Sastamalan kaupunki - Blogi
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
30. syyskuuta 2016 14.25

Esimiestyöllä hyvinvointia kuntalaisille

Esimiestyön uudet tuulet ohjaavat esimiestyötä ruohonjuuritason ajatteluun. Kuten jokaisen kunta-alan työntekijän, myös esimiehen työn tärkein lopputulema ja ohjaava voima on hyvinvoinnin tuottaminen kuntalaisille.

Viimeistään nyt siis jokaisen esimiehen tulisi heilutella hyvästit asemaan perustuvalle, itsetarkoitukselliselle johtamistavalle. Pysähdytään hetkeksi miettimään, mikä on Minun Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisussa 3/2014 määritellyn sisäisen motivaation pulputtava alkulähde?  Toiminko innovoiden, innostanko  muita, vai harhailenko omalla mukavuusalueellani rapauttavia rakenteita vahvistaen?

Tässä kolme omaa ammatillista motivaation kulmakiveä:

  • Halu auttaa, romantikon usko ihmiseen. Uran alkuaikoina lähestyin tätä jaloa tavoitetta torvet soiden ja liput liehuen, nyt sama tulokulma on saanut taakseen monta repullista kärsivällisyyttä.
  • Valta ja vastuu. Esimiestyö mahdollistaa rakenteellisen vaikuttamisen ja päätöksenteon. Vastuun kannat itse niin onnistuneista tuloksista, kuin kopsahtaessa siihen kuuluisaan Karjalan mäntyyn.
  • Oma tiimi. Minulla on tiimi, joka antautuu työlle joka solullaan. Tämä jos mikä ruokkii halua kehittyä paremmaksi esimieheksi, heille.
esimiestyo

Uutta oppimassa. Kuva on otettu Karkun Voimarinteellä järjestetyssä koulutuksessa.

Natalia Kettunen
Kirjoittaja toimii kaupungilla lapsiperheiden sosiaalityön esimiehenä


13. toukokuuta 2016 10.25

Ikkunat auki kahvihuoneisiin - Sastamala bloggaa

Hämeenlinnan kaupunki, Hyvinkään, Tampereen, Espoon, Helsingin kaupunki, Vammalan kaupunki ja vihdoinkin Sastamalan kaupunki. Siinä työnantajani opettajan urani aikana. Kaikki oivia työnantajia, mutta Sastamalaa en vaihtaisi, en edes Vammalan kaupunkiin.

Kulttuurishokki

Sastamalan kaupunki on ollut työnantajani sen perustamisesta eli vuodesta 2009 lähtien. Vammalaan muutimme 1993 ja Vammalan kaupunki oli vielä silloin oikeasti olemassa. Organisaatio oli selkeä, ei siinä mitään, mutta näin jälkikäteen ajatellen muutin aika pysähtyneeseen, uneliaaseen pikkukaupunkiin ja kuntaorganisaatioon.  

Olin paluumuuttaja, karkkulainen alun perin. Nyt tulin Helsingistä neljän lapsen ja aviomiehen kanssa kaupunkiin, jonka olin luvannut lopullisesti jättää, kun parikymppisenä lähdin opiskelemaan. Kärsin kulttuurishokista ja sopeutumisvaikeuksista, kaipasin tekemistä kodin ulkopuolella ja löysin järjestötehtävän.

maisema_marita
Helsingin jälkeen näinkin idyllinen maisema oli pieni kulttuurishokki

Lähdin mukaan paikalliseen opettajayhdistyksen toimintaan. Minut valittiin luottamusmieheksi ja kaupungin työsuojeluvaltuutetuksi ja pääsin näkemään johtamiskulttuuria, työskentelytapoja, käymään eri kouluilla, tekemään yhteistyötä työterveydenhuollon kanssa. Kaikki soljui kuin omalla painollaan, muutoksia ei kaivattu eikä suunniteltu.

Ovet auki kahvihuoneisiin

Jossain vaiheessa alkoi kuitenkin tapahtua. Alkoi jatkuvan muutoksen kulttuuri. En osaa sanoa tarkkaa ajankohtaa, mutta yhtäkkiä pitikin olla hereillä ja osallistua ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Tuli jos jonkinlaista seminaaria ja työpajatoimintaa, tilaisuuksissa piti osallistua ja sanoa ääneen asioita. Se tuntui vieraalta ja välillä vaivaannuttavalta. Mutta kaikkeen tottuu ja kohta osallistuminen ja aktiivisuus alkoi olla arkipäivää jokaisella työpaikalla.

Ja niin saatiin aikaan kuntaliitos, saatiin päätettyä nimestä ja uudistettua organisaatiota ja alkoi mielenkiintoinen keskustelukulttuurin aikakausi. Ja kun alun liiallisista kyselykaavakkeiden täyttämisestä lopulta päästiin, niin mikäs täällä on ollut ollessa ja töitä tehdessä. Koulupuolen asiat ovat kunnossa, vaikka ainahan kehitettävää löytyy ja soraääniäkin kuuluu.

Uutena avauksena keskustelukulttuuriin alkaa tämä bloggaaminen. Meitä on monia innokkaita kirjoittajia, jotka haluamme kertoa kaupungin toiminnasta omasta näkövinkkelistämme, avata työpaikkojemme kahvihuoneita ja omalaatuisuuksia ja toivottavasti lisätä tietoa ja kiinnostusta kaupunkimme toimintaa kohtaan. 

Marita Seppä
erityisluokanopettaja