Sastamalan kaupunki - Blogi
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Kaupungin koronatilannetiedotteet

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
13. kesäkuuta 2017 13.05

Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttamisesta ja Karalusu-lakimuutoksesta

Toukokuun alussa 1.5.2017 astui voimaan ns. Karalusu-lakimuutos. Sipilän hallituksen ajama kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen ajateltiin normeja purkavaksi ja sitähän se onkin, ajan kuluessa. Mediassa asiasta kirjoiteltiin aivan toukokuun alussa ja itsekin sain useita puhelinsoittoja asian tiimoilta. Tästä inspiroituneena ajattelin aukaista asiaa niin sanotusti kansankielellä seuraavista paketin sisältämistä muutoksista: vapaa-ajanasunnon käyttötarkoituksen muuttamisesta, aurinkopaneeleista ja maisematyöluvasta.

Lakimuutos tulee helpottamaan juurikin loma-asunnon käyttötarkoituksen muutokseen liittyvissä poikkeamisasioissa. Ennen kuin muutos/helpotus näkyy kuntalaisille, tulee kunnan kuitenkin muuttaa rakennusjärjestyksensä. Eli alueet joilla poikkeamismenettelyä ei tarvita tutkitaan ja selvitetään kaavoituksellisesti koko kunnan alueella, hieman suunnittelutarvealueen tapaisesti. Rakennusjärjestykseen kirjoitettu määräys vasta vapauttaa poikkeamisluvan hakemisesta. Kunnes asia on edellä mainitusti huomioitu MRL 129 a §:n mukaisesti rakennusjärjestyksessä, asiat hoidetaan poikkeamismenettelyssä kuten tähänkin asti.

Aurinkopaneelit lisättiin toimenpidelupaluetteloon eli siltä osalta ei normeja purettukaan. Kuitenkin pykälään on kirjoitettu, että kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavan aurinkopaneelin asentamiseen tarvitaan toimenpidelupa. Aikaisemmin aurinkovoimaa ei ollut lainkaan mainittuna. Muutoksessa tulkittavaksi jää tuo sana merkittävästi. Näkisin sen niin, että asemakaava-alueella haetaan lupa ja haja-asutusalueella hankkeen merkittävyys rajautuu naapurivaikutusten arviointiin. Rakennusvalvonnan tulkinta ja ohjaus kuitenkin näyttää suunnan miten tämä tulee rajautumaan. Tällaisista määräyksistä syntyvät juurikin ne suurimmat erot eri paikkakuntien käytäntöjen välillä.

Maisematyölupaa koskevaa säädöstä muutettiin myös hieman. Tekstistä voi nopeasti lukemalla saada sen käsityksen, että maisematyölupaa ei tarvita ranta-asemakaava-alueella, jos ranta-asemakaavassa niin määrätään tai yleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi osoitetulla alueella. Tällä muutoksella pyrittiin ilmeisesti helpottamaan metsänomistajien kaksinkertaista valvontaa. Tosiasiassa tämäkin helpotus tulee käytäntöön vain uusien kaavojen tullessa voimaan. Vanhoihin kaavoihin sovelletaan edelleen aikaisempaa käytäntöä kuten tähänkin asti. Näin kerrotaan muutospaketin voimaantulo kohdassa irrallaan itse pykälästä.

Näillä muutoksilla on nähdäkseni suurin vaikutus yksittäisen kuntalaisen elämään. Paketti sisälsi toki muitakin kohtia, mutta niiden vaikutus on erilainen. Täältä pääset lukemaan koko säädöksen. 


Juha Henttonen
rakennustarkastaja


17. helmikuuta 2017 10.10

Rotia alaikäisten alkoholinkäyttöön

Vuonna 2016 Sastamalassa alettiin suunnitella uutta ehkäisevän- ja vaikuttavan päihdetyön mallia. Toiminnan suunnittelu alkoi perhepalveluverkoston verkostoiltapäivässä, jonka jälkeen perustettiin työryhmä jatkamaan suunnittelua. Työryhmä on moniammatillinen tiimi, jonka jäsenet työskentelevät mm. nuorisotyössä, psykososiaalisissa palveluissa, Saskyssä sekä lastensuojelussa.  

Suunnittelun pohjaksi otettiin Lohjalla kehitetty Omin jaloin malli sekä Varsinais-Suomessa käytössä oleva Valomerkki. Syksyn aikana koulutettiin iso joukko kaupungin eri toimijoita toimimaan Omin jaloin sekä Valomerkki -puhuttelijoina. Uusi toimintamalli sai nimekseen Roti.

Olen saanut olla alusta asti työryhmässä suunnittelemassa päihdemallia ja on ollut hienoa huomata, että kaupungilla pystytään tekemään joustavasti yhteistyötä eri hallintokuntien välillä. Vaikka suunnittelupalavereihin ja koulutuksiin on käytetty paljon aikaa, on niillä saavutettu hyvä ja uskoakseni toimiva ehkäisevän päihdetyön malli.

Nuoren jäädessä ensimmäistä kertaa kiinni päihteiden käytöstä, hänelle ja vanhemmille tarjotaan mahdollisuutta Valomerkki-keskusteluun. Keskustelu käydään yhdessä nuoren ja vanhempien kanssa. Omin jaloin -malli otetaan käyttöön, jos nuori jää useammin kiinni päihteiden käytöstä, tai jos Valomerkin jälkeen tulee tarve useammalle keskustelulle. Omin jaloin -keskustelut käydään yhdessä työntekijän ja nuoren kanssa.

Roti on otettu syksyn aikana käyttöön ja keskusteluja on käyty jo muutamien nuorten, sekä vanhempien kanssa. Tässä vaiheessa kokemukset ovat olleet pääosin positiivisia. Koska puhuttelijoita on paljon, keskustelut eivät kuormita liikaa yksittäisiä työntekijöitä ja kaikki pystyvät hoitamaan perustyönsä kunnolla.

Vanhemmat voivat myös itse ottaa yhteyttä ja pyytää keskustelua, jos kokevat tarvitsevansa sitä. Yhteydenotto tapahtuu helpoiten sastamalannuoret.fi-sivujen kautta.  

Janne Kallio
nuorisotyöntekijä

Näytä kuva


8. joulukuuta 2016 10.55

Sibeliusta Pilvilinnan päiväkodissa

Olemme Pilvilinnan päiväkodissa tutustuneet Jean Sibeliukseen, hänen elämäänsä ja tuotantoonsa. On tärkeää, että lapsille annetaan mahdollisuus kokea kansallissäveltäjämme teoksia eri aistikanavien kautta.

Janne-pappa

Luin lapsille  kirjaa nimeltä Soiva metsä. Sen sivuilla saimme tutustua nuoreen Janne Sibeliuksen, josta vuosien varrella kehittyi suuri säveltäjä. Kirjassa kertojana on Janne-papan ja Aino-mummon tyttärentytär, joka viettää kesäpäivää Ainolassa.

 kansi_soiva_metsa

Kauniit kuvat ja mukana seuranneen CD:n hieno musiikki kuljettivat meitä Sibelius-tunnelmaan. Jätin pöydälle kirjan auki kohdasta, jossa Sibelius soittaa flyygeliä. Ja taululla sen yläpuolella oli sellon kuva.

Valse triste

Paljaat varpaat sipsuttavat kohti salia ja jännitys tiivistyy. Kun kaikki ovat paikalla, kysyn, muistaako kukaan, kenestä edellisen päivän kirja kertoi. Janne-pappa muistettiin kyllä. Laitan ensimmäisen kappaleen, Drömmen (Uni) soimaan ja samalla muistelemme, kuinka kirjassa Janne-pappa kysyi tyttärentyttäreltä joka aamu, millaista unta tyttö oli nähnyt. Ja sitten lapset alkavat liikkua sen mukaan, miten musiikki heitä kuljettaa. Valse tristen keinuva musiikki saa minutkin liikkumaan lasten joukkoon - mielikuvaliikuntaa…

Konsertissa

Olimme kuuntelemassa Jussi Makkosen ja Nazig Azezian Sibelius-konserttia toisten pohjoisen varhaiskasvatusalueen päiväkotien kanssa Häijään päiväkodilla. Jussi esitteli meille 300-vuotiaan sellonsa ja satavuotiaan jousen. Hän ja pianisti Nazig kertoivat vuorotellen Sibeliuksesta Soiva metsä-kirjan pohjalta hyvin elävästi. He soittivat levyltä tuttuja sävellyksiä, mm. Kuusi ja Finlandia, lasten ja aikuisten kuunnellessa lumoutuneina upeaa musiikkia. Nazigin sormet lensivät koskettimilla ja Jussin jousi tanssi sellon kielillä. Oli mahtava kokemus olla aivan lähellä muusikoita!

kortti_makkonen_sibelius

Jokainen sai vielä kotiin muistoksi Jussi Makkosen kuvalla varustetun kortin.

Souvenir

Kasvun kansioon keräämme elämyksiä lapsen päiväkotitaipaleen varrelta. Lapset saivat piirtää, mitä heille parhaiten jäi mieleen konsertista. Kuvista löytyi Jussi selloineen, Nazim pianoineen mutta myös kuusi oli päässyt johonkin kuvaan. Taas tuli kansioon lisää yksi muisto, joka löytyy sieltä vuosien kuluttua, kuin rakas matkamuisto.

Finlandia

Jo konsertissa ainakin aikuisten ihon kananlihalle saanut Finlandia-tulkinta kuulosti levyltäkin mahtavalta. Nyt sitä kuunnellessa siveltimet ottivat väriä vesivärinapista ja alkoivat liikkua paperilla musiikin tahdissa. Mahtipontiset sävelet ja välillä tyynen rauhalliset soinnut muuttuivat lasten tulkinnaksi musiikista. Musiikkimaalaus kertoo kuvana, mitä lapset musiikissa kuulevat.

Drömmen

Sibeliusta olemme kuunnelleet taustamusiikkina lounaalla ja lepohuoneessakin on joku Janne-papan teoksista soinut unta siivittämässä. Nyt, noin sata vuotta myöhemmin, on meidän vuoromme kysyä: ”Mitä unta näit?”

 

Irmeli Minkkinen
vastuulastentarhanopettaja
Pilvilinnan päiväkoti 

 

Linkkejä

http://www.koulukori.fi/2013/korit/uutuudet/soiva_metsa/

www.konserttikeskus.fi/soiva-mets

http://jussimakkonen.com/

https://www.youtube.com/user/CellistJussiMakkonen


18. marraskuuta 2016 9.45

Kaupunkileikki-päivät Stormin koulussa

Sain viettää hauskan aamupäivän Stormin koulussa keskiviikkona 12.10.  Siellä järjestettiin 12.-13.10. koulun, esiopetuksen ja päivähoidon yhteiset kaupunkileikki-päivät. Päivät pidettiin nyt toisen kerran Stormin koulussa. Perinne on alkanut aikoinaan Illon koulusta ja siirtynyt sitten Stormiin koulunjohtaja Leena Iso-Ketola-Ryypän mukana.

Ilmassa oli heti aamulla aistittavissa kutkuttavaa jännitystä ja odotusta. Oppilaat tulivat kouluun selvästi innoissaan. Lapset ja aikuiset olivat valmistelleet leikkiä usean viikon ajan. Luokat olivat miettineet minkä leikkipisteen järjestävät ja tehneet tarvittavat valmistelut. Työvuorot ja tehtävät oli jaettu valmiiksi ja päivä aikataulutettu tarkasti. Hyvä etukäteisvalmistelu näkyi sujuvana leikkinä.

Koulunjohtaja Leena kuulutti kaupunkileikin alkaneeksi ja kaikki ryhtyivät toimeen. Ensin minunkin piti mennä tekemään töitä ja ansaitsemaan rahaa pankkikortilleni. Tarjolla olikin hyvin mieluisia tehtäviä – palapelin kokoamista, virkkausta, satujen lukemista, matematiikan tehtäviä ja laulua. Kukin valitsi itselleen mieluisan työn ja sai sen mukaan palkkaa.

Palkan saatuani pääsin hyödyntämään kaupungin monipuolisia palveluja. Tarjolla oli kuntosalia, hierontaa, eläinkauppaa, markettia, kahvilaa ja teatteria. Myös poliisilla oli toimipiste, ja virkapukuiset poliisit kiertelivät kaupungilla ottaen kiinni rosvoja ja huolehtien yleisestä turvallisuudesta. Stormin Sanomista sai ostaa koulun lehden ja jättää juttuvinkkejä. Pienet eskarilaiset ja päiväkotilaiset huolehtivat postista ja työterveydestä. Postissa sai lähettää kirjeitä ja työterveydessä sai erittäin asiantuntevaa hoitoa. Minullakin todettiin yllättäen aivojen kolahdus, mutta onneksi sain siihen rokotuksen ja apteekista asianmukaisen lääkityksen. Olin erittäin tyytyväinen asiakas.

opaste

Teatterissa pyöri koko päivän taidokas nukketeatteriesitys, ja kahvilassa sai nauttia herkullisista leivonnaisista. Tuotto kahvilasta meni oppilaskunnalle. Marketissa ostoksilla ollessani ihailin sen runsasta valikoimaa. Kauppias oli lisäksi huolehtinut hyvin asianmukaisesta kierrätyspisteestä.

Tunnelma kaupungissa oli iloinen ja innostunut. Kuulutusten myötä työvuorot työpaikoilla vaihtuivat, ja työntekijät lähtivät puolestaan asioimaan. Paikalla oli paljon myös vanhempia, isovanhempia ja kyläläisiä. Kaukolan koulun oppilaatkin olivat tulleet vanhempainyhdistyksensä sponsoroimana kyläilemään ja leikkimään. Ihaninta päivässä oli eri ikäisten yhteishenki. Isommat auttoivat pienempiä, ja pienemmät toisaalta palvelivat isompia hienosti. Aikuisenkin oli helppo heittäytyä leikin riemuun mukaan.

Leikillä on tärkeä merkitys lapsen kehitykselle ja kasvulle. Stormin kaupunkileikki on hyvä osoitus siitä miten paljon erilaisia taitoja voidaan oppia leikin kautta. Leikkiä suunniteltaessa opeteltiin yhteistyötaitoja, suunnittelua ja toteutusta eri muodoissa. Leikittäessä harjoiteltiin sosiaalisia taitoja, empatiaa, laskemista, keskustelemista, kirjoittamista, esiintymistä ja myös paljon muita taitoja. Samalla lapset saivat käsitystä yhteiskunnan toiminnasta, rahankäytöstä ja yrittäjyydestä. Kokonaisuus yhdisti upealla tavalla eri oppiaineiden ja laaja-alaisen osaamisen osa-alueita. Juuri näitä sisältöjä uudistunut opetussuunnitelmakin korostaa. Oppiminen koulussa ei enää perustu pelkästään oppiaineiden sisältöihin, vaan opiskeltavat asiat muodostavat monialaisia kokonaisuuksia. Tavoitteena on oppia tulevaisuuden ja arjen kannalta olennaisia taitoja.

Varmasti leikkipäivät ovat mieleenpainuvia ja koulumotivaatiota sekä koulun yhteishenkeä kehittäviä. Henkilöstö oli tehnyt ison työn päivien organisoinnissa, mutta opettajien ja oppilaiden kommenteista kuuli, että uurastus on ollut kannattavaa.

 

Kati Heikkilä
opetuskoordinaattori


2. syyskuuta 2016 8.30

Kesämuistoja

Millaisia kesämuistoja Sinulle jää tästä kesästä? Mukavia retkiä, joutilaisuutta, toisten ihmisten kanssa vietettyjä hetkiä? Me puhumme Hopun palvelukeskuksen Jussinkodilla helmihetkistä. Helmihetket ovat arjen keskelle osuvia tapahtumia tai kohtaamisia. Helmihetket eivät aina ole jotakin suurta ja ennalta suunniteltua vaan arjen iloja yhdessä. Tärkeintä on tekemisen ilo ja yhdessä olo. 

Kesän kääntyessä hiljalleen syksyksi ei aina muistakaan mitä kaikkea mukavaa on kesällä ehtinyt tehdä. Helmihetkistä tallennetut kuvamuistot auttavat palaamaan muistoihin.
Tästä kesästä meille jää monta mukavaa helmihetkeä muistoihin. Seuraavassa meidän muutama mukava kesämuisto.

Jäätelöhetki

Kuva 1.

Hankimme kesän alussa lahjakortteja jäätelökioskille. Näin meidän on ollut helppo tarttua aurinkoiseen päivään ja mennä ihmettelemään keskustan sykettä ja nauttimaan jäätelöt.

Hoppulan päiväkoti on tehnyt kanssamme yhteistyötä. Voi sitä ilon ja riemun määrää kun lapset saapuvat meitä ilahduttamaan. Jo pelkkä lasten näkeminen nuorentaa. Hoppulan päiväkoti on myös suunnitellut meille aina mukavan lauluhetken. Nyt Hoppulan päiväkoti vieraili meillä ihan kesälomansa kynnyksellä tuomassa vielä kesämieltä.

Hopun palvelukeskuksen pihalla järjestetään kesäisin vihtatalkoot. Ja nyt kelpaa järjestääkin, kun meillä on käytössämme hieno Sepon puisto. Vihtatalkoita pidettiin tänä kesänä ennen juhannusta hyvän musiikin säestämänä. Hyvät vihdat saimme saunaan.

SPR:n vapaaehtoisten vierailu


Kuva 2.

SPR:n vapaaehtoiset käyvät ilahduttamassa meitä joka lauantai ympäri vuoden. Usein ulkoilemme isolla porukalla ja nautimme päiväkahvit ulkona. Kesän aikana olemme muutenkin nauttineet usein päiväkahveja ulkona.

Lettukestit

Kuva 3.

Letut maistuvat aina hyvälle! Etenkin ulkona nautittuina. Tässäkin meitä auttoivat SPR:n vapaaehtoiset.

Grillillä

Kuva 4.

Kyllä se taitaa niin mennä, että ”hyvä ruoka, parempi mieli”. Kevään asukaskokouksissakin toivottiin makkaran paistoa. Kesällä viritimme grillin sisäpihalle ja nautimme Suomen kesästä ja grillimakkarasta.

Lentopalloa

Kuva 5.

”Ei ole mua, on vaan me”. Lentopalloa koko ikä lentopallokaupungissa, eikös vaan? Viritimme kotikutoisen verkon päiväsaliin ja saimme aikaan hyvän pelin. Tämä oli muuten hauskaa ja teemme varmasti uudestaan!

Mattorannassa

Kuva 6.

Arjen helmihetkiä ovat myös tavalliset arkiset askareet. Kävelimme mattorantaan ja kesäauringon helliessä nautimme mäntysuovan tuoksusta ja mattopyykistä.

Jussi 7

Retkellä

Kuva 7 ja kuva 8.

Retket kuuluvat kesään ja yksi parhaista retkikohteistamme täällä Sastamalassa on ehdottomasti Pyhän Olavin kirkko. Samalla reissulla saa nauttia upeasta kansallismaisemastamme ja kirkon kauniista sisätiloista. Tästä riittää muisteltavaa vielä pitkään.

Heinäkuun vaihtuessa elokuuksi kävimme myös Laiturikahvilassa yhdessä avantouimareiden kanssa. Mutta se onkin sitten jo toinen juttu…

 

Mervi Marttila
Kirjoittaja toimii yksikön esimiehenä Jussinkodissa


24. heinäkuuta 2016 15.15

Kesä jatkuu Kivilinnalla

Pirunvuori Ellivuoressa on ollut suosittu matkakohde jo 1800-luvun puolivälistä lähtien ja on sitä edelleen. Tulassa syntynyt ja Turussa opiskellut taiteilija Emil Danielssonkin ihastui jylhiin karkkulaisiin maisemiin niin, että rakennutti itselleen taiteilija-ateljeen Pirunvuorelle vuonna 1906. Ateljeen seinät ovat noin parimetriset ja niiden materiaali on viereisestä pirunpellosta kerättyjä kiviä. Kivet sovitettiin toistensa lomaan niin hyvin, että laastia ei tarvittu lainkaan ja kolot tilkittiin sammaleilla sekä hiekalla. Jylhät maisemat innostivat häntä maisemamaalaukseen mutta Emil ikuisti mielellään myös paikallisia ihmisiä maalauksiinsa. Danielsson asui vaimonsa Sagan kanssa kaikki kesät Pirunvuoren maisemissa lukuun ottamatta yhtä Italiassa vietettyä vuotta. Danielssonit testamenttasivat Kivilinnan ja parikymmentä maalausta Tyrvään seudun kotiseutuyhdistykselle, joka puolestaan lahjoitti ne edelleen Vammalan kaupungille. Nykyisin Kivilinnan omistaa Sastamalan kaupunki.

 kivilinna                     

Vierailijat tervetuloa Kivilinnaan. (Valokuva: Arja Valtonen)

 Tapaa taiteilija työssään

Kivilinnan näyttelytoiminnan ja valvonnan järjestäminen on kulttuuripalveluiden tehtävä. Tämän kesän näyttely saatiin sovittua hyvissä ajoin, kun kuvataitelija Heidi Piippo otti jo syksyllä yhteyttä ja kertoi olevansa halukas järjestämään näyttelyn Kivilinnassa kesällä 2016. Hänen näyttelynsä nimi on Luonto minussa. Taiteilija kertoo näyttelystään seuraavin sanoin : Näyttelyn teema, luonto voidaan ajatella sekä ihmisluontoon liittyvänä, psykologisena ilmiönä että luontosuhteena, eli keskusteluna ihmisen ja luonnon välillä. Näyttelyssä esillä olevat työt ovat pääosin vuosien 2015-2016 aikana syntyneitä pronssiveistoksia.

Heidi Piippo myös työskentelee Kivilinnassa kesän 2016 aikana kesä- ja elokuun aikana viikonloppuisin klo 11-17. Hän kertoo näyttelyssä mukana olevista töistään ja havainnollistaa pronssiveistostensa monia eri työvaiheita.

Opas

Opas. (Kuva: Leena Vainio)

Saga-rouva toivottaa vieraat tervetulleiksi

Elokuussa lauantaina 20. päivä vietetään Kivilinnan 110-vuotisjuhlia. Paikalla on Saga-rouva ja passuriplikkoja pannu kuumana. Ellivuoreen voi tulla MS Liekoveden kyydissä ja kiivetä sitten Kivilinnalle kahville sekä ottaa osaa Sastamalan oppaiden opastetulle Pirunvuoren kierrokselle. Samalla reissulla pääsee tutustumaan Sastamalan harrastustoimintaan Harrastusmessuilla, jotka järjestetään VuoriHotellissa ja ympäristössä.

Kivilinna on avoinna kesä- ja elokuussa viikonloppuisin klo 11-17 välisenä aikana sekä heinäkuussa joka päivä klo 11-17 välisenä aikana. Kivilinnaan on vapaa pääsy.

 

Päivi Mäki-Kerttula


22. kesäkuuta 2016 11.20

Näkymätön työ näkyy onnistuneena tapahtumana

Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään Sastamalassa juhannuksen jälkeen torstaina, perjantaina ja lauantaina 30.6.-2.7.2016. Kirjanystäviä hemmotellaan notkuvilla kirjapöydillä sekä runsaalla ja monipuolisella ohjelmalla jo 32. kerran.

Uuden luominen lähtee vanhan arvioinnista

Festivaalin järjestelyiden eteen on tehty töitä koko vuosi. Tapahtuman valmistelut aloitetaan syksyllä, kun mietitään menneen kesän tapahtuman onnistumiset ja parannettavat kohdat. Sen jälkeen aloitetaan seuraavan tapahtuman suunnittelu miettimällä tulevan vuoden teema, jonka pohjalle visuaalinen ilme sekä ohjelma rakennetaan.

Syksyn aikana tehdään ensimmäiset esiintyjävaraukset, teemakuvan ja markkinointimateriaalien pohjien valinta ja tilaaminen sekä antikvaaristen kirjakauppiaiden paikkavaraukset.

Heti alkuvuodesta aloitetaan esitteen kokoaminen viimeistelemällä ohjelma, myymällä ilmoituksia esitteeseen, tekemällä näytteilleasettajien paikkavaraukset, sopimalla taitosta ja painatuksesta. Esitteen valmistuminen ajoitetaan niin, että se saadaan jakoon esim. Kotimaan matkamessujen yhteyteen.

VKP_esite
Uunituore vuoden 2016 esite messuille lähdössä.

 

Tapahtuma vaatii paljon yleisölle näkymätöntä työtä

Kevään aikana tehdään monet anomukset, sopimukset, suunnitelmat, ilmoitukset ja tilaukset eri toimijoille. Tapahtuman tiedottamista ja markkinointia tehdään lehti-ilmoituksin, tiedottein, päivittämällä nettisivuja ja sosiaalista mediaa ja jakamalla esitettä ympäri Suomen. Rahoitusta varten tehdään anomuksia Opetus- ja kulttuuriministeriölle, kaupungille sekä monille säätiöille. Festivaaliin liittyviä oheistuotteita mietitään, suunnitellaan ja tilataan sekä myydään nettikaupassa ja itse tapahtumassa.

Mitä lähempänä tapahtuman ajankohta on, sitä enemmän on pieniä ja isoja viilattavia asioita, jotka hoidettuna eivät välttämättä kävijöille näy mutta hoitamattomina haittaavat monen oloa ja eloa.

tyopoyta
Toiminnanjohtajan työpöytä kesäkuussa.

Vain yksi tavoite: jokaiselle kävijälle mahdollisimman onnistunut festivaalielämys

Onnistuakseen tapahtuma tarvitsee motivoituneet ja sitoutuneet työntekijät ja talkoolaiset. Vanhan kirjallisuuden päivillä on ollut ilo saada vuodesta toiseen parhaat voimat käyttöönsä tapahtuman ajaksi. Festivaalin eteen tekee töitä iso joukko kaupungin työntekijöitä sekä kaupungissa toimivia yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityisiä.

Valtakunnallisia yhteistyötahoja ovat mm. Bibliofiilien Seura ry, Suomen Tietokirjailijat ry, kaikki näytteilleasettajat, antikvaariset kirjakauppiaat ym. Ohjelmaa suunnittelee ja toteuttaa ohjelmajohtajan vetämä ohjelmavaliokunta. Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n toimintaa ohjaa puheenjohtajan johdolla hallitus sekä jäsenistö.


Kaikki työ tähtää siihen, että tapahtumaan tulevat kävijät saavat mahdollisimman onnistuneen festivaalikäynnin. Toiveena on, että kävijä löytää myyntipöydiltä mieluisaa ostettavaa, kuulee sykähdyttäviä esityksiä, tekee löytöjä huutokaupassa, onnistuu parkkeeraaman autonsa, saa vatsansa täyteen hyvää ruokaa, tapaa tuttuja ja nauttii lämminhenkisestä kesän parhaasta kirjafestarista sydämensä kyllyydestä.

VKP_yleiso
Kävijöille tätä työtä tehdään. (Kuva: Hannu Moilanen)


Tervetuloa Vanhan kirjallisuuden päiville sinä joka olet jo monta kertaa siellä käynyt mutta myös sinä, joka et vielä ole löytänyt tietäsi Sylvään notkuvien kirjapöytien ja mielenkiintoisen ohjelman äärelle.

 

Päivi Mäki-Kerttula
toiminnanjohtaja
Vanhan kirjallisuuden päivät 


7. kesäkuuta 2016 13.10

Apua arkeen –lainaamosta apua arkeen

Perhepalveluverkosto on toiminut Sastamalassa aktiivisesti jo muutaman vuoden ajan. Tavoitteenamme on vahvistaa kuntalaisten elämänhallintaa siten, että verkoston toimijat ja palvelut olisivat helposti näkyvillä ja löydettävissä asiakkaita varten. Uusia palveluita on kehitetty ja ne pyritään tuomaan lähelle asiakkaita.

Apua lainattavissa kirjastokortilla

Yksi uusimmista tulokkaista on APUA ARKEEN -lainaamo, joka on toiminut Sastamalan pääkirjaston tiloissa noin kahden kuukauden ajan. Lainaamosta on saatavilla muun muassa lapsen ja nuoren oman toiminnan ohjausta ja ajan hahmottamista helpottavia sekä keskittymistä ja rentoutumista lisääviä apuvälineitä.

apuvälineitä_1
Keskittymistä voi parantaa esimerkiksi kuulosuojaimilla, tiimalasilla, aktiivirullalla ja terapiaketjulla.

apuvälineitä_4
Käytöksen liikennevalot, Timetimer -kello, ajastinkello ja nystyräjalat opettavat rauhoittumista.

apuvälineitä_3
Painotuotteiden on todettu helpottavan hermostojärjestelmää ja edistävän oikeanlaista valppaustasoa.

Ikäihmiset voivat lainata esimerkiksi ruokailu- ja ruuanvalmistustilanteisiin liittyviä pienapuvälineitä sekä kehon hallintaa ja voimaa harjoittavia välineitä.

apuvälineitä_2
Pystykahvainen juustohöylä, kannenavaaja, nappikoukku ja yleisavaaja antavat apua keittiöpuuhissa.

apuvälineitä_5
Poimintapihdit, avaajahattu, yleissakset ja pikkusakset ovat apuna arjen askareissa.

On tärkeää saada kokeilla välineen hyötyä ennen ostopäätöstä, tämä mahdollistuu nyt lainaamon avulla. Jokaisesta välineestä löytyy käyttöohjeet ja niitä saa lainata kirjastokortilla.

Tervetuloa tutustumaan ja lainaamaan arjen apuvälineitä!

Aurinkoista kesää kaikille toivottaen

Pirita Rantanen

Perhepalvelukoordinaattori
Perhepalveluverkosto

                       


27. toukokuuta 2016 14.55

Kirjastojen kaupunki

Suomen kirjapääkaupunki Sastamala saa olla ylpeä kirjastoverkostaan. Kirjastolaisten ammattitapaamisissa maininta kirjaston kahdeksasta toimipisteestä ja kirjastoautosta herättää usein kollegoissa ihastusta – ehkä jopa pientä kateutta. Vertailukohtina mainittakoon vaikkapa 32700 asukkaan Ylöjärvi, jolla on kolme toimipistettä ja kirjastoauto, tai Nokia, jonka 32800 asukasta palvellaan kahden toimipisteen ja kirjastoauton voimin.

tatu ja patukin käy kirjastoautossa
Tatu ja Patu kirjastoautossa. (Kuva: Päivi Mäki-Kerttula)

Vireä verkosto

Syyt Sastamalan laajaan kirjastoverkkoon ovat niin historialliset kuin maantieteelliset. Sastamalan syntyessä vuonna 2009 Vammalan, Mouhijärven, Suodenniemen, Äetsän, Kiikan, Stormin ja Karkun kirjastot yhdistyivät Sastamalan kaupunginkirjastoksi. Vuonna 2012 joukon jatkoksi saatiin vielä Kiikoisten kirjasto. Kirjasto on säilynyt tärkeänä lähipalveluna laajan pinta-alan kattavassa kaupungissa. Kirjastoauton avulla syrjemmälläkin asuvat pääsevät käsiksi kirjaston palveluihin.

pojatkin_lukee_stormin_kirjastossa
Stormin kirjastossa pojatkin lukee. (Kuva: Saija Rajamäki)

Sastamalan kaupunginkirjasto koostuu monenlaisista, erikokoisista ja erilaisista kirjastoista. Osa asiakkaista käy useammissa toimipisteissä, mutta moni käyttää ainoastaan lähikirjastoaan. Omassa ”kotikirjastossa” asioidessa asiakkaille ei välttämättä aina tule mieleenkään, että se on osa suurempaa kokonaisuutta. Todellisuudessa kirjaston toimipisteiden välillä liikkuvat jatkuvasti niin aineisto kuin henkilökuntakin.

Kiitäviä kirjoja

Työteekin hoitama sisäinen kuljetus vie päivittäin kassikaupalla kirjoja, DVD:itä ja CD-levyjä ynnä muuta kirjaston toimipisteestä toiseen. Näin asiakas voi saada päivässä-parissa haluamansa aineiston mihin tahansa Sastamalan kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Parhaimmillaan aamulla tehdyn varauksen saa noutaa lähikirjastostaan vielä samana iltapäivänä. Tämä palvelu on asiakkaille maksuton ja lisää kirjastoaineiston hyödyntämistä, kun käsillä on oman lähikirjaston kokoelman ohella koko Sastamalan alueen aineisto.

kuljetuskassit eri toimipisteisiin (1)
Pääkirjaston kuljetuskassit lähdössä eri toimipisteisiin. (Kuva: Kaisa Palomäki)

Kahden euron varausmaksulla asiakkaiden ulottuvilla on lisäksi kaikkien muidenkin Pirkanmaan kirjastojen tarjonta. PIKI-kirjastojen väliset seutukuljetukset ajetaan kahdesti viikossa, joten varaamansa aineiston saa melko nopeasti hyppysiinsä mistäpäin Pirkanmaata tahansa.

Vauhdikasta väkeä

Kirjastoaineiston lisäksi myös kirjaston henkilökunta löytää itsensä milloin miltäkin puolen kaupunkia. Esimerkiksi Stormin ja Karkun kirjastonhoitajat työskentelevät kaksi päivää viikosta ”omissa” toimipisteissään ja muuten pääkirjastolla. Toisinaan muista toimipisteistä tullaan työkiertoon pääkirjastolle ja pääkirjastolta taas lähdetään muihin toimipisteisiin. Sastamalan kaupunginkirjaston kirjavinkkarit kiertävät muiden töidensä ohella kaupungin kirjastoissa ja kouluissa aina sen mukaan, mihin heitä pyydetään.

Työvuorolistan kokoaminen on edellä mainituista syistä välillä melkoista palapeliä. Yhden ollessa lomalla, toisen sairaana, kolmannen koulutuksessa ja neljännen tekemässä kirjavinkkausta pitäisi huomata vielä huolehtia, että kaikissa toimipisteissä olisi joku avaamassa ovia ja pitämässä putiikkia pystyssä. Yleensä kuvio kuitenkin saadaan tavalla tai toisella toimimaan ja työntekijät ovat toistaiseksi olleet (enimmäkseen) oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Henkilökunnan kesken vallitseva hyvä henki, huono huumori ja tekemisen meininki auttavat venymään tarvittaessa moneen suuntaan. Kaiken keskiössä on asiakaspalvelu, josta ei tingitä muutoin kuin pakon edessä.

Rohkaistu retkeilemään!

Mitäpä jos uskaltautuisit omasta lähikirjastostasi suureen maailmaan ja lähtisit kirjojen ja henkilökunnan tapaan kierrokselle kirjapääkaupungin kirjastoihin? Näin kesän korvilla mikään ei liene parempi irtiotto arjesta kuin retkeily Sastamalan kauniissa maisemissa.  Samalla voit maistaa uusien, eksoottisten kirjastojen tarjontaa ja kenties lainata ennennäkemätöntä lomalukemista vieraan kirjaston hyllystä. Tarvitset vain seikkailumieltä ja kirjastokortin. Kortittakin saa toki poiketa – kirjasto on kaikille avoin. Yhteystiedot ja aukiolot voit tarkistaa täältä. Tervetuloa!

 

Kaisa Palomäki
kulttuurikirjastonhoitaja
Sastamalan kaupunginkirjasto


24. toukokuuta 2016 12.25

Kesää ja valmisteluja

Työnantajani on Sastamalan perusterveydenhuoltoa järjestävä Sotesi. Osanen Sastamalan kaupungin organisaatiota sekin. Oma historiani tämän työnantajan leivissä ei ulotu Sotesia kauemmas, vaan aloitin täällä sivuterveysasemalla vasta syksyllä 2012. Sidonnaisuuteni vanhoihin Sastamalan alueen kuntiin ja toimintoihin ovat liki olemattomat, koska olen alunperinkin muuttanut Sastamalaan. Näistä näkökulmista siis on jatkossa luvassa pohdintaa ja ehkä jopa asiaakin.

Kesä supistaa aukioloaikoja

Kesä, ehkä odotetuin vuodenaikamme on aivan kohta täällä. Kevät on jo pitkällä ja luonto vaihtoi värinsä valkeasta harmaan loskan kautta vihreään.

Vuokot

Ja mitä sitten tapahtuikaan? Kaikki säntäsivät kiireellä pihatöihin, ulkoilemaan ja nauttimaan lämmöstä. Meillä sivuterveysasemien suunnalla tämä taas tarkoittaa sitä, että kesäsulkuihin valmistautuminen on alkanut täyttä vauhtia.

Pääsääntöisesti sivuterveysasemat ovat suljettuina neljä viikkoa. Punkalaidun tekee tässä poikkeuksen kahden viikon sulullaan. Vammalan pääterveysasema ja päivystys palvelevat normaalisti koko kesän ajan.
Sulut alkavat 20.6 ja jatkuvat vuorotellen aina 14.8. asti. Tarkat päivämäärät löydät Sotesin nettisivuilta.

Reseptiasiat kuntoon

Ennen kesäsulkujen alkamista kannattaa hoitaa reseptiasiat kuntoon. Kaikkein helpoiten näet sähköiset reseptit Omakannasta. Sieltä näet tiedot reseptin kirjoitusajankohdasta, vanhenemisesta ja siitä, kuinka paljon määrättyä lääkettä on vielä jäljellä.  Pienellä vaivalla saa itsellensä helpomman kesän, kun ehtii ajoissa hoitamaan asian kuntoon. Ja uusimispyynnönkin voit nykyään tehdä näppärästi myös Omakannan kautta. Toki, mikäli lääkityksesi vaatii säännöllistä kontrollointia lääkärillä tai esimerkiksi verikokein, on hyvä huomioida, että nämä asiat ovat myös kunnossa.

Muista päivittää kotiapteekki

Ennen kuin ajatus vaihtuu aivan täysin kesävaihteelle, yksi asia kannattaa vielä kotioloissa huomioida: kotiapteekki. Niitä pieniä kolhuja, haavoja ja auringonpolttamia tulee aikalailla joka kesä vastaan. On paljon mukavampi alkaa hoitaa näitä vaivoja kotona, kun on sananmukaisesti kättä pidempää saatavilla. Lähin apteekki osaavine henkilökuntineen osaa neuvoa kattavasti järkevistä kotiapteekin sisällöistä ja siitä, minkälaisia tarvikkeita kotiin kannattaa hankkia.

On huomattavasti mukavampi hoitaa asiat ennakolta ja alkuvaiheessa hyvin, kuin pohtia myöhemmin, miltä kaikelta ongelmalta olisikaan pienellä varautumisella välttynyt.

Kesän valmistautumislistaksi suosittelen siis seuraavaa

-          Tarkista oman terveysasemasi mahdollinen sulkuaika Sotesin sivuilta.

-          Omakanta, reseptitiedot, tietojen ja suostumusten tarkistaminen.

-          Rokotussuojan tarkistaminen.

-          Kotiapteekin päivitys ja täydennys tarpeen mukaan.

 

Näillä eväin auringonpaistetta odottamaan!  

Piia Johansson
Sotesi
Kiikoisten terveysasema 

Lisätietoja:

www.kaypahoito.fi