Sastamalan kaupunki - Blogi
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Kaupungin koronatilannetiedotteet

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
30. syyskuuta 2016 14.25

Esimiestyöllä hyvinvointia kuntalaisille

Esimiestyön uudet tuulet ohjaavat esimiestyötä ruohonjuuritason ajatteluun. Kuten jokaisen kunta-alan työntekijän, myös esimiehen työn tärkein lopputulema ja ohjaava voima on hyvinvoinnin tuottaminen kuntalaisille.

Viimeistään nyt siis jokaisen esimiehen tulisi heilutella hyvästit asemaan perustuvalle, itsetarkoitukselliselle johtamistavalle. Pysähdytään hetkeksi miettimään, mikä on Minun Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisussa 3/2014 määritellyn sisäisen motivaation pulputtava alkulähde?  Toiminko innovoiden, innostanko  muita, vai harhailenko omalla mukavuusalueellani rapauttavia rakenteita vahvistaen?

Tässä kolme omaa ammatillista motivaation kulmakiveä:

  • Halu auttaa, romantikon usko ihmiseen. Uran alkuaikoina lähestyin tätä jaloa tavoitetta torvet soiden ja liput liehuen, nyt sama tulokulma on saanut taakseen monta repullista kärsivällisyyttä.
  • Valta ja vastuu. Esimiestyö mahdollistaa rakenteellisen vaikuttamisen ja päätöksenteon. Vastuun kannat itse niin onnistuneista tuloksista, kuin kopsahtaessa siihen kuuluisaan Karjalan mäntyyn.
  • Oma tiimi. Minulla on tiimi, joka antautuu työlle joka solullaan. Tämä jos mikä ruokkii halua kehittyä paremmaksi esimieheksi, heille.
esimiestyo

Uutta oppimassa. Kuva on otettu Karkun Voimarinteellä järjestetyssä koulutuksessa.

Natalia Kettunen
Kirjoittaja toimii kaupungilla lapsiperheiden sosiaalityön esimiehenä


24. heinäkuuta 2016 15.15

Kesä jatkuu Kivilinnalla

Pirunvuori Ellivuoressa on ollut suosittu matkakohde jo 1800-luvun puolivälistä lähtien ja on sitä edelleen. Tulassa syntynyt ja Turussa opiskellut taiteilija Emil Danielssonkin ihastui jylhiin karkkulaisiin maisemiin niin, että rakennutti itselleen taiteilija-ateljeen Pirunvuorelle vuonna 1906. Ateljeen seinät ovat noin parimetriset ja niiden materiaali on viereisestä pirunpellosta kerättyjä kiviä. Kivet sovitettiin toistensa lomaan niin hyvin, että laastia ei tarvittu lainkaan ja kolot tilkittiin sammaleilla sekä hiekalla. Jylhät maisemat innostivat häntä maisemamaalaukseen mutta Emil ikuisti mielellään myös paikallisia ihmisiä maalauksiinsa. Danielsson asui vaimonsa Sagan kanssa kaikki kesät Pirunvuoren maisemissa lukuun ottamatta yhtä Italiassa vietettyä vuotta. Danielssonit testamenttasivat Kivilinnan ja parikymmentä maalausta Tyrvään seudun kotiseutuyhdistykselle, joka puolestaan lahjoitti ne edelleen Vammalan kaupungille. Nykyisin Kivilinnan omistaa Sastamalan kaupunki.

 kivilinna                     

Vierailijat tervetuloa Kivilinnaan. (Valokuva: Arja Valtonen)

 Tapaa taiteilija työssään

Kivilinnan näyttelytoiminnan ja valvonnan järjestäminen on kulttuuripalveluiden tehtävä. Tämän kesän näyttely saatiin sovittua hyvissä ajoin, kun kuvataitelija Heidi Piippo otti jo syksyllä yhteyttä ja kertoi olevansa halukas järjestämään näyttelyn Kivilinnassa kesällä 2016. Hänen näyttelynsä nimi on Luonto minussa. Taiteilija kertoo näyttelystään seuraavin sanoin : Näyttelyn teema, luonto voidaan ajatella sekä ihmisluontoon liittyvänä, psykologisena ilmiönä että luontosuhteena, eli keskusteluna ihmisen ja luonnon välillä. Näyttelyssä esillä olevat työt ovat pääosin vuosien 2015-2016 aikana syntyneitä pronssiveistoksia.

Heidi Piippo myös työskentelee Kivilinnassa kesän 2016 aikana kesä- ja elokuun aikana viikonloppuisin klo 11-17. Hän kertoo näyttelyssä mukana olevista töistään ja havainnollistaa pronssiveistostensa monia eri työvaiheita.

Opas

Opas. (Kuva: Leena Vainio)

Saga-rouva toivottaa vieraat tervetulleiksi

Elokuussa lauantaina 20. päivä vietetään Kivilinnan 110-vuotisjuhlia. Paikalla on Saga-rouva ja passuriplikkoja pannu kuumana. Ellivuoreen voi tulla MS Liekoveden kyydissä ja kiivetä sitten Kivilinnalle kahville sekä ottaa osaa Sastamalan oppaiden opastetulle Pirunvuoren kierrokselle. Samalla reissulla pääsee tutustumaan Sastamalan harrastustoimintaan Harrastusmessuilla, jotka järjestetään VuoriHotellissa ja ympäristössä.

Kivilinna on avoinna kesä- ja elokuussa viikonloppuisin klo 11-17 välisenä aikana sekä heinäkuussa joka päivä klo 11-17 välisenä aikana. Kivilinnaan on vapaa pääsy.

 

Päivi Mäki-Kerttula


22. kesäkuuta 2016 11.20

Näkymätön työ näkyy onnistuneena tapahtumana

Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään Sastamalassa juhannuksen jälkeen torstaina, perjantaina ja lauantaina 30.6.-2.7.2016. Kirjanystäviä hemmotellaan notkuvilla kirjapöydillä sekä runsaalla ja monipuolisella ohjelmalla jo 32. kerran.

Uuden luominen lähtee vanhan arvioinnista

Festivaalin järjestelyiden eteen on tehty töitä koko vuosi. Tapahtuman valmistelut aloitetaan syksyllä, kun mietitään menneen kesän tapahtuman onnistumiset ja parannettavat kohdat. Sen jälkeen aloitetaan seuraavan tapahtuman suunnittelu miettimällä tulevan vuoden teema, jonka pohjalle visuaalinen ilme sekä ohjelma rakennetaan.

Syksyn aikana tehdään ensimmäiset esiintyjävaraukset, teemakuvan ja markkinointimateriaalien pohjien valinta ja tilaaminen sekä antikvaaristen kirjakauppiaiden paikkavaraukset.

Heti alkuvuodesta aloitetaan esitteen kokoaminen viimeistelemällä ohjelma, myymällä ilmoituksia esitteeseen, tekemällä näytteilleasettajien paikkavaraukset, sopimalla taitosta ja painatuksesta. Esitteen valmistuminen ajoitetaan niin, että se saadaan jakoon esim. Kotimaan matkamessujen yhteyteen.

VKP_esite
Uunituore vuoden 2016 esite messuille lähdössä.

 

Tapahtuma vaatii paljon yleisölle näkymätöntä työtä

Kevään aikana tehdään monet anomukset, sopimukset, suunnitelmat, ilmoitukset ja tilaukset eri toimijoille. Tapahtuman tiedottamista ja markkinointia tehdään lehti-ilmoituksin, tiedottein, päivittämällä nettisivuja ja sosiaalista mediaa ja jakamalla esitettä ympäri Suomen. Rahoitusta varten tehdään anomuksia Opetus- ja kulttuuriministeriölle, kaupungille sekä monille säätiöille. Festivaaliin liittyviä oheistuotteita mietitään, suunnitellaan ja tilataan sekä myydään nettikaupassa ja itse tapahtumassa.

Mitä lähempänä tapahtuman ajankohta on, sitä enemmän on pieniä ja isoja viilattavia asioita, jotka hoidettuna eivät välttämättä kävijöille näy mutta hoitamattomina haittaavat monen oloa ja eloa.

tyopoyta
Toiminnanjohtajan työpöytä kesäkuussa.

Vain yksi tavoite: jokaiselle kävijälle mahdollisimman onnistunut festivaalielämys

Onnistuakseen tapahtuma tarvitsee motivoituneet ja sitoutuneet työntekijät ja talkoolaiset. Vanhan kirjallisuuden päivillä on ollut ilo saada vuodesta toiseen parhaat voimat käyttöönsä tapahtuman ajaksi. Festivaalin eteen tekee töitä iso joukko kaupungin työntekijöitä sekä kaupungissa toimivia yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityisiä.

Valtakunnallisia yhteistyötahoja ovat mm. Bibliofiilien Seura ry, Suomen Tietokirjailijat ry, kaikki näytteilleasettajat, antikvaariset kirjakauppiaat ym. Ohjelmaa suunnittelee ja toteuttaa ohjelmajohtajan vetämä ohjelmavaliokunta. Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n toimintaa ohjaa puheenjohtajan johdolla hallitus sekä jäsenistö.


Kaikki työ tähtää siihen, että tapahtumaan tulevat kävijät saavat mahdollisimman onnistuneen festivaalikäynnin. Toiveena on, että kävijä löytää myyntipöydiltä mieluisaa ostettavaa, kuulee sykähdyttäviä esityksiä, tekee löytöjä huutokaupassa, onnistuu parkkeeraaman autonsa, saa vatsansa täyteen hyvää ruokaa, tapaa tuttuja ja nauttii lämminhenkisestä kesän parhaasta kirjafestarista sydämensä kyllyydestä.

VKP_yleiso
Kävijöille tätä työtä tehdään. (Kuva: Hannu Moilanen)


Tervetuloa Vanhan kirjallisuuden päiville sinä joka olet jo monta kertaa siellä käynyt mutta myös sinä, joka et vielä ole löytänyt tietäsi Sylvään notkuvien kirjapöytien ja mielenkiintoisen ohjelman äärelle.

 

Päivi Mäki-Kerttula
toiminnanjohtaja
Vanhan kirjallisuuden päivät 


7. kesäkuuta 2016 13.10

Apua arkeen –lainaamosta apua arkeen

Perhepalveluverkosto on toiminut Sastamalassa aktiivisesti jo muutaman vuoden ajan. Tavoitteenamme on vahvistaa kuntalaisten elämänhallintaa siten, että verkoston toimijat ja palvelut olisivat helposti näkyvillä ja löydettävissä asiakkaita varten. Uusia palveluita on kehitetty ja ne pyritään tuomaan lähelle asiakkaita.

Apua lainattavissa kirjastokortilla

Yksi uusimmista tulokkaista on APUA ARKEEN -lainaamo, joka on toiminut Sastamalan pääkirjaston tiloissa noin kahden kuukauden ajan. Lainaamosta on saatavilla muun muassa lapsen ja nuoren oman toiminnan ohjausta ja ajan hahmottamista helpottavia sekä keskittymistä ja rentoutumista lisääviä apuvälineitä.

apuvälineitä_1
Keskittymistä voi parantaa esimerkiksi kuulosuojaimilla, tiimalasilla, aktiivirullalla ja terapiaketjulla.

apuvälineitä_4
Käytöksen liikennevalot, Timetimer -kello, ajastinkello ja nystyräjalat opettavat rauhoittumista.

apuvälineitä_3
Painotuotteiden on todettu helpottavan hermostojärjestelmää ja edistävän oikeanlaista valppaustasoa.

Ikäihmiset voivat lainata esimerkiksi ruokailu- ja ruuanvalmistustilanteisiin liittyviä pienapuvälineitä sekä kehon hallintaa ja voimaa harjoittavia välineitä.

apuvälineitä_2
Pystykahvainen juustohöylä, kannenavaaja, nappikoukku ja yleisavaaja antavat apua keittiöpuuhissa.

apuvälineitä_5
Poimintapihdit, avaajahattu, yleissakset ja pikkusakset ovat apuna arjen askareissa.

On tärkeää saada kokeilla välineen hyötyä ennen ostopäätöstä, tämä mahdollistuu nyt lainaamon avulla. Jokaisesta välineestä löytyy käyttöohjeet ja niitä saa lainata kirjastokortilla.

Tervetuloa tutustumaan ja lainaamaan arjen apuvälineitä!

Aurinkoista kesää kaikille toivottaen

Pirita Rantanen

Perhepalvelukoordinaattori
Perhepalveluverkosto

                       


27. toukokuuta 2016 14.55

Kirjastojen kaupunki

Suomen kirjapääkaupunki Sastamala saa olla ylpeä kirjastoverkostaan. Kirjastolaisten ammattitapaamisissa maininta kirjaston kahdeksasta toimipisteestä ja kirjastoautosta herättää usein kollegoissa ihastusta – ehkä jopa pientä kateutta. Vertailukohtina mainittakoon vaikkapa 32700 asukkaan Ylöjärvi, jolla on kolme toimipistettä ja kirjastoauto, tai Nokia, jonka 32800 asukasta palvellaan kahden toimipisteen ja kirjastoauton voimin.

tatu ja patukin käy kirjastoautossa
Tatu ja Patu kirjastoautossa. (Kuva: Päivi Mäki-Kerttula)

Vireä verkosto

Syyt Sastamalan laajaan kirjastoverkkoon ovat niin historialliset kuin maantieteelliset. Sastamalan syntyessä vuonna 2009 Vammalan, Mouhijärven, Suodenniemen, Äetsän, Kiikan, Stormin ja Karkun kirjastot yhdistyivät Sastamalan kaupunginkirjastoksi. Vuonna 2012 joukon jatkoksi saatiin vielä Kiikoisten kirjasto. Kirjasto on säilynyt tärkeänä lähipalveluna laajan pinta-alan kattavassa kaupungissa. Kirjastoauton avulla syrjemmälläkin asuvat pääsevät käsiksi kirjaston palveluihin.

pojatkin_lukee_stormin_kirjastossa
Stormin kirjastossa pojatkin lukee. (Kuva: Saija Rajamäki)

Sastamalan kaupunginkirjasto koostuu monenlaisista, erikokoisista ja erilaisista kirjastoista. Osa asiakkaista käy useammissa toimipisteissä, mutta moni käyttää ainoastaan lähikirjastoaan. Omassa ”kotikirjastossa” asioidessa asiakkaille ei välttämättä aina tule mieleenkään, että se on osa suurempaa kokonaisuutta. Todellisuudessa kirjaston toimipisteiden välillä liikkuvat jatkuvasti niin aineisto kuin henkilökuntakin.

Kiitäviä kirjoja

Työteekin hoitama sisäinen kuljetus vie päivittäin kassikaupalla kirjoja, DVD:itä ja CD-levyjä ynnä muuta kirjaston toimipisteestä toiseen. Näin asiakas voi saada päivässä-parissa haluamansa aineiston mihin tahansa Sastamalan kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Parhaimmillaan aamulla tehdyn varauksen saa noutaa lähikirjastostaan vielä samana iltapäivänä. Tämä palvelu on asiakkaille maksuton ja lisää kirjastoaineiston hyödyntämistä, kun käsillä on oman lähikirjaston kokoelman ohella koko Sastamalan alueen aineisto.

kuljetuskassit eri toimipisteisiin (1)
Pääkirjaston kuljetuskassit lähdössä eri toimipisteisiin. (Kuva: Kaisa Palomäki)

Kahden euron varausmaksulla asiakkaiden ulottuvilla on lisäksi kaikkien muidenkin Pirkanmaan kirjastojen tarjonta. PIKI-kirjastojen väliset seutukuljetukset ajetaan kahdesti viikossa, joten varaamansa aineiston saa melko nopeasti hyppysiinsä mistäpäin Pirkanmaata tahansa.

Vauhdikasta väkeä

Kirjastoaineiston lisäksi myös kirjaston henkilökunta löytää itsensä milloin miltäkin puolen kaupunkia. Esimerkiksi Stormin ja Karkun kirjastonhoitajat työskentelevät kaksi päivää viikosta ”omissa” toimipisteissään ja muuten pääkirjastolla. Toisinaan muista toimipisteistä tullaan työkiertoon pääkirjastolle ja pääkirjastolta taas lähdetään muihin toimipisteisiin. Sastamalan kaupunginkirjaston kirjavinkkarit kiertävät muiden töidensä ohella kaupungin kirjastoissa ja kouluissa aina sen mukaan, mihin heitä pyydetään.

Työvuorolistan kokoaminen on edellä mainituista syistä välillä melkoista palapeliä. Yhden ollessa lomalla, toisen sairaana, kolmannen koulutuksessa ja neljännen tekemässä kirjavinkkausta pitäisi huomata vielä huolehtia, että kaikissa toimipisteissä olisi joku avaamassa ovia ja pitämässä putiikkia pystyssä. Yleensä kuvio kuitenkin saadaan tavalla tai toisella toimimaan ja työntekijät ovat toistaiseksi olleet (enimmäkseen) oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Henkilökunnan kesken vallitseva hyvä henki, huono huumori ja tekemisen meininki auttavat venymään tarvittaessa moneen suuntaan. Kaiken keskiössä on asiakaspalvelu, josta ei tingitä muutoin kuin pakon edessä.

Rohkaistu retkeilemään!

Mitäpä jos uskaltautuisit omasta lähikirjastostasi suureen maailmaan ja lähtisit kirjojen ja henkilökunnan tapaan kierrokselle kirjapääkaupungin kirjastoihin? Näin kesän korvilla mikään ei liene parempi irtiotto arjesta kuin retkeily Sastamalan kauniissa maisemissa.  Samalla voit maistaa uusien, eksoottisten kirjastojen tarjontaa ja kenties lainata ennennäkemätöntä lomalukemista vieraan kirjaston hyllystä. Tarvitset vain seikkailumieltä ja kirjastokortin. Kortittakin saa toki poiketa – kirjasto on kaikille avoin. Yhteystiedot ja aukiolot voit tarkistaa täältä. Tervetuloa!

 

Kaisa Palomäki
kulttuurikirjastonhoitaja
Sastamalan kaupunginkirjasto


24. toukokuuta 2016 12.25

Kesää ja valmisteluja

Työnantajani on Sastamalan perusterveydenhuoltoa järjestävä Sotesi. Osanen Sastamalan kaupungin organisaatiota sekin. Oma historiani tämän työnantajan leivissä ei ulotu Sotesia kauemmas, vaan aloitin täällä sivuterveysasemalla vasta syksyllä 2012. Sidonnaisuuteni vanhoihin Sastamalan alueen kuntiin ja toimintoihin ovat liki olemattomat, koska olen alunperinkin muuttanut Sastamalaan. Näistä näkökulmista siis on jatkossa luvassa pohdintaa ja ehkä jopa asiaakin.

Kesä supistaa aukioloaikoja

Kesä, ehkä odotetuin vuodenaikamme on aivan kohta täällä. Kevät on jo pitkällä ja luonto vaihtoi värinsä valkeasta harmaan loskan kautta vihreään.

Vuokot

Ja mitä sitten tapahtuikaan? Kaikki säntäsivät kiireellä pihatöihin, ulkoilemaan ja nauttimaan lämmöstä. Meillä sivuterveysasemien suunnalla tämä taas tarkoittaa sitä, että kesäsulkuihin valmistautuminen on alkanut täyttä vauhtia.

Pääsääntöisesti sivuterveysasemat ovat suljettuina neljä viikkoa. Punkalaidun tekee tässä poikkeuksen kahden viikon sulullaan. Vammalan pääterveysasema ja päivystys palvelevat normaalisti koko kesän ajan.
Sulut alkavat 20.6 ja jatkuvat vuorotellen aina 14.8. asti. Tarkat päivämäärät löydät Sotesin nettisivuilta.

Reseptiasiat kuntoon

Ennen kesäsulkujen alkamista kannattaa hoitaa reseptiasiat kuntoon. Kaikkein helpoiten näet sähköiset reseptit Omakannasta. Sieltä näet tiedot reseptin kirjoitusajankohdasta, vanhenemisesta ja siitä, kuinka paljon määrättyä lääkettä on vielä jäljellä.  Pienellä vaivalla saa itsellensä helpomman kesän, kun ehtii ajoissa hoitamaan asian kuntoon. Ja uusimispyynnönkin voit nykyään tehdä näppärästi myös Omakannan kautta. Toki, mikäli lääkityksesi vaatii säännöllistä kontrollointia lääkärillä tai esimerkiksi verikokein, on hyvä huomioida, että nämä asiat ovat myös kunnossa.

Muista päivittää kotiapteekki

Ennen kuin ajatus vaihtuu aivan täysin kesävaihteelle, yksi asia kannattaa vielä kotioloissa huomioida: kotiapteekki. Niitä pieniä kolhuja, haavoja ja auringonpolttamia tulee aikalailla joka kesä vastaan. On paljon mukavampi alkaa hoitaa näitä vaivoja kotona, kun on sananmukaisesti kättä pidempää saatavilla. Lähin apteekki osaavine henkilökuntineen osaa neuvoa kattavasti järkevistä kotiapteekin sisällöistä ja siitä, minkälaisia tarvikkeita kotiin kannattaa hankkia.

On huomattavasti mukavampi hoitaa asiat ennakolta ja alkuvaiheessa hyvin, kuin pohtia myöhemmin, miltä kaikelta ongelmalta olisikaan pienellä varautumisella välttynyt.

Kesän valmistautumislistaksi suosittelen siis seuraavaa

-          Tarkista oman terveysasemasi mahdollinen sulkuaika Sotesin sivuilta.

-          Omakanta, reseptitiedot, tietojen ja suostumusten tarkistaminen.

-          Rokotussuojan tarkistaminen.

-          Kotiapteekin päivitys ja täydennys tarpeen mukaan.

 

Näillä eväin auringonpaistetta odottamaan!  

Piia Johansson
Sotesi
Kiikoisten terveysasema 

Lisätietoja:

www.kaypahoito.fi


16. toukokuuta 2016 10.05

Surraillaan!

Sastamalan musiikkiopisto vietti vähän aikaa sitten 40-vuotisjuhliaan. Musiikkiopiston muskareissa laulavat, soittavat, liikkuvat ja leikkivät alle kouluikäiset lapset. Alle 3-vuotiaat lapset musisoivat vanhemman tai muun tutun aikuisen kanssa, tätä vanhemmat tulevat tunneille ilman aikuista. Lukuvuosi huipentuu aina ryhmien yhteiseen kevätjuhlaan, jossa esiintyvät kaikki ikätasot.

Ihanat ötökät

Muskarin kevätjuhlaan voisi kerätä jokaisen ryhmän suosikkilaulut, mutta juhla on toimivampi kokonaisuus, jos sillä on jokin teema. Aiempina keväinä olemme yhdessä mm. matkustelleet, lennelleet musiikin siivin tai juhlineet sävelkylvyssä. Tämän vuoden idean löysin hyvin helposti muskariopettajien omasta facebook-ryhmästä, jossa hehkutettiin ötökkäteeman ihanuutta. Hämä-hämähäkki ja Kärpänen istui polvella - onhan niitä lauluja. Siitä siis!

otokat

Heti syksyllä aloitettiin joka ryhmän kanssa laulamalla ja leikkimällä hämähäkkiä. Olin ajatellut, että lauluhan on jo ihan loppuunkulunut ja kaikille tuttu, näinköhän sitä lapset jaksavat enää muskarissa laulaa. Tuttu laulu herättikin kaikilla innostuksen ja sitä kysellään yhä.

Laulukirja jos toinenkin tuli lukuvuoden varrella kahlattua ja välillä alkoi epätoivo iskeä. Mistä kummasta löytäisin tarpeeksi monta sellaista laulua ötököistä, jotka sopisivat niin vauvoille kuin 3-vuotiaillekin? Sisarusryhmien superäitien pitäisi sitä paitsi selvitä esiintymisestään kahden lapsen kanssa… enkä voisi mitenkään laittaa joka ryhmää vain kävelemään ympyrää musiikin säestyksellä, eli täytyisi vaihtelevia koreografioitakin ideoida. Maaliskuussa olo oli hetken epätoivoinen.

Mutta yksi kerrallaan lauluja lopulta putkahteli tarvittava määrä. Ankara harjoittelu vaan ei ihan joka kerta sujunut just niin kuin opettaja ajatteli.

muskari_lapset

Viime hetken viilauksia

Ja nyt ollaan jo loppusuoralla! Esityksiä on harjoiteltu ja hiottu ankarasti. Vielä tietenkin riittää jännitettävää: ehtivätkö opiston tilaamat uudet soittimet kevätjuhlaan, kuinka moni tärkeistä pienistä esiintyjistä pääsee osallistumaan (tietenkin samalle illalle sattuu lukuisia muitakin juhlia ja tapahtumia) ja saadaanko tekniikka varmasti toimimaan. Aika tärkeää olisi myös osata valita uuteen ötökkäkuvioiseen puseroon tismalleen oikea hame!  

hame

Muskarin kevätjuhla pidetään to 19.5.2016 klo 17 lukion salissa, Marttilankatu 22. Parkkipaikkoja on rajoitetusti. Tervetuloa mukaan juhlimaan!

surraillaan

Vielä ehdit hakea muskariin!

Haku soitonopiskeluun on jo päättynyt, mutta muskarin ensimmäinen haku päättyy vasta yhteisen kevätjuhlan jälkeen 20.5.2016. Muskarin hakulomake löytyy täältä.


Teksti ja kuvat: 
Emilia Natunen
musiikin varhaiskasvatus
Sastamalan musiikkiopisto 


13. toukokuuta 2016 10.25

Ikkunat auki kahvihuoneisiin - Sastamala bloggaa

Hämeenlinnan kaupunki, Hyvinkään, Tampereen, Espoon, Helsingin kaupunki, Vammalan kaupunki ja vihdoinkin Sastamalan kaupunki. Siinä työnantajani opettajan urani aikana. Kaikki oivia työnantajia, mutta Sastamalaa en vaihtaisi, en edes Vammalan kaupunkiin.

Kulttuurishokki

Sastamalan kaupunki on ollut työnantajani sen perustamisesta eli vuodesta 2009 lähtien. Vammalaan muutimme 1993 ja Vammalan kaupunki oli vielä silloin oikeasti olemassa. Organisaatio oli selkeä, ei siinä mitään, mutta näin jälkikäteen ajatellen muutin aika pysähtyneeseen, uneliaaseen pikkukaupunkiin ja kuntaorganisaatioon.  

Olin paluumuuttaja, karkkulainen alun perin. Nyt tulin Helsingistä neljän lapsen ja aviomiehen kanssa kaupunkiin, jonka olin luvannut lopullisesti jättää, kun parikymppisenä lähdin opiskelemaan. Kärsin kulttuurishokista ja sopeutumisvaikeuksista, kaipasin tekemistä kodin ulkopuolella ja löysin järjestötehtävän.

maisema_marita
Helsingin jälkeen näinkin idyllinen maisema oli pieni kulttuurishokki

Lähdin mukaan paikalliseen opettajayhdistyksen toimintaan. Minut valittiin luottamusmieheksi ja kaupungin työsuojeluvaltuutetuksi ja pääsin näkemään johtamiskulttuuria, työskentelytapoja, käymään eri kouluilla, tekemään yhteistyötä työterveydenhuollon kanssa. Kaikki soljui kuin omalla painollaan, muutoksia ei kaivattu eikä suunniteltu.

Ovet auki kahvihuoneisiin

Jossain vaiheessa alkoi kuitenkin tapahtua. Alkoi jatkuvan muutoksen kulttuuri. En osaa sanoa tarkkaa ajankohtaa, mutta yhtäkkiä pitikin olla hereillä ja osallistua ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Tuli jos jonkinlaista seminaaria ja työpajatoimintaa, tilaisuuksissa piti osallistua ja sanoa ääneen asioita. Se tuntui vieraalta ja välillä vaivaannuttavalta. Mutta kaikkeen tottuu ja kohta osallistuminen ja aktiivisuus alkoi olla arkipäivää jokaisella työpaikalla.

Ja niin saatiin aikaan kuntaliitos, saatiin päätettyä nimestä ja uudistettua organisaatiota ja alkoi mielenkiintoinen keskustelukulttuurin aikakausi. Ja kun alun liiallisista kyselykaavakkeiden täyttämisestä lopulta päästiin, niin mikäs täällä on ollut ollessa ja töitä tehdessä. Koulupuolen asiat ovat kunnossa, vaikka ainahan kehitettävää löytyy ja soraääniäkin kuuluu.

Uutena avauksena keskustelukulttuuriin alkaa tämä bloggaaminen. Meitä on monia innokkaita kirjoittajia, jotka haluamme kertoa kaupungin toiminnasta omasta näkövinkkelistämme, avata työpaikkojemme kahvihuoneita ja omalaatuisuuksia ja toivottavasti lisätä tietoa ja kiinnostusta kaupunkimme toimintaa kohtaan. 

Marita Seppä
erityisluokanopettaja