Sastamalan kaupunki - Blogi
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
8. joulukuuta 2016 10.55

Sibeliusta Pilvilinnan päiväkodissa

Olemme Pilvilinnan päiväkodissa tutustuneet Jean Sibeliukseen, hänen elämäänsä ja tuotantoonsa. On tärkeää, että lapsille annetaan mahdollisuus kokea kansallissäveltäjämme teoksia eri aistikanavien kautta.

Janne-pappa

Luin lapsille  kirjaa nimeltä Soiva metsä. Sen sivuilla saimme tutustua nuoreen Janne Sibeliuksen, josta vuosien varrella kehittyi suuri säveltäjä. Kirjassa kertojana on Janne-papan ja Aino-mummon tyttärentytär, joka viettää kesäpäivää Ainolassa.

 kansi_soiva_metsa

Kauniit kuvat ja mukana seuranneen CD:n hieno musiikki kuljettivat meitä Sibelius-tunnelmaan. Jätin pöydälle kirjan auki kohdasta, jossa Sibelius soittaa flyygeliä. Ja taululla sen yläpuolella oli sellon kuva.

Valse triste

Paljaat varpaat sipsuttavat kohti salia ja jännitys tiivistyy. Kun kaikki ovat paikalla, kysyn, muistaako kukaan, kenestä edellisen päivän kirja kertoi. Janne-pappa muistettiin kyllä. Laitan ensimmäisen kappaleen, Drömmen (Uni) soimaan ja samalla muistelemme, kuinka kirjassa Janne-pappa kysyi tyttärentyttäreltä joka aamu, millaista unta tyttö oli nähnyt. Ja sitten lapset alkavat liikkua sen mukaan, miten musiikki heitä kuljettaa. Valse tristen keinuva musiikki saa minutkin liikkumaan lasten joukkoon - mielikuvaliikuntaa…

Konsertissa

Olimme kuuntelemassa Jussi Makkosen ja Nazig Azezian Sibelius-konserttia toisten pohjoisen varhaiskasvatusalueen päiväkotien kanssa Häijään päiväkodilla. Jussi esitteli meille 300-vuotiaan sellonsa ja satavuotiaan jousen. Hän ja pianisti Nazig kertoivat vuorotellen Sibeliuksesta Soiva metsä-kirjan pohjalta hyvin elävästi. He soittivat levyltä tuttuja sävellyksiä, mm. Kuusi ja Finlandia, lasten ja aikuisten kuunnellessa lumoutuneina upeaa musiikkia. Nazigin sormet lensivät koskettimilla ja Jussin jousi tanssi sellon kielillä. Oli mahtava kokemus olla aivan lähellä muusikoita!

kortti_makkonen_sibelius

Jokainen sai vielä kotiin muistoksi Jussi Makkosen kuvalla varustetun kortin.

Souvenir

Kasvun kansioon keräämme elämyksiä lapsen päiväkotitaipaleen varrelta. Lapset saivat piirtää, mitä heille parhaiten jäi mieleen konsertista. Kuvista löytyi Jussi selloineen, Nazim pianoineen mutta myös kuusi oli päässyt johonkin kuvaan. Taas tuli kansioon lisää yksi muisto, joka löytyy sieltä vuosien kuluttua, kuin rakas matkamuisto.

Finlandia

Jo konsertissa ainakin aikuisten ihon kananlihalle saanut Finlandia-tulkinta kuulosti levyltäkin mahtavalta. Nyt sitä kuunnellessa siveltimet ottivat väriä vesivärinapista ja alkoivat liikkua paperilla musiikin tahdissa. Mahtipontiset sävelet ja välillä tyynen rauhalliset soinnut muuttuivat lasten tulkinnaksi musiikista. Musiikkimaalaus kertoo kuvana, mitä lapset musiikissa kuulevat.

Drömmen

Sibeliusta olemme kuunnelleet taustamusiikkina lounaalla ja lepohuoneessakin on joku Janne-papan teoksista soinut unta siivittämässä. Nyt, noin sata vuotta myöhemmin, on meidän vuoromme kysyä: ”Mitä unta näit?”

 

Irmeli Minkkinen
vastuulastentarhanopettaja
Pilvilinnan päiväkoti 

 

Linkkejä

http://www.koulukori.fi/2013/korit/uutuudet/soiva_metsa/

www.konserttikeskus.fi/soiva-mets

http://jussimakkonen.com/

https://www.youtube.com/user/CellistJussiMakkonen