Sastamalan kaupunki - Blogi
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
17. helmikuuta 2017 10.10

Rotia alaikäisten alkoholinkäyttöön

Vuonna 2016 Sastamalassa alettiin suunnitella uutta ehkäisevän- ja vaikuttavan päihdetyön mallia. Toiminnan suunnittelu alkoi perhepalveluverkoston verkostoiltapäivässä, jonka jälkeen perustettiin työryhmä jatkamaan suunnittelua. Työryhmä on moniammatillinen tiimi, jonka jäsenet työskentelevät mm. nuorisotyössä, psykososiaalisissa palveluissa, Saskyssä sekä lastensuojelussa.  

Suunnittelun pohjaksi otettiin Lohjalla kehitetty Omin jaloin malli sekä Varsinais-Suomessa käytössä oleva Valomerkki. Syksyn aikana koulutettiin iso joukko kaupungin eri toimijoita toimimaan Omin jaloin sekä Valomerkki -puhuttelijoina. Uusi toimintamalli sai nimekseen Roti.

Olen saanut olla alusta asti työryhmässä suunnittelemassa päihdemallia ja on ollut hienoa huomata, että kaupungilla pystytään tekemään joustavasti yhteistyötä eri hallintokuntien välillä. Vaikka suunnittelupalavereihin ja koulutuksiin on käytetty paljon aikaa, on niillä saavutettu hyvä ja uskoakseni toimiva ehkäisevän päihdetyön malli.

Nuoren jäädessä ensimmäistä kertaa kiinni päihteiden käytöstä, hänelle ja vanhemmille tarjotaan mahdollisuutta Valomerkki-keskusteluun. Keskustelu käydään yhdessä nuoren ja vanhempien kanssa. Omin jaloin -malli otetaan käyttöön, jos nuori jää useammin kiinni päihteiden käytöstä, tai jos Valomerkin jälkeen tulee tarve useammalle keskustelulle. Omin jaloin -keskustelut käydään yhdessä työntekijän ja nuoren kanssa.

Roti on otettu syksyn aikana käyttöön ja keskusteluja on käyty jo muutamien nuorten, sekä vanhempien kanssa. Tässä vaiheessa kokemukset ovat olleet pääosin positiivisia. Koska puhuttelijoita on paljon, keskustelut eivät kuormita liikaa yksittäisiä työntekijöitä ja kaikki pystyvät hoitamaan perustyönsä kunnolla.

Vanhemmat voivat myös itse ottaa yhteyttä ja pyytää keskustelua, jos kokevat tarvitsevansa sitä. Yhteydenotto tapahtuu helpoiten sastamalannuoret.fi-sivujen kautta.  

Janne Kallio
nuorisotyöntekijä

Näytä kuva


16. joulukuuta 2016 9.40

Perheohjaajien päivät ovat vaihtelevia

Pakkasaamuna perheohjaajan päivä alkaa monesti auton ikkunoiden skrapaamisella kotipihalla. Kotipihalta suuntaan auton nokan kohti toimistoa. Päivän ensimmäisiin askareisiin kuuluu yleensä kirjallisia töitä, kuten sähköpostien lukua ja kirjausten tekemistä edelliseltä iltapäivältä. Aamuteen lomassa vaihdetaan työkavereiden kanssa edellisen iltapäivän kuulumiset ja käydään läpi tulevaa päivän ohjelmaa.

Perhe 1


Päivän ensimmäiselle kotikäynnille pakkaan mukaani yhdessä perheen vanhempien kanssa jo aiemmin sovitun viikkokalenteripohjan sekä tarpeellisia kuvia sen käyttöä varten. Kotikäynnillä laitamme ensin time-timeriin ajan, jolloin tehdään asioita, jotka perheohjaaja määrittelee. Tällä kertaa tämän ajan puitteissa rakennetaan yhdessä perheen ensimmäinen viikkokalenteri ja käydään lasten kanssa läpi, mitä kuvia kalenteriin laitetaan. Vanhempien kanssa käydään vielä läpi, miten kalenterin käyttö ihan perusarjessa tapahtuu ja puuttuuko jotain tarpeellisia kuvia. Lisäksi vaihdetaan kuulumisia ja jutellaan arjen tapahtumista, muistellaan mitä viime viikolla olleessa palaverissa sovittiinkaan ja sovitaan seuraavan kotikäynnin ajankohta. Lopuksi kelloon asetetaan aika, jolloin tehdään lapsen kanssa hänen valitsemaansa juttua. Usein nappaan toimistolta mukaani vaikkapa jonkun pelin, jota voimme yhdessä pelata.

Perhe 2

Kotikäynnin jälkeen kurvaan takaisin toimistolle. Jälleen on luvassa kirjallisia töitä ja yhteydenpitoa perheiden ja eri toimijatahojen kanssa. Kotikäyntejä, puheluita, tekstiviestejä, palavereita, peruuntumisia ja uusien aikojen sopimista; sitä on perheohjaajan arki useimmiten. Muutoksiin suhtaudutaan joustavasti ja työt muokataan aina tilanteen mukaan. Aamulla ei tiedä, mitä päivä tuo tullessaan.

Perhe 3

Lounaan jälkeen on vuorossa palaveri, jossa yhdessä työntekijäporukalla pyrimme kehittämään Sastamalan perhepalveluita aina vain toimivampaan suuntaan. Mietimme verkostotyön tärkeyttä ja suunnittelemme käytännön asioita paremman verkostotyön tekemiselle. Tutustumme tietysti samalla toisiimme, joka entisestään helpottaa yhteistyön tekemistä yli organisaatiorajojen.

Iltapäivällä tapaan nuoren kolmannen kerran Omin Jaloin –menetelmän tehtävien parissa. Tällä kertaa pohdimme nuoren sosiaalisia ympäristöjä sekä vapaa-aikaan, kouluun ja seurusteluun liittyviä asioita. Omin Jaloin on Sastamalassa melko uusi ennaltaehkäisevän työn muoto, jossa työskennellään tiiviisti nuoren kanssa monia eri aihealueita läpikäyden ja niitä ristiin peilaten. Työskentelymuoto on nuorta arvostava ja hänen omaa ajatteluaan herättävä valmis paketti tehtäviä, joita tehdään yhdessä työntekijän kanssa.

Päivä on ollut jälleen mielenkiintoinen ja vaihteleva. Paluumatkalla on aika siirtää ajatukset kotiasioihin ja keskittyä olemaan äiti. Työpäivän päättyessä auringonlaskun aikaan, saattaa maisema olla silmiä hivelevän kaunis, pysähdyn hetkeen nauttimaan siitä.

Perhe 4


Onnella ei ole huomista päivää;
sillä ei ole eilistäkään;
se ei ajattele tulevia;
sillä on vain nykyisyys,
eikä sekään ole kokonainen päivä,
vaan silmänräpäys.


-Ivan Turgenev

 

Kirjoittaja:

Krista Päkärä
perheohjaaja