Sastamalan kaupunki - Blogi
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
31. maaliskuuta 2020 14.50

Etämuskaria: Missä ne videot viipyy??

Vielä helmikuussa laulettiin ja soitettiin muskareissa yhdessä lasten kanssa. Tänä talvena ajankohtainen oli Heli Vapaakallion laulu ”Missä se pakkanen viipyy”, jossa mainittua ”kurahousurumbaa ja lätäkközumbaa” moni muskarilaisista oli harrastanut liki kyllästymiseen saakka. Ihmeteltiin siis säätä ja muskariopettajien mielissä alkoi vähitellen pyöriä kevään lastenkonsertin ja kevätjuhlaohjelmiston valmistelu. Sitten menikin koko maailma nurin.

Turvallinen etä

Muskari perustuu läheiseen kontaktiin lasten kanssa, siksi olikin itsestään selvää, että lähiopetus lakkasi sosiaalisten rajoitusten tultua voimaan. Mutta mitä tilalle? Poikkeukselliseen aikaan kaivattaisiin varmasti piristystä. Pienten lasten kanssa arki on usein haastavaa, joten livestriimaukset eivät tuntuneet toimivalta vaihtoehdolta. Siispä jotain nettiin jaettavaksi. Videoita. Videoita???!!!

Videoiden tekeminen ja jakaminen ei varsinaisesti ollut keski-ikäisen nettitunnettavuutta viimeiseen asti välttelevän ei-diginatiivin ensimmäinen ykkösvaihtoehto. Oma kamerakammo kuitenkin vähän myös hävetti. Siispä työvaatteet niskaan, makuuhuoneen rauhoittavien sävyjen (ja tukevan, suljettavan oven) pariin vähän rekvisiittaa ja perheen teini-ikäiseltä lainattu videokamera jalustaan. Alkuun tietenkin tarvittiin myös se teini-ikäinen käyttämään kameraansa. Äidin laulamisen ja leikkimisen seuraaminen oli teinin mielestä ylettömän gringeä. Onneksi oppimiskykyinen äiti ymmärsi melko nopeasti, miten tehdä ihan itse ja teini voitiin vapauttaa.

Harhoissa elänyt

Kokematon muskarikuvailija kuvitteli, että etävideot syntyisivät suunnilleen sormia napsauttamalla. Kamera päälle, vähän iloista jutustelua ja laulua - homma tehty. Viikon työrupeaman (jota on viivyttänyt mm. kolmen teinin etäkoulun ohjaaminen, niiden teinien jatkuva ruokkiminen, muut kotityöt, ikääntyneiden vanhempien kauppatavaroista huolehtiminen ja jopa lykkääntynyt koiran trimmaus) jälkeen netissä on vasta yhden ryhmän ensimmäinen tuntikokonaisuus. Mikä mättää?

No. Jo ensimmäinen video vaati noin kymmenen uusintaottoa. Sanat sekosivat, laulu vingahteli, katse harhaili, jokin kolisi taustalla… ja valaistus! Parempi, ettei siitä sano mitään. Leikkilauluista piti ennen kuvaamista kysyä luvat rajattuun julkaisuun niiden tekijöiltä. Moniin lauluihin halusi säestyksen taustalle, jolloin se piti ensin nauhoittaa, mutta nauhoituksetkin vaativat useamman oton, ennen kuin päästiin laulu alusta loppuun isommitta virheittä. Elävän yleisön edessä voi vähän mokailla ja seota sanoissaan. Videolla se näyttää, no, typerältä. Omat virheet siis. Toisten vastaavat ovat vain sympaattisia.

 

Kaikki voi mennä pieleen

Tietenkin myös tekniikka petti jatkuvasti. Videokameran akku loppui tai tallennustila tuli täyteen. Teinin kanssa koulutettiin toisiamme vuoroin kouluaineiden, vuoroin editointiohjelman parissa. Videoiden siirtäminen koneelle kesti. Videoiden viimeistely kesti. Tallentaminen kesti. Siirtäminen jaettuihin kansioihin kesti.

Tätä blogitekstiä ryhdyin kirjoittamaan, kun videokamera ilmoitti, että se haluaa elvyttää (recover) dataansa, mitä se ikinä tarkoittaakaan. Viesti pyörii kameran ruudussa jo toista tuntia, mutta data ei liene vieläkään elvytetty. Yksi lauluista (kukahan sen onkaan tehnyt ja olenko muistanut kysyä sen julkaisuun lupaa?) odottaa pääsyä 3–5 -vuotiaiden kansioon, mutta kamera junnaa elvytystehtävissään.

This too shall pass

Mikä onkaan tarinan opetus? Kun ovi sulkeutuu, videokamera aukeaa. Yli kymmenen videopätkän kuvaamisen jälkeen nahka on paksuuntunut, rutiini kasvanut ja videot syntyvät nopeammin. Ei tässä itseään koko maailmalle olla altistamassa, niille tutuille rakkaille oppilaille vain. Tietoisena siitä, että musiikkiopiston etäopetus tukee lasten ja nuorten normaalin pävä- /viikkorytmin säilymistä= normaalia elämää. Ja se toinen opetus? Kysy teiniltä. Muistikortti irti, akku irti, ja kamera on elpynyt.

Emilia Natunen

Kirjoittaja on Sastamalan Musiikkiopiston musiikin varhaiskasvatuksen opettaja.


3. lokakuuta 2018 9.05

Kohtaamisia kirjaston Vintillä

Sastamalan kaupungin pääkirjaston yläkertaan avattiin torstaina 30.8.2018 kohtaamispaikka Vintti. Koko kaupungin olohuoneessa tarjotaan matalan kynnyksen palveluita ilman ajanvarausta. Vintissä asiakkaat voivat halutessaan saada ohjausta ja tukea perheen arkeen, osallistua vertaistoimintaan sekä vain tavata toisiaan. Palveluiden sisältöä on rakennettu asiakkaiden toiveet huomioiden ja toimintaa järjestetään jo alkuvaiheessa monien eri toimijoiden (kaupunki, srk ja kolmas sektori) organisoimina.

Asiakkaat suunnittelemassa palveluja

Sastamalalaisten lapsiperheiden odotuksia ja toivomuksia kyseltiin toimintatutkimuksen menetelmin. Keskeisenä kiinnostuksen kohteena oli perheiden tukeminen asiakkaan näkökulmasta. Tutkimuksen aineisto kerättiin nettikyselyllä, yksilöhaastatteluilla sekä kuntalaisfoorumissa käydyistä keskusteluista saaduilla materiaaleilla.

Paikka yhdessäololle ja palveluohjaukselle

Tutkimustulokset osoittivat, että perheet kaipaavat paikkaa ja aikaa yhdessäololle. Vertaistuen merkitys vanhemmuudelle koettiin merkittävänä.

Perheet kaipaavat konkreettista tietoa eri palveluista ja mahdollisuutta keskusteluun asiantuntijan kanssa. Palveluohjausta kaivataan, jotta olemassa olevat palvelut, olivat ne mitä tahansa lapsiperhepalveluja, ovat jatkossa paremmin asiakkaiden tiedossa ja jotta oikea palvelu löytyy helpommin ja nopeammin.

Useat eri toimijat ovat osoittaneet aktiivisuutensa jo Vintin alkutaipaleella. Toimintaa arvioidaan ja kehitetään jatkossakin asiakkailta saadun palautteen avulla. Tavoitteena on muodostaa Vintistä paikka, jossa lasten, nuorten ja perheiden omia voimavaroja, elämänhallintaa sekä osallisuuden ja kohdatuksi tulemisen kokemuksia pystytään voimistamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Salla Vainionperä
sosionomi (YAMK) - opiskelija

 


14. helmikuuta 2018 12.20

Miten meillä syödään?

”Nykynuorten” tekemiset ja tekemättä jättämiset ovat puhututtaneet vanhempia sukupolvia varmasti aikojen alusta saakka, eikä syöminen tee tässä suhteessa poikkeusta. Onneksi keskustelun tueksi on myös tutkittua tietoa mm. vuodesta 1996 kerätyn Kouluterveyskyselyn muodossa. Elämäntapojen osalta siinä kerätään tietoa myös ruokailutottumuksista. Tuoreimmat tulokset viime vuodelta viittaisivat siihen, että Sastamalassa – ja oikeastaan muuallakin Suomessa – vakiintuneet ruoka-ajat menettävät suosiotaan. Kysely ei kata välipalojen käyttöä, mutta valistuneena arvauksena voi pitää välipalojen lisääntymistä samassa tahdissa.

Esimerkiksi päivittäinen aamupala unohtuu ikäryhmästä riippuen vähintään viidenneksellä. Näin vastasivat 4.- ja 5.-luokkalaiset Sastamalassa:

                       

 Ruoka 1

 Ei syö aamupalaa joka arkiaamu, % (8.- ja 9.-lk, lukio, ammattikoulu):

Ruoka 2

Lounaan osalta tilanne on ainakin alakoulussa hieman parempi. Alakoululaiset käyvät vielä useimmiten syömässä koululounaan, vaikkei tarjottimelle aina päätyisikään kaikkia tarjottuja ruokia. Sastamalalaisista 4.–5.-luokkalaisista 82 % syö koululounaalla päivittäin pääruoan, salaattia tai raastetta syö 66 %, maitoa tai piimää ottaa 64 % ja leipää syö 37 %. Valtakunnallisella tasolla Sastamalan tulos on hieman keskivertoa parempi eli lähes 22 % kyselyn täyttäneistä syö päivittäin kaikki aterian osat.

Alakoulun jälkeen kiusaus jättää koululounas kokonaan väliin näyttäisi kasvavan. Eniten lounastaukoa arvostavat lukiolaiset, joista kuitenkaan viidennes ei syö koululounasta päivittäin. Yläasteella joka neljäs oppilas syö koululounaan harvemmin kuin päivittäin, ammattikoululaisista näin tekee runsas kolmannes.   

Ei syö koululounasta päivittäin, % (8.- ja 9.-lk, lukio, ammattikoulu):

Ruoka 3

Kouluterveyskysely ei kartoita eri ruokaryhmien käyttöä muuten kuin kasvisten, marjojen ja hedelmien osalta. Niiden vähäinen käyttö jopa vähän yllättää. Juuri tämän ruokaryhmän pitäisi muodostaa terveellisen ruokavalion perusta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kasvisten pitäisi olla jokapäiväinen valinta, mielellään runsaina annoksina. Samalla herää kysymys, mitkä muut ruoat sitten täyttävät kasvisten jättämän tyhjiön?

4.- ja 5.-luokkalaiset, jotka eivät syö päivittäin kasviksia, marjoja tai hedelmiä:

Ruoka 4

 

Ruoka 5

Yläkoululaisilla on jo enemmän sääntö kuin poikkeus, ettei kasviksia syödä päivittäin. Näin vastasivat 8.- ja 9.-luokkalaiset:

Ruoka 6

Antavatko Kouluterveyskyselyn tulokset aihetta huoleen? Kenties, tietyin varauksin. On hyvä huomioida, että kyselytutkimukseen sisältyy aina epätarkkuutta. Toinen huomio liittyy aikuisen vastuuseen: lapsi tai nuori ei itse päätä jääkaapin sisällöstä, joten ruokavalio heijastaa lopulta aina aikuisen valintoja.

Huolta herättää kuitenkin se, ovatko syömiseen liittyvät elämänhallinnan taidot osittain katoamassa. Terveyden näkökulmasta olisi hyvä syödä jonkinlaisten ruoka-aikojen mukaan, sillä ihmisen fysiologia ei ole sopeutunut naposteluun. Hyötyä olisi myös kyvystä tunnistaa nälän ja kylläisyyden tunteet; niiden avulla ihminen sääteli syömistään ennen kuin dieetit keksittiin. Jos vielä opitaan syömään monipuolisesti ja vaihtelevasti, ruumis saa tarvitsemansa ravintoaineet ja mieli kaipaamansa nautinnon.

Maksuton kouluruokailu omalta osaltaan tukee ruokakasvatusta. Suomessa oppilaalla on mahdollisuus syödä ilmaiseksi monipuolinen ateria yhdessä muiden kanssa, saman pöydän ääressä. Kuuden viikon kiertävä ruokalista tuo eteen välillä uusia ruokalajeja tai uusia raaka-aineita. Mitä monipuolisemmin eri ruokiin tutustuu, sen paremmat ovat lähtökohdat aikuisena syödä myös niitä terveellisenä pidettyjä ruokia, jotka usein ovat opittuja makuja. Kulissien takana joku on vieläpä miettinyt ruokien ravintoarvoja: kouluruokailua ohjaavat ravitsemussuositukset, joten ruoan laatu ei ole kiinni yksittäisen ihmisen mielikuvista tai hetkellisestä trendistä. Joukkoruokailun avulla voidaan tasata hyvinvointieroja.

Terve ja liikkuva Sastamala -hanke näkyy ruokapalveluissa siten, että vuoden 2018 aikana on tarkoitus ottaa käyttöön Sydänmerkki. Sydänmerkki viestii asiakkaalle aterian terveellisyydestä ja auttaa ruokapalvelua esimerkiksi reseptien hiomisessa. Omalta osaltamme olemme mukana talkoissa fiksun syömisen puolesta: minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

 

Ravitsemusterapeutti Ildikó Piispanen, Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy


2. tammikuuta 2018 9.00

Terveisiä LAPE:sta ja YAMK:sta!

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on vuosina 2017–2018 toteutettava hallituksen kärkihanke, jonka avulla tehdään muutosta kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita sekä lapsen oikeuksia ja tietoperustaisuutta vahvistavaa toimintakulttuuria. Muutoksella pyritään vahvistamaan lasten, nuorten ja perheiden omia voimavaroja, elämänhallintaa sekä osallisuuden ja kohdatuksi tulemisen kokemuksia.

Pirkanmaa on valinnut erityiseksi kehittämisen kohteeksi perhekeskustoimintamallin, johon sisältyy vanhemmuuden ja parisuhteen tuki, eropalvelut sekä maahanmuuttajapalvelut. Perhekeskustoimintamallilla tarkoitetaan lasten ja perheiden matalan kynnyksen lähipalveluiden verkostoa, jossa lapsiperheet saavat kokonaisvaltaista apua oikeaan aikaan. Mallin avulla voidaan verkostoida ja sovittaa yhteen julkisia hyvinvointipalveluita sekä järjestöjen, seurakuntien ja yksityisten toimijoiden toimintoja lasten ja perheiden kokonaisvaltaiseksi auttamiseksi. Lisäksi Pirkanmaa on sitoutunut edistämään lapsiystävällistä toimintakulttuuria.

Perhekeskustoimintamalliin kuuluu myös kaikille lapsiperheille avoin kohtaamispaikka, jossa lapset, nuoret ja perheet voivat tavata toisiaan, osallistua vertaistoimintaan sekä halutessaan saada ohjausta ja tukea pulmatilanteisiinsa.

Sastamalassa kohtaamispaikan suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Kohtaamispaikalle on osoitettu toimivat ja viihtyisät tilat pääkirjastolta. Alkuvuodesta kaupunki ja kolmas sektori suunnittelevat tulevaa yhteistyötä; jo nyt näyttäisi lupaavalta, kun useampi taho on ilmaissut halunsa yhteisen toiminnan järjestämiseen.

Opiskelen Satakunnan ammattikorkeakoulussa sosionomi YAMK-tutkintoa ja opintoihini liittyen suunnittelen ja toteutan kohtaamispaikkatoiminnan suunnittelua yhdessä perheiden kanssa. On tärkeää saada lapset, nuoret ja vanhemmat mukaan kehittämistyöhön, jotta kohtaamispaikasta tulee sastamalalaisia perheitä parhaimmalla mahdollisella tavalla palveleva. Uskon kohtaamispaikan tyyppiselle matalan kynnyksen palvelulle myös Sastamalassa olevan tilausta.

Kohtaamispaikka tulee toimimaan mm. vertaisryhmien tapaamispaikkana; yhteisönä ja verkostona. Ihmisethän ovat ryhmäolentoja; he toimivat yhdessä, toimivat ryhmissä, toimivat sosiaalisen paineen alla ja rakentavat yhdessä sosiaalista todellisuutta, joka muodostaa ison osan elämisen ympäristöstä. Yhteisöllisyys on ihmislajin syntymisen ja säilymisen edellytys ja ihmisen koko identiteetti määräytyy suhteessa yhteisöön. Yhteisössä jaetaan ja opitaan. Yhteisöllisyydellä on pääasiallisesti positiivinen vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme.

Kohtaamispaikasta voi tulevaisuudessa saada matalankynnyksen palvelut, joita voi käyttää ilman ajanvarausta. Elämän arkiset kriisit tulevat nopeasti ja ongelmat voivat pahentua pienessä ajassa. Harva osaa varata aikaa kuukausia etukäteen mahdollisten tulevien kriisien varalta. Tulevaisuudessa kirjastokäynnin yhteydessä voisi käydä keskustelemassa vaikkapa vanhemmuuden haasteista. Kohtaamispaikan myötä palveluista moni olisi saman katon alla, eri toimijoiden (kaupunki ja kolmas sektori) palvelut löytäisi samasta paikasta ja paikalla on keskeinen sijainti.

Millaisia toimijoita ja palveluja kohtaamispaikkaan halutaan ja millaista vastaanottotoimintaa siellä voisi olla? Millaisia olisivat toimivat, helposti saavutettavat ja arkea oikeasti auttavat palvelut? Mikä nykyisissä palveluissa on ollut hyvää, mistä juuri teidän perhe on saanut apua? Voisiko se olla tulevaisuudessa kohtaamispaikan palvelu?

Alkuvuoden aikana tullaan järjestämään useampi tilaisuus sekä kysely, joissa perheet saavat suunnitella ja ideoida kohtaamispaikan toimintaa. Seuraathan siis sosiaalista mediaa sekä paikallislehtiä; haluamme kohtaamispaikasta kaupunkilaisten yhteisen olohuoneen ja siihen tavoitteeseen päästäksemme tarvitsemme mielipiteitä, toiveita ja ideoita mahdollisimman monelta perheeltä. Tulethan kertomaan omat toiveesi!

 

Salla Vainionperä
sosionomi YAMK-opiskelija, lastentarhanopettaja, kolmen lapsen äiti


10. marraskuuta 2017 13.25

Liikkumisen riemun alkulähteillä!

Tässä kirjoituksessa kurkistetaan, miten Terve ja liikkuva Sastamala -projekti näyttäytyy varhaiskasvatuksen kentällä, tällä kertaa erityisesti täällä Keskustan päiväkodin arjessa.

Rohkenemme väittää, että ohjattua liikuntaa on toteutettu päiväkodeissa jo vuosikymmenten ajan. Tästä huolimatta esim. Reunamon (2016) mukaan ohjatusti reipasta liikuntaa kertyy lapsille yhteensä vain seitsemän minuuttia yhden viikon aikana. Sen lisäksi 3-6 vuotiaiden lasten päivähoitopäivästä reippaan fyysisen aktiivisuuden osuus on tällä hetkellä vain 10%. Nykytrendi onkin, että päivähoidon tulee tukea lasten omaehtoista liikuntaa ja että liikuntaa ja liikkumista tulee käyttää keskeisenä oppimisen välineenä. Tämä suuntaus lämmittää mieltämme erityisesti.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2016 ja siitä johdettu Sastamalan varhaiskasvatussuunnitelma 2017 sekä Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016 ovat niitä asiakirjoja, jotka ohjaavat toimintaamme ja joiden pohjalta Keskustan päiväkodissakin on käynnistynyt kehitysprosessi, jossa lasten liikkuminen on hyvin keskeisessä asemassa. Tämän syksyn aikana päiväkodin henkilöstöstä on koottu muun muassa työryhmä, joka on erityisesti keskittynyt pohtimaan näitä asioita. Muutosta liikkuvampaan arkeen on jo paljon tapahtunut, mutta prosessi etenee yhä.

liikkuminen_kooste

Mitä tähän hetkeen mennessä sitten on jo tapahtunut? Vuorohoidossa, jossa lasten päivähoitoon tuleminen ja lähteminen on pitkin päivää jatkuvaa, liikkuminen nähdään kokonaisvaltaisena tekijänä, jossa oppimisympäristön tulee olla liikkumiseen kannustava. Keskeistä onkin luoda oppimisympäristö, joka tukee lapsen omaehtoista liikkumista ja tarjoaa erilaisia liikkumisen mahdollisuuksia.
Kannustamme lasta mahdollisimman paljon arjen omatoimisuuteen. Esimerkiksi 1-vuotiaan Keijon (nimi muutettu) ruokailutilanne käynnistyy siitä, kun hän kiipeää omalle tuolilleen syömään. Aika mahtava tapa aloittaa ruokailu!
Myös liikuntavälineistöä on tuotu tarjolle lähemmäksi lasta niin sisällä kuin ulkonakin ja sisätiloja (esim. käytävät) on otettu aktiiviseen käyttöön arjessa.

Syksyllä päivitimme pihasääntömme, jotka oikeastaan muuttuivat ”Näin ulkoilemme” -ohjeistukseksi. Vanhoissa säännöissä oli hyvin paljon kieltoja ja pohdimmekin, mihin entiset säännöt oikeastaan pohjautuivat. Tarkoituksenamme on rohkaista ja kannustaa lapsia liikkumaan ja kokeilemaan omia rajojaan valvotusti ja sitä kautta myös harjoittaa omia taitojaan. Onko pihassa oleva liukumäki vain laskemista varten vai mitä muuta siinä voisikaan tehdä? Hyvällä omalla tunnolla voimme todeta, että esimerkiksi tapaturmia ei ole sattunut yhtään sen enempää kuin aikaisemminkaan!

Liikkuminen5

Päivähoidon tehtävänä on lasten liikkumisen tukeminen myös kotioloissa. Viimeksi tänä syksynä järjestimme koko perheen toiminnallisen ulkotapahtuman, jossa tarkoituksena oli liikkua ja kokeilla yhdessä sekä tarjota kotijoukoille aiheeseen liittyviä tietoiskuja.

Viimeisimpänä tekeillä on erilaisia liikuntaleikkikortteja, jotka muistuttavat lapsia (samoin kuin meitä kasvattajiakin) eri mahdollisuuksista liikkua ja leikkiä eri tiloissa.

Tähän kun lisätään vielä Keskustan päiväkodin lähiympäristön tuomat mahdollisuudet (Kaalisaari, Hopun alue, metsät ja tulevaisuudessa toivottavasti myös lähikoulujen liikuntasalit) meillä on kasassa jo erittäin hyvät mahdollisuudet saada liikkumiselle suurempi rooli lasten päivähoidon arjessa.

Liikkuminen7

Onkin siis vain annettava tilaa liikkumisen riemun alkulähteille, eli lapsille.


Lastentarhanopettaja Jarmo Korhonen ja päiväkodinjohtaja Anne Lindholm


3. marraskuuta 2017 13.45

Hyvinvointia mielenterveydestä

Kello juoksee aamulla liian nopeasti, enhän ole myöhässä töistä. Onneksi tänään työt ovat Seukulla, ehdin helposti. Seukun mäkeä noustessa näen, että piha on jo täynnä lievästi jännittyneitä seiskaluokkalaisia. Pujahdan nuorten välistä ja astun sisään lämpimään aulaan.

Mielenterveys on merkittävä ja olennainen osa lapsen – sekä nuoren terveyttä ja hyvinvointia. Mielenterveys on eräänlainen hyvinvoinnin tila, jonka ansiosta ihminen hyväksyy itsensä ja oppii toimimaan sekä selviytymään kykyjensä mukaisesti ja sopeutuu yhteisöönsä. Yksilön mielenterveyteen vaikuttavat hänen omat ominaisuudet, mutta myös elämäntilanne sekä ympäröivän yhteiskunnan rakenteet ja arvot. Mielenterveyttä voidaan kuitenkin edistää mm. vahvistamalla yksilön positiivista minä-käsitystä opettelemalla tunne- ja tietoisuustaitoja, elämänhallintataitoja sekä vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja.

”Huomenta, ai säkin tulit tänään!” moikkaa kollega ja kehottaa viemään takin ja repun takahuoneeseen. Kaikki ovat olleet toteuttamassa Camera Obscuraa aiemminkin, joten tehtävien jako onnistuu nopeasti ja kaikki saavat mieleisensä tehtävän.

Sastamalan koulujen 7-8-luokkalaiset pääsevät syksyn aikana opettelemaan mielenterveyden taitoja YMCA:n kokemusoppimiseen perustuvan Camera obscura – toimintamallin kautta. Malliin liittyvät oppilaille tarkoitetut kirjalliset tehtävät, oppitunnit sekä ”labyrintti” tuodaan YMCA:n puolesta Sastamalaan ja paikalliset toimijat: Sastamalan Nuorisopalvelut, Sastamalan Seurakunta ja Sastamalan Helluntaiseurakunta osallistuvat toiminnan toteutukseen. Sastamalassa Camera obskura toteutettiin Vammalan Seuratalolla Sylvään koulun oppilaille viikolla 42, ja Äetsän koulun sekä Mouhijärven Yhteiskoulun oppilaat pääsevät kokemaan CO:n liittyvän seikkailun Kiikan Seurakuntatalolla viikolla 44.

Cami lehtikuva 1

On aika päästää nuoret opettajineen sisään ja aloittaa toimintapäivän ohjelma. Jokainen tietää tehtävänsä ja asiat rullaavat sujuvasti. Nuori toisensa jälkeen, sekä tietenkin myös opettaja suorittaa osuutensa. Puolitoista tuntia myöhemmin aula on täynnä hymyjä ja iloista puheen sorinaa. Vierestä kajahtaa lupa lähteä kohti Sylväätä, ”Hauskaa koulupäivää ja aurinkoista syksyä”.

Toimintamallin kautta nuoret pääsevät reflektoimaan omaa arvomaailmaansa ja oppivat löytämään sekä käsittelemään omia tunnetaitojaan. Labyrintin läpi käyneet Sylvään koulun oppilaat ovat kommentoineet kokemuksiaan mm. seuraavilla lauseilla: ”Se oli yllättävän todentuntinen”, ”Ihan kiva”, ”Voisi tapahtua oikeastikin”. Nuorisotyöntekijöille CO:n osallistuminen on tarjonnut mahdollisuuden kohdata nuoria erilaisissa toimintaympäristössä, ja ottaa sen myötä vaikeitakin asioita nuorten kanssa puheeksi. Lisäksi CO:n liittyvä yhdessä tekeminen on myös kehittänyt paikallisten toimijoiden ja koulujen välistä monialaista yhteistyötä. Se on erityisen tärkeää, sillä mielenterveyttä edistävän työn vaikutus jatkuu läpi elämän.

Koko päivä hujahtaa ohi nopeasti, kun luokkatoisensa jälkeen osallistuu seikkailuun. Itselle mieleen jää monet jännittyneet hartiat, mutta vielä enemmän hymyjä ja nauruja. Kokemus oli jokaiselle, henkilökuntaa myöten onnistunut. Tästä on helppo jatkaa huomiseen työpäivään.

 Mielenterveyden kasi

Erityisnuorisotyöntekijä Tuomo Kallio


27. lokakuuta 2017 14.55

Aktiivisia ja terveellisempiä koulupäiviä!

Olin neljä vuotta sitten Liikkuva koulu seminaarissa naapurikunnassa. Ihmettelin miksi oven pielessä seisoo nuori mies koko seminaarin ajan. Hän oli liikuntafysiologi Arto Pesola. Pesola on väitöskirjatutkija, aiheenaan istumisen terveyshaitat sekä terveyden edistäminen arkiaktiivisuuden avulla. Hän on myös kirjoittanut kirjan Luomuliikunnan vallankumous – sohvan pohjalta taisteluvoittoon.

Olen kirjoittanut tämän blogin seisten, joten nousethan tarvittaessa ylös ja luet tekstin seisten.

Miten Pesolan opit näkyvät Sastamalan Liikkuva koulu – hankkeen sisällössä?

Koulumatkaliikunta jos se on oppilaalle mahdollista, on päivän ensimmäisiä itsenäisiä terveystekoja ja esimerkki arkiaktiivisuuden hyödyntämisestä.

Oppitunneilla päivittäiset pienet valinnat katkaisevat istumista ja toiminnalliset opetustavat vähentävät istumiseen käytettyä aikaa sekä lisäävät osalla myös oppimistuloksia. Kaikkia Sastamalan perusopetuksen kouluja on ohjeistettu vähentämään istumiseen käytettyä aikaa ja katkaisemaan istumista liikunnallisella hetkellä.

Toiminnallisen opetuksen valitseminen osaksi opetusta on merkittävä valinta istumisen vähentämiseksi ja osa modernia oppimista koulussa. Toimivien käytäntöjen levittäminen sekä opettajien kouluttaminen ovat seuraavia tavoitteita Sastamalan Liikkuva koulu - hankkeessa.

Aktiivisuuteen kannustava ilmapiiri ja ympäristön muokkaaminen liikkumista tukevaksi ovat vaikuttavia tekoja liikkeen lisäämiseksi. Ympäristö jossa liikkumisen mahdollisuuksiin ”törmää” säännöllisesti, tuottaa kouluissa enemmän liikettä. Luokka – ja käytävätilojen muokkaaminen liikkumista edistäväksi tullaan toteuttamaan hankerahoitukseen varatulla rahoituksella.

Välitunneille järjestetty aika antaa lähtökohdan kerätä tavoitteen, vähintään tunti aktiivista liikettä koulupäivän aikana. Lyhyidenkin liikunnallisten hetkien kerääminen päivän aikana välituntisin on tärkeää terveyden sekä oppituntien työrauhan kannalta. Ilmapiiri jossa oppilaat tukevat toistensa liikkumista monipuolisesti on kantava voimavara koulupäivässä. Tähän oppilaita on koulutettu aktivoimaan liikkumista välituntisin sekä rohkaistu näkemään liikunnan mahdollisuuksia kouluympäristössä.

Toimintakulttuurin muutos ei tapahdu hetkessä. On vaikeampaa oppia pois opitusta kuin oppia uutta. Oppilaan liikuntaidentiteetin synnyttäminen yhteistyössä vanhempien ja koulun kanssa tuottavat meille Sastamalaan terveitä ja liikkuvia kaupunkilaisia.

Sastamalan Liikkuva koulu – hankekoordinaattori Juho Siirilä


23. lokakuuta 2017 15.45

Sastamala tarjoaa oivat mahdollisuudet sekä tukea liikuntaan

Säännöllisellä liikunnan harrastamisella on valtava määrä myönteisiä vaikutuksia. Liikunta kehittää hengitys-ja verenkiertoelimistöä, vahvistaa luustoa, sidekudoksia ja jänteitä, lisää lihasvoimaa, ehkäisee kansansairauksien syntyä, auttaa oppimisessa, lisää keskittymiskykyä, kehittää motorisia taitoja, virkistää ja tuottaa mielihyvää, parantaa unta ja on iso apu painonhallinnassa. Kaiken lisäksi se on vielä usein hauskaa.

Lasten ja nuorten tulisi liikkua terveyden edistämiseksi 1-2 tuntia päivässä, mutta kuinka monella tämä päivittäinen suositus täyttyy? Tutkimusten mukaan terveyden kannalta riittävästi liikkuu tällä hetkellä aivan liian harva nuori; varsinkin murrosiässä liikunnan harrastaminen vähenee voimakkaasti. Liikunnan harrastaminen on lisäksi polarisoitunut. Osa liikkuu reilusti yli suositusten, kun taas monet eivät pääse edes lähelle minimisuositusta. Harva tulee ajatelleeksi esimerkiksi paikallaanolon vaikutuksia kuntoon ja terveyteen. Lapset ja nuoret viettävät hieman yli puolet valveillaoloajastaan joko istuen tai maaten. Jo 15-vuotiaat istuvat ja makaavat valveillaoloajastaan keskimäärin kahdeksan tuntia, ja iso osa paikallaanoloajasta tulee koulupäivän aikana. Vaikka toimenpiteitä on jo tehty muun muassa Liikkuva koulu –ohjelman myötä, on työsarkaa vielä edessä. Liikunnan ja liikkumisen edistämiseksi tarvitaan laaja-alaista ja tavoitteellista yhteistyötä eri toimijoiden kesken.

Urheiluseurat tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen ja kilpaurheiluun. Urheiluseuratoiminta on Sastamalan kaupungissa monipuolista ja laajaa. Seuratoimintaa on tarjolla kaupungin lähes joka kylällä. Urheiluseuratoiminta saatetaan tosin usein mieltää kilpaurheilun näyttämöksi; harrastetoiminta on saattanut jäädä paitsioon. Tämä saattaisi olla urheiluseuroille oiva kehittämiskohde. Tavoitteena tulisi olla, että mahdollisimman moni lapsi ja nuori pysyisi urheiluseurojen toiminnassa mukana myös vanhemmissa ikäluokissa. Myös Sastamalan opistolla on tarjolla monipuolisia harrasteryhmiä, ja paikallisilla yksityisillä kuntosaliyrittäjillä on tarjolla laadukkaat tilat, laitteet, toiminnat ja asiantuntemus harrastajien käyttöön.

Lasten ja nuorten arkiliikunnan edistäminen on tärkeää. Pyöräillen tai kävellen kouluun, liikunnalliset välitunnit, mahdolliset liikuntatunnit, oppitunnit luonnonhelmassa liikkuen – näinkin voisi päivän liikuntasuosituksen saavuttaa. Sastamalan kaupungin liikuntapalvelut on panostanut terveysliikuntaohjelman myötä lasten ja nuorten liikuntaan kaupungin muiden palveluiden ja kolmannen sektorin kanssa. Toiminnan kehittäminen lähti liikkeelle jo vuonna 2012 KOLIKO -hankkeen myötä ja laajeni koskemaan lähes kaikkia kouluja vuosina 2013–2015 Lasten ja nuorten kehittämishankkeen puitteissa. Liikuntapalvelut on järjestänyt kouluihin kerhotoimintaa sekä koordinoinut välituntiliikuntaa kouluttamalla välituntiaktivaattoreita, hankkinut kouluihin monipuolisia liikuntavälineitä ja –tarvikkeita, rakentanut lähiliikuntapaikkoja (muun muassa monitoimiareenat) sekä järjestänyt erilaisia liikunnan haastekampanjoita ja liikuntaneuvontaa.

Sastamalan kaupungissa on tällä hetkellä käynnissä Terve ja liikkuva Sastamala -ohjelma sekä Liikkuva koulu -ohjelma. Ohjelmat ovat monialaisia ja kummassakin ohjelmassa on mukana moniammatillinen yhteistyöverkosto. Usean sektorin yhteistyö on tärkeää tulosten saavuttamiseksi.

Sastamalan kaupungista löytyy erinomainen määrä liikuntapaikkoja, joissa liikunnan harrastaminen on mahdollista ohjattuna tai omatoimisesti. Liikuntapaikkojen saatavuus on alueellisesti turvattu. Liikuntapalvelut osallistuu kaupungin liikuntapaikkojen hallinnointiin sekä yllä- ja kunnossapitoon joko kokonaisuudessaan tai osittain. Liikuntapaikkarakentaminen, –suunnittelu ja –kunnossapito toteutetaan tiiviissä yhteistyössä kaupungin Yhdyskuntatekniikan sekä Tilakeskuksen kanssa. Lisäksi Liikuntapalveluilla on useita kunnossapitosopimuksia urheiluseurojen, urakoitsijoiden ja eri järjestöjen kanssa. Uusia liikuntapaikkoja pyritään rakentamaan vuosittain ja myös olemassa olevia liikuntapaikkoja kunnostetaan säännöllisesti.

Liikuntapalveluiden yksi uusimmista palveluista on perheliikuntaneuvolatoiminta. Perheliikuntaneuvolan tavoitteena on ohjata lapsia ja nuoria yhdessä perheen tukemana kohti liikunnallista elämäntapaa. Yhdessä toimiminen koko perheen voimin mahdollistaa erilaisten liikuntamuotojen kokeilun, oman liikuntamuodon tai harrastuksen löytämisen, ja näin ollen vahvistaa terveiden elämäntapojen omaksumista. Perheliikuntaneuvolaan voi tulla kouluterveydenhuollon lähetteellä tai ottamalla itse yhteyttä Liikuntapalveluihin. Sovitussa tapaamisessa käydään läpi lapsen tai nuoren liikunta-aktiivisuutta, kartoitetaan, mikä liikuntamuoto lasta tai nuorta kiinnostaisi sekä tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja liikunnan harrastamiseen. Perheliikuntaneuvola tarjoaa vähän liikkuvalle lapselle tai nuorelle mahdollisuuden myös liikuntapassiin, jonka avulla on mahdollisuus tutustua viisi kertaa maksutta (koko perheen voimin) kaupungin hallinnoimiin liikuntapaikkoihin. Lisäksi perheliikuntaneuvolassa jaetaan materiaalia koko perheen liikunta-aktiivisuuden edistämiseksi.

Perheliikuntaneuvola:liikuntapalvalut

Palautetta halutaan myös kentältä. Liikuntapalvelut toteuttaa terveysliikuntakyselyn 2-3 vuoden välein kaikille yli 7-vuotiaille sastamalalaisille. Kyselyssä kartoitetaan lapsen tai nuoren liikunta-aktiivisuutta (harrastukset, koulumatkojen kulkeminen, lajikiinnostavuudet, yhteinen liikkuminen perheen kanssa). Kyselyssä tiedustellaan myös syitä mahdolliseen liikkumattomuuteen sekä kerätään toiveita liikuntatarjonnan parantamiseksi. Tulosten perusteella Liikuntapalvelut haluaa kehittää toimintaansa sekä tarjoamiansa liikuntapalveluita toiveiden mukaisesti määrärahojen puitteissa.

Liikuntapalveluilla on merkittävä rooli Sastamalan kaupungin väestön liikunnan edistämisessä. On kuitenkin selvää, että yhteiset tavoitteet on mahdollista saavuttaa ainoastaan tiiviillä yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa. Suunnitelmien vieminen käytännön tasolle ja toiminnan juurruttaminen vaatii sitoutumista.

Sopivalla sykkeellä kohti tulevaa!

Jari Aho, liikuntapalvelupäällikkö, Sastamalan kaupunki


13. lokakuuta 2017 14.40

Terve ja liikkuva Sastamala – Neuvokas Perhe – menetelmä

Sotesin äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajat sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat koulutettiin Neuvokas Perhe – menetelmään syksyllä 2015. Neuvokas Perhe on Suomen Sydänliitto ry:n materiaalikokoelma terveellisten elintapojen kartoitukseen ja parantamiseen. Menetelmä pyrkii positiivisella hengellä löytämään perheen omat vahvuudet elintavoissa ja vahvistamaan niitä. Menetelmää voivat käyttää perheet omatoimisesti Neuvokas Perhe- kortin sekä nettisivujen muodossa. Perheet pääsevät sivuille esimerkiksi Sotesin neuvolan nettisivujen kautta alla olevaa kuvaketta klikkaamalla.

Neuvokasperhe

Nettisivuilla on paljon tietoa aihealueesta perheen aikuisille sekä aiheeseen liittyviä tehtäviä lapsille. Sivuilta löytyy myös Neuvokas Perhe-kortti, jonka avulla perhe voi itse kotona kartoittaa tapansa, tottumuksensa ja kehittämistarpeensa. Tämä tapahtuu mielellään perheenjäsenten yhteistyönä yhdessä pohtien.

Perhe 2     Perhe 3

Neuvola ja kouluterveydenhuolto kannustavat perheet täyttämään korttia netissä silloin, kun perheelle parhaiten sopii. Halutessaan perhe voi tulostaa ja palauttaa kortin neuvolaan tai kouluterveydenhoitajalle seuraavalla käynnillä, jolloin perheen kehittämistarpeisiin voidaan yhdessä pohtia ratkaisuja.

Tällä hetkellä neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa käytetään Neuvokas Perhe- menetelmän kuvakansion kuvia havainnollistamaan terveellisiä elintapoja ja löytämään vahvuuksia perheen arjesta. Tulevaisuudessa pyritään yhä enemmän markkinoimaan myös Neuvokas Perhe-korttia asiakkaille.

Perhe 4

 

 

Terveydenhoitajat
Reetta Knuutila ja Päivi Ojala


6. lokakuuta 2017 9.40

Terve ja liikkuva Sastamala – terveitä elintapoja vahvistetaan koko kaupungin voimin!

Syksyinen arki on parhaillaan käynnissä. Terveelliset ja aktiiviset elintavat auttavat meitä jokaista jaksamaan arjen pyörityksessä!

Perhepalveluverkostossa käynnistyi juuri ennen kesää Terve ja liikkuva Sastamala –toiminnan, jossa terveitä elintapoja vahvistetaan koko kaupungin voimin muun muassa seuraavilla toiminnoilla:

- Neuvolapalveluissa käytetään Neuvokas perhe (iloa, innostusta ja kannustusta elintapoihin) – menetelmää

- Sapere – ruokakasvatusmenetelmä on käytössä varhaiskasvatusyksiköissä

- Liikkuva koulu – toimintamalli liikuttaa koululaisia peruskoulun arjessa

- Liikuntapalvelut ohjaavat perheitä terveellisiin ja aktiivisiin elintapoihin Perheliikuntaneuvolassa ja vastaavat koulujen pihojen suunnitelmallisesta liikunnallistamisesta

- Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Servi Oy tavoittelee lounasruualleen Sydänmerkkiä

- Nuorisopalveluissa nuorisotaloilla on myynnissä myös terveellisiä välipalavaihtoehtoja

- Urheilu- ja liikuntaseurat avustavat vähävaraisia perheitä kausimaksuissa

- Sastamalan opistolla on käytössään lasten ja nuorten aktiivimaksu (43€), johon vanhempien elämäntilanteeseen liittyen (työttömyys, yksinhuoltajuus yms.) on mahdollista saada edullisempi lukukausihinta (15€).

Näiden toimintojen lisäksi Sastamala on mukana yhtenä kuntana pilotoimassa Seinäjoen kaupungin Lihavuus laskuun –ohjelmaa. Seinäjoki on saanut Terveyden edistämisen määrärahaa, jota he käyttävät ohjelmansa juurruttamiseen pilottikuntiin. Tulokset Lihavuus laskuun -ohjelmasta ovat vakuuttavat. Lihavien ja ylipainosten lasten ja nuorten määrä on laskenut huomattavasti vuosien 2013-2016 aikana kaikissa tutkituissa ikäluokissa, erityisesti alakouluikäisillä. Tulokset ovat osoitus siitä, että yksittäisen kunnan on mahdollista asettaa hyvinvointitavoitteita ja vaikuttaa määrätietoisella työllä väestönsä hyvinvointiin ja terveyteen. Meidän toimintamme on Sastamalan näköistä ja satsaamme erityisesti ennaltaehkäisyyn!

Sastamalassa on pitkät perinteet hyvälle poikkihallinnolliselle ja -toiminnalliselle yhteistyölle eri toimialojen välillä. Seinäjoen ohjelmassa on paljon sellaista, joka on jo meille jo tuttua ja osittain käytössä. Seuranta, arviointi ja raportointi ovat merkittävässä roolissa, jotta onnistumme toiminnassamme. Yhteistyön tiivistäminen, hyväksi todettujen ja vaikuttavien käytänteiden juurruttaminen sekä positiivinen yhteistyö ja sen näkyväksi tekeminen kaikilla kaupungin toimialoilla ovat asioita, joita me voimme oppia Seinäjoelta ja joihin me panostamme Terveessä ja liikkuvassa Sastamalassa.

Terve ja liikkuva Sastamala haastaa kaikki liikuntayritykset mukaan talkoisiin! Ota yhteyttä: pirita.rantanen@sastamala.fi

Terve ja liikkuva Sastamala – myös Facebookissa, seuraa ja tykkää! 

Tervettä ja liikkuvaa Syksyä kaikille toivottaen: Pirita Rantanen

Perhepalvelukoordinaattori, Terve ja liikkuva Sastamala, pirita.rantanen@sastamala.fi, puh. 0406376079

Näytä kuva