Sastamalan kaupunki - Blogi
Ylös

Sastamalan kaupunki

in English По-русски

Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä.

Kaupungin koronainfo

Sastamalan kaupungin blogi

Tervetuloa Sastamalan kaupungin blogiin! Blogi avaa ikkunoita kaupungin eri yksiköihin ja kertoo työntekijöiden kertomana, millaisia palveluita kaupunki asiakkailleen tuottaa tai mitä, esimerkiksi lainsäädännöllisiä asioita, palveluiden taakse kätkeytyy, millaista arkea eri toimipisteissä eletään — ja keitä ovat ihmiset kaiken takana.  

Tervetuloa tutustumaan!

Blogi on Sastamalan kaupungin, kunkin yksittäisen bloggauksen kirjoittajan tiedot löydät kyseisen tekstin lopusta.

RSS
22. elokuuta 2016 11.00

Kirjaston henkilökunta vinkkaa lukemista hämärtyvien iltojen ratoksi

Asiakkaat pyytävät usein lukusuosituksia kirjaston henkilökunnalta. Suosittelu on mukavaa, mutta toisinaan myös haastavaa. Lukijat ovat erilaisia siinä missä kirjatkin, joten yhden lukijan suosikkikirja voi olla toiselle kauhistus. Yritämmekin aina kartoittaa asiakkaan mieltymyksiä ennen kuin suosittelemme mitään, jotta oikea kirja kohtaisi oikean lukijan. Tätä juttua varten henkilökunta sai kuitenkin vapaat kädet vinkata omia suosikkejaan. Tässä siis kirjoja, joista kirjastolaiset ovat pitäneet ja suosittelevat muillekin!

Julie Berry: Kunnes kerron totuuden (2013)

Julie Berryn Kunnes kerron totuuden löytyy nuorten aikuisten hyllystä, mutta sopii varsin mainiosti – ellei jopa paremmin – aikuislukijalle. Siirtomaavallan aikaa elävän amerikkalaiskylän tragedia alkaa, kun yksi tyttö löytyy kuolleena ja toinen katoaa. Hengissä selvinnyt Judith palaa kaksi vuotta myöhemmin kieli leikattuna tiedossaan karmea salaisuus. Lyhyinä katkelmina eri aikatasoissa liikkuva tarina vie lukijan mykän tytön maailmaan eikä päästä otteestaan ennen kuin totuus paljastuu.

Tommy Hellsten: Saat sen mistä luovut (2000)

Saat sen mistä luovut on kirja elämän paradokseista hellstenmäisen maanläheiseen ja helppotajuiseen tyyliin kirjoitettuna. Hellstenin teos on takuuvarma ajatusten herättäjä. Maailma on täynnä paradokseja, joita ei kaikessa kiireessä tule huomattua. Tämän kirjan ääreen on hyvä pysähtyä.

Katja Kettu: Yöperhonen (2015)

Katja Kettu kirjoittaa suomen kieltä täysin uusiksi äärimmäisen raa´alla, mutta samalla kauniin runollisella tavalla. Ketun kieli on räiskyvää, rohkeaa, julkeaa ja herkkää. Yöperhosessa aikajanat kulkevat päällekkäin, lomittain ja erillään. Kaiken kokoaa yhteen nykyinen Venäjä, entinen Neuvostoliitto, monine ihmiskohtaloineen. Koukuttavassa tarinassa rakkaus ja lämpö kannattelevat raskaiden aikojen läpi. Monisävyinen, tiheätunnelmainen ihmiskuvaus hakee vertaistaan.

Iida Rauma: Katoamisten kirja (2011)

Iida Rauma käsittelee esikoisteoksessaan monia tärkeitä ja kiinnostavia aiheita. Esille nousevat muun muassa koulukiusaaminen, vanhempien välinpitämättömyys, elämänhallinnan puute, vanhainkotien olot ja naisten välinen parisuhde. Kokonaisuus on taitavasti punottu, eikä aiheiden runsaus tunnu liialliselta. Vakavista teemoista huolimatta teoksen teksti on kevyttä, sujuvaa ja varmaa. Samalta tekijältä kannattaa lukea myös loistava Seksistä ja matematiikasta (2015).

kirjasuosituksia

Alan Bradley: Flavia de Luce -sarja

Alan Bradleyn kirjoittama dekkarisarja sijoittuu 1950-luvun Englantiin. Virkistävän poikkeuksellisena päähenkilönä seikkailee 11-vuotias harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce, joka ratkoo murhia nokkeluutensa ja kemianharrastuksensa avulla. Tarinat sisältävät sekä jännitystä että huumoria. Flavia de Luce -kirjoja voi suositella aikuisten lisäksi myös nuorille jännityksen ystäville. Sarjasta on tähän mennessä suomennettu neljä ensimmäistä osaa: Piiraan maku makea (suom. 2014), Kuolema ei ole lasten leikkiä (suom. 2014), Hopeisen hummerihaarukan tapaus (suom. 2015) ja Filminauha kohtalon käsissä (suom. 2016).

Umberto Eco: Foucaultin heiluri (1990)

Miten uskonto alkaa? Onko sen aloittaja jumala? Todisteet ovat silmiesi edessä, sinun pitää vain keksiä, minkä todisteita ne ovat. Ehkä.

Agatha Christie: Grand Tour – matkalla maailman ympäri (2012)

Dekkarikuningatar Agatha Christien Grand Tour on kertomus maailmanympärysmatkasta, jonka kirjailija teki vuonna 1922 ensimmäisen aviomiehensä Archie Christien kanssa. Brittiläisen imperiumin näyttelyn edustajina toiminut pariskunta kävi matkallaan Etelä-Afrikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa. Poikkesivatpa Christiet myös Havaijille, missä he opettelivat surffaamaan. Viihdyttävä, valokuvilla maustettu matkakertomus tarjoaa mainiota henkilö- ja ajankuvaa 1920-luvun alusta.


Kirjastolaisten lukusuositukset kokosi:
Kaisa Palomäki
kulttuurikirjastonhoitaja
Sastamalan kaupunginkirjasto


22. kesäkuuta 2016 11.20

Näkymätön työ näkyy onnistuneena tapahtumana

Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään Sastamalassa juhannuksen jälkeen torstaina, perjantaina ja lauantaina 30.6.-2.7.2016. Kirjanystäviä hemmotellaan notkuvilla kirjapöydillä sekä runsaalla ja monipuolisella ohjelmalla jo 32. kerran.

Uuden luominen lähtee vanhan arvioinnista

Festivaalin järjestelyiden eteen on tehty töitä koko vuosi. Tapahtuman valmistelut aloitetaan syksyllä, kun mietitään menneen kesän tapahtuman onnistumiset ja parannettavat kohdat. Sen jälkeen aloitetaan seuraavan tapahtuman suunnittelu miettimällä tulevan vuoden teema, jonka pohjalle visuaalinen ilme sekä ohjelma rakennetaan.

Syksyn aikana tehdään ensimmäiset esiintyjävaraukset, teemakuvan ja markkinointimateriaalien pohjien valinta ja tilaaminen sekä antikvaaristen kirjakauppiaiden paikkavaraukset.

Heti alkuvuodesta aloitetaan esitteen kokoaminen viimeistelemällä ohjelma, myymällä ilmoituksia esitteeseen, tekemällä näytteilleasettajien paikkavaraukset, sopimalla taitosta ja painatuksesta. Esitteen valmistuminen ajoitetaan niin, että se saadaan jakoon esim. Kotimaan matkamessujen yhteyteen.

VKP_esite
Uunituore vuoden 2016 esite messuille lähdössä.

 

Tapahtuma vaatii paljon yleisölle näkymätöntä työtä

Kevään aikana tehdään monet anomukset, sopimukset, suunnitelmat, ilmoitukset ja tilaukset eri toimijoille. Tapahtuman tiedottamista ja markkinointia tehdään lehti-ilmoituksin, tiedottein, päivittämällä nettisivuja ja sosiaalista mediaa ja jakamalla esitettä ympäri Suomen. Rahoitusta varten tehdään anomuksia Opetus- ja kulttuuriministeriölle, kaupungille sekä monille säätiöille. Festivaaliin liittyviä oheistuotteita mietitään, suunnitellaan ja tilataan sekä myydään nettikaupassa ja itse tapahtumassa.

Mitä lähempänä tapahtuman ajankohta on, sitä enemmän on pieniä ja isoja viilattavia asioita, jotka hoidettuna eivät välttämättä kävijöille näy mutta hoitamattomina haittaavat monen oloa ja eloa.

tyopoyta
Toiminnanjohtajan työpöytä kesäkuussa.

Vain yksi tavoite: jokaiselle kävijälle mahdollisimman onnistunut festivaalielämys

Onnistuakseen tapahtuma tarvitsee motivoituneet ja sitoutuneet työntekijät ja talkoolaiset. Vanhan kirjallisuuden päivillä on ollut ilo saada vuodesta toiseen parhaat voimat käyttöönsä tapahtuman ajaksi. Festivaalin eteen tekee töitä iso joukko kaupungin työntekijöitä sekä kaupungissa toimivia yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityisiä.

Valtakunnallisia yhteistyötahoja ovat mm. Bibliofiilien Seura ry, Suomen Tietokirjailijat ry, kaikki näytteilleasettajat, antikvaariset kirjakauppiaat ym. Ohjelmaa suunnittelee ja toteuttaa ohjelmajohtajan vetämä ohjelmavaliokunta. Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n toimintaa ohjaa puheenjohtajan johdolla hallitus sekä jäsenistö.


Kaikki työ tähtää siihen, että tapahtumaan tulevat kävijät saavat mahdollisimman onnistuneen festivaalikäynnin. Toiveena on, että kävijä löytää myyntipöydiltä mieluisaa ostettavaa, kuulee sykähdyttäviä esityksiä, tekee löytöjä huutokaupassa, onnistuu parkkeeraaman autonsa, saa vatsansa täyteen hyvää ruokaa, tapaa tuttuja ja nauttii lämminhenkisestä kesän parhaasta kirjafestarista sydämensä kyllyydestä.

VKP_yleiso
Kävijöille tätä työtä tehdään. (Kuva: Hannu Moilanen)


Tervetuloa Vanhan kirjallisuuden päiville sinä joka olet jo monta kertaa siellä käynyt mutta myös sinä, joka et vielä ole löytänyt tietäsi Sylvään notkuvien kirjapöytien ja mielenkiintoisen ohjelman äärelle.

 

Päivi Mäki-Kerttula
toiminnanjohtaja
Vanhan kirjallisuuden päivät