Sastamalan kaupunki - Kirjastojen kaupunki
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Ajankohtaista


Tällä sivulla ei ole ajankohtaisia tiedotteita.

  RSS

Kaupungin koronatilannetiedotteet

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

27. toukokuuta 2016 14.55

Kirjastojen kaupunki

Suomen kirjapääkaupunki Sastamala saa olla ylpeä kirjastoverkostaan. Kirjastolaisten ammattitapaamisissa maininta kirjaston kahdeksasta toimipisteestä ja kirjastoautosta herättää usein kollegoissa ihastusta – ehkä jopa pientä kateutta. Vertailukohtina mainittakoon vaikkapa 32700 asukkaan Ylöjärvi, jolla on kolme toimipistettä ja kirjastoauto, tai Nokia, jonka 32800 asukasta palvellaan kahden toimipisteen ja kirjastoauton voimin.

tatu ja patukin käy kirjastoautossa
Tatu ja Patu kirjastoautossa. (Kuva: Päivi Mäki-Kerttula)

Vireä verkosto

Syyt Sastamalan laajaan kirjastoverkkoon ovat niin historialliset kuin maantieteelliset. Sastamalan syntyessä vuonna 2009 Vammalan, Mouhijärven, Suodenniemen, Äetsän, Kiikan, Stormin ja Karkun kirjastot yhdistyivät Sastamalan kaupunginkirjastoksi. Vuonna 2012 joukon jatkoksi saatiin vielä Kiikoisten kirjasto. Kirjasto on säilynyt tärkeänä lähipalveluna laajan pinta-alan kattavassa kaupungissa. Kirjastoauton avulla syrjemmälläkin asuvat pääsevät käsiksi kirjaston palveluihin.

pojatkin_lukee_stormin_kirjastossa
Stormin kirjastossa pojatkin lukee. (Kuva: Saija Rajamäki)

Sastamalan kaupunginkirjasto koostuu monenlaisista, erikokoisista ja erilaisista kirjastoista. Osa asiakkaista käy useammissa toimipisteissä, mutta moni käyttää ainoastaan lähikirjastoaan. Omassa ”kotikirjastossa” asioidessa asiakkaille ei välttämättä aina tule mieleenkään, että se on osa suurempaa kokonaisuutta. Todellisuudessa kirjaston toimipisteiden välillä liikkuvat jatkuvasti niin aineisto kuin henkilökuntakin.

Kiitäviä kirjoja

Työteekin hoitama sisäinen kuljetus vie päivittäin kassikaupalla kirjoja, DVD:itä ja CD-levyjä ynnä muuta kirjaston toimipisteestä toiseen. Näin asiakas voi saada päivässä-parissa haluamansa aineiston mihin tahansa Sastamalan kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Parhaimmillaan aamulla tehdyn varauksen saa noutaa lähikirjastostaan vielä samana iltapäivänä. Tämä palvelu on asiakkaille maksuton ja lisää kirjastoaineiston hyödyntämistä, kun käsillä on oman lähikirjaston kokoelman ohella koko Sastamalan alueen aineisto.

kuljetuskassit eri toimipisteisiin (1)
Pääkirjaston kuljetuskassit lähdössä eri toimipisteisiin. (Kuva: Kaisa Palomäki)

Kahden euron varausmaksulla asiakkaiden ulottuvilla on lisäksi kaikkien muidenkin Pirkanmaan kirjastojen tarjonta. PIKI-kirjastojen väliset seutukuljetukset ajetaan kahdesti viikossa, joten varaamansa aineiston saa melko nopeasti hyppysiinsä mistäpäin Pirkanmaata tahansa.

Vauhdikasta väkeä

Kirjastoaineiston lisäksi myös kirjaston henkilökunta löytää itsensä milloin miltäkin puolen kaupunkia. Esimerkiksi Stormin ja Karkun kirjastonhoitajat työskentelevät kaksi päivää viikosta ”omissa” toimipisteissään ja muuten pääkirjastolla. Toisinaan muista toimipisteistä tullaan työkiertoon pääkirjastolle ja pääkirjastolta taas lähdetään muihin toimipisteisiin. Sastamalan kaupunginkirjaston kirjavinkkarit kiertävät muiden töidensä ohella kaupungin kirjastoissa ja kouluissa aina sen mukaan, mihin heitä pyydetään.

Työvuorolistan kokoaminen on edellä mainituista syistä välillä melkoista palapeliä. Yhden ollessa lomalla, toisen sairaana, kolmannen koulutuksessa ja neljännen tekemässä kirjavinkkausta pitäisi huomata vielä huolehtia, että kaikissa toimipisteissä olisi joku avaamassa ovia ja pitämässä putiikkia pystyssä. Yleensä kuvio kuitenkin saadaan tavalla tai toisella toimimaan ja työntekijät ovat toistaiseksi olleet (enimmäkseen) oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Henkilökunnan kesken vallitseva hyvä henki, huono huumori ja tekemisen meininki auttavat venymään tarvittaessa moneen suuntaan. Kaiken keskiössä on asiakaspalvelu, josta ei tingitä muutoin kuin pakon edessä.

Rohkaistu retkeilemään!

Mitäpä jos uskaltautuisit omasta lähikirjastostasi suureen maailmaan ja lähtisit kirjojen ja henkilökunnan tapaan kierrokselle kirjapääkaupungin kirjastoihin? Näin kesän korvilla mikään ei liene parempi irtiotto arjesta kuin retkeily Sastamalan kauniissa maisemissa.  Samalla voit maistaa uusien, eksoottisten kirjastojen tarjontaa ja kenties lainata ennennäkemätöntä lomalukemista vieraan kirjaston hyllystä. Tarvitset vain seikkailumieltä ja kirjastokortin. Kortittakin saa toki poiketa – kirjasto on kaikille avoin. Yhteystiedot ja aukiolot voit tarkistaa täältä. Tervetuloa!

 

Kaisa Palomäki
kulttuurikirjastonhoitaja
Sastamalan kaupunginkirjasto