaa lähikirjastostaan vielä samana iltapäivänä. Tämä palvelu on asiakkaille maksuton ja lisää kirjastoaineiston hyödyntämistä, kun käsillä on oman lähikirjaston kokoelman ohella koko Sastamalan alueen aineisto.

kuljetuskassit eri toimipisteisiin (1)
Pääkirjaston kuljetuskassit lähdössä eri toimipisteisiin. (Kuva: Kaisa Palomäki)

Kahden euron varausmaksulla asiakkaiden ulottuvilla on lisäksi kaikkien muidenkin Pirkanmaan kirjastojen tarjonta. PIKI-kirjastojen väliset seutukuljetukset ajetaan kahdesti viikossa, joten varaamansa aineiston saa melko nopeasti hyppysiinsä mistäpäin Pirkanmaata tahansa.

Vauhdikasta väkeä

Kirjastoaineiston lisäksi myös kirjaston henkilökunta löytää itsensä milloin miltäkin puolen kaupunkia. Esimerkiksi Stormin ja Karkun kirjastonhoitajat työskentelevät kaksi päivää viikosta ”omissa” toimipisteissään ja muuten pääkirjastolla. Toisinaan muista toimipisteistä tullaan työkiertoon pääkirjastolle ja pääkirjastolta taas lähdetään muihin toimipisteisiin. Sastamalan kaupunginkirjaston kirjavinkkarit kiertävät muiden töidensä ohella kaupungin kirjastoissa ja kouluissa aina sen mukaan, mihin heitä pyydetään.

Työvuorolistan kokoaminen on edellä mainituista syistä välillä melkoista palapeliä. Yhden ollessa lomalla, toisen sairaana, kolmannen koulutuksessa ja neljännen tekemässä kirjavinkkausta pitäisi huomata vielä huolehtia, että kaikissa toimipisteissä olisi joku avaamassa ovia ja pitämässä putiikkia pystyssä. Yleensä kuvio kuitenkin saadaan tavalla tai toisella toimimaan ja työntekijät ovat toistaiseksi olleet (enimmäkseen) oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Henkilökunnan kesken vallitseva hyvä henki, huono huumori ja tekemisen meininki auttavat venymään tarvittaessa moneen suuntaan. Kaiken keskiössä on asiakaspalvelu, josta ei tingitä muutoin kuin pakon edessä.

Rohkaistu retkeilemään!

Mitäpä jos uskaltautuisit omasta lähikirjastostasi suureen maailmaan ja lähtisit kirjojen ja henkilökunnan tapaan kierrokselle kirjapääkaupungin kirjastoihin? Näin kesän korvilla mikään ei liene parempi irtiotto arjesta kuin retkeily Sastamalan kauniissa maisemissa.  Samalla voit maistaa uusien, eksoottisten kirjastojen tarjontaa ja kenties lainata ennennäkemätöntä lomalukemista vieraan kirjaston hyllystä. Tarvitset vain seikkailumieltä ja kirjastokortin. Kortittakin saa toki poiketa – kirjasto on kaikille avoin. Yhteystiedot ja aukiolot voit tarkistaa täältä. Tervetuloa!

 

Kaisa Palomäki
kulttuurikirjastonhoitaja
Sastamalan kaupunginkirjasto